Recept Citrónový džem Veg

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Citrónový džem

Úvod

Několik labužnic si po vložení Sonina receptu na limoncello (http://www.labuznik.com/recipe.php?…) lámalo hlavu, jak upotřebit zbylé bio citróny, přikládám proto jednu možnost, KAM s nimi :)

Postup

Citróny nakrájíme na tenká kolečka, pecky vyjmeme a uchováme v chladničce. Kolečka citrónů pokrájíme na tenké nudličky, dáme do kastrolu a zalijeme odměřenou dávkou vody. Odložíme na chladné místo do druhého dne.
Druhý den citróny vaříme, až se polovina vody odpaří, na začátku vaření přidáme pecky zabalené do plátýnka. Vaření v této fázi trvá asi ½ hodiny. Potom plátýnko s peckami vyjmeme, k citrónům přidáme cukr a vaříme prudkým varem bez pokličky (asi 2O minut) až džem začne rosolovat. Přidáme kys. citrónovou a vyzkoušíme, jestli je již rosolování dostatečné.V klad­ném případě rychle sebereme pěnu, var ukončíme a vařící džem nalijeme až po okraj do skleniček., okraje otřeme, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce



Nahlásit recept

  • 29.07.10 vloženo
  • 17592x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g citrónů
  • 1 ¼ l vody
  • 1 ¼ kg cukru
  • 2 KL kyseliny citrónové

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 02.07.12 18:39

Tak tohle hned řadím mezi „stálice“ - vynikající džem s osvěžující chutí :)
Přilila jsem malou naběračku rybízové šťávy kvůli barvě ;)
Ale příště už to dobarvovat nebudu. Nechám tomu přirozený vzhled…
Oproti postupu jsem před vsypáním cukru základ přepasírovala.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Citrónový džem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Walkyrka
25 příspěvků 29.03.13 17:59

U nás je marmeláda a džemy výhradně tatínkova, ale občas se rozdělí s dcerkou, já dávám přednost medu. :oops:

 
Zuzka1973
1735 příspěvků 29.03.13 17:42

@Walkyrka Páááni… to jsou macíkové :palec: My máme vždy jen malou bedýnku cca desetidekových kulatých citronků, ale ty šetřím na běžnou konzumaci a upotřebení. Džem jsem dělala z koupených a už řikrát :D My máme s bídou dvě skleničky, zbytek vždy s úspěchem rozdám… :)
Tenhle džem je vynikající, hned po rybízovém a bezinkovém patří k nejoblíbenějším v naší rodině… Vzal ho na milost i taťka, který džemy a marmelády moc nemusí, ale tento a bezinkový neodmíte.

 
Walkyrka
25 příspěvků 29.03.13 17:22
Bože díky...

Moc děkuji tomu kdo sem vložil tento recept. Přítel je citrusář a urodili se nám letos dva 3/4 kilový macíci. Opravdu jsem netušila co z nich udělám.

 
anka22
95 příspěvků 25.07.12 11:58

Marmeládu dělám s kůrou. Neošetřené citrony zlehka a ne do hloubky napíchám špendlíkem a ponořím přes noc do vody, vodu druhý den vyliju. Citrony oloupu, dužinu nakrájím na drobno, z kůry seškrábnu bílou, vatovou část a pak ji nakrájím na velmi jemné nudličky. Přidám 2 Pl vody na jeden citron a nechám stát cca 2 hodiny, pak přidám želírovací cukr podle návodu (pul kila na kilo ovoce), přivedu do varu a vařím za stálého míchání cca 8 minut. Hned plním do teplých skleniček a zavřu. Marmeláda je hodně svěží, spíš na piškot než na toast. Moc dobrá je půl na půl s limetkami. K snídani spíš pomerančovou než citronovou. Kůra mi nikdy neztvrdla. Pecky dávám do papírového filtru na čaj.

 
Zuzka1973
1735 příspěvků 25.07.12 10:56

@Astheart
Já musela… na zkoušku receptu jsem nepoužila bio citrony, takže jsem kůru musela oloupat a použít jen lžičku sušené… A ty zbytky koleček bez kůry moc efektivně navypadaly, proto jsem to propasírovala. Na zkoušku jsem prostě zvolila levnější surovinu :nevim: ;)
Ale příště už se nebudu bát použít dražší bio-citrony :D Ten džem je vážně moc dobrý :palec:

 
Astheart
4 příspěvky 25.07.12 10:09

Já bych nepasírovala. Ty proužky kůry jsou pro džem z citrusových plodů to charakteristické… :)

 
Alis
2617 příspěvků 11.02.11 21:53

Zatím jsem dělala jen z oloupaných citrónů, sama s citrónovou kůrou nemám zkušenosti. Ale jeden labužník mi po uveřejnění tohoto receptu napsal, že kdysi dělal i s kůrou a ta mu v džemu ztvrdla.

Posílám tedy jeho zkušenosti dál :-) a s tím, že díky Soně víme, jak kůru sympaticky upotřebit: LIMONCELLO :-)

Příspěvek upraven 12.02.11 v 18:59

 
M.Suskova
206 příspěvků 10.02.11 23:20

Zajímalo by mě,jestli se ty citrony oloupají nebo se krájí i s kůrou.

 
6sense
3 příspěvky 10.02.11 19:35

A je hotovo. Bez přidání kyseliny citrónové (v citrónu jí je dost, ne?), jen ze dvou bio citrónů co zbyly (taky jsem si lámal hlavu co s nima). Ale citróny jsem asi nakrájel na moc velké kousky a voda se buď hodně vypařila nebo jsem jí dal málo, ale z těch dvou citronů je naplněna sklenička od malého jihočeského jogurtu a kousek, který jsem teď nedočkavě testnul v bílém jogurtu. Ale i za takovou chvilku (cca 5 minut) byl z kousku marmelády špunt u víčka :D. Cukr jsem dal třtinový + 2 lžíce medu, cca aby to celkem dalo ten poměr. Chuť skvělá, akorát kousky citronu jsem udělal akorát asi trochu velký, že ty kousky jsou moc kyselý a zbytek zkrátka med a citron :D.
Každopádně tu jednu skleničku otevřu při více lidech, aby mi to zkritizovaly, by mě zajímalo, co na to řeknou :)

 
venezia
41 příspěvků 31.10.10 16:17

výborné, dá se dělat i mimo sezonu, prostě OK

 
babi
6360 příspěvků 31.07.10 00:49
Re: Citrónový džem

alis, mam sitko, ktere je z nylonu (neco takoveho), tedy nekovove. Nic nemam proti kousku gazy, pouzivala jsem ji cely zivot a vazala na ucho kastrolu, nebo hrnce, aby byla rychle odstranitelna. Moje poznamka byla pouze na okraj, jako alternativa ;)

 
Alis
2617 příspěvků 30.07.10 19:35
Re: Citrónový džem, Babi...

sítko na čaj-koření mám jedno, používám ho podobně jako ty. V tomto případě bych ho ale nepoužila. Nevím proč, neumím to vysvětlit racionálně, ale nějak se mi nelíbí představa kovového předmětu v džemu. Není to kvůli ztrátě vitamínů, je jasné, že céčko je už dávno fuč, ale prostě… nevím, asi zůstanu u gázy či kapesníčku používaného jen pro tyto účely :)

 
babi
6360 příspěvků 29.07.10 22:59
Re: Citrónový džem

alis, recept je vabici, uz proto, ze je zajiste mnoho jeho upotrebeni pri priprave ruznych desertu, kdo vi, mozna i k masovym pokrmum? Misto platynka bych pouzila sitko (vajicko) na caj. Mam jich nekolik velikosti a pouzivam je pro podobny ucel na koreni atd.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Guláš z masáků

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist