Recept Česnečka podle šéfkuchaře

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Česnečka podle šéfkuchaře

Úvod

Česnek - tato prastará kulturní rostlina je ve službách člověka více než 6000 let a byla souběžně zeleninou, kořením i léčivkou.
Je to mimořádně sytá česnečka, takže je vhodná i jako hlavní chod.

Postup

Do kastrůlku si nalijeme vodu a přidáme kuřecí bujon. Potřebujeme mimořádně silný vývar, aby to bylo ono. Takže na půl litru i dva bujony, ale ať to nemáte moc slané. Mezitím si nakrájíme šunku na jemné nudličky a tvrdý sýr na malé kostičky (nestrouháme, jinak se nám z toho po zalití horkým vývarem stane jeden velký knedlík sýru) a vložíme do mističky.

Chléb si nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvičce. Oloupeme si velké množství česneku, rozdrtíme. Jakmile vývar vře, ubereme plyn a necháme jen mírně vařit. Rozdrcený česnek přidáme do vývaru a vaříme asi jen jednu minutku.

Tímto vývarem (musí být vařící) zalijeme naše mističky se šunkou a sýrem, potom vklepneme syrové vejce (proto musí být vývar horký, kdo nechce může si udělat volské oko a nakrájet do misky…). Nakonec přidáme opečený chleba a ozdobíme petrželkou.

Recept je z kategorií: Polévky Recepty na Silvestr



Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 229478x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • kuřecí bujon nebo vývar
  • voda
  • česnek
  • sýr
  • vejce
  • šunka
  • chléb
  • olej na opečení chleba
  • petrželka na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ledulka 18.10.15 12:46

Polévka vynikající,také příště přidám pár brambor a oddělím žloutek od bílku.Ale je to rychlý a mooooc dobrý.

Odkaz na uvaření

van.Thomas 07.05.14 15:17

Moc dobrá polévka, koneckonců vývar byl asi ze tří skeletů. Osobně bych se obešel bez sýrového cucku neurčité konzistence v každém soustu a místo toho jsem přidal brambory. Žloutek v polévce je úžasný, bílek jsem udělal na pánvi a nakrájel na nudličky. Je to bezva.

Odkaz na uvaření

Svenja 18.03.13 11:57

Hodnocení mých hostí po propařené noci, podávala se k pozdní snídaní: LUXUS!!!! Přidala jsem uvařené brambory na malé kostičky, majoránku a použila jsem vývar z morkových kostí, který jsem vařila asi 12 hodin, mám zásobu v mrazáku, používám na omáčky. A dávala jsem pouze žloutek.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

naše zahrádka 22.11.12 20:29

Jak je psáno, naprosto dokonalý recept!!! Také jsem přidala pár brambor a vejce tepelně upravila před přidáním do polévky.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

garf 14.05.12 12:09

Absolutně geniální! Děkuji, moc jsme si s manželem pochutnali. Do polévky jsem přidala pár malinkých nových brambůrek a nemělo to chybu.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jari 10.12.11 15:25

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Česnečka podle šéfkuchaře

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
976 příspěvků 30.12.15 14:05

@JankaZ osvěta musí být :-), ale než výkřik do tmy by bylo lepší nám představit tvoji kuchyni - s receptama, fotkama, vychytávkama… jinak to lidi nepochopí a budou patlat, matlat… :-)

 
JankaZ
4 příspěvky 30.12.15 12:27
peknej blivajz

Takové hatlapatlamatla. kdy lidi pochopi, ze v jednoduchosti je sila? patlamo matlamo…

 
Bradhal
9 příspěvků 31.07.12 19:40

Zdravím.
Když jsem byla kdysi na brigádě v malém hotelu, tak to kuchař dělal stejně, ale ze silného hovězího vývaru, co vařil pár hodin z kostí. Servíroval jak je popsáno, jenom místo vejce dával oddělený žloutek a to až nakonec po nalití do misek. Jo, a ždibec majoránky.

 
casino
4379 příspěvků 16.07.12 01:11
danda

Na mou duši, na psí uši, na kočičí svědomí, casino zatím vyřešeno nemá :)
Teď čučí na ten titulní obrázek a jen kouká, čemu fffšemu se říká „kostečky“ ;)
No, možná právě ve velikosti je zakopána kočka mých neúspěchů…

Ale vážně:
Do česnečky bych viděl krutony z chleba (tedy z toho, čemu se v ČR říká chleba) a na obrázku to vypadá spíše na rohlíky, nebo nějaké bílé pečivo. Opečený chleba určitě vydrží víc než opečené bílé pečivo…
Co jste to v tomto případě opékala?
A možná byste se mohla o vašem postupu (pokud se nejedná jen o kuchařskou latinu) rozepsat podrobněji TADY Třeba to bude konečně to pravé ořechové…

 
jolana
4988 příspěvků 13.07.12 10:35

Casino, takze ty si v ocakavani?! 8o…a co to bude uz vis?! :mrgreen:

 
casino
4379 příspěvků 13.07.12 00:13

Sylvie,
neztuhne! :)
Pro ty, co neradi „ústřice“:
Dejte vejce (ve skořápce :mrgreen: do hrnku a přelijte horkou (vroucí) vodou. Asi po dvou minutách je vyklepněte do talíře (bílek u skořápky už začíná bělat) a zalijte vývarem. Stačí jeden pokus a uvidíte co vám vyhovuje; samozřejmě záleží i na tom, zda je vejce přímo z lednice, přímo z linky (kuchyňské), přímo z posady (či přímo z kloaky 8) :mrgreen:

jolana,
jj, málem mě porazilo :)
Pořád jsem v očekávání zda danda přidá čárku mezi tu trojku a jedničku :think: …i tak by to bylo o 100% víc než ZDE specifikovaných 90 vteřin…, a dokonce ještě o vteřinku víc :palec:

 
danda  10.07.12 00:14

Jol, čestné labužnické, na mou duši :-), seděla a seděla nad studeným zbytečkem a čekala… a ono stále křupalo :-), casino už má třeba vyřešeno, jen ho nech :-)

Opékala jsem kostičky pomalu a dlouho, až se skoro vysušily :-) a pak nechala vychladnout, malinko změní chuť polévky, ale pro mne k lepšímu.
Zítra bude shauwerma, mám malé pita chleby, už se těším, konečně
:zed:
Měj se hezky :mavam:

 
jolana
4988 příspěvků 08.07.12 21:14

Dando, to snad nie…31 minut… aaale no taaak…casino mlci jak zarezany a aj ked hore bruchom lezi duma kde je v tom ten kruton zakopany… mas :palec:

 
danda  08.07.12 13:12

Občas, díky Casinovi, propadnu testování :-), krutonky po 31 minutách stále křupavé :potlesk: :dance:

 
garf
48 příspěvků 14.05.12 12:08

Absolutně geniální! Děkuji, moc jsme si s manželem pochutnali. Do polévky jsem přidala pár malinkých nových brambůrek a nemělo to chybu.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře, Prosím o radu

Prosím o radu. Jak mám docílit toho, aby bílek na talíři ztuhl. Ještě se i to nepodařilo, zalévám vařícím vývarem a nic. Co dělám špatně?
Díky
 Sylvie

 
jolana
4988 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

..vyvar som mala vlastny, miesto sunky trosku kuracinky a miesto volskeho oka vajo na tvrdo…fantasiticka lahodna syta polievka a krasne lakavo to aj vyzera.. :)

 
gorgina
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

je skvela ja pridavam brambor,nedavam chleb a misto petrzelky majoranku

 
viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Dobra a rychla :-) Diky za recept!

 
Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Babi jsem ráda že Vám chutnalo, my jsme tuto česnečku dělali shodou okolností dneska k večeři a pak jsme se skoro nemohli hýbat, jak jsme si nacpali břicha :o)))) Takže teď relaxujeme a dýcháme zhluboka :o))))

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Kopretinko, polevku jsme dnes vyzkouseli a je opravdu super ;0)

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Tak jsem opravdu tu cesnekacku uvarila ve vetsim mnozstvi, ale ja nevim, asi ji budu muset varit jako pro region vojaku. My ji snedli hned a vecer se mne manzel ptal, zda jeste nezbylo. Bohuzel nezbylo a to jsem si myslela, ze bude tak na tri dny. Moc dobra cesnekacka, dekuji.

 
Fany
69 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Díky za recept.Opravdu zasytí a je vynikající. Doporučuji vařit větsi množstvi, aby opravdu zbylo.

 
Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Yvette to jsem ráda :)) Je pravda, že takhle česnečka se musí dělat ve větším množství :))) Nás to vždycky hodně zasytí, takže už nepotřebujeme druhý chod.

Je to i vhodné jídlo třeba na kempování, protože bujon se rozpustí i vařící vodou a pak se jen přidají ingredience, ale je lepší všechno alespoň malinko povařit. Myslím že stačí v ešusu prohřát a může se podávat :)))

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Kopretinko, tak jsem tu cesnekacku uvarila manzelovi. On ji sbastil a chtel si pridat, ale bohuzel uz nebyla. A to jsem ji uvarila i pro mne, jenze nemela jsem sanci ji okusit. A tak zitra, i kdyz je nedele, se podava cesnekacka podle sefkuchare znovu. Dekuji za fantasticky recept. Je super!!!

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česnečka podle šéfkuchaře

Kopretinko, dekuji za novy recept cesnekacky. Manzel polevky miluje a to i v lete, kdy se u nas teploty na teplomeru blizi ke 40 st. Celsia. Urcite mu tuto polevku co nejdrive uvarim. Je to rychlovka, coz mi velice vyhovuje. Dekuji.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štrůdl s hlívou

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

dnes | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Hruškový koláč Hruškový koláč
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist