Recept Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rohlík nakrájíme na kostičky a přidáme rozstrouhaný brambor a osolíme. Hmotu prohněteme, vytvoříme kulatý knedlík a vhodíme do vařící vody. Vaříme asi 15 minut. Po vyndání z vody ihned rozkrojíme, aby nám z knedlíku vyšla pára. Chcete-li knedlíků více, násobte množství rohlíků a brambor :o))

Recept je z kategorií: Knedlíky



Nahlásit recept

  • 25495x zobrazeno

Čas přípravy

  • 25 minut

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 1 brambor, 1 rohlík, sůl

Doporučená příloha

  • Guláš, vepřová pečeně se zelím, apod.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Cuso 30.09.12 12:24

Dnes sme ich uvarili k sviečkovej. Podarili sa a sú (teda boli) vynikajúce. Dodržali sme presný pomer, koľko gramov zemiakov toľko gramov múky. Nabudúce skúsim do cesta pridať posekanú petržlenovú vňať, alebo iné bylinky. Skvelý, rýchly recept.

Diskuse k receptu Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
hanka1957
2 příspěvky 28.09.12 23:31
Malá rada

Dělám tyto knedlíky již několik let, vždy se povedou. I když se jmenují - Jeden brambor, jeden rohlík, je vždy nutné poměr zvážit, tzn. stejné množství strouhaných syrových brambor a stejné množství nakrájených rohlíků. Bude se vám zdát mnoho rohlíků na kopičku brambor, ale po řádném promačkání získáte těsto, které se vám nerozvaří. Vařím tak 1O minut knedlíky ve velikosti mandarinky. Tak zkuste a dejte vědět, jak dopadly. H

 
parles
286 příspěvků 28.09.12 13:36
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Vařím rád tyto knedlíky a mám s nimi jen dobré zkušenosti. Takže si myslím, že mohu připojit tři rady:
1. nastrouhané brambory se solí a nakrájeným rohlíkem je potřeba rukou rozňácat tak, aby hmota byla kompaktní a nebyly v ní patrné kostičky rohlíku. Z této hmoty udělat kulatý, nebo válečkový knedlík.
2. na plotně rozparádit pařák. Na dno napařovací nádoby dát kousek pečícího papíru, na něj knedlík(y) a pařit 20minut. Poté knedlíky i s papírem vyndat a rozpůlit. Nikde vám nic neplave a máte čisté nádobí.
3. nevím proč, ale knedlíkům prospěje, když se nechají vychladnout a před podáváním se opět ohřejí. :mavam:

 
ewa
600 příspěvků 10.01.11 00:31

Koukám, že se k tomuto receptu vracím skoro po dvou letech. Důvodem je to, že ač se mi dříve dařily, tak tentokrát mi taky jaksi nechtěly moc držet pohromadě. Já bych řekla, že je to tím, že kupuju brambory na salát. Ty zřejmě nemají dost škrobu a to bude ten háček. :roll:

 
ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Samozřejmě zdravím!

 
ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

U těchto knedlíků je důležitý poměr brambor na rohlíky. Při promačkávání se dá docela poznat, jestli bude hmota držet pohromadě. Musí být kompaktní. To promačkávání je důležité. Já bych řekla, že tím pojivem je spíš ten rohlík. Proto ho nesmí být méně než brambor. Odpočinout jsem nikdy nenechávala.
Název plzeňský jsem převzala, takže nevím, kde se vzal.
Výrazy zezdola zeshora jsou v Liberci taky zcela běžné. Ydravím, ewa

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Sorry, pro oči nevidim…

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

:-) Eja píše, že to zkusí..:-)

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

co tam přisypat trochu solamylu, pokud jsou ty brambory moc „nové“?

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)- Eja

Já si také myslím, že ty brambory( u nás mají jen jeden druh:-), nemají ještě tolik škrobu, jako ty úplně zimní a když tam není jiné pojidlo, tak se pak rozplynou, jako mně:-)).. Tak to zkus a když se Ti povedou, tak do toho jdu ještě jednou :-)))

 
Eja
3607 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

To, že se podle jednoho receptu někomu daří a někomu ne, mne láká k vyzkoušení - tím spíš, že jsem až v pozdním věku dospěla k tomu, že rodina mé bramborové a nyní už i houskové knedlíky vychvaluje. takže to asi zkusím, ale radši přidám trochu bramborového škrobu - myslí, že obsah škrobu bude ten fígl, proč se někomu knedle daří a někomu ne…

 
rosaa
48 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Tyto knedlíky dělávala moje tchyně, byly moc dobré. Já dělám obdobné knedlíky, dávám strouhané syrové brambory, místo rohlíku strouhánku a vajíčko. Strouhánky tolik, aby hmota držela tvar. Také jsou dobré.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Právě jsem dovařila jeden knedlíček, jen tak na zkoušku - naštěstí:-). Těsto jsem nechala odpočinout, vymačkala, utáhla, vypadalo to za syrova úžasně. Po 15 minutách mi plavou v kastrole už jen nitky brambor a kostičky housky:-(. Knedlíček se jaksi rozpadl a téměř zmizel :-)) Někde se vloudila chybička. Šenkýřka promine, je mi líto, ale vracím se k „normálním“ chlupatým knedlíkům.
Hezký den a třeba se Vám bude dařit lépe, než mně. T.

 
nenka
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Těmto knedlíkům se u nás v rodině říká evropské a dávám na tři rohlíky tři brambory syrové strouhané, tři lžíce hrubé mouky a sůl. Co se týká slov zezdola, seshora, či slovo tuto považuji za velice mně milé, protože tak se mluví na Zbirožsku a to Plzeňsko je. Je to má vzpomínka na moji babičku, která vařila výborně a pekla ještě lepší. Škoda, že jsem se od ní moc nenaučila.

 
Labužník rady02
39 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Správná poznámka - nechat chvíli uležet. A doporučovala bych ještě menší než tenisák. Mně se také vždy povedly.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Mě se fakt povedly. Suroviny byly identické, akorát po smíchání se to mělo nechat asi 20 minut odležet, aby se ty rohlíky nacucaly. Ale dělala jsem je o velikosti tenisáku, možná menší, a chce to hodně dobře umačkat. Trochu brambor se vyplavilo, ale z bramborových halušek mi jich uteče víc…

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

… no já bych tam raději dala ještě vejce, takhle se mi to zdá moc jednoduché a asi bych taky měla strach aby se mi nevytvořila jakási mazlavá hmota… ikdyž naši pejsáci sežerou všechno…

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)Bono,

bedla má u knedlíků pojivo, to je vejce a krupička, ty jsou OK, ale tyhle…nevím, nevím. Mně se to rozvařilo na kaši.
 Zdraví

 
Labužník rady02
39 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Knedlíky se dělají ze syrových brambor, které po nastrouhání pustí škrob a ten to spojí. Je dobré vytvořené knedlíky dost umačkat. Taky na vaření knedlíků moc nejsem, ale s těmito jsem problémy neměla.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Já jsem tedy knedlíkový „analfabet“, i když posledně se mi povedly Bedliny od máti z Bystřan (!), takže mám dotaz - ty brambory mají být syrové nebo vařené? A čím se to vlastně spojí, aby to tak nějak drželo pohromadě, než se hodí do vody? Ta jednoduchost mě láká, ale tuším, že bych mohla dopadnout stejně jako Scarlet…:-))
Dík za případné reakce a odpovědi. B.

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Vážně se vám ty " knedlíky":http://www.labuznik.com/recipe.php?… povedly? Opravdu by mě to zajímalo. Já je dělala z kuchařky od Bohdalky a byla jsem dost naštvaná.
 Zdraví

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Buraci, v hospodě jsem je taky neviděla, ale znám tu pár lidí, kteří mi recept nabízeli - taky jsem je párkrát dělala.
Jo, a ti Pražáci na to přišli tak, že se tu říká zezdola, zeshora, kdežto všude jinde je to bez toho ze. Jo, a taky Vyčítal nám v písni To tenkrát v 45 přisoudil nesmyslný výraz tutam - usárnu tu si tutam dej, na tuten gauč, tam si nesedej… Tuten jo, to říkáme všichni, ale tutam jsem neslyšela nikdy…

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

To by me zajimalo, proc plzenske?:-) Ja jakozto rodily Plzenak skoro cely zivot zijici okolo Plzne, jsem o nich v zivote neslysela, ani je nevidela nikde v hospode. Ale furt je to lepsi nam prisoudit tyto knedlicky, nez odporne „zez Plzne“ (pro nepoucene: Ne, nikdy se to u nas nerika, je to vymysl Prazaku!:-).

 
Labužník rady02
39 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Taky mohu doporučit. Recept jsem poprvé viděla v jednom seriálu receptů, který byl uveřejňován po revoluci v nějakých novinách pod názvem Klausova úsporná kuchařka.

 
ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky trochu jinak (a jednoduché)

Tyhle knedlíky znám pod názvem plzeňské. Právě jsem je chtěla dát do Labužníka, ale už je hotovo.
Můžu je tedy aspoň doporučit!

 
Labužník Milan02
18 příspěvků 25.01.09 03:43
Knedlíky

je to zajímavé,vyzkouším

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tanec pro dva

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist