Recept Černé jeřabiny s rumem

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Černé jeřabiny s rumem

Postup

Očištěné a teplou vodou propláchnuté černé jeřabiny vložíme do kastrolu, zalijeme vodou a 15 minut vaříme. Pak přidáme cukr a koření a vaříme za občasného zamíchání 5 minut. Nakonec vmícháme pektogel a sorban, rozmíchané ve lžíci cukru, povaříme ještě asi 5 minut za stálého míchání, dochutíme rumem a hned lijeme do malých skleniček (nejlépe od dětských přesnídávek). Uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, aby se vysterilovalo víčko, a po chvíli uklidíme do chladu a temna. Nedáme-li ke konci varu sorban, musíme skleničky sterilovat asi 10 minut varem.

Poznámka: Černá jeřabina – aronie je plná vitaminů a zdraví prospěšných látek. Pouze vitamin C je zastoupen méně. Je vhodná při léčbě vysokého tlaku a aterosklerózy (forma kornatění tepen), zpevňuje cévy, neboť obsahuje rutin, snižuje cholesterol, odstraňuje nervozitu a bystří zrak.

Čerpáno z kalendáře pro rok 2000.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce



Nahlásit recept

  • 03.08.04 vloženo
  • 13980x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg černých jeřabin (*aronie*)
  • 600 g pískového cukru
  • 1 sáček (*20 g*) skořicového cukru nebo 1/2 balíčku (*10 g*) vanilkového cukru a 1/2 ČL skořice
  • 4 hřebíčky
  • 2 kuličky nového koření
  • sklenka rumu (*i více*)
  • 1 ČL pektogelu
  • špetka sorbanu (*abychom nemuseli sterilovat - osobně doporučuji raději sterilovat :-)*).

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Černé jeřabiny s rumem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Labužník pobyda02
4 příspěvky 04.08.10 00:32
Re: Černé jeřabiny s rumem

Recept zní velice lákavě. Na co se dají využít plody sušené? Viz. http://www.prodejbylin.cz/…d/index.html .

Vložit nový komentář
Inzerce

Naporcovaný manžel, jídlo jako pračlověk a další knihy pro podzimní šeď

dnes | Vychutnejte si letošní podzim - přes stránky elektronické knihy nepřiberete ani deko. Přinášíme pět tipů toho nejlepší čtení do vaší čtečky. A začínáme rovnou jedním románem, kde si hrdinka pochutnává na dost zvláštní ingredienci... (číst dále)

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Květáková polévka Květáková polévka
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
TOPlist