Recept Císařský trhanec- " šmorn

(Hodnoceno 1x) Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Císařský trhanec-

Postup

V mléce rozmícháme vejce,sůl a mouku nebo krupici podle potřeby,aby vzniklo těsto jako na palačinky.Na pánvi rozehřejeme máslo,nalijeme těsto a chvíli opékáme,pak pomocí dvou vidliček těsto roztrháme a opékáme dále ze všech stran.Upečené kousky musí mít kůrčičku.Sypeme cukrem.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.02.08 vloženo
  • 20627x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min.

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 1/4 l mléka,špetka soli,5 vajec,hladká mouka nebo jemná krupice,,máslo,cukr

Doporučená příloha

  • jakýkoliv kompot

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 13.12.16 11:24

„Kajzršmorn“ - chutné a při tom jednoduché sladké jídlo. Mám jej raději, než krupicovou kaši, žemlovku a sladké knedlíky. V naší rodině se dělal s třešňovým kompotem. Připravila jsem podle mého oblíbeného a vyzkoušeného receptu :hug: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Císařský trhanec- " šmorn

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1642 příspěvků 13.12.16 15:48

@Eja, u nás se dělal s třešňovým kompotem hlavně přes zimu, ten byl nejdostupnější. Jinak ovoce podle momentálních možností a sezóny - třeba broskve, meruňky, jahody a švestky kompotované i čerstvé, v létě také borůvky, maliny a směs jiného drobného ovoce. Navrch může přijít i šlehačka, ta ale na teplém moučníku brzy povolí. A pro dospělé ještě pokapat dobrým likérem (třeba mandlovým)… :* :kytka:

 
Eja
3661 příspěvků 13.12.16 12:41
Birkana

Dík za připomenutí receptu - moje babička kajzršmorn dělávala jako moučník při svátečních příležitostech ( třeba když jsem přijela já :) ) po lehčím hlavním jídle. Nebo k večeři pro sebe a pro mne.
Určitě si pamatuju variantu politý medem a posypaný sekanými vlašskými ořechy, uvnitř v těstě hodně rozinek. A pak ještě další možnost - politý domácí hustou malinovou šťávou.
S třešňovým kompotem je to asi klasika, ale nevím - zcela určitě bych prskala kvůli peckám…(od dětství jsem odmítala třeba i švestkové knedlíky z nevypeckovaných švestek… vypeckovávám i třešně do bublaniny..)

 
ok1has
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Císařský trhanec-

Šmorn (JH): http://dama.cz/…i/recept.php?…

 
buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Císařský trhanec-

malá Sisi, je to určitě moc dobré a pokud je to receptík, který se v rodině dědí a je vyzkoušený, tak to nemá chybu.
Na druhou stranu souhlas s Lydií, protože rakouský Keiserchmarrn mit Zwetschken , např. z Bad Ischl - Konditorei Zauner, je přesně takový, jak jej popisuje Lydie a je mooooooc mňam, ale je fakt a pravda, že já osobně mám pro Rakousko velkou slabost :-)

 
2malasisi2
51 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Císařský trhanec-

Děkuji za upřesnění receptu,v naší rodině je ovšem zaveden jako císařský trhanec a všem nám chutná.

 
lydia
1225 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Císařský trhanec-

Sigrid, děkuji, jsem ráda, že jsem alespoň tobě pomohla:-)
Babičko Bohunko, diskuze pod receptem je žádaná, když se týká receptu a může být plodná. Já osobně mám ráda podněty pod receptem, protože podporují kreativitu a fantazii. Každý, ať nováček, nebo „otrlý“ labužník, musí, když zveřejní recept, počítat s reakcí. Někdy je to pochvala, někdy připomínka, někdy kritika. Ale musí být věcná a neurážející.
Přeji pěkný den. L.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Císařský trhanec-

Malasisi, promiň, ale snad by bylo v receptu dobré poznamenat, že s krupicí, zvláště s hrubou, by se mělo těsto nechat chvíli odstát, aby krupice nabobtnala.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Císařský trhanec-

Lydie, moc děkuji. To je recept mojí babičky (a jako takový nedílná část mého dětství a mládí), který jsem měla za ztracený. Vyzkouším a založím do zlatého fondu pro (snad někdy se narodivší) vnoučata. Díky a zdravím s

 
babickabohunka
19 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Císařský trhanec-

nevím o čem je ta diskuse,ale já jsem moc ráda,za ten recept protože to je ten z mého mládí tankrát mi moc nejel,ale teď politý a smíchaný s broskvovou zavařeninou byl docela dobrý a hlavně byla změna v, receptech jsem ho neviděla ,protože s vyhldávačem to moc neumím a nemám na to moc času protože jsem důchodkyně .Děkuji všem co se ozvali a já se třeba zase ozvu

 
lydia
1225 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Císařský trhanec-

mala sisi, nic ve zlém, omlouvám se už předem, ale tento šmorn je opravdu šmorn, ale ne císařský. Nevím, zda by císaři chutnal. Pravý "Kaiserschmarrn " z Rakouska je o něčem jiném, je to opravdu pochoutka. Nepoužívá se ani jemná, ani hrubá krupice, ale mouka. To by potom byl krupicový šmorn - Grießschmarrn - v tom je jemný rozdíl. Aby byl trhanec nadýchaný, ušlehají se bílky zvlášť. A to nejdůležitější jsi zapomněla. Přidávají se rozinky, které se trochu na másle, ne opražují, ale trochu otáčí, nabudou tím trochu na objemu. Někdo je jenom namáčí v rumu. Na rozinky se potom nalije těsto, nebo se mohou vmíchat do těsta.Až těsto začne na povrchu tuhnout, tak se nadzvedá, aby se řídké, ještě neupečené těsto také trochu upeklo. Potom teprve se obrátí. Trhá se už skoro upečené. Na druhé pánvi se zkaramelizuje trochu cukru a vmíchá se hotový trhanec. Na talíři se pocukruje a podává se se švestkovým žahourem - Zwetschkenröster. Možná to také není pravý recept, existuje jich mnoho. Ale tento je opravdová pochoutka.
Samozřejmě si může každý udělat šmorn jak chce, polít čím chce, ale potom to není rakouský císařský trhanec.

 
ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Císařský trhanec-

Omlouvám se.

 
2malasisi2
51 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Císařský trhanec-

Žádost o recept byl zaslán 29.1.08,tak jsem předpokládala,že tu není.Prostě „za dobrotu na žebrotu“.

 
2malasisi2
51 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Císařský trhanec-

Ewo,napsala jsem jej proto,že jsem našla žádost o recept v " hledám recept ".Tak jsem předpokládala,že tu není.Zase se nic tak moc nestalo,nebo ano?

 
ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Císařský trhanec-

Ať politý čímkoliv, neodhalila jsem mimořádnost tohoto trhance, aby bylo nutno ho zveřejnit na Labužníku. Na první pokus jsem totiž našla 12 stejných či podobných exemplářů.
Malasisi, buď tak hodná a než něco nabídneš, podívej se, jestli to tu už není.

 
suma
114 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Císařský trhanec-

Výborný je politý domácí malinovou šťávou.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme:


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Cibulačka Cibulačka
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Štika na smetaně Štika na smetaně
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist