Recept Bryndza

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ovčí syr, najlepšie priamo zo salaša (ten vyrobený vo veľkej hrude) nakrájame na kocky 4 - 5 cm.
V sekáči (food procesor) posekáme syr posypaný soľou. Alternatíva pri väčšom množstve je mäsový mlynček. V obidvoch prípadoch má vzniknúť hladká pasta.
Vzniknutú hmotu čo najtesnejšie natlačíme do sklenej zaváracej fľaše a uskladníme v chladničke.

Aby to malo dobrú bryndzovú chuť, potrebuje postáť aspoň 3 dni, lepšie tak týždeň, vydrží aj 4 týždne. Prípadne je možné po dosiahnutí požadovaného stupňa odležania a vyzretia zabaliť do mikroténu a zamraziť. Čím slanšia, tým trvanlivejšia, ale netreba to preháňať.

To ma len inšpirovala debata ku haluškám a používaniu bryndze.
Prakticky rovnaký postup sa používa pri veľkovýrobe bryndze - bryndza je vlastne konzervovaný (solením a fermentáciou) ovčí syr.
Pre prípravu je možné použiť aj čerstvý syr kozí, alebo kravský (v predaji ako „mliekárenská hrudka“), prípadne ich vzájomne miešať. Ono aj termín „zimná bryndza“ znamená len toľko, že časť ovčieho syru je nastavená kravským (v zime dajú ovečky menej mlieka).

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla



Nahlásit recept

  • 15.04.05 vloženo
  • 28030x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minút + 3 dni

Ingredience

  • 1000 g ovčí syr (môže byť aj feta, ak je solená, uberieme soľ)
  • 20- 50 g soľ

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bryndza

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
4987 příspěvků 18.05.10 01:47
Re: Bryndza

http://liptov.sme.sk/…ma-sami.html

:)
 
kltko  09.11.09 22:28
Re: Bryndza

a momentálne dozrieva v chladničke kozia bryndza. Jesenný kozí syr je neajký tučnejší, tak som zvedavý na výsledok.

 
jolana
4987 příspěvků 28.10.09 16:41
Re: Bryndza
;))
 
jolana
4987 příspěvků 01.10.07 19:18
Re: chaster..mozno sa ti to hodi..

..robim bryndzu podla tohto receptu a ver mi, je vyborna…feta syr+balkan+tva­roh…sedem decilitrovu flasu mam stale plnu v chladnicke k dispozocii…dobru chut ;)…s tou slaninkou na halusky to je presne tak ako pises..preto si ju prazim na kvapke oleja a ku koncu pridam oriesok masla, ta olejmaslova zmes ma potom viac chut tej slaninky-udeneho…;)..pek­ny den

 
jolana
4987 příspěvků 28.06.06 19:15
Re: Bryndza

Bryndza je bryndza, a vcera bola pomazanka a zajtra budu halusky. Naozaj skvele! Potrebuje ten tyzden aby poriadne dozrela. Sice uz po dvoch dnoch sa ukazovala, ale teraz je naozajstna ! Odporucam vsetkym,co maju radi bryndzu.Este raz dakujeme kltko!

 
cofola
71 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bryndza

Takáto bryndza, ako píše Kltko, sa dá uchovať aj celú zimu. Dobre napechované poháre s bryndzou sa zalejú olejom, aby bryndza nedýchala a v chladnom a tmavom prostredí vydrží aj do jari.

 
jolana
4987 příspěvků 20.06.06 15:55
Re: Bryndza

Dakujem, dakujem kltko, len to sme nevydedukovali, ze balkan.syr je vlastne prapredkom bryndze. Ved ja od radosti, ze si sa konecne objavil, som tuto spravu ani poriadne nestravila. To vies, nadej na halusky ma zaslepila . Hlavne ta nasa potvora velka (syn), ten neje len bryndzove, a pirohy, pirohy…vychodniar…

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Bryndza

jolana - určite, bližšie som už napísal do schránky. Len opatrne so soěou, aku už je syr solený.
A z balkánskych syrov určite. Bryndzu na SK doniesli valasi (z územia dnešného Rumunska) a syr po rumunsky sa povie „brimsa“, takže balkánsky syr je prapredkom bryndze :o)

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bryndza

Jolanka, kdyz jsem zila v zahranici, tak tam byla k dostani pouze Feta. Slovaci me tam naucili delat „bryndzu“ tak, ze fetu rozmixovali s kysanou smetanou. Neni to sice asi uplne to prave, ale kdyz je po par letech venku abstak na halusky, tak se to urcite da… no, mozna to s balkanem stoji za zkousku. :-)
Hezky den…

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bryndza, Jolka,

Nechcem sa do toho nejako montovať, hore Kltko pise aj o Fete, zrejme je to vsetko podobne -ako u Vas syr - cestvy soleny. Som naramne zvedava, ak to vyskusas napis. Slovaci a Slovenky sa urcite vynajdu aj v tejto oblasti…

 
jolana
4987 příspěvků 19.06.06 16:31
Re: Bryndza

Kltko, ta ista otazka! Prepacte vsetci, to len aby nahodou kltko neprehliadol, az sem pride.
Vobec, vyskusal to niekto? Z feta alebo z ovcieho syra?

 
jolana
4987 příspěvků 18.06.06 02:52
Re: Bryndza

Prosim kltko, tuna je len balkansky syr, da sa z neho vyrobit bryndza tak ako je tuna opisane? To si ani nevies predstavit aku by sme mali radost !

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Bryndza - goralka

klasická liptovská sa robí z čerstvého ovčieho syra (prípadne letná bryndza s prídavkom kravského), takého, ako ti predajú. Vyzretý - skladovaný ovčí syr sa používa na zimnú bryndzu.
V domácej príprave pár sto gramov, či 1-2 kíl je to jedno, aj z čerstvého, aj z pár dní odležaného syra získaš vynikajúci výsledok. Ale máš pravdu, existovala aj takzvaná kôrkovica, myslím, že to bola lacnejšia bryndza vyrobená práve zo zasušenej „kôrky“ skladovanej ovčej hrudky.

 
goralka
266 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bryndza

pomlieť a vymiešať nie je ťažké, ale kedy?
Na salaši sa nechával syr najprv dozrieť.

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Bryndza - Samuele

vo veľkovýrobe sa ešte niekoľkokrát premiešava, ale v podstate je to stále ten istý postup.
O bryndze (rozdiely medzi liptovskou, letnou, zimnou) a veciach okolo ovčieho syra možno menej zážine, ale o to informačne hodnotnejšie:
 http://www.agroporadenstvo.sk/…e_gy_6_4.htm?…

 
samuela
25 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bryndza

to by som si nepomyslela, že výroba bryndze je tak jednoduchá.

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 15.04.05 20:02
Re: Bryndza

huraaa bude Brynza

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Holandská omáčka

Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist