Recept Carpaccio Harry's Bar Venezia

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Recept poskytl Doktor Arrigo Cipriani během jednoho dlouhého rozhovoru. Zkrácený volný překlad vložím jako článek na blog.

Postup

Dáme do misky majonézu, omáčku Worcestershire, citronovou šťávu a vše našleháme. Postupně mlékem naředíme omáčku. Můžeme uvedenými přísadami pomalu dochutit podle vlastní chuti, ale omáčka má být jemná. Cipriani ji nazval „univerzální“, protože má mnoho použití, od masa až po ryby.
Maso pečlivě očistíme od tuku a blan, nakrájíme na velmi tenké, skoro průhledné plátky, které rozložíme na talíře po celé ploše, nepřekrýváme je. Mírně osolíme a dáme na 5 minut do ledničky.
Před podáváním nalejeme na maso omáčku, kapáním z polévkové lžíce vytváříme nepravidelné obrazce.

Maso by nemělo být nikdy mražené, jenom dobře chlazené. Asi to má své důvody. V domácích podmínkách, kdy nemáme stroj na plátkování ani profesionální zručnost , můžeme velmi ostrým nožem nakrájet malé tenké proužky masa. Vzhledem to nebude to pravé, ale lepší než naklepané větší plátky. Omáčka Worcestershire Lea & Perrins je velmi jemná a není tmavá.

Přidávám dvě klasické varianty z kuchyně Harry´s Baru.

Carpaccio al parmigiano e rucola –
Plátky masa rovnoměrně pokapeme procezenou citronovou šťávou, trochou panenského olivového oleje, osolíme a opepříme. Roketu ochutíme olejem a solí a rozprostřeme na maso. Na roketu nastrouháme hobliny ne příliš zralého parmazánu.

Carpaccio ai funghi –
Plátky masa rovnoměrně pokapeme procezenou citronovou šťávou, trochou panenského olivového oleje, osolíme a opepříme. Nastrouháme na plátky kloboučky očištěných mladých čerstvých žampionů, trochu ochutíme olejem, citronem, osolíme a naneseme na maso. Přidáme hobliny parmazánu a ihned podáváme. Samozřejmě místo žampionů jsou daleko chutnější kloboučky malých praváků.

Pokud si nepřejete úplně syrové maso, nechte je 10 minut zalité citronem. Naopak, pokud máte rádi právě to syrové maso, žašlehejte do citronu trochu oleje a polejte maso těsně před podáváním.

Od těchto původních receptů se celý svět roztančil na dané téma.. někdy v krásném rytmu, někdy použití názvu Carpaccio působí trochu trapně.
V Turíně jsme jedli carpaccio z telecího masa (velmi mladé, narůžovělé), kvalitní olej a citrony z Ligurie, s hoblinkami čerstvého bílého lanýže Alba (ty nejlepší na světě) a výborného dvouletého parmazánu. Zážitek opravdu labužnický.

Recept je z kategorií: Maso Studená kuchyně



Nahlásit recept

  • 09.02.11 vloženo
  • 3241x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 650 g roštěnce (controfiletto)

Univerzální omáčka:

  • 200 ml majonézy (olej, žloutky, citron, sůl)
  • 1-2 KL kvalitní omáčky Worcestershire
  • 1 KL citronové šťávy
  • 2-3 PL mléka
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý pepř

Doporučená příloha

  • Bílé pečivo, dobré červené víno z benátské oblasti.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Carpaccio Harry's Bar Venezia

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
di
2387 příspěvků 25.06.12 14:18

Casino: já to hledala pod profilem svevy, ne podle toho odkazu, a tam to je (ovšem bez obrázků, ty se jaksi „ztratily“).
Bento: věřím, „turistické pasti“ nemám ráda, raději se někde na výletě toulám postranními uličkami a jdu někam, kam chodí místní, pár pěkných podniků se mi takhle podařilo objevit. Jo a vítám zpět z dovolené (pokud už jste doma) a těším se na nové recepty od Vás.

 
Bento
794 příspěvků 25.06.12 14:12

Nekomentujem recept ale Harry's Bar…bol som pred par dnami, nedoporucujem, turisticke, komercne, predrazene, su ovela lepsie a lacnejsie miesta v Benatkach.

 
casino
4382 příspěvků 25.06.12 13:27
Jj, di...

…máte recht! :)
Ale avšak, zkoušela jste ten odkaz?
Mně to pořád pýýýše: Je nám líto, požadováná stránka nebyla nalezena, ale ještě není vše ztraceno :think: 8o :evil:
No, není-li ztraceno, nemůže být ani nalezeno… ;)

Edit:
Tak, je to TADY, ale ten odkaz, zdá se, nepremáva… :mavam:

 
di
2387 příspěvků 25.06.12 13:07

Casino: ten článek v deníčku svevy je, dokonce je na něj v úvodu receptu i odkaz. Když jsem v LN četla o tom naklepávání, taky jsem se celkem divila. Schválně jsem se na to zeptala kamaráda, majitele hotelu, kde jsem jedla zatím nejlepší carpaccio vůbec, a oni nenaklepávají, mají na to maso jakýsi speciální nářezák.

 
casino
4382 příspěvků 25.06.12 12:02

Sveva píše: „…ale lepší než naklepané větší plátky.“ :palec:
Cipriani asi nebyl patřičně ohvězdičkován, protože:
Mistr kuchař, Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron a držitel michelinské hvězdičky radí (PÁTEK č. 24 příloha LN): „Maso si nakrájíme na plátky a ty pak mezi kuchyňskou fólií rozklepeme do tenka.“
No, já neříkám tak ani tak, ale při čtení jsem mělo žaludek jako na vodě… ;)

sveva, píšete: „Zkrácený volný překlad vložím jako článek na blog.“
Myslíte, že ani po roce čas ještě nenazrál, abyste učinila svým slovům zadost?
Ledaže…, ledaže by se zde realizovala Viktorka! Ale proč??? :think:

 
zébulon  10.02.11 21:22

Precetla jsem si to pred obedem, pri kterem bohuzel carpaccio pripominaly pouze platky knedliku, namocenych v segedinu :- ).
Diky za krasne cteni, svevo!

 
wydra  10.02.11 19:36

Jo, nezklame ! :mrgreen: Musela jsem si dneska uz aspon koupit maso !!

 
gmp
1593 příspěvků 10.02.11 13:39

Sveva nikdy nezklame. Kdybych se mohl ohnout, tak se pokloním až k zemi, takhle bych si musel lehnout a klanět se vleže by bylo poněkud matoucí. :lol:

 
casino
4382 příspěvků 10.02.11 10:25

…ale depak, obrázek je od Kandinsky :mrgreen:

 
jaga13
399 příspěvků 10.02.11 10:18

tak tomuhle říkám recept :-) opravdová krása včetně fotografie, jako od samotného Carpaccia

 
glama  10.02.11 09:47

Svevo…krásné! :palec: :potlesk:
:mrgreen:

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist