Recept Buchty Pra

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Buchty

Postup

Připravíme si kvásek z kvasnic a lžičky cukru rozmíchané na kaši, přidáme trochu mouky a vlahého mléka a dáme kynout.

V míse smícháme mouku s cukrem, solí a vanilkovým cukrem. V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme mléko s esencí ve kterém jsme rozmíchali vejce a žloutky a vlijeme vše do mouky. Naposledy přidáme vykynutý kvásek. Vypracujeme měkké těsto a dáme přikryté vykynout (zdvojnásobí se).

Vykynuté těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky, plníme je povidlovou nádivkou (nebo makovou, tvarohovou atd.) vytvarujeme buchtičky a uzavřenou stranou dolů je složíme do vymazaného pekáče, přičemž je ještě po stranách pomažeme máslem a přikryté dáme znovu vykynouti.

Pak je na povrchu potřeme máslem a v mírnější troubě je upečeme. Prochladlé vyjmeme a pocukrujeme vanilkovým cukrem smíchaným s pudrovým cukrem.

Povidlová nádivka:
Dobrá, hustá povidla zředíme trochou vlažné vody, přidáme cukr, rum, skořici, citronovou kůru a dobře umícháme.

P.S.: Já těsto nevyvaluji, ale přímo z mísy vykrajuji kousky lžicí a na vále je prstama roztlačím v malou placku, naplním náplní, okraje zdvihnu a dobře stisknu dohromady. Dávám pozor, abych měla kousky stejné velikosti.

Recept je z kategorií: Buchty



Nahlásit recept

  • 18.11.02 vloženo
  • 52071x zobrazeno

Ingredience

  • 500g hrubé mouky (nebo polohrubé)
  • 120g másla
  • 100g jemného krystalového cukru
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • z 1/2 vosku zbaveného citronu kůra
  • 4 kapky esence z hořké mandle od Dr. Oetkera (nemusí být)
  • 1/4l vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 25g čerstvých kvasnic
  • 50g másla na pekáč
  • vanilkový cukr smíchaný s pudrovým cukrem na posypání
  • Povidlová nádivka:
  • 120g povidel
  • 60g cukru
  • skořice
  • citronová kůra
  • 1 lžice rumu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

exczech 18.06.14 21:43

Udelal jsem buchty dle receptu a naplnil je makovou naplni a byli na jednicku. Vyborny recept :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 09.05.13 20:47

Překvapilo mě, že i z hrubé mouky jsou buchty tak dobré… dodnes jsem vždy pekla jen z hladké nebo polohrubé.
Buchty si s sebou povezem na závody, ale stejně nám to nedalo a jednu jsme společně prostě ochutnat museli :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 29.07.12 15:10

Švestkový kynutý koláč s drobenkou
Ze zbytku těsta tato miminka

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 14.07.12 17:51

Dnešní koláče s tvarohem, těsto stále stejné, dle mého receptu.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 10.06.12 14:12

Dnes rohlíky s tvarohem a buchty se třešněmi, stejně jsou nejlepší kynuté .:-))

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 18.05.12 23:17

Buchty s tvarohem, těsto výborné i na koláčky:1kg hladké mouky, nebo půl na půl, 10 dkg droždí, 1 vejce, 2 žloutky, 6 lžíc cukr písek, 2 špetky soli, 3 dcl oleje, necelý 1/2 l vlažného mléka, 1-2 vanil.cukry­.Zadělat hladké těsto a nechat kynout.Dva pekáče, já peču jen jeden, z pol.dávky mouky.

Uvaření se již líbí 9 labužníkům

Diskuse k receptu Buchty

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 02.10.14 00:52

@exczech, zdavim! Doufam, ze se dobre dari… Zajiste take pouzivam vesmes na vsechno all pourpose mouku a nejakou tu specielni jenom napriklad kvuli lepku, nebo zajimavych druhu zrni atd. Vam vsak nic noveho nereknu :)

JamieJami, mas nejaky problem :! Uz pises svuj prvni recept abychom my ostatni meli take co hodnotit :?:

Příspěvek upraven 02.10.14 v 01:00

 
exczech
297 příspěvků 01.10.14 18:05

@babi Ja vetsinou vsechno delam z All Purpose flour jenom na chleba pouzivam Bread flour kvuli vetsimu obsahu lepku na soudrznost. Ale ty buchty byli vyborne, diky za recept :)

 
JamieJami
8 příspěvků 10.08.14 22:19
:lol: :roll:
 
babi
6360 příspěvků 25.06.14 22:44

Vsem, co vyzkouseli recept na buchty, dekuji moc :hug:. Tesi me, ze po takove dlouhe dobe a opetovnem zkouseni recept pracuje take z jine mouky a v jinych zemich, jako je Severni Amerika, jak znam z vlastni zkusenosti a nyni diky odbornikovi exczech! Buchty jsem v zivote plnila snad kazdym ovocem co existuje a prisla jsem na to, ze ty nejobycenejsi, jako jsou s jabblky, jsou vyborne. Uspech zalezi na Teste!
Zdravim…

 
Ačraj
697 příspěvků 26.07.13 14:25
Buchty

Buchty určitě vyzkoušej, ;)
Já buchty z hrubé, ani jenom z polohrubé nedělám, (recept si případně upravím, ale NĚKDY dříve vyzkouším originál) dávám tak 2/3 hladké a 1/3 polohrubé, mám raději olej, než máslo, ( to jsou moje poznatky) s olejem jsou i druhý den vláčnější. Kamarádka, která si veškeré zvířectvo chová doma, tak ta si vyškvaří sádlo z králíků, z kuřat, z prasátka a to přidává do buchet, jó, to bývávaly buchty i od mé maminky, vynikající. :P

Příspěvek upraven 27.07.13 v 16:55

 
Peta1982
3 příspěvky 26.07.13 11:35

@Zuzka1973 no ja bezne pecu z kynuteho testa vanocky uz nekolik let :) ale chtela jsem odzkouset buchty… mno byly z toho naprosto luxusne vynikajici kolace a ten strudlik :D
@Ačraj diky za tip odzkousim Tve buchty ;) ted jsem tu mela hromadu boruvek tak jsem klasicky delala boruvkove kynutaky..taky pokazde pouzivam jiny recept a testuji.. ted jsem je mela z hrube a testo bylo fajn a knedle taky.. jen tim zahadne vzdy nakrmim celou rodinu vcetne babci a mamky s pritelem :D

 
Ačraj
697 příspěvků 19.05.13 19:04
Buchty

Zuzko, díky! :mavam:

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 19.05.13 18:58

@Peta1982 Přesně, jak píše Ačraj… začít se nějak musí a jednou budeš na svoje první buchty vzpomínat s úsměvem :)
Já s kynutým těstem bojovala hodně dlouho a první buchty vypadaly každá jinak a půlka jich vytekla :D
Dnes už dělám kynuté těsto od oka a buchty už sem tam vypadají k světu ;)
Ale na začátek bych doporučovala zkoušet z hladký mouky, líp se s ní pracuje…

@Ačraj Já je dělala ze zvědavosti (však mě znáš :D ) a docela mě překvapily… pekla jsem je s sebou na závody, měly být na dva dny… hmmm… zmizely první den, ještě že jsem pekla ještě bábovku :D
Mimochodem - na závody jsem pekla dva bochníky tvého chleba bez hnětení a musím vyřídit plno děkovných pozdravů… bochníky zmizely bleskovou rychlostí a místo klasických závodnických rozhovorů jsem o přestávce diktovala recept na tvůj chleba :D :kytka: :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 19.05.13 18:37
Buchty

Z hrubé mouky jsem ještě buchty nikdy nepekla, mám osvědčený recept, tak jiné zkoušet nebudu, recept mám u mých buchet s tvarohem, je vynikající. :P
Já ve svých 20 letech jsem také začínala, zkoušela, ale vždy to k jídlu bylo také, no, každý začátek je těžký. :lol: :mavam:

Příspěvek upraven 16.11.13 v 09:44

 
Peta1982
3 příspěvky 19.05.13 13:49

Těsto je chuťove užasný, jen mi nějako nešli udělat buchty…tak má koláče a jakoby štrůdl dle Terrinky. No byl to můj první pokus o buchty, tak snad příšte budu úspěšnější:)

 
nudle
137 příspěvků 10.11.08 03:43
Re: Buchty (PRA).

dneska jsem si v nejakem zachvatu koupila v praze na nadrazi buchty. kazdy sveho stesti strujce. byla jsem tak rozzurena nad vlastni blbosti, ze jsem po osmihodinove jizde doma okamzite zadelala na tyhle buchty. moc jich nezbylo, jedli jsme to rovnou z pekace.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Buchty (PRA).

Už se nám po té starší klasice tak chuťově stýskalo, že jsem si vyhledala večer tyhle bezvadné buchty od babi a hned jsme ty chuťové buňky uspokojili. Nelenila jsem a ve 20 hod. zadělala přesně podle receptu.(moje maminka je také dělávala). Než těsto vykynulo atd. věděla jsem, že na to pochutnáníčko dojde až druhý den a tak jsem zvolila úplně jiný postup. Místo válení se z buchtami jsem na plechu s pečícím papírem vyválela obdélník na celý plech,dala jsem hodně tvarohové nádivky a obě dlouhé strany jsem přehla přes sebe. Krátké konce jsem smáčkla jako u štrůdlu a celý ho propíchala vidličkou, aby mohla unikat pára. Bylo to vážně skvělý, jedlo se to ještě teplé- nemohli jsme to vydržet, až si manžel musel 3× vzít Gastrogel jak ho pálila žáha, ale říkal, že mu ta dobrota za to stojí!

 
tasauri
17 příspěvků 10.08.05 10:59
Re: Buchty (PRA). Sarka

Tady ve Svycarsku pouzivam na peceni Knoepfimehl. Mam ji misto polohrube i hrube. Zatim byl vysledek vzdy perfektni. Ted jdu vyzkouset buchty.. nejsem moc odbornik na kynute testo, ale snad dopadnou dobre :)

 
w0550
41 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Buchty (PRA).

Tu mouku jsem koupil v normálním, trochu větším supermarktu. (Fa. HIT).
Ta mouka je označena také jako pro „Hefeteig“. Kdo bude chtít ať mi pošle svou E-mailovou Adresu ja já mu pošlu fotku toho balení
moje adresa je: wilhem@havlicek.de

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 04.04.05 14:18
Re: Buchty (PRA). w0550

Prosim te tu mouku na buchty koupim kdekoli a nebo jen v nejake specialce? Dik

 
w0550
41 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Buchty (PRA).

ještě jsem zapomněl.. dělám ty buchty z hrubé mouky , tady v Německu se jmenuje: „doppelgriffiges Mehl“ n.př. od firmy Aurora.

 
w0550
41 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Buchty (PRA).

Ty buchty jsou opravdu výborné. Nejenom že Němci jsou z nich unešeni,(bydlím v Německu u Kolína), ale nejvíce mě potěšilo když můj syn jel s 30 buchtami do Polska krmil jimi nejen svou polskou přítelkyni která ve Wroclawi studuje ale i její české spolužáky kteří jednohlasně prohlásili že právě takové buchty pekly doma jejich maminky. Myslím že lepši pochvalu snad ani nelze vyslovit.

 
Yvette
704 příspěvků 09.11.04 02:37
Re: Buchty (PRA).

Pepicku, dekuji za radu. Ja mouku All Purpose pouzivam v hojnem mnozstvi take, ale musim se priznat na rohliky jsem jeste nedosla. Mam strach, ze by se nepovedly. Snad jednou…
Tak ja ty buchticky zkusim z te mouky take.
Mej se moc hezky a diky.

 
pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Buchty (PRA) - Yvette

mouka je úplně ta nejobyčejnější All Purpose, já z ní dělám úplně všechno -rohlíky, knedlíky, … a jinak jsem ze západu, konkrétně ze San Franciska :)

 
Yvette
704 příspěvků 08.11.04 20:34
Re: Buchty (PRA).

Pepicku, dekuji Ti moc a vazim si toho velice, ze mi poradil clovek, ktery je vyzkousel a snad zije i ve statech. Pepicku, kouknu se do obchodu se zdravou vyzivou. Tento obchod mam sice trosku od ruky, jak se rika, ale kdyz budu miti cestu kolem urcite tam zaslidim. Kdyz jsme jeste bydleli v Californii, tak tam byly obchody se zdravou vyzivou o necem jinem, nez-li tady na Jihu, coz mne moc mrzi, protoze rada jsem je tam navstevovala a byl tam mnohem vetsi vyber a sortiment nez tady.
Pepicku, ale ja to zkusim z toho suseneho.
Pepicku a prosim jeste jeden dotaz. Kterou mouku jsi pouzil. Mne hruba a polohruba Zatkova mouka dosla, mohu pouzit Shake &Blend Flour (Pillsbury)? Prosim, nezlob se, ze Te tolik otravuji, ja vim, ze mas vice dulezitejsi prace, nez se zabyvat temito zalezitostmi a laickymi otazkami.
Pepicku, dekuji.

 
Yvette
704 příspěvků 08.11.04 20:25
Re: Buchty (PRA).

Esmeraldo, dekuji, to vis, ja tady, vlastne ani v Cechach buchty nepekla, takze mi drz palce. Jak uz jsem se zminovala, krome chleba z kynuteho testa nepecu nic. Ale tohle bych chtela moc vyzkouset. Esme, mej se moc hezky.

 
pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Buchty (PRA) -Yvette

ty buchty jsou upečené z normálního suchého droždí Fleischman, které mají snad všude po Americe. Jedno psaníčko (tuším 7g) je akorát. Nic na tom není, hlavně je nedávat moc k sobě, protože při pečení hodně nabydou a pak jsou vyšší než šiřší :)

Pokud ovšem sháníš čerstvé droždí, tak se podívej po obchodech se zdravou výživou, obyčejně nevedou maso, ale na druhou stranu mají všechny ingredience vážené a mají i droždí, miso, balkáňák, nakládané okurky, nakládané zelí a spoustu jiných dobrot prodávaných na váhu. Někdy vezmu sebou foťák na nákup, protože to je opravdu neuvěřitelné co tam všechno mají.

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Buchty (PRA).

Yvette, já dávám na půl kila mouky jeden pytlíček sušeného droždí. A u nás váží 7 nebo 8 gramů.

 
Yvette
704 příspěvků 08.11.04 06:58
Re: Buchty (PRA).

No tak krasne buchticky. Chtela bych je upect, ale kolik dat kvasnic susenych? Ja tady nesezenu cerstve kvasnice a s kynutym testem moc zkusenosti nemam. Pouze, co pecu chleba. A ty buchty jsou tak nadherne, ze budou i tak fantasticky vyborne. Kamaradka bude miti kulatiny a tak bych ceske komunite v Atlante chtela upect ceske buchty, ale prosim o radu, zda staci jeden sedmigramovy sacek s drozdim. Predem za jakoukoliv radu dekuji.

 
babi
6360 příspěvků 08.11.04 02:09
No tedy Pepicku...

ty buchty se Ti vzorkove povedly;0))))) Dik za krasny obrazek!

Ahoj,

 
pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Buchty (PRA) - vyzkoušeno - super

nemá chybu, lze je naplnit i libovolnou marmeládou nebo čerstvým ovocem … vyzkoušeno s třešněmi a je to bomba :)

obrázky jsou z mojí kuchyně ;)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist