Recept Čapíno- Cioppino z Kalifornie Pra

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čapíno- Cioppino z Kalifornie

Úvod

Čapíno vzniklo údajně z ligurské polévky ciuppin, která se do Kalifornie dostala zřejmě s italskými přistěhovalci a postupně se z ní vyvinulo Čapíno (Cioppino). Tento mořský „boršč“ má více variací a je to údajně kalifornská specialita. Kdo viděl krimi Columbo-díl Vražda jako autoportrét, tak malíři Barsinimu tohle jídlo uvařily jeho „můzy“.

Postup

1-Nahřejeme velký hrnec na střední teplotu,
2- na oleji osmahneme do sklovata fenykl, cibuli, šalotku a sůl,
3-přidáme česnek , mletou papriku a smažíme ještě cca 2 minuty,
4- vmícháme rajský protlak,
5-přidáme rajčata i se šťávou, víno, vodu, krabí maso, celer a bobkový list. Přiklopíme a necháme vařit na mírném ohni cca 30 min. až se vůně promíchají.
6-přidáme slávky a opět přiklopíme. Ty by se měly po cca 5 min.vaření otevírat.
7-přidáme mušle a kousky tilapie či jiné podobné ryby, jemně vaříme a občas promícháme, až jsou slávky úplně otevřené. To by mělo trvat dalších 10 min.
8-zkontrolujeme polévku a zavřené slávky z ní vyjmeme i s bobkovým listem.
9-dochutíme polévku solí a červenou paprikou,
10-podáváme s bílým čerstvým chlebem (bageta?)

Recept je z kategorií: Speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.01.17 vloženo
  • 2594x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5-2 hod

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • Upozornění:
  • Nepoužívej slávky poškozené, otevřené a nejez ty, které se po přípravě pokrmu neotevřou! Když na ulitu poklepete, tak se slávka otevírá tzn., že je živá. Mrtvé, co se neotevírají alespoň trochu, vyhodit. Pořádně je očisti kartáčkem a odstraň vousy před přípravou.
  • Ingredience:
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 hlavička fenyklu nakrájená na tenké plátky
  • 20 dkg cibule žlutá nakrájená na plátky
  • 30 dkg celeru nakrájeného na plátky
  • 3 velké šalotky nakrájené na plátky
  • 2 lžičky soli
  • 4 velké stroužky česneku nasekané na jemné plátky
  • 3 lžičky mleté červené papriky-nebo více- podle chuti
  • 20 dkg rajského protlaku
  • 80-90 dkg rajčat nakrájených na kostky
  • 1,5 šálku bílého suchého vína
  • 5 šálků vody
  • 1 bobkový list
  • 80-90 dkg kraba (jakýkoliv) nakrájeného na kousky
  • 80-90 dkg očistěných slávek
  • 45 dkg mušlí
  • 1,3 kg tilapie nakrájené na 5 cm kousky ( nebo jiná ryba s pevným bílým masem)
  • 2 šišky bílého chleba

Doporučená příloha

  • bílý chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Vasili 09.01.17 17:28

Včera jsme se ženou koupili v Kauflandu slávky a dnes uvařili Čapíno, takže nyní připojujeme naše vlastní fotky z vaření.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Čapíno- Cioppino z Kalifornie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník jandule02
1081 příspěvků 12.04.17 12:38
Nevím

Ale mě se z postupu ztratil krab. Mimochodem, 90 dg kraba je docela finanční pohroma.

 
di
2442 příspěvků 08.04.17 09:12

@Vasili Nenacházelo? A co je toto ? Poznámka se vztahuje k příspěvku z 31.1.2017 z 18:11 (jde o náhodný nález, hledala jsem recept na chobotnici, kterou jsme včera večer „vylovili“ z mražáku a nevěděli co s ní)

 
tlustá bába
1201 příspěvků 01.02.17 10:28

Zuzka dává pozor, na rozdíl ode mě… klikla jsem, protože jsem si (kdoví proč) myslela, že je to Putina… jestli jsem předtím četla jeho komentář… :lol: :mavam:

 
Zuzka1973
1913 příspěvků 31.01.17 20:42

@Vasili - také já přeji dobrou noc, smír přijímám a jsem ráda, že nepatříte k těm „uraženým malým dětem“ a nezlobte se náš „uvítací“ nástup… ono po pár zajímavých zkušenostech zde už jsou stálí uživatelé ve střehu - to ale sám časem zjistíte, že za občasnou naježeností se skrývají v jádru moc fajn lidé ;) :kytka:

 
Vasili
26 příspěvků 31.01.17 20:25

@Zuzka1973 i já jsem zastáncem smíru a přijímám Vaše slova. Vše zapomenuto a přeji dobrou noc. :D

 
Zuzka1973
1913 příspěvků 31.01.17 19:16

@Vasili - nepsala jsem, že je to v pravidlech, ale že je to zde dobrým zvykem…
Nepřekrucujte moje slova… navíc jsem napsala, že JÁ SVŮJ KOMENTÁŘ PSALA V DOBRÉM ÚMYSLU - přiblížit, jak to tu chodí…
Nic víc - nic míň…
Tím končím - nejsem typ, který se donekonečna opakuje, když názor jsem již napsala…
Prostě to máme v sobě každý nastavené jinak: já osobně dám uvaření raději bez fotky, než dávat nějakou z netu (ač z veřejného uložiště).
K té aroganci: nejsem naivní: je mi jasné, že psaná forma a reálná debata je rozdíl, ledacos zkresuje… psané věty nenahradí tón hlasu a mnohé tak vyzní jinak, než mělo… věřím, že kdybychom se všichni, jak tu debatujeme sešli v reálu, byla by atmosféra na sto procent příjemnější…

 
Vasili
26 příspěvků 31.01.17 19:06
di, Zuzka 1973, birkana aj.

A propo, projel jsem návody k použití a vše ostatní na labužník. cz a o tom jaký snímek a jak jej smíme použít, tam není ani ň! Prozradíte mi (pokud to není dívčí tajemství) odkud čerpáte ta pravidla?

 
Vasili
26 příspěvků 31.01.17 18:11
di, Zuzka 1973, birkana aj.

Sleduji web labuznik.cz již drahně let a čapíno se tady ne a NENACHÁZELO! To je FAKT!
A že při vaření neobskakuji pokaždé plotnu s foťákem je asi má chyba. Použil jsem proto svobodný snímek coby ilustraci nevěda, že se to nesmí. Nikomu jsem zatím nenadával, ale nebylo náhodou nadáváno mně do „arogantních, namyšlených, asociálů“? Já pouze konstatoval, že někdo něco neumí! Avšak někteří v tom již vidí sprostotu a nadávky. To je nespravedlivé! :,(

 
Zuzka1973
1913 příspěvků 31.01.17 14:06

@birkana - já si na rukou seděla od začátku, když jsem sledovala, jak všichni klikají „to se mi líbí“ a nenapadne je ani náhodou podívat se co a jak :zed:

Ano, i mně se obrázek líbí… kdybych jedla mořské potvory, už by recept byl i uložen v mém seznamu… ale nebudu chválit obrázek, který evidentně není autorský…
Jinak proti receptu nemám nic - opravdu věřím, že pro milovníky této kuchyně je super…
Ale vadí mi arogantnost a chlubení se cizí prací…
To raději i nadále budu číst, že moje fotky nestojí za nic, ale jsou MOJE, nikomu jsem je neukradla :D :mavam:

 
casino
4447 příspěvků 31.01.17 14:02

@birkana
No, abych se tu náhodou někoho nedotkl, tak už léta házím perly na zeď :mrgreen:

 
birkana
1653 příspěvků 31.01.17 13:17

@Zuzka1973, lépe bych to nenapsala :palec:. Od včera si sedím na rukách, abych do diskuse nepřispěla. Bylo by to asi stejně marné, jako házení perel mezi brav :cert:.

 
Zuzka1973
1913 příspěvků 31.01.17 09:57

Pro jistotu kopíruji - neboť už dvakrát jste přepsal znění:

"
Vasili
7 příspěvků
včera v 20:42
Tyhle lidi to bude bavit tak dlouho, tak jak dlouho budou existovat ignoranti, co si myslí, že jakmile namalují růži jako první, tak po nich už to NESMÍ namalovat nikdo jiný! Směšné! :mavam: Hlavní věc je ta, že bylo uvařeno a všem chutnalo! A to je to hlavní. A já nemohu za to, že kritizující dámy si neumí přeložit text z angličtiny a přepočítat US jednotky na evropské! (jinak by tento recept na labuznik.cz asi už dávno uveřejnily) A kdoví, jestli v roce uvedení Vraždy jako autoportrét vůbec věděly o světě.

Příspěvek upraven 30.01.17 v 21:34 .{color:blue}"

Na Labužníku je dobrým zvykem uvést zdroj obrázku, pokud není autorský…
Ale Labužník se od jiných podobných webů liší práv tím, že se zde cizím peřím nechlubíme - fotografie používáme své, vlastní nebo žádné, pokud vlastní nemáme…
A nevím, kde berete jistotu, že zde neumíme anglicky? Jen proto, že tu tento recept ještě není, jak zmiňujete?
Tak není (nyní díky vám už je), ale ne z důvodu, že by zdejší osazenstvo neumělo anglicky… Prostě holt ho zatím nikdo nepřidal (ode mě to nehrozí, ač anglicky umím, neb mořské plody prostě nejím, ale to sem nepatří…)

A vůbec nejde o to, kdo „namaloval růži jako první“… jde o slušnost přiznat, kde se člověk o té růži dozvěděl, podělit se o to, čím ho tak zaujala, že se rozhodl ji namalovat také a když tak se pochlubit tou svojí verzí namalované růže - ne její kopií od jiného „malíře“ ;)

Nemyslím to ve zlém, jen se snažím vysvětlit, jak to chodí na TOMTO webu… pokud vám nevyhovují zdejší podmínky, je plno dalších webů s recepty, kde jim takové jednání nevadí a ještě vás tam budou plácat po rameni ;)
Nedivte se, že se lidé ozývají - a je jen na vás, zda to chápete či ne… je to čistě vaše věc a vaše vizitka…
Už se tu mihlo pár takových střelců, jako jste vy a buď pochopili a dodnes patří k přispěvatelům a nebo nepochopili a stylem „alá malé uražené děcko“ odešli jinam…

A je fuk, kdo z nás premiéru vámi zmíněného filmu zažil a kdo ne :D Myslím, že zde diskutující všichni… ten seriál mám docela ráda :mavam:

 
di
2442 příspěvků 31.01.17 09:19

@Vasili Kritizující dámy anglicky umí (zato vy asi italsky moc ne, že?), dokonce i s převodem jednotek si poradí. Co nemají rády, to jsou namyšlení arogantní asociálové. Fakt si myslíte, že si někoho získáte tím, že ho nejdřív urazíte?

 
Vasili
26 příspěvků 30.01.17 20:42

Tyhle lidi to bude bavit tak dlouho, tak jak dlouho budou existovat ignoranti, co si myslí, že jakmile namalují růži jako první, tak po nich už to NESMÍ namalovat nikdo jiný! Směšné! :mavam: Hlavní věc je ta, že bylo uvařeno a všem chutnalo! A to je to hlavní. A já nemohu za to, že kritizující dámy si neumí přeložit text z angličtiny a přepočítat US jednotky na evropské! (jinak by tento recept na labuznik.cz asi už dávno uveřejnily) A kdoví, jestli v roce uvedení Vraždy jako autoportrét vůbec věděly o světě.

Příspěvek upraven 30.01.17 v 21:34

 
di
2442 příspěvků 30.01.17 19:37

@Zuzka1973 Zuzko, ty obrázky jsou asi tak poslední, ale i tak dík.
Já fakt nechápu, že to tyhle lidi baví. :-)

 
Zuzka1973
1913 příspěvků 30.01.17 18:06

Nechtělo se mi kopírovat odkazy… tak screen snad postačí…

 
Vasili
26 příspěvků 30.01.17 16:58
pro di

Jste vedle, jako ta jedle. A že to tady čtete léta, to neznamená, že to čtete vždy dobře. A jestli Vás to otravuje, tak je to problém Váš a ne můj. Hezký den přeji, Váš Vasili.

Příspěvek upraven 30.01.17 v 17:01

 
di
2442 příspěvků 30.01.17 13:35

@Vasili Aha, takže zas reklama, jako obvykle, teď už kapku propracovanější, dokonce s přidáním receptu, ne jen „jakože náhodného“ a doporučujícího diskusního příspěvku. Že vám to není blbé, stejně vám na to nikdo neskočí. Tady to čte spousta lidí léta, takže tyhle triky pozná, musíte cílit na úplně jiné stránky a cílovou skupinu, máte špatné zadání.
Ale otravuje to fest, to ano.

 
Vasili
26 příspěvků 29.01.17 14:07
Slávky jsem koupil v Kauflandu

Slávky jsem 2× koupil na podzim v Kauflandu Ostrava, kde mají zvl. oddělení ryb. Byly v kilovém balení zatavené ve vodě a vyhodil jsem jich jen pár prasklých, nebo těch, které se při vaření neotevřely. A místo kraba jsem jednou použil vyloupané krevetky a taky dobrý. Existují ještě internetové dovážky, ale s tím ještě nemám zkušenost

 
Putin
34 příspěvků 11.01.17 10:00
Cioppino jsem ochutnal

V San Francisku na Fisherman wharf a bylo lahodné. Ze všeho nejdřív nám přinesli bryndáčky z igelitu, no, spíš takové blatníky abychom se nezmazali. :lol:
Ale teď k Česku. Jsou na to potřeba opravdu čerstvé mořské plody a obávám se, že je tady nedostanu. Třeba mi schází mušle po námořnicku, vařené ve vývaru a bílém vínu. Nevěřím mušlim, které dostanu v našem městečku koupit, nevěřím tomu, že budou živé a nechce se mi zkoušet abych pak polovinu rovnou vyhodil. :think:

Příspěvek upraven 11.01.17 v 10:00

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist