Recept Chléb - poctivý selský

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chléb - poctivý selský

Postup

Z mouky, kvásku a soli uhníst těsto tak dlouho, až se odděluje od stran mísy. Může se pracovat ručně, nebo v robotě.

Vložit těsto do olejem vymazené mísy, několikrát jej otočit, aby se obalilo v oleji. Přikrýt ho utěrkou a nechat nakynout do dvajnásobného objemu asi 1 – 1 1/2 hodiny.

Vyklopit těsto na trochu pomoučený vál a vypracovat těsto tak, aby se zbavilo všech vzduchových bublin. Vytvořit z těsta kouli, neustále ji nahoře seštipovat dohromady a nakonec kouli otočit hladkou stranou nahoru. Položit na plochý plech vysypaný kukuřičnou krupicí, přikrýt utěrkou a znovu nechat nakynout asi po 1 hodinu do dvojnásobného objemu.

Mezi tím dát přihrádku v troubě úplně dolů a položit na ni těžký plech posypaný kukuřičnou krupicí (máte-li kámen tak tím líp). Předehřát troubu na 200°C alespoň po 20min. Ostrým nožem nakrojit do povrchu chleba velké mělké X, nebo kosodelníkovou mřížku (používám čistou žiletku).

Pošplíchat chléb vodou a nechat sklouznout na těžký plech v troubě. Péct do zlatově hněda asi 60min. až chléb zní dutě, když se na něj zaťuká prstem. Čas pečení je přibližný, každá trouba peče jinak.

Vyjmout chléb z trouby a nechat ho na mřížce zchladnout alespoň po 30min. před krájením, lépe však déle.

TIP: Když se Vám zdá chléb upečený, tak ho nechejte péct ještě tak 5min. ;o)

Recept je z kategorií: Chléb



Nahlásit recept

  • 14.04.05 vloženo
  • 28860x zobrazeno

Ingredience

  • 2 hrnky chlebové mouky
  • 1 1/2 hrnku kvásku (recept je "ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=17805 )
  • 3/4 lžičky soli

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chléb - poctivý selský

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
cognac
10 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb - poctivý selský.

Babi, váš chléb je jistě o třídu lepší než kupovaný, nazývat ho však „poctivým selským“ je podle mého názoru poněkud přehnané. Pravý, tradiční chléb totiž nekvasí kvasnicemi (pekařským droždím, chcete-li), nýbrž žitným kváskem, resp. bakteriemi, jež se vyskytují na obalech žitných zrn a tudíž i v celozrné žitné mouce. Rozdíl v chuti, době skladovatelnosti a nutriční hodnotě je skutečně velký. Kromě toho ze stejných důvodů, především však z hlediska výživnosti, je nejlepší mouka nevymílaná.

 
tortoise1
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb - poctivý selský.

Babi, dekuji za recept, chleb je skvely. Na treti pokus (zkousela jsem ruzne mouky) se povedl uplne dokonale a zase jsem si po nekolika mesicich s chuti dala chleba s maslem. Jeste jednou diky!!!

 
babi
6323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb - poctivý selský - kltko...

máš pravdu, také ty přírodní široké na malování používám, mají však jednu nevýhodu, že někdy pouští štětiny. Musí být výborné kvality ;o)

pěkný víkend Ti přeje,

 
babi
6323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb - poctivý selský - Florentýno...

napsala jesm dnes ještě jeden recept na porovnání. Ráda bych však Tvoji pozornost obrátila ještě na další recept, který je sice francouzský, ale dají se z něj připravovat neuvěřitelné chleby, jako je tento Chléb s vlašskými ořechy vynikající k sýrům a vínku. Mám ho ráda i suchý na zakousnutí ;o)

Pěkný víkend Ti přeje,

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Chléb - poctivý selský.

na pošpliechanie vodou je vynikajúci štetec na mastenie

TIP: ak sa vám ho nechce kupovať v domácich ptrebách, ikei… vezmite čistý, plochý maliarskonatri­eračský štetec z prírodnej štetiny (nie syntetický!) a môžete ho používať aj na mastenie kačice, či potieranie vajíčkom, Dokonca aj veľkosť si vyberiete presne podľa svojich predstáv. Mne vyhovuje asi 4 cm, plochý štetec.

:o)))

 
Florentyna
439 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb - poctivý selský - babi

Babi, děkuju moc, myslím, že jsi mi to krásně osvětlila. Jenom žitnou nebrat :-)
Večer zadělám kvásek a to by bylo, aby se o víkendu nepeklo…
Ještě jednou díky a pěkný den i celý víkend!

 
babi
6323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb - poctivý selský - Florentýno...

Kvásek můžeš zadělat z libovolné mouky, nejlépe však vysoce vymleté. Na chleba jsem používala (kdysi měli v Kanadě jenom ten toustovej chleba a ten jsme nikdy nekupovali ;o(( a tak jsem pekla nejrůznější svůj. Postupem času se to zlepšilo a nakonec se dostal koupit výborný chleba z různých zemí jako je Francie a od černého po bílý – to jenom na vysvětlenou) různé směsi mouky a hodně se osvědčilo 20% tmavé žitné a 80% nebělené pšeničné. Důležitý je obsah lepku v mouce, čím vyšší tím líp. Existuje však také světlá žitná mouka a té se může přidat tak 50% ku 50% pšeničné. Mouku jsem někdy používala celozrnnou. Někdy jsem přidávala kmín, lněná i jiná semínka, ořechy a každopádně vždycky sůl. Recept nahoře je jenom základní, se kterým lze manipulovat dle chutí a časem si každý ¨vynalezne¨ ten svůj nejlepší. Chléb jenom ze žitné mouky je černý, těžký jako komisárek. Jestli mě ještě něco napadne, tak to připíšu.

Doufám, že jsem alespoň trošínku pomohla ;o) Pěkný den Ti přeje,

 
Florentyna
439 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb - poctivý selský.

Babi, prosím, poraď nezkušené, myslíš, že bych mohla péct jen z žitné mouky? A nebo jen ze špaldové? Když totiž peču chleba z pšeničné, tak spíš chutná jako bageta :-) A co kvásek, ten můžu zadělat z pšeničné, když do těsta pak použiju pouze žitnou nebo špaldovou?

 
babi
6323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb - poctivý selský.

hmmm, já tedy mouku v Anglii moc neznám, ale můžeš smíchat 2:8 žitnou mouku a pšeničnou all-purpose mouku. Ale když se zeptáš, tak Ti určitě někdo poradí, jaká mouka je dobrá na sourdough bread, tedy chlebová mouka. Já žila po 36let v Kanadě a tam jsme měli chlebovou mouku, ale předtím jsem si ji míchala ;o)

Doufám, že něco pořídíš a potom dáš vědět ;o)

Měj se pěkně!

 
tortoise1
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb - poctivý selský.

To museli byt minuty, o ktere jsme se minuly, kdyz jsem psala do diskuze prosbu o recept na cesky chleb… Tenhle vypada skvele, zkusim ho o vikendu. Muzes prosim jenom trochu priblizit termin ‚chlebova mouka‘? Momentalne pobyvam v Anglii, tak budu mit to hledani spravne mouky jeste trochu stizene… Diky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Houbová smaženice

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
TOPlist