Recept Čínské pečené kuře ve slaném krunýři podle Jamieho Olivera

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Předehřejte troubu na 240 stupňů, později se stáhne na 160.

1 Do mísy dejte mouku a sůl, zamíchejte. Postupně přidávejte vodu a vymíchejte tuhé těsto. Uhněťte těsto rukama, možná budete muset přidat vodu. Když je těsto moc řídké špatně se s ním zachází.
2 Na stůl si položte dva velké pláty alobalu jeden na druhý. Delší strany několikrát přeložte čímž se vytvoří šev. Potřete olejem, položte kuře doprostřed. V misce smíchejte nahrubo nasekané jarní cibulky, cukr, zázvor, sojovou omáčku, šery, vodu a five spice. Potřete celé kuře sojovou omáčkou, nechte 5 minut odpočinout. Pak potřete kuře dvěma lžícemi oleje.
3 Kůži z krku a křídla založte pod kuře. Krk musí být uzavřený. Není li tam dost kůže, použijte párátka. Opatrně nalijte směs se sojovou omáčkou do kuřete, tak aby nevytekla. Uzavřete druhý otvor kuřete pomocí párátek, nebo zašijte.
4 Zabalte alobal s kuřetem jako balíček, aby se uvnitř udržela vlhkost.
5 Z těsta vyválejte plát asi 1,4 cm silný a tak velký aby se do něj dalo kuře zabalit. Zabalte do těsta kuře a řádně zapečeťte.
6 Celé to položte do pekáčku. Mokrými prsty uhlaďte těsto a zkontrolujte zda v něm nejsou díry kudy by unikala pára.
7 Pečte v horké troubě 1 hodinu. Zmírněte teplotu a pečte další 3 hodiny.

A teď příjde ta nejzábavnější část: Vyndejte kuře z trouby a kladivem rozbijte krunýř. Pozor, budou odletovat kousky těsta. Tomu se dá zabránit tak, že přes kuře položíte čistou utěrku. Kuře i s fólií přendejte na tác. Rozbalte fólii a servírujte.
Nebo můžete nechat okraje těsta kolem kuřete, roztrhnout fólii a nechat hosty ať se sami obslouží.

Recept je z kategorií: Drůbež



Nahlásit recept

  • 10.09.04 vloženo
  • 16768x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 1,4 kg kuře, omyté osušené, bez vnitřností
  • 3 jarní cibulky
  • 3 cm kousek čerstvého zázvoru oloupaného a nakrájeného na plátky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce vody
  • 3 lžíce šery
  • 1/4 lžičky koření Five spice
  • 2 lžíce sojové omáčky + trochu extra
  • 2 lžíce oleje z řepky olejky, nebo zeleninového + trochu extra
  • párátka
  • vymaštěný pekáček
  • 1 kladivo
  • Krunýř je vlastně těsto do kterého se kuře zabalí. Tím se uvnitř zapečetí šťáva a chuť.
  • 1 kg soli
  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1-2 hrnky vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čínské pečené kuře ve slaném krunýři podle Jamieho Olivera

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čínské pečené kuře ve slaném krunýři podle Jamieho Olivera (Ž

mamut, na diskuzi máš přímo odkaz na Oliverovo kuře v jeho solné krustě, jak jsi říkala..s tím vajíčkem a tymiánem a je to z jeho kuchařky Happy days..či jak se jmenuje…schválně se můžeš mrknout na ten jeho šílený překlad…a alobal tam používá též a tak hrozným popisovaným způsobem, že jsem se až kvůli překladu pohádala s habánětem :-))…prostě si alobal rozdělí na 4 dlouhé kusy a pak záhadným způsobem kuře balí, aby se zřejmě dovnitř do dutiny nedostala sůl…nemám zdání…a pak to „máchá“ v té krustě…v receptu se mi akorát líbilo použití slova „glug“, což v češtině znamená něco jako „glogloglo“ při pití…čili přidává pár „glogů“ oleje a smíchá myslím s tím tymiánem, rozmačkaným v hmoždíři a tím promaže kuře a dovnitř nacpe už vymačkané půlky od citronu a česnek a petrželku…a pak to balí oním alobalem…no a poté mne přešla chuť překládat, protože jsem byla mimo z toho jeho popisu…třeba si toho všimne Sněhurka a přeloží to :-))

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čínské pečené kuře ve slaném krunýři podle Jamieho Olivera (Ž

Mamut, jsem ráda že jsem mohla něco přeložit. To je jen takový malý dík za to co mi dá tento web site a všichni kamarádi na něm. Nejsi jediná kdo má k Jamie Oliver tolik otázek. Jamie je chlapec spontánní, přímo živelný a hlavně se špatně překládá. Tak jsem přeložila jen to co jsem viděla na obrazovce. Ty dvě „balicí“ vrstvy se mi také moc nezamlouvaly, ale vše je tu zřejmě jen pro inspiraci. Konec konců vaření je, nebo by aspoň mělo být, hrou a zábavou. A jak se říkalo za mých mladých let: fantazii se meze nekladou.

 
Mamut
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čínské pečené kuře ve slaném krunýři podle Jamieho Olivera (Ž

Veru, Esmeralda, ani ja som ti ešte nepoďakovala, tak teda aspoň dodatočne vďaka za ochotu. Ale predsa len je mi čudná tá duplicita - alobal a ešte aj tá slaná škrupina. Ak je kurča zabalené v alobale, jednak už asi žiaden ďalší obal nepotrebuje, jednak sa prípadný ochucovací efekt obalu asi ani nemôže prejaviť. Naviac si teda ozaj nie som istá, či by Číňania používali alobal. Jamie Oliver určite balil kurča rovno do toho soľného cestíčka. Čo si o tom myslíte?

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čínské pečené kuře ve slaném krunýři podle Jamieho Olivera (Ž

esme, děkuji…tenhle recept mi unikl…takže postup mám…a to je hlavní, ty ingredience se můžou pozměnit i podle toho druhého receptu, co chtěla mamut(ka)…tak moc děkuji :-)))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štrůdl s hlívou

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

včera | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist