Recept Chléb Pita z Řecka

(Hodnoceno 2x) Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chléb Pita z Řecka

Postup

Pořádně rozmíchat vodu, cukr, kvasnice a 70 g mouky. Nechat vzejít kvásek. Potom přidat vlažné máslo a sůl a dobře promíchat. Přidat 50 g mouky a pomocí vidličky trochu našlehané vejce. Znovu spojit dohromady. Nakonec přidat tolik mouky, aby vzniklo měkké těsto a to zpracovat na elastické a hladké těsto.

Přikryté těsto nechat na teplém místě vzejít do dvojitého objemu. Zbouchnout ho pěstí dolů a rozdělit ho na 8 stejných dílů. Každý díl spojit v pevnou kouli, tu položit na suchý plech a rozválet ji (nebo pomocí prstů roztlačit) na 20 cm kruh. Nechat je 15 minut odpočinout.

Péct je v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 6 - 8 minut, až jsou světle nahnědlé. Nechat je zchladnout a potom je vzduchotěsně zabalit do upotřebení (rychle schnou).

P.S. Tento Pita plochý chléb nemá kapsu a tím se liší od arabského typu Pita chlebu. Podává se trochu nahřátý obvykle potřený olejem a ogrilovaný k různým pokrmům, anebo se do něj balí (zamotá) Gyros, nebo Souvlaki.

TIP: Nejsem Řekyně, ale mám ráda Pitu potřenou kvalitním olivovým olejem, posypanou sušeným oreganem (řeckým, ne mexickým), nebo mnou zamilovaným rozmarýnem a potom vloženou pod gril v troubě. Dobrá jako příloha, ale i sama o sobě.

Recept je z kategorií: Chléb



Nahlásit recept

  • 20.11.06 vloženo
  • 37226x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 270 g - 320 g mouky (neprosáté)
  • 4 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 21 g čerstvých kvasnic, nebo 7g balení instantních suchých
  • 5 lžic (75 g) olivového oleje (upraveno dle marianne)
  • 160 ml teplé vody
  • 1 vejce pokojové teploty
  • πίτα:

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tuso 20.09.15 08:34

Vynikající a jednoduché. Fotku nemám, snad příště. Akorát cukru jsem dal rovnou jen třetinu.

Odkaz na uvaření

Nicole Eivissa 08.08.11 02:31

Pekla jsem to ještě teď večer, přesně podle návodu až na ten cukr (toho jsem dala tak půlku), namazané olivovým olejem a posypané oreganem. Ale přijde mi, že to není klasická pita, tu jsem v restauraci jedla bílou a takovou chuťově odlišnou (nebo existuje ví těch základních receptů?:) První můj pokus jsem sice trošku víc připekla, ale dalo se to :-) Díky za receptík!:-)

Diskuse k receptu Chléb Pita z Řecka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 19.09.11 01:21

casino, vzdyt ja take bezne vsechny suche prisady davam do sita :-)

 
casino
4378 příspěvků 18.09.11 10:06

Jj, stran množství mouky se omlouvám, asi jsem byl v rauši… :oops:
Nevím, zda těstu neprospěje, resp. uškodí osátá mouka, ale osívání mám zafixováno ještě z dob, kdy v mouce bylo k nalezení kde co (vlákna z jutových pytlů, smotky po molech…), ale i nyní přesíváním mouky jistím to, aby v ní (především v hladké mouce) nebyly hrudky.

 
babi
6360 příspěvků 17.09.11 21:54

casino, vzdyt postup receptu jasne rika „přidat tolik mouky, aby vzniklo měkké těsto“. Mouka se prosiva z duvodu provzdusneni, ktere u placek neni zahodno (nekdy se prosiva trebas trikrat viz „Andelsky dort“, ktery je lehky jako pirko). Diky za to, ze me nepovazujete za provokaterku…tedy alespon ne velkou :-P

 
babi
6360 příspěvků 17.09.11 21:39

Nicole, diky za moc pekne fotky a experimentovani s receptem!
Recepty zakladnich pita chlebu jsou alespon dva druhy…jeden co se pri peceni nafoukne a tim padem uvnitr vznikne ‚kapsa‘ (to neni tento recept) a pak druhy, co je bez kapsy a pripomina na priklad italskou foccatia bez naplne a to je tento recept, ktery se v Cesku, pokuz si myslim, neprodava. Je hodne receptu, kazda zeme pripravuje pitu trochu jinak a nekdy ji take nazyva jinak.

Tvuj druhy uspesny pokus v podstate je ten prvni pripad bez vajec a celkove skromnejsi :think: Naprosto s Tebou souhlasim, ze na grilu jsou placky nejlepsi a to diky podstatne vyssi teplote. Napriklad pizza na grilu je fantasticka :palec:
Zdravim…

 
Nicole Eivissa
25 příspěvků 17.09.11 12:41

Dodatek: nevím, čím to je, asi tím, že jsem přestala dávat vejce a trochu změnila poměr všech surovin na ‚od oka‘ (a navíc dělám placky na grilu, ty jsou nej:-)), ale teď jsou placky bílé a vyzerají krásně nadýchaně a jsou úžasně chutné. Přidávám do nich ještě trochu oregana, tymiánu, česneku a bílého pepře a dělám takovou, dalo by se říct marinádu, kterou je během pečení potírám: stejné koření + pár lžic olivového oleje. Lahoda!:-)

 
casino
4378 příspěvků 08.08.11 12:29

Tak jako „Normální je nekrást“ traduje se i „ Aniž neosátou mouku do těsta používati budeš“
Babi není (nebyla?) žádná velká provokatérka, takže pro „270 g – 320 g mouky (neprosáté),“ měla asi racionální důvod. Jest někomu domnívati se, že ví, jaký??? :think:

 
Nicole Eivissa
25 příspěvků 08.08.11 02:31
Řecká pita

Pekla jsem to ještě teď večer, přesně podle návodu až na ten cukr (toho jsem dala tak půlku), namazané olivovým olejem a posypané oreganem. Ale přijde mi, že to není klasická pita, tu jsem v restauraci jedla bílou a takovou chuťově odlišnou (nebo existuje víc těch základních receptů?:) Jinak těstíčko nádhera, šoupla jsem kvásek se sušeným droždím na chvíli do trouby na 50 stupňů, to byla rychlovka, pak hotové těsto bylo opravdu hlaďoučké, díky tomu olivovému oleji:) První můj pokus jsem sice trošku víc připekla, ale dalo se to :-) A opravdu NÁDHERNĚ to voní!!! Díky za receptík!:-)

Příspěvek upraven 08.08.11 v 02:38

 
Milka
236 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb Pita z Řecka. - Yax

Taky se mi toho cukru zdá příliš. Toto jsem našla na Cuketce:

dva hrnky mouky (pracuji s hladkou, je možno měnit)
lžičku sušeného droždí (nebo +-10g čerstvého, se sušeným se mi lépe a rychleji pracovalo)
lžičku cukru (moučka, whatever - lze i bez)
půl lžičky soli
hrnek vlažné vody

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb Pita z Řecka.

Tohle se u nás baští ve velkém. Vyzkouším, pita v obchodě je drahá

 
Yax
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Chléb Pita z Řecka.

Ave,
měl bych 2 postřehy. 1) V textu je teď obsaženo máslo, zatímco ve výčtu surovin už ne (mě jako amatéra to na chvíli rozhodilo) a 2) 4 lžíce cukru?!? Koupenou pitu sice nekonzumuji nějak často, ale většinou nebývá nijak zvlášť sladká. Ta, kterou jsem včera stvořil podle tohoto receptu chutnala spíše jako vánočka, než cokoliv jiného. Bohužel jsem to zjistil až poté, co jsem si ji upravil se sýrem… a jíst vánočku se sýrem byl… řekněme zvláštní pocit. :-)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb Pita z Řecka - marianne,

děkuji Ti za přečtení receptu a přidané rady. No, s tím olejem v těstě máš určitě pravdu, protože máslo se v řecké kuchyni nepoužívá často. Takže, recept upravím dle Tvé poznámky ;o)

Přeji Ti velice příjemný den!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb Pita z Řecka - kamaradko,

dík za zájem o recept. S tím cukrem jsem recept tak získala a mouku mají v Řecku jinou. Ale v Kanadě jsem dávala ¨all-purpose¨, kterou zde nahrazuji tak jako marianne smícháním hladké s polohrubou (1:1).

Přeji Ti příjemný den!

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb Pita z Řecka.

Babi, přesně tak, jak píšeš: oliv. olej + oregano nebo rozmarýn + navíc česnek:-)

My (tady v ČR) dáváme mouku hladkou a polohrubou v poměru 1:1 a místo másla oliv. olej.

 
Labužník kamaradka02
78 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb Pita z Řecka.

Jaká mouka ? Hladká, že? Cukru se mi zdá hodně, asi bych dala míň. Děkuji za recept, už je v oblíbených na vyzkoušení.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Holandská omáčka

Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist