Recept Chléb s celerem

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chléb s celerem

Úvod

Tento recept můžete snadno modifikovat a nahradit celer třeba dýní, mrkví, petrželí… Chléb je skvělý a jeho výroba nezabere příliš aktivního času.

Postup

1. Smíchejte všechny ingredience vařečkou nebo robotem a vznikne vám velmi řídké a lepivé těsto. Nenechte se rozhodit, že je tak řídké, přikryjte ho utěrkou a nechte 12-16 hodin kynout, ideálně přes noc.

2. Druhý den ráno si na silně pomoučený vál pomocí stěrky přesuňte bublinkaté těsto, pomučte si také ruce nebo posypejte povrch a dlaněmi těsto roztáhněte na čtverec. Boční strany přehněte do středu, těsto znovu roztáhněte a opakujte ještě 2× (pokaždé otočte o 90°). Těsto přesuňte do vymazané nebo pečícím papírem vyložené formy ke které máte i víko (smaltovaná, skleněná, římský hrnec, keramická zapékací), posypejte moukou a přikryté utěrkou nechte znovu vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, cca 1,5 hod.

3. Po vykynutí pečte při 230°C v předehřáté troubě 30 minut zaklopené víkem a na posledních 15 minut pečení sundejte poklici. Proces kynutí můžete urychlit v lehce zahřáté troubě.

4. Můžete otestovat poklepem ze spodní strany, hotový chléb zní dutě. Nechte vychladnout na mřížce.

   

   

Další recepty na Domácí chléb

Recept je z kategorií: Chléb


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 02.01.13 vloženo
  • 14206x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod + 24 hod odležení

Ingredience

  • 1 hrnek žitné celozrnné mouky
  • 1 hrnek pšeničné chlebové (hladké)
  • 1 hrnek špaldové celozrnné (můžete nahradit pšeničnou chlebovou)
  • 200 ml vody
  • 250 g jemně strouhaného celeru
  • 1,5 lžíce octa
  • 1/4 lžičky instantního droždí
  • lžička mletého kmínu
  • lžička mletého koriandru
  • hrst ořechů či semínek
  • lžička mořské soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 31.08.13 12:10

Chlieb je to veľmi chutný.
Dala som hrsť slnečnicových a pol hrste tekvicových semiačok.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Chléb s celerem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
1913 příspěvků 05.01.13 10:14

@gmp Tedy, peču z chlebového těsta často různé pečivo… ale i bez poklepu vždy dopečeno… Nějak si moc dobře neumím představit manipulaci s rozpáleným bochníkem a rozpálenou pečící nádobou 8o
K tomu přidávání ingrediencí: jednoduše to musíte mít rozděleno. Chléb je chléb a když přidávám něco do základního těsta, je to chlebánek… Takto to máme rozdělené my, prostě když něco značím slovem chléb, je jasné, co čekat od chuti - klasický chléb. Když řeknu, že bochan je chlebánek, tak už rodina ví, že v tom bude něco přidáno. Také uložení je u nás rozdílné, klasický chléb má své stálé místo uprostřed stolu na talíři pod ubrouskem, aby byl stále poruce, zatímco chlebánky se dávají k rohlíkům do boxu na pečivo. Prostě už jen pro pořádek je třeba si věci umět odlišit… zde ale pro zjednodušení v komuikaci používám termíny, které používá většina zdejších uživatelů. Nejsem pověrčivá, ale souhlasím, že chléb je chléb a vše ostatní už jen pečivo z dochuceného chlebového těsta…
Tak asi tak to vidím já. :kytka:

 
birkana
1653 příspěvků 05.01.13 09:43

Prý se tím klepáním zjišťuje, je-li chléb dopečen :think: ; já peču chleba (a s úspěchem i jiné pečivo) doma již asi 5 let, ale nikdy jsem neměla potřebu ťukat :jazyk: Jsem prostě pekařská lama :zed:

 
gmp
1603 příspěvků 05.01.13 09:37
-

…jen tak mimochdem už jste zkusili poklepat zespoda na horké kynuté těsto?

 
gmp
1603 příspěvků 05.01.13 09:35
-

…a kdyby k tomu cerélu se přidala ještě petržel a mrkev, tak máme svíčkovou v chlebu. Velmi praktické pro mladé hospodyňky. Žádný patlání s s vomáčkou a knedlikem! „Tady máš svíčkovej chleba docpi se a mlč.“
Chleba má vypadat jak chleba, chutnat jak chleba. S chlebem zacházet jako s chlebem. A basta!
Co já schytal facek, od tatínka, když jsem položil chleba kulatou stranou…

 
Zuzka1973
1913 příspěvků 04.01.13 19:31

@birkana Proto jsem to také zmínila… Nerada se do něčeho míchám, ale když se mi něco nezdá, nedá mi to…
Já před každým vložením nového receptu prolezu Labužníka křížem krážem, abych, nedej Bože, nepřidala „dupl“, a stejně se pak klepu strachy, že mne někdo spucuje, že tu recept už je… A pak narazím na recept, který tu už je, ke všemu nedávno vložený, navíc snadno dohledatelný a je to O. K. :nevim:
Prostě se ozývám tak nějak pro pořádek…
Přidáním toho celeru opravdu vznikl výborný bochník, dodržela jsem i druhy mouky, jen mne nenapadlo to nafotit, ale vzhledově byl téměř shoddný s mými už vloženými fotkami, jen tmavší v řezu… Příště nafotím, je to opravdu dobrý nápad.
Ale jak psala di - stačilo to připat od Ačrajin recept, jako jsme to udělali my ostatní, kdo jsme zkusili různé „pokusy“.

Příspěvek upraven 04.01.13 v 19:31

 
birkana
1653 příspěvků 04.01.13 16:48

Asi ano :zed: :oops: :?

 
di
2442 příspěvků 04.01.13 16:32

Birkana: Ne, to jste se určitě spletla. ;-)

 
birkana
1653 příspěvků 04.01.13 15:41

Že by zde každému bylo měřeno jinak :?: :?: :?:

 
Zuzka1973
1913 příspěvků 04.01.13 11:02

@casino Koukám, že nejsem jediná, kdo stále experimentuje s tím chlebem :)
Dokonce i výsledky máme stejné :palec:
Já peču ve skleněném simax a přikrývám jen alobalem. Nerozpaluji - dávám do studené nádoby a předehřáté trouby. Píši to v souvislosti s tím praskáním: zatím to je tak, že praskne tak 1 z 5 bochníků. Možnost vyzkoušet vyzkoušet v litině nemám, nemám totiž vhodnou litinovou nádobu.
Kamarádka peče v pekáčku na pečícím papíru - papír dává zhora i zdola a též má pěkné chlebíky, jen krásně ve tvaru toho pekáčku :)

@di Stejně jako casino si myslím, že vás nesmáznou… to by museli vážně smazat vše, jak recept, tak i nás ostatní…
No, necháme se překvapit… ;)

Jinak - zkusila jsem to s tím přidáním celeru a chuťově je to moc dobrý chléb, hlavně když se plánuje k pomazánce…
Ještě vyzkouším dýni a mrkev. Odzkoušeno mám i cibuli, domácí slaninu, papriky, česnek, klobásu, sýr, olivy…
Dobře chutnala i varianta, kdy jsem do těsta dala tymián, olivy, ementál a klobásku (jemně posekané, od každého cca po 1 PL).

je zajímavé, že nedávno, když kdosi vložil jako novinku recept na kuře (už si nepamatuju název receptu, ale asi na kari nebo tak nějak…), tak admini aktivně (sami od sebe)ten „dupl“ smázli a přesunuli pod starší recept téhož ražení…
A zde nee :nevim:
Přitom tehdy v těch receptech bylo pár odlišností, zde je ale úplně shodný postup, včetně časů a jsou pouze upraveny ingredience :think:

 
di
2442 příspěvků 04.01.13 09:44

Casino, doufám, že máte pravdu. Nicméně - nebyl byste té dobroty a nepodělil se s námi o své poznatky? Doopravdy by mě zajímaly. Díky moc předem!

 
casino
4447 příspěvků 03.01.13 23:42
No, koukám, že ověřovatelky...

…mají s výběrem receptů trošku smůlu a tahají dřevo do lesa :mrgreen: ale tento recept jen uspíšil mé hokusy-pokusy s NEHNĚTENÝM CHLEBEM
Zatím jsem si ověřil, že na kvalitu chleba má zanedbatelný vliv:
zda zaděláte těsto řídké nebo husté
zda necháte kynout v chladu nebo v teple
zda těsto kyne 4 nebo 24 hodin (podle teploty samozřejmě)
zda roztaženou „placku“ necháte v klidu 15 minut, nebo ji hned přeložíte
zda „placku“ přeložíte 2× nebo 8×
zda vložíte těsto do rozpáleného hrnce, nebo dáte do rozpálené trouby v chladném hrnci (v chladném hrnci bochník nepopraskal, což mě nemile překvapilo!!!)
Myslím, že na tom chlebu od Ačraj se nedá nic pokazit…, snad jej lze jen spálit… a proto já jej dopékám těch posledních 15 minut přímo na roštu při 200°C, protože v hrnci byla spodní kůrka o fous tmavší než je naše chuť :)

Edit:
di, rád se vsadím, že „… komentář bude brzy vymazán,“ že váš komentář vymazán nebude!!! 8)
Leda by byl vyzmizíkován i s receptem :think:…ale to by sázka neplatila :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Náhledová fotografie

 
birkana
1653 příspěvků 03.01.13 09:02

Mám stejný názor jako Zuzka1973 a di :!

 
jolana
5057 příspěvků 03.01.13 08:44

..to je tym octom, ten k celozrnej muke nesadne a navyse cesto sa v tomto recepte nevypracovava dlho..a mozno je to asi aj tym ze sa chleba po upeceni neulezal, tak na reze kludne moze vyzerat takto…z celozrnej zitnej a spaldovej bochnik nemusi vyjst podla nasich predstav..preto ak davam celozrnu muku tu pred miesenim namocim aspon cez noc, prikryjem plastfoliou, necham na stole a to niekedy pridavam aj cele zrna zelenej psenice a lanove semienko. Miesto octa doporucujem suchy kvasok rozdrveny na prasok alebo si kupit Sauerteig Alnatura..mavaju ho v nemecku od potravin po drogerie vsade..zitny, psenicny.. :mavam:

 
Zuzka1973
1913 příspěvků 03.01.13 08:08

@di Chtěla jsem napsat to samé… včetně časů i všeho je to téměř na chlup jako ačrajin chléb, jen je trochu poupravené složení mouky a je přidána zelenina. Také jsem již vyzkoušela pár variant (např. česnekový chléb, s olivami, s kousky klobásky, s tymiánem…), ale připsala jsem to pod základní recept, nezakládala nový…
Stejně tak jsme tam probrali množství droždí, pokusy s „mixáží“ poměrů různých druhů mouky… atd…
Zkoušela jsem i podobné složení mouky, jako je zde, ale (nic Ve zlém): chleba byl v řezu klasického vzhledu… Ať použiji jakýkoli poměr druhů mouky, vždy to má vliv jen na chuť - ne a vzhled :nevim:

 
di
2442 příspěvků 02.01.13 22:36

Vím, že tzv. ověřené recepty se kritizovat nesmí a že můj komentář bude brzy vymazán, ale - nebylo by jednodušší tohle „vylepšení“ přidat jen jako tip do diskuse pod recept , který je opravdu ověřený a mnoha místními labužníky odzkoušený?
P. S. Za takhle zdrclý chléb by mě doma opravdu nepochválili.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Karbanátky Karbanátky
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist