Recept Čapíno- Cioppino z Kalifornie Pra

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čapíno- Cioppino z Kalifornie

Úvod

Čapíno vzniklo údajně z ligurské polévky ciuppin, která se do Kalifornie dostala zřejmě s italskými přistěhovalci a postupně se z ní vyvinulo Čapíno (Cioppino). Tento mořský „boršč“ má více variací a je to údajně kalifornská specialita. Kdo viděl krimi Columbo-díl Vražda jako autoportrét, tak malíři Barsinimu tohle jídlo uvařily jeho „můzy“.

Postup

1-Nahřejeme velký hrnec na střední teplotu,
2- na oleji osmahneme do sklovata fenykl, cibuli, šalotku a sůl,
3-přidáme česnek , mletou papriku a smažíme ještě cca 2 minuty,
4- vmícháme rajský protlak,
5-přidáme rajčata i se šťávou, víno, vodu, krabí maso, celer a bobkový list. Přiklopíme a necháme vařit na mírném ohni cca 30 min. až se vůně promíchají.
6-přidáme slávky a opět přiklopíme. Ty by se měly po cca 5 min.vaření otevírat.
7-přidáme mušle a kousky tilapie či jiné podobné ryby, jemně vaříme a občas promícháme, až jsou slávky úplně otevřené. To by mělo trvat dalších 10 min.
8-zkontrolujeme polévku a zavřené slávky z ní vyjmeme i s bobkovým listem.
9-dochutíme polévku solí a červenou paprikou,
10-podáváme s bílým čerstvým chlebem (bageta?)

Recept je z kategorií: Speciality



Nahlásit recept

  • 09.01.17 vloženo
  • 405x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5-2 hod

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • Upozornění:
  • Nepoužívej slávky poškozené, otevřené a nejez ty, které se po přípravě pokrmu neotevřou! Když na ulitu poklepete, tak se slávka otevírá tzn., že je živá. Mrtvé, co se neotevírají alespoň trochu, vyhodit. Pořádně je očisti kartáčkem a odstraň vousy před přípravou.
  • Ingredience:
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 hlavička fenyklu nakrájená na tenké plátky
  • 20 dkg cibule žlutá nakrájená na plátky
  • 30 dkg celeru nakrájeného na plátky
  • 3 velké šalotky nakrájené na plátky
  • 2 lžičky soli
  • 4 velké stroužky česneku nasekané na jemné plátky
  • 3 lžičky mleté červené papriky-nebo více- podle chuti
  • 20 dkg rajského protlaku
  • 80-90 dkg rajčat nakrájených na kostky
  • 1,5 šálku bílého suchého vína
  • 5 šálků vody
  • 1 bobkový list
  • 80-90 dkg kraba (jakýkoliv) nakrájeného na kousky
  • 80-90 dkg očistěných slávek
  • 45 dkg mušlí
  • 1,3 kg tilapie nakrájené na 5 cm kousky ( nebo jiná ryba s pevným bílým masem)
  • 2 šišky bílého chleba

Doporučená příloha

  • bílý chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Vasili 09.01.17 17:28

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Čapíno- Cioppino z Kalifornie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Putin
24 příspěvků 11.01.17 10:00
Cioppino jsem ochutnal

V San Francisku na Fisherman wharf a bylo lahodné. Ze všeho nejdřív nám přinesli bryndáčky z igelitu, no, spíš takové blatníky abychom se nezmazali. :lol:
Ale teď k Česku. Jsou na to potřeba opravdu čerstvé mořské plody a obávám se, že je tady nedostanu. Třeba mi schází mušle po námořnicku, vařené ve vývaru a bílém vínu. Nevěřím mušlim, které dostanu v našem městečku koupit, nevěřím tomu, že budou živé a nechce se mi zkoušet abych pak polovinu rovnou vyhodil. :think:

Příspěvek upraven 11.01.17 v 10:00

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Ořechový koláč Ořechový koláč
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist