Recept Chleba, jak býval Pra

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chleba, jak býval

Úvod

Receptů je tady, jéje, například 27375 nebo 31114. Jejich příprava je trochu složitá, proto odrazuje. Následující recept už zjednodušit nelze. Postup je vhodný pro lenochy, kteří se neradi patlají.
Váhy surovin jsou orientační, protože každá mouka vyžaduje jiné množství vody a váš kvásek nebude vždy stejný. Postup má nevýhodu - trvá dlouho, ale zase nevyžaduje žádnou pozornost

Postup

Těsto zadělá pekárna. Přiznejme si, že fortel našich babiček nemá každý.

Kvásek: jeho příprava je asi tak náročná, jako namazání chleba. Pokud chceme docílit kvásek se všemi výhodami, jak v chuti, kvasné síle i stravitelnosti, musí se použít jen žitná mouka. Kvašení probíhá za vzniku kyseliny mléčné, známé z kysaného zelí, ta má silné konzervační účinky. Proneste klidně cosi o nedostatečné hygieně, kvásek mám v jednom tyglíku a míchám jednou, nonstop používanou lžící, déle než rok. Žádné cizí pachy, barvy ani plísně prostě nejsou. Kvásek se tak dělával odjakživa.

2 PL žitné mouky zamíchat s vodou na těstíčko, které neteče, ani nedělá kouli, tak akorát, že je lze míchat, uložit do tepla, 20 °C stačí. Druhý den přidat jen trochu vody a mouku, zamíchat, třetí den totéž, kvásek začíná kysele vonět a pomalu bublá. Čtvrtý den trochu zahustíme moukou a ihned můžeme použít. Kvásku nepřipravujte mnoho. Nelze jej dlouho uchovat bez dokrmování a zvětšit množství můžete kdykoli jen přidáním mouky a vody. Pro další přípravu kvásku zcela postačí, když necháme nádobu se zbytky kvásku, přidáme vodu a mouku, dobře promícháme, necháme při pokojové teplotě a můžeme použít hned druhý den. Pokud kvásek nebudeme používat, dáme do chladničky a kvasinky zleniví. Probudíme je přidáním mouky a vlažné vody. V kvásku, zapomenutém na teple, obsah kyseliny rychle stoupá a to kvasinky nerady. V letních měsících je kvas vyhledáván vinnými muškami. V kvásku vzniká oxid uhličitý, proto nádoba nesmí být hermeticky uzavřena!

Pro ty, kteří se vůbec nechtějí starat:

Recept jsem upravil na základě půlročního pečení, což čítá ke stovce chlebů a žádný se mi nepodařilo zkazit. To není dáno mojí dokonalostí, alébrž jednoduchostí receptu.

Všechno zamícháme s teplou vodou v pekárně na tužší těsto. Pokud je pekárna v pokojové teplotě, nastavíme „Základní program“, který trvá cca 3 hodiny, kůrka světlá, velikost střední a odložíme dokončení chleba o 2-7 hodin… a to je všechno.
Po zamíchání se kvasinky rozmnožují a těsto začíná kynout. 2 hodiny při normální teplotě stačí a po nastartování programu pekárna těsto prohrábne (začne míchat) a tím ještě kvasinky podpoří.

Postup, když nemáme do čeho píchnout

Začátek postupu je stejný jako výše, tedy všechno zamícháme.
Program zrušíme. Pekárnu přikrejeme dekou a na tři hodinky na ni zapomeneme. Mrknem. Vykynuto? Hrábnem do těsta, aby spadlo a další dvě hodiny ji necháme bez dozoru. Znova hrábnem a necháme dokynout. Nastavíme „Pečení“ na 70 minut a pekárnu již neotevíráme. Aby chleba vyhlížel jak má, fláknem těsto na plech vysypaný šrotem nebo otrubami. Moderní hospodyňka použije papír. Do trouby dáme kastrůlek s vařící vodou. Upečený bochník ihned potřeme mírně slanou vodou. Kůrka zvláční

Do originálního receptu nepatří nic jiného, snad jen trochu vařených brambor, ale s těmi opatrně, urychlí kynutí a chleba může zušatět. Lze přidat lehce pražené semeno lnu a slunečnice a našim trubkám dělá dobře přídavek hrubého pšeničného nebo žitného šrotu

Recept je z kategorií: Domácí chléb



Nahlásit recept

  • 19.01.10 vloženo
  • 37602x zobrazeno

Čas přípravy

  • přes noc

Ingredience

  • 350 ml vody
  • 400 g hladké nebo polohrubé pšeničné mouky, nebo 300 g pšeničné mouky a 100 g šrotu
  • 250 g kvásku
  • 1 KL cukru
  • 1 PL hrubě mletého kmínu
  • 2 KL soli
  • žitná mouka a voda na kvásek

Doporučená příloha

  • máslo, nic jiného

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Yelen 26.08.12 09:38

Tohle je můj třetí poskus o vzniknutí „božího daru“, kdy se konečně podařil i tvarově vzhedný bochník :-)
Co se týče kvásku - ač se nepovažuji za člověka, který by si měl „nechat zazdít a úředně zapečetit kuchyň“ (jak se píše v jednom článku na tomto serveru), kvásek se mi napoprvé zkazil.
Další pokusy o samovolné rozkvašení žitné mouky jsem vzdal a jako základ té správné kvasné kultury mi pomohl chlebový kvásek zakoupený v Podkrkonoší, kde se ho lze bez problému sehnat, neboť se používá na tamní tradiční kyselo.
Poměry (žitné/pšeničné mouky) plus mínus podle receptu. Chuťově fenomenální !! Jdu se ukrojit ještě krajíc ;-)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

2905 15.05.12 01:46

Velmi chutný.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Chleba, jak býval

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Wolfg
581 příspěvků 27.08.12 18:02
Pro Vicky

Neptáš se hloupě. Nalej vodu, naházej všechno kromě soli, zamíchej nějakým programem, 5 minut stačí abys dostala představu o hustotě těsta, zastav stroj, přidej sůl a nastav normální program asi na 3 hodiny

 
Wolfg
581 příspěvků 27.08.12 17:58
Kvásek

Bochník máš Yelene jako v roce 1910 od babičky ze vsi. Máš hustou střídku, jak má bejt a správnej chleba praskne.
Mně se pokazil kvásek minulý měsíc a v následujících hicech se mi nový nedařil (byl jsem línej dát ho do sklepa)Jak se poněkud ochladilo, už zase jde. Kvásek dělám jen ze žitného šrotu, tedy bez mouky

Příspěvek upraven 27.08.12 v 18:04

 
Vicki20
1 příspěvek 14.08.12 19:58

Dobrý den,
chtěla bych podle vás upéct chlebík, kvásek už se 2 den snaží, tak snad vyjde. Nikdy jsem chleba nepekla a teď jsem se dostala k DP a chtěla bych upéct poprvé v pekárně. Asi se budu ptát hodně hloupě :nevim: ale, nemám žádnou zkušenost :(.
Když bude kvásek hotový, mám všechny ingredience výše uvedené nasypat najednou nebo nejprve nechat míchat kvásek s moukou a vodu? a sůl, cukr, koření až později??? Jaký program zvolit? program Těsto?? ten trvá 2hodiny. Budu Vám vděčná za pomoc. :mavam:
Moc děkuji

 
2905
753 příspěvků 15.05.12 01:44

Tak jsem u známé obdivovala míchání těsta v pekárně. Výsledek zklamal, pekla pro svou rodinu, co mají rádi, na mé gusto moc vatová cihlička.
Když peču svůj, je to jiné a dokud ruce slouží, vydržím.
Nedavno jsem procházela Intersparem, s rukavičkou testovala všechny chleby v nabídce, většina vatových. Vypadají hezky, ale nic pro naší smečku, my rádi hutnější.
Použita mouka žitná + chlebová, kvásek sušený, brambora nesmí chybět, otruby + semínka všeho druhu.
Jednu nevýhodu domácí chléb má, mizí trojnásobnou rychlostí v porovnání s kupovaným :mavam:

 
Wolfg
581 příspěvků 09.08.11 08:46
Viz Celozrnný chleba z recyklátu

tam je to lépe

Příspěvek upraven 24.11.11 v 20:05

 
Anitta
521 příspěvků 10.03.11 19:40

Také bych mohla napovídat o pečení chleba celou knihu. Třeba legrácky s pečením v high altitude. Pak jsem to vše vymyslela a kváskový bochník byl vynikající. Pekla jsem na pizza stone, přikrytý nerezovou mísou, až ke konci odkryla, aby dostal barvu, takže nebyl vysušený a přitom měl dokonalou kůrku.
A to vše proto, ze se mi nelíbil hranatý chleba. No jo, ale těch hodin strávených s udržováním kvásku a kynutím a zase kynutím atd. Pekla jsem každý víkend asi rok a pak mě to přestalo bavit. Kváskový chleba se v Americe koupit dá, několik druhů, specielně ve Whole foods a podobných obchodech, kde je navíc z organických surovin.
A po dalším roce mi začal chybět ten můj bochníček se semínky, protože tady jsou všechny chleby se semínky a celozrnnou moukou nasládlé a že mi vlastně na tvaru nezáleží. Koupila jsem si pekárnu, ta si vše umíchá a upeče sama, dokonce chleba voní mnohem lépe, než ten z trouby. Kvásek teď nepoužívám, vyhovují mi instantní kvasnice, chleba je výborný, bez práce a já můžu trávit víkendy v horách. :-)
Drobku, ošatky můžeš koupit tady: http://www.fantes.com/brotforms.html

 
Wolfg
581 příspěvků 19.11.10 08:53

Padre, recept jsem ještě zjednodušil. Kvásku stačí vzduch, který se do něj dostane při míchání, ale hermeticky se zavřít nesmí, vzniká přetlak plynu

 
Padre
193 příspěvků 19.11.10 07:30

Wolfgu, zahájil jsem výrobu kvásku. Prozatím ho mám v misce v teple. Pokud jej pak budu dávat do ledničky, můžu to dát do sklenice a zašroubovat víčko, nebo potřebuje přísun vzduchu? Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den!

 
Wolfg
581 příspěvků 04.11.10 11:48

1 PL kvásku je zavádějící, ale pravdivá. Kvásek dělám tužší, že jde sotva míchat. Pak se nabere lžící skutečná koule, co by mohla mít 30 deka. Nic se neděje, pokud množství kvásku bude jiné. Čím méně, pak je chleba světlejší s většími póry, víc kvásku zabarví těsto, stává se hutnější a má více chlebovou chuť s nakyslým tónem

Příspěvek upraven 04.11.10 v 11:49

 
kvaca  03.11.10 13:13

Pro WOLF: toho kvásku je v tvém receptu 300g to se mi zdá moc na to že toho má být polévková lžíce, 250g má celé máslo. :-)

 
Wolfg
581 příspěvků 01.11.10 18:14

Snad mě nikdo neoznačí za sebestředného náfuku, když otvírám vlastní recept. Postup jsem vymákl do jednoduchosti facky a protože mi chleba ani jednou nezušatěl, přidávám skutečně ověřené poznatky. Recept podle nich upravím.

Příspěvek upraven 19.11.10 v 20:18

 
Drobek  20.01.10 22:19
Re: Chleba, jak býval

Ivo, já to v pomalém hrnci vyzkoušel. Bylo to poživatelné, ale rozhodně ne tak, abych to zkusil ještě jednou.
Co se ošatek týče, marně po nich pátrám, žiju totiž v americku, proto chleba musím péct. :D
Skleněný pekáček je prima, vlastně totéž co ta má pánev. Až na drobnost - ta pánev byla doma, pekáček bych musel jít koupit. Takže je jasné, proč vyhrála.

 
nantaali
18 příspěvků 20.01.10 15:53
Re: Chleba, jak býval

Tvuj chleba jsem ochutnala a byl vyborny.Tvoje recepty na labuznikovi mi alespon davaji vedet, ze jeste zijes.nantaali

 
Wolfg
581 příspěvků 20.01.10 15:15
Re: Chleba, jak býval, Sbohemrozume

Rád bych Ti napsal, ale nemám adresu

 
sbohemrozume
41 příspěvků 20.01.10 06:56
Re: Chleba, jak býval Wolfg

Příspěvek upraven 10.08.11 v 17:40

 
iva  20.01.10 04:11
Re: Chleba, jak býval-drobku,

já zas četla, že se dá upéct chleba v pomalém hrnci. Nezkoušela jsem, nemám odvahu. Také se prý hezky peče v římském hrnci. A já než jsem zakoupila ošatky na kynutí chleba, jsem dokonce nechala kynout a péct v kulatém skleněném pekáčku Simax. :o
Kvásek se dá docela dobře nastartovat lžící šťávy z kysaného zelí.

 
Wolfg
581 příspěvků 20.01.10 04:02
Re: Chleba, jak býval

Právě tak si představuji Labužníka. Dík Drobku

 
Drobek  20.01.10 03:17
Re: Chleba, jak býval

Milej Wolfgu, smekám před tebou. Jednodušejc to opravdu nelze říct. Dodeal bych, že pekárnu jsem právě dal na hromádku pro sekáč, nač ten zbytečnej krám. Cihličky chleba stejně nemáme rádi, pečem v troubě.
Ale, někde jsem se dozvěděl nádhernej trik, co se jmenuje litinová pánev. Průměr asi 20 cm, vyložená pečícím papírem, do ní plácnout těsto a nechat vykynout. A pak i s tou pánví do trouby. Chleba se „nerozuteče“ naplacato jako na pouhém plechu, má dobrou chlebovou kůrku ze všech stran, ne jako z pekárny:D A máme dobrej chleba i v americku

 
Wolfg
581 příspěvků 20.01.10 02:34
Re: Chleba, jak býval, sladká Marmeládičko

Tak zas úplně, zcela a beze zbytku moje povídání jasné není. 8 hodin sakumprásk i s pečením vždycky stačilo.
Každý kvásek kyne jinak, i když dávám stejnou mouku. Teď mi provedl „hrnečku vař“ i v lednici.
Zamíchej těsto bez soli, pokud přitom pekárna neohřívá, zruš míchání a na tři minutky dej „pečení“, tedy malinko přihřej. Za hodinu v klidu, už kvasinky něco zmáknou, když těsto viditelně nakyne, přidej sůl a dej „základní program“. My, co máme dvacítku za sebou, dáme si slánku na pekárnu, jestli nás ani ta netrkne, nemáme u pekárny právo bejt, jsme nebezpečný persóny. Nesolenej chleba nelze pozřít.
Tak, zamícháno se solí, až dohněte, za nějakých dvacet minut, pekárnu vypni, přikrej ji a jdi do kina. Za tři hodinky a déle bývá vykynuto, když ne, zase přihřej, pak dej „pečení“ na 1 hodinu. Za půldruhýho roku, co peču pětkrát týdně, jsem občas něco zkazil, ale pekárna, i když levná, je blbovzdorná. Taky jsem ji zapomněl zavřít, jasně, chleba nedopečenej. Nadávaje, zabouch jsem víko, přidal pečení půl hoďky a bylo.

 
marmelada
1643 příspěvků 20.01.10 01:23
Re: Chleba, jak býval

Wolfe, nemám pekárnu s odložením startu. Takže k poslední větě předposledního odstavce. Pochopila jsem to dobře, že to v podstatě necháváš kynout v pekárně při pokojové teplotě 8 hod.?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Mozzarellové balíčky

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist