Recept Chutný TARTE au CITRON - koláč z francouzského bistra

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chutný TARTE au CITRON - koláč z francouzského bistra

Postup

Předehřát troubu na 190°C. Vyválet těsto a vyložit jím nízkou formu 23cm velkou. Pomocí vidličky propíchat dno. Vyložit alobalem a nasypat na něj hrách, fazole, rýži, nebo pod. Péct na slepo asi 15min., až jsou okraje tuhé a suché. Vyjmout fazole, alobal a pokračovat v pečení po dalších 5-7min. do zlatova.

Vložit kůru, šťávu, a cukr do misky. Našlehat dohromady, až se vše spojí, přidat smetanu nebo creme fraiche a znovu vše dobře našlehat.

Jedno po druhém zašlehat dovnitř vejce, potom žloutky a nalít do předpečeného těsta. Péct dalších 15-20min., nebo až je náplň ztuhlá. Jestli se okraje koláče pečou moc rychle, tak je obalit alobalem.

Nechat koláč vychladnout. Pocukrovat před podáváním.

Recept je z kategorií: Koláče



Nahlásit recept

  • 16.04.03 vloženo
  • 10736x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1 recept na ¨Francouzké sladké těsto na koláče¨z Labužníka
  • nastrouhaná kůra z vosku zbavených 2-3 citronů
  • 150ml citronové šťávy
  • 100g krystalového cukru
  • 60ml ¨creme fraiche¨z Labužníka, nebo neušlehané šlehačky
  • 4 vejce + 3 žloutky
  • pudrový cukr na pocukrování

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chutný TARTE au CITRON - koláč z francouzského bistra

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutný TARTE au CITRON - koláč z francouzského bistra.

Babi, děkuji za odpověď. Koláč určitě vyzkouším. Jen to nebude hned, poslední dva víkendy jsme měli malou oslavu, tak jsme trošku přeslazení.
Dám pak vědět, jak se mi koláč povedl a jak chutnal.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutný TARTE au CITRON - koláč z francouzského bistra.

Scarlet, ano. Existují keramické kuličky, které se používají při pečení na slepo, ale s luštěninami, jako jsou fazole, to jde také a je to lacinější. Fazole se uschovají pro příště a vydrží léta ve vzduchotěsně uzavřené sklenici. Totiž, když se dno těsta propíchá vidličkou a nezatíží se, tak to někdy nezabrání ve vytvoření ¨bublin¨. U tohoto koláče musí být dno rovné. Děkuji Ti za zájem!

Dobrý den,

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutný TARTE au CITRON - koláč z francouzského bistra.

Babi,
hrách, fazole nebo rýže se tam dávájí proto, aby se těsto upeklo rovně?

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutný TARTE au CITRON - koláč z francouzského bistra.

Buraci, neděkuj, to spíš je řada na mně s tím poděkováním! Opravdu Ti musím říct, že recepty píši pro radost jak svoji, tak těch, kterým se dobře vedlo v kuchyni a hlavně pak chutnalo. Tvoje kamarádka má v Tobě poklad!

Příjemný den!

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutný TARTE au CITRON - koláč z francouzského bistra.

Babi, pekla jsem ho jako darek k svatku pro kamaradku, protoze vzdycky vzpominala, jak ji ve Francii chutnal. Z tveho kolace byla nadsena a udelal ji velikou radost. Takze opet dekuji za recept a preji pekny zbytek dne.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pájo...

nejdříve opravím něco ze své minulé poznámky. ¨Miska menšího objemu¨ mělo znít ¨miska menšího obvodu¨. Ke Tvé poznámce o mém kuchaření. Ne, nejsem ani cukrářka, ani kuchařka z povolání (mezi námi, co vím, máme jednu profesionální kuchařku, GLAMU a doufám, že ta se nám brzy navrátí), ale vaření a pečení mě vždycky nesmírně bavilo. Po náročném zaměstnání, vaření a zahrádka pro mně pracovaly líp, než pro jiné psychiatr. Profesí jsem výstavní designer a tak jsem jezdila na mnoho velkých zahraničních veletrhů, mimo jiné i těch věnovaných všemu kolem poživatin. Na př. Anuga, světový veletrh v Kolíně nad Rýnem, nebo Japonský Foodex atd. Mimo to jsem navrhovala pro Kanadu stánek na kulinářských olympiádách ve Švýcarsku, kde nejednou náš tým vyhrál zlaté medajle. Takto jsem se seznámila nejenom s některými producenty potravin, ale hlavně s šéfkuchaři. Avšak, věřte mi, že ne všechno při mém cestování a zaměstnání bylo fantastické a v mnoha případech by se mnou absolutně nikdo neměnil! Pochopitelně, ne všechny recepty mnou přidané do Labužníka jsem sama uvařila, nebo alespoň ochutnala. Některé mám z kuchařek, něčím mě zaujaly a po přečtení ingrediencí jsem usoudila, že je to dobrý recept. Když jsme u toho děkování. Naopak já Pájo, bych Ti chtěla poděkovat za Tvoji laskavou povahu, která se projevuje i napsáním několika řádků!

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Díky Babi

za rychlou odpověď. Já ho zkusím připravit s tou tekutou šlehačkou, tak uvidíme, jak to dopadne :-)
Babi, ty musíš pracovat jako profesionální cukrářka nebo kuchařka ne ? Tvoje obrovská pestrá paleta receptů je neuvěřitelná :-) Díky za všechny recepty.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pájo...

pekla a ne jednou, protože koláč má pikantně nakyslou chuť, kterou máme rádi. Peču jej s creme fraiche (ten se musí připravit alespoň 24 hodin dopředu), který je sám o sobě trošku nakyslý. Takže, nehledáš-li něco velice sladkého, citronový koláč je odpovědí. Pro slavnostní chvíle přidávám na talířek vedle porce koláče 1 lžíci trochu našlehaného creme fraiche s přidáním trochy vanilkového cukru. Ráda bych podotkla, že udaná délka pečení je zaokrouhlená a záleží na troubě. Je-li náplň upečená se pozná, když se do ní zapíchne malý nožík. Koláč peču v nízké formě s vydělávacím dnem. Vychladlý koláč i s formou položím na misku, která je menší v objemu, než koláčová forma a tím pádem kruh na obvodu sklouzne dolů. Koláč leží jenom na dně formy, se ktré jej přenesu cukrářskou špachtlí na servírovací mísu. Přijdeš-li na nějakou jinou otázku, dej mně, prosím Tě, vědět. Zatím však Tobě a Tvým blízkým přeji ty nejpěknější Velikonoce a doufám, že Vám koláč bude chutnat!

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi,

recept se mi moc líbí. Pekla jsi ten koláč někdy ? Chtěla bych ho vyzkoušet na Velikonoce, tak bych potřebovala nějaké reference :-) Děkuji za odpověď.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štrůdl s hlívou

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

dnes | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist