Recept Česnečka podle šéfkuchaře

(Hodnoceno 6x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Česnečka podle šéfkuchaře

Úvod

Česnek - tato prastará kulturní rostlina je ve službách člověka více než 6000 let a byla souběžně zeleninou, kořením i léčivkou.
Je to mimořádně sytá česnečka, takže je vhodná i jako hlavní chod.

Postup

Do kastrůlku si nalijeme vodu a přidáme kuřecí bujon. Potřebujeme mimořádně silný vývar, aby to bylo ono. Takže na půl litru i dva bujony, ale ať to nemáte moc slané. Mezitím si nakrájíme šunku na jemné nudličky a tvrdý sýr na malé kostičky (nestrouháme, jinak se nám z toho po zalití horkým vývarem stane jeden velký knedlík sýru) a vložíme do mističky.

Chléb si nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvičce. Oloupeme si velké množství česneku, rozdrtíme. Jakmile vývar vře, ubereme plyn a necháme jen mírně vařit. Rozdrcený česnek přidáme do vývaru a vaříme asi jen jednu minutku.

Tímto vývarem (musí být vařící) zalijeme naše mističky se šunkou a sýrem, potom vklepneme syrové vejce (proto musí být vývar horký, kdo nechce může si udělat volské oko a nakrájet do misky…). Nakonec přidáme opečený chleba a ozdobíme petrželkou.

Recept je z kategorií: Polévky Recepty na Silvestr



Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 230835x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • kuřecí bujon nebo vývar
  • voda
  • česnek
  • sýr
  • vejce
  • šunka
  • chléb
  • olej na opečení chleba
  • petrželka na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bajoo 30.06.16 16:25

Rychlá a skvělá!

Odkaz na uvaření

ledulka 18.10.15 12:46

Polévka vynikající,také příště přidám pár brambor a oddělím žloutek od bílku.Ale je to rychlý a mooooc dobrý.

Odkaz na uvaření

van.Thomas 07.05.14 15:17

Moc dobrá polévka, koneckonců vývar byl asi ze tří skeletů. Osobně bych se obešel bez sýrového cucku neurčité konzistence v každém soustu a místo toho jsem přidal brambory. Žloutek v polévce je úžasný, bílek jsem udělal na pánvi a nakrájel na nudličky. Je to bezva.

Odkaz na uvaření

Svenja 18.03.13 11:57

Hodnocení mých hostí po propařené noci, podávala se k pozdní snídaní: LUXUS!!!! Přidala jsem uvařené brambory na malé kostičky, majoránku a použila jsem vývar z morkových kostí, který jsem vařila asi 12 hodin, mám zásobu v mrazáku, používám na omáčky. A dávala jsem pouze žloutek.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

naše zahrádka 22.11.12 20:29

Jak je psáno, naprosto dokonalý recept!!! Také jsem přidala pár brambor a vejce tepelně upravila před přidáním do polévky.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

garf 14.05.12 12:09

Absolutně geniální! Děkuji, moc jsme si s manželem pochutnali. Do polévky jsem přidala pár malinkých nových brambůrek a nemělo to chybu.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jari 10.12.11 15:25

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Česnečka podle šéfkuchaře

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
998 příspěvků 30.12.15 14:05

@JankaZ osvěta musí být :-), ale než výkřik do tmy by bylo lepší nám představit tvoji kuchyni - s receptama, fotkama, vychytávkama… jinak to lidi nepochopí a budou patlat, matlat… :-)

 
JankaZ
4 příspěvky 30.12.15 12:27
peknej blivajz

Takové hatlapatlamatla. kdy lidi pochopi, ze v jednoduchosti je sila? patlamo matlamo…

 
Bradhal
9 příspěvků 31.07.12 19:40

Zdravím.
Když jsem byla kdysi na brigádě v malém hotelu, tak to kuchař dělal stejně, ale ze silného hovězího vývaru, co vařil pár hodin z kostí. Servíroval jak je popsáno, jenom místo vejce dával oddělený žloutek a to až nakonec po nalití do misek. Jo, a ždibec majoránky.

 
casino
4382 příspěvků 16.07.12 01:11
danda

Na mou duši, na psí uši, na kočičí svědomí, casino zatím vyřešeno nemá :)
Teď čučí na ten titulní obrázek a jen kouká, čemu fffšemu se říká „kostečky“ ;)
No, možná právě ve velikosti je zakopána kočka mých neúspěchů…

Ale vážně:
Do česnečky bych viděl krutony z chleba (tedy z toho, čemu se v ČR říká chleba) a na obrázku to vypadá spíše na rohlíky, nebo nějaké bílé pečivo. Opečený chleba určitě vydrží víc než opečené bílé pečivo…
Co jste to v tomto případě opékala?
A možná byste se mohla o vašem postupu (pokud se nejedná jen o kuchařskou latinu) rozepsat podrobněji TADY Třeba to bude konečně to pravé ořechové…

 
jolana
4988 příspěvků 13.07.12 10:35

Casino, takze ty si v ocakavani?! 8o…a co to bude uz vis?! :mrgreen:

 
casino
4382 příspěvků 13.07.12 00:13

Sylvie,
neztuhne! :)
Pro ty, co neradi „ústřice“:
Dejte vejce (ve skořápce :mrgreen: do hrnku a přelijte horkou (vroucí) vodou. Asi po dvou minutách je vyklepněte do talíře (bílek u skořápky už začíná bělat) a zalijte vývarem. Stačí jeden pokus a uvidíte co vám vyhovuje; samozřejmě záleží i na tom, zda je vejce přímo z lednice, přímo z linky (kuchyňské), přímo z posady (či přímo z kloaky 8) :mrgreen:

jolana,
jj, málem mě porazilo :)
Pořád jsem v očekávání zda danda přidá čárku mezi tu trojku a jedničku :think: …i tak by to bylo o 100% víc než ZDE specifikovaných 90 vteřin…, a dokonce ještě o vteřinku víc :palec:

 
danda  10.07.12 00:14

Jol, čestné labužnické, na mou duši :-), seděla a seděla nad studeným zbytečkem a čekala… a ono stále křupalo :-), casino už má třeba vyřešeno, jen ho nech :-)

Opékala jsem kostičky pomalu a dlouho, až se skoro vysušily :-) a pak nechala vychladnout, malinko změní chuť polévky, ale pro mne k lepšímu.
Zítra bude shauwerma, mám malé pita chleby, už se těším, konečně
:zed:
Měj se hezky :mavam:

 
jolana
4988 příspěvků 08.07.12 21:14

Dando, to snad nie…31 minut… aaale no taaak…casino mlci jak zarezany a aj ked hore bruchom lezi duma kde je v tom ten kruton zakopany… mas :palec:

 
danda  08.07.12 13:12

Občas, díky Casinovi, propadnu testování :-), krutonky po 31 minutách stále křupavé :potlesk: :dance:

 
garf
48 příspěvků 14.05.12 12:08

Absolutně geniální! Děkuji, moc jsme si s manželem pochutnali. Do polévky jsem přidala pár malinkých nových brambůrek a nemělo to chybu.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře, Prosím o radu

Prosím o radu. Jak mám docílit toho, aby bílek na talíři ztuhl. Ještě se i to nepodařilo, zalévám vařícím vývarem a nic. Co dělám špatně?
Díky
 Sylvie

 
jolana
4988 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

..vyvar som mala vlastny, miesto sunky trosku kuracinky a miesto volskeho oka vajo na tvrdo…fantasiticka lahodna syta polievka a krasne lakavo to aj vyzera.. :)

 
gorgina
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

je skvela ja pridavam brambor,nedavam chleb a misto petrzelky majoranku

 
viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Dobra a rychla :-) Diky za recept!

 
Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Babi jsem ráda že Vám chutnalo, my jsme tuto česnečku dělali shodou okolností dneska k večeři a pak jsme se skoro nemohli hýbat, jak jsme si nacpali břicha :o)))) Takže teď relaxujeme a dýcháme zhluboka :o))))

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Kopretinko, polevku jsme dnes vyzkouseli a je opravdu super ;0)

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Tak jsem opravdu tu cesnekacku uvarila ve vetsim mnozstvi, ale ja nevim, asi ji budu muset varit jako pro region vojaku. My ji snedli hned a vecer se mne manzel ptal, zda jeste nezbylo. Bohuzel nezbylo a to jsem si myslela, ze bude tak na tri dny. Moc dobra cesnekacka, dekuji.

 
Fany
69 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Díky za recept.Opravdu zasytí a je vynikající. Doporučuji vařit větsi množstvi, aby opravdu zbylo.

 
Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Yvette to jsem ráda :)) Je pravda, že takhle česnečka se musí dělat ve větším množství :))) Nás to vždycky hodně zasytí, takže už nepotřebujeme druhý chod.

Je to i vhodné jídlo třeba na kempování, protože bujon se rozpustí i vařící vodou a pak se jen přidají ingredience, ale je lepší všechno alespoň malinko povařit. Myslím že stačí v ešusu prohřát a může se podávat :)))

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Kopretinko, tak jsem tu cesnekacku uvarila manzelovi. On ji sbastil a chtel si pridat, ale bohuzel uz nebyla. A to jsem ji uvarila i pro mne, jenze nemela jsem sanci ji okusit. A tak zitra, i kdyz je nedele, se podava cesnekacka podle sefkuchare znovu. Dekuji za fantasticky recept. Je super!!!

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Kopretinko, dekuji za novy recept cesnekacky. Manzel polevky miluje a to i v lete, kdy se u nas teploty na teplomeru blizi ke 40 st. Celsia. Urcite mu tuto polevku co nejdrive uvarim. Je to rychlovka, coz mi velice vyhovuje. Dekuji.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist