Recept Citrónová marmeláda Veg Pra

Filipínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Citrónová marmeláda

Úvod

Ano já vím, že už tu nějaký ten receptík je, ale já našla na americkém serveru tuto úžasnou záležitost a opravdu je to marmeláda jak má být. Gramáž uvádím v hodnotách se kterými jsem pracovala já. Marmeláda má osvěžující hořko-sladkou chuť a dávají jí přednost hlavně pánové. Důvodem proč jsem uvedla, že recept pochází z Filipín je založen na faktu, že citrusy jako takové pocházejí z Jižní Asie. Očekávám tedy, že uměli využívat své národní plodiny a nejvyspělejším národem byli právě Filipínové, ale pokud se pletu ráda se poučím.

Postup

Citróny omyjeme a nakrájíme i s kůrou na plátky. Během krájení z nich sebereme veškerá semena, která pak svážeme do látkového, čistého kapesníku. Kapesník vložíme i s citróny do větší mísy, zalijeme vodou a necháme přes noc stát v chladu. Druhý den citróny nakrájíme na opravdu drobné kousky (mějme na paměti, že čím menší tím se bude směs lépe mazat na pečivo a kromě toho se kůra i lépe uvaří a nebude tvrdnout). Nakrájené citróny dáme do hrnce a zalijeme je vodou, ve které se přes noc louhovali, přidáme k nim taktéž kapesníček se semeny. Přivedeme k varu a vaříme hodinu, pak směs necháme opět přes noc na chladném místě. Další den vyndáme kapesníček se semeny, přidáme kilo cukru (pokud se vám bude zdát marmeláda málo sladká, můžete si cukr přidat podle chuti) a vaříme asi hodinu. Pak marmeládu plníme do sklenic a sterilujeme.



Nahlásit recept

  • 02.04.13 vloženo
  • 10017x zobrazeno

Ingredience

  • 1,5 kg citrónů
  • 1 kg cukru
  • 2 l vody

Doporučená příloha

  • Čerstvé pečivo, též je dobrá do dortíků a exotických zákusků

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

nukixi 28.06.14 06:21

Děkuji Walkyrko, snažil jsem se dodržet recept tak, jak jsi napsala. Jen semínka jsem měl strach přidat, aby nebyla marmeláda ještě víc hořká. Ano, marmeláda je sladko hořká, na chleba s máslem moc není. Ale na palačinky…lahoda. Udělám muffiny, rozříznu, promažu, paráda. A pro sebe jsem marmeládu vařil jen okolo patnácti minut (miluji kousky ovoce v marmeládě) bez zavařování. Na poslední minutu jsem přidal hrst lesních jahod. Nalil do skleniček. Sladohořkovoňavá chuť. Petr

Odkaz na uvaření

Walkyrka 02.04.13 13:52

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Citrónová marmeláda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
1170 příspěvků 23.04.13 17:05

Snad nikoho neurazím, když přidám své zkušenosti…
Z počátku jsem taky ještě poctivě „pro sychr“ marmelády následně po zavíčkování zavařovala… Až postupem roků jsem se nenásilně, sama, vypracovala tak, že dnes již nesteriluju ani ovocné šťávy či sirupy, ani džemy, marmelády nebo zavařeniny (jak jen se všechny ty dobroty nazývají…)
U sirupů dnes dokonce nejraději používám postup „za studena“, ale z počátku jsem ani nevěřila, že vydrží bez zkažení celou zimu nebo dokonce do další sklizně…
U marmelád & spol. se mi nejvíce osvědčily dvě metody. Jedna je shodná s tím, co už uvedla Ačraj, akže se nebudu opakovat, když ona už to popsala skvěle o pár komentů níže…
Já ještě používám fintu okoukanou u babičky: povrch zakápnout rumem… lehce, lžičku – dvě, aby se to rovnoměrně rozlilo po povrchu… Děda tomu říkával, že babča dezinfikuje marmeládu a na dezinfekci jeho střev pak nic nezbude :)
To rum z toho ani cítit není… po otevření promíchnu vrch s ostatním obsahem a je to… ;)
Takže pokud Walkyrka pro jistotu steriluje, tak to chápu, taky jsem to tak z počátku dělala.
Beru to tak, že každý má možnost dělat si to podle svýho – pokud se nebojím, tak tu sterilaci vynechám a je to, nebo se mýlím? :nevim: ;)
Ještě tip, jak dobře nahřát skleničky – já je (samozřejmě předem vymyté a vypláchnuté) nandám na plech a šup s nima do trouby :D Víčka jen vypařím vodou z konvice a nechám důkladně oschnout. Ještě do horkých dát marmeládu, zavíčkovat, otočit a nechat vychladnout.

Příspěvek upraven 23.04.13 v 17:07

 
Alis
2550 příspěvků 23.04.13 16:55

Ale kdepak… Jen dotazy a nápady těch, co udělali nějakou zkuenost.. Logické, ne?

Příspěvek upraven 23.04.13 v 16:55

 
Frantiska
889 příspěvků 23.04.13 16:40

Ale vzdyt to neni diskuze, to je nuceni k tomu, aby nezavarovala. Aspon tak to na mne pusobi.

 
Alis
2550 příspěvků 23.04.13 14:43

O. K. Vař dle svého. Máš pravdu, pokud ti to takhle vyhovuje, nic proti tomu.
Unavující a nesmyslné by bylo diskutovat s někým, kdo diskuzi nevyhledává.

 
Walkyrka
25 příspěvků 23.04.13 14:24

A není to jedno. Každý to dělá po svém, každý to dělá jinak a stejně to lidem chutná. :P Je to přece tak unavující a nesmyslné. Já doufala, že zde narazím na lidi, co rádi vaří. To co se tu odehrává je přeci tak dětinské, nedospělé chytání za slovíčka, tupé přesvědčování. Jak nejde někdo z davem ukamenovat. Použiji pradávnou Ježíšovu větu „Kdož jsi bez viny, první hoď kamenem.“ Ten recept je ozkoušený. Jane z Los Angeles, od které ho mám, též sklenice s marmeládou zavařovala. Nelíbí se? Fajn. Ostatně nikdo vám nedrží nůž pod krkem a nenutí vás podle něj vařit, ale proč si tady hrát na mistra světa a tvrdit, že je to jinak? Mě nadchla, mého manžela nadchla a ten už ochutnal, kdejakou marmeládu z citrusů dokonce si jí dovezl z hesperidia Oscar Tintori, kde jí taktéž sterilují a říkal, že je podobná a velice dobrá. Tak oč jde. Že nechutná vám, když jste jí ani nevařili?

 
Alis
2550 příspěvků 23.04.13 13:52

http://www.labuznik.cz/…ronovy-dzem/

 
Admin Labužník.cz
590 příspěvků 23.04.13 13:47

Zdravím, v diskusi jsem smazal vybrané příspěvky s neužitečnými hádkami a pošťuchováním. Děkuji za pochopení :-)

 
di
2297 příspěvků 23.04.13 13:46

Téda, to byl „zametací“ frkot. Laik žasne, odborník se diví a Labužníkovi je z toho smutno…

 
Walkyrka
25 příspěvků 23.04.13 13:38

V tom případě nevím a netuším, kde dělám chybu, ale všechny marmelády, čalamády a potažmo i sirupy mi končili velice špatně. Raději je skutečně nechám sterilovat, než o ně přijít, ale, pro boha, nikoho k tomu nenutím. Znám mnoho jiných lidí, kteří to dělají stejně, vlastně ve svém okolí nemám nikoho, kdo by tento krok vynechal. Uniká mi smysl této debaty. Snad je tolik krásných a různých receptů a je přece krásné a zajímavé zkoušet něco nového. Každému taktéž vyhovuje něco jiného. Přece, když mám s něčím dobrou zkušenost a vede se to a něco jiného mi, dejme tomu, nejde a nevychází, je přece jen logické, že používám to co mi vyhovuje. :nevim:

 
Ačraj
697 příspěvků 22.04.13 22:22
Sterilovat, či nesterilizovat???

Mně se nikdy nestalo, aby marmelády (džemy) kvasily, nebo dokonce nějaký šedozelený povlak :roll: uvařená marmeláda se plní rychle do čistých, NAHŘÁTÝCH skleniček, ihned zavíčkovat a otočit dnem vzhůru, tak na 10 – 15 minut a uložit třeba ve sklípku. Sterilovat marmelády je zbytečné a ochuzují se o chuť, možná i o vitamíny. :nevim: ;) :?:

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 22.04.13 19:37

@Walkyrka Zvědavost je náhodou dobrá věc :) Díky ní se člověk dozvídá vždy něco nového :mavam:

 
Walkyrka
25 příspěvků 22.04.13 19:16

:D Mě to zajímalo. Přiznám se, že jsem si nedovedla představit, že by se jen tak půlka republiky pletla. Tak jsem chtěla vědět jak to je. :think: Jsem zvědavec. :andel: Nemohu za to.

Příspěvek upraven 22.04.13 v 19:16

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 22.04.13 18:52

@Walkyrka Díky za info, já to nijak dalece nehledala, protože to zas tak do extrému neřeším ;) Ale je fajn vědět, jak to je. Tak jsem zase aspoň o něco chytřejší :mavam: :kytka:

 
Walkyrka
25 příspěvků 22.04.13 18:02

Oni si to nepletou. Oba významy jsou správné. Jeden je počeštělý (sterilovat) a ten druhý přejatý z francouzštiny (sterilizovat). Stejně jako pasterovat a pasterizovat. Pravda, je používán i k tomu, čemu asi více rozumí pan Casino. Právě jsem se to dočetla na webu Naše řeč – Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR. Odkaz máte v předchozím příspěvku.

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 22.04.13 17:51

@Walkyrka Oni stejnou chybu kolikrát udělají i autoři kuchařských knih, mám jednu takovou, kde toto taky zaměnili :)
Proto jsem se jen pokusila to vysvětlit… opravdu hodně lidí si toto plete, takže jsem se to jen pokusila laicky vysvětlit, nic víc, rýpání není můj styl, pokud něco pořebuji sdělit, snažím se vždy normální cestou – čistě jen informativně… Třeba ta informace pomůže i jiným, sama jsem v těchto dvou slovech mívala kdysi zmatek :) :kytka:
Vlastně jsem se to správně naučila rozlišovat taky až na netu, takže vlastně jakoby splácím dluh a radu předávám jako štafetu dál…

 
Walkyrka
25 příspěvků 22.04.13 17:13

Mno očividně nejsem jediná kdo tuto „chybu“ udělal. Dokonce i tady je zveřejněn dotaz s názvem „sterilizace masa“.
 http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?…

http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…

http://recepty.chytrazena.cz/…-137732.html

http://recepty.chytrazena.cz/…-138600.html

http://www.maggi.cz/…k-na-to.aspx

http://pangourmet.delonghi.com/…marmelada/35

http://wikipedia.infostar.cz/…iology_.html

http://babca.blog.cz/…-sterilizace

http://www.rodina.cz/…16456042.htm

http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/…ce-sterilace

Jenomže protože jsem se již setkala s rejpaly jako je Casino, Tlustá bába a jim podobní, co nemají nic jiného na práci, než upozorňovat na drobné chybky v jiných než-li svých receptech. Raději to přepíši. Mimochodem opravdu mě fascinuje jaké blbiny jsou schopni řešit, údajně, dospělí lidé.

Příspěvek upraven 22.04.13 v 17:55

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 22.04.13 09:44

@Walkyrka nerada se míchám do zdejších diskuzí… ale tentokrát musím, aby zde zase nedošlo k přestřelce. Sterilizace a sterilace jsou dvě odlišné věci. Sterilace je správně u zavařování… Na tom odkazu na wiky mají drobnou chybu, po rozkliknutí je tam ale již název správně.
Sterilizace je čištění (třeba nástrojů) nebo dokonce název po kastraci – zbavení možnosti mít potomky…
Takže: kompoty nesterilizujeme, ale strilujeme ;)

NEPÍŠI TO JAKO RÝPÁNÍ, jen chci vážně zabránit další zbytečné výměně názorů.
:kytka:

edit:
http://cs.wikipedia.org/…stv%C3%AD%29

http://search.seznam.cz/?…

http://search.seznam.cz/?…

Příspěvek upraven 22.04.13 v 13:31

 
Walkyrka
25 příspěvků 21.04.13 20:12

V tom případě do toho.

 
Walkyrka
25 příspěvků 21.04.13 20:11

Mno já nevím, ale já je vždycky sterilizuji, ale klidně tento krok vynechejte. Mě osobně je to, jak se říká, šumák.

 
casino
4207 příspěvků 04.04.13 12:19
Marmelády vařím nedlouho...

… na webu je receptů hafo, jeden „lepčččí“ než druhý a nejhorší, který jsem vyzkoušel je ZDE ;)
Letos jsem poprve slepoval linecké pomerančovou a musel jsem ji rozfofrovat jak píšete. Trošku jsem ji pak zahustil drobečky a nemělo to chiiibu :)
K receptu:
Už dlouho, pokud vůbec gdy, jsem neviděl zavařeniny vůbec a marmelády zvlášť, podrobovat sterilizaci 8o ;) :)

Příspěvek upraven 04.04.13 v 12:23

 
M.Suskova
205 příspěvků 04.04.13 10:50

To je možné, ale já bych to spíš používala na slepování lineckého cukroví, nebo do dortů nebo řezů a tam potřebuji hladkou marmeládu.

 
Walkyrka
25 příspěvků 03.04.13 08:05

Neměla by tak krásnou mozaiku, ale myslím si, že by to takový problém nebyl. Nakrájené to lépe vypadá. :mavam:

 
M.Suskova
205 příspěvků 03.04.13 01:39

Co by se stalo, kdybych tu uvařenou marmeládu rozmixovala tyčovým mixerem (nohou).Pak by se to nemuselo krájet na tak drobné kousky.

Příspěvek upraven 05.04.13 v 11:09

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
TOPlist