Recept Citrónový džem Veg

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Citrónový džem

Úvod

Několik labužnic si po vložení Sonina receptu na limoncello (http://www.labuznik.com/recipe.php?…) lámalo hlavu, jak upotřebit zbylé bio citróny, přikládám proto jednu možnost, KAM s nimi :)

Postup

Citróny nakrájíme na tenká kolečka, pecky vyjmeme a uchováme v chladničce. Kolečka citrónů pokrájíme na tenké nudličky, dáme do kastrolu a zalijeme odměřenou dávkou vody. Odložíme na chladné místo do druhého dne.
Druhý den citróny vaříme, až se polovina vody odpaří, na začátku vaření přidáme pecky zabalené do plátýnka. Vaření v této fázi trvá asi ½ hodiny. Potom plátýnko s peckami vyjmeme, k citrónům přidáme cukr a vaříme prudkým varem bez pokličky (asi 2O minut) až džem začne rosolovat. Přidáme kys. citrónovou a vyzkoušíme, jestli je již rosolování dostatečné.V klad­ném případě rychle sebereme pěnu, var ukončíme a vařící džem nalijeme až po okraj do skleniček., okraje otřeme, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce



Nahlásit recept

  • 29.07.10 vloženo
  • 17980x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g citrónů
  • 1 ¼ l vody
  • 1 ¼ kg cukru
  • 2 KL kyseliny citrónové

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 02.07.12 18:39

Tak tohle hned řadím mezi „stálice“ - vynikající džem s osvěžující chutí :)
Přilila jsem malou naběračku rybízové šťávy kvůli barvě ;)
Ale příště už to dobarvovat nebudu. Nechám tomu přirozený vzhled…
Oproti postupu jsem před vsypáním cukru základ přepasírovala.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Citrónový džem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Walkyrka
25 příspěvků 29.03.13 17:59

U nás je marmeláda a džemy výhradně tatínkova, ale občas se rozdělí s dcerkou, já dávám přednost medu. :oops:

 
Zuzka1973
1755 příspěvků 29.03.13 17:42

@Walkyrka Páááni… to jsou macíkové :palec: My máme vždy jen malou bedýnku cca desetidekových kulatých citronků, ale ty šetřím na běžnou konzumaci a upotřebení. Džem jsem dělala z koupených a už řikrát :D My máme s bídou dvě skleničky, zbytek vždy s úspěchem rozdám… :)
Tenhle džem je vynikající, hned po rybízovém a bezinkovém patří k nejoblíbenějším v naší rodině… Vzal ho na milost i taťka, který džemy a marmelády moc nemusí, ale tento a bezinkový neodmíte.

 
Walkyrka
25 příspěvků 29.03.13 17:22
Bože díky...

Moc děkuji tomu kdo sem vložil tento recept. Přítel je citrusář a urodili se nám letos dva 3/4 kilový macíci. Opravdu jsem netušila co z nich udělám.

 
anka22
95 příspěvků 25.07.12 11:58

Marmeládu dělám s kůrou. Neošetřené citrony zlehka a ne do hloubky napíchám špendlíkem a ponořím přes noc do vody, vodu druhý den vyliju. Citrony oloupu, dužinu nakrájím na drobno, z kůry seškrábnu bílou, vatovou část a pak ji nakrájím na velmi jemné nudličky. Přidám 2 Pl vody na jeden citron a nechám stát cca 2 hodiny, pak přidám želírovací cukr podle návodu (pul kila na kilo ovoce), přivedu do varu a vařím za stálého míchání cca 8 minut. Hned plním do teplých skleniček a zavřu. Marmeláda je hodně svěží, spíš na piškot než na toast. Moc dobrá je půl na půl s limetkami. K snídani spíš pomerančovou než citronovou. Kůra mi nikdy neztvrdla. Pecky dávám do papírového filtru na čaj.

 
Zuzka1973
1755 příspěvků 25.07.12 10:56

@Astheart
Já musela… na zkoušku receptu jsem nepoužila bio citrony, takže jsem kůru musela oloupat a použít jen lžičku sušené… A ty zbytky koleček bez kůry moc efektivně navypadaly, proto jsem to propasírovala. Na zkoušku jsem prostě zvolila levnější surovinu :nevim: ;)
Ale příště už se nebudu bát použít dražší bio-citrony :D Ten džem je vážně moc dobrý :palec:

 
Astheart
4 příspěvky 25.07.12 10:09

Já bych nepasírovala. Ty proužky kůry jsou pro džem z citrusových plodů to charakteristické… :)

 
Alis
2617 příspěvků 11.02.11 21:53

Zatím jsem dělala jen z oloupaných citrónů, sama s citrónovou kůrou nemám zkušenosti. Ale jeden labužník mi po uveřejnění tohoto receptu napsal, že kdysi dělal i s kůrou a ta mu v džemu ztvrdla.

Posílám tedy jeho zkušenosti dál :-) a s tím, že díky Soně víme, jak kůru sympaticky upotřebit: LIMONCELLO :-)

Příspěvek upraven 12.02.11 v 18:59

 
M.Suskova
206 příspěvků 10.02.11 23:20

Zajímalo by mě,jestli se ty citrony oloupají nebo se krájí i s kůrou.

 
6sense
3 příspěvky 10.02.11 19:35

A je hotovo. Bez přidání kyseliny citrónové (v citrónu jí je dost, ne?), jen ze dvou bio citrónů co zbyly (taky jsem si lámal hlavu co s nima). Ale citróny jsem asi nakrájel na moc velké kousky a voda se buď hodně vypařila nebo jsem jí dal málo, ale z těch dvou citronů je naplněna sklenička od malého jihočeského jogurtu a kousek, který jsem teď nedočkavě testnul v bílém jogurtu. Ale i za takovou chvilku (cca 5 minut) byl z kousku marmelády špunt u víčka :D. Cukr jsem dal třtinový + 2 lžíce medu, cca aby to celkem dalo ten poměr. Chuť skvělá, akorát kousky citronu jsem udělal akorát asi trochu velký, že ty kousky jsou moc kyselý a zbytek zkrátka med a citron :D.
Každopádně tu jednu skleničku otevřu při více lidech, aby mi to zkritizovaly, by mě zajímalo, co na to řeknou :)

 
venezia
41 příspěvků 31.10.10 16:17

výborné, dá se dělat i mimo sezonu, prostě OK

 
babi
6360 příspěvků 31.07.10 00:49
Re: Citrónový džem

alis, mam sitko, ktere je z nylonu (neco takoveho), tedy nekovove. Nic nemam proti kousku gazy, pouzivala jsem ji cely zivot a vazala na ucho kastrolu, nebo hrnce, aby byla rychle odstranitelna. Moje poznamka byla pouze na okraj, jako alternativa ;)

 
Alis
2617 příspěvků 30.07.10 19:35
Re: Citrónový džem, Babi...

sítko na čaj-koření mám jedno, používám ho podobně jako ty. V tomto případě bych ho ale nepoužila. Nevím proč, neumím to vysvětlit racionálně, ale nějak se mi nelíbí představa kovového předmětu v džemu. Není to kvůli ztrátě vitamínů, je jasné, že céčko je už dávno fuč, ale prostě… nevím, asi zůstanu u gázy či kapesníčku používaného jen pro tyto účely :)

 
babi
6360 příspěvků 29.07.10 22:59
Re: Citrónový džem

alis, recept je vabici, uz proto, ze je zajiste mnoho jeho upotrebeni pri priprave ruznych desertu, kdo vi, mozna i k masovym pokrmum? Misto platynka bych pouzila sitko (vajicko) na caj. Mam jich nekolik velikosti a pouzivam je pro podobny ucel na koreni atd.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist