Recept Bramborový salát jak dělají na Seychelách Dia Veg

(Hodnoceno 1x) Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bramborový salát jak dělají na Seychelách

Úvod

V úžasu jsem sledovala kamaráda na jednom ze seychelských ostrůvků, jak doslova tvoří, tuhle kupičku brambor a říká tomu „bramborový salát“. On zase nechápal, proč já chci ty vařené brambory krájet na kostičky! Velká škoda, že fotku z té doby nemám. Jen pro zajímavost, tenhle salát patřil k hostině - večeři, podávané na velikém pařezu, která obsahovala vařený chlebovník, rýži, nějakou čerstvě vylovenou a na uhlí upečenou rybu a tenhle salát. Jako dezert se hulil hašiš :-)
Jak tam bylo krásně ! :-)

Postup

Základem tohoto lahůdkového salátu je větší, mělký talíř (větší než bězný jidelni).
Cibule oloupeme a nakrajime na tenká kolečka do nějaké misky a zalijeme vařící vodou a necháme zvolna stydnout.
Brambory uvaříme ve slupce, ochladime, oloupeme a nožem krájime na kolečka! Ta klademe na ten talíř tak, aby na spodní vrstvu přišla další vrstva koleček přes mezery a průběžně solíme. Tak vytvoříme jakousi pyramidu.
Vejce uvaříme na tvrdo, ochladíme, oloupeme a na kráječi z nich uděláme též kolečka. Nadzvedáváme porůznu brambory a pod ně zčásti podsouváme vejce tak, aby nebyla jen na povrchu.
Nakonec slejeme vodu z cibule, vymačkáme na ni 2 citrony, dost osolime a prstama mneme a mačkáme v té směsi až jsou z té cibule doslova měkkoučké nitě. Zalijeme to asi 1dcl oleje, promícháme a vidličkou ty nitě vytahujeme a pokládáme přes tu pyramidu z vajec a brambor. Zbytkem oleje s citronem na závěr vše pokropíme.
Vtip a pointa spočívá v tom, že jíst se to musí od spodního okraje a tak všechno stále propadává dolů, tím se to promichává a nikdo není o nic ošizen a je to fakt lahůdka!

PODÁVEJTE JEŠTĚ TROCHU TEPLÉ !

Zkuste, přizbůsobte si podle chuti množství vajec a cibule, místo citronu dejte limetky.
U nás se ještě opepří !

Protože Seychelské ostrovy jsou samostatná republika Britského společenstvi národů, zadala jsem jako zemi původu, Velkou Britanii

Recept je z kategorií: Bramborová jídla



Nahlásit recept

  • 05.01.07 vloženo
  • 13209x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Ingredience

  • 6 velkých, chutných brambor
  • 2 veliké, největší cibule
  • 4 - 5 vajec
  • 2 limetky (2 citrony)
  • 1 dcl dobrého oleje (lehčího)
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • nic nebo řizek, karbanátek, sekaná ......

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Moselka 04.01.13 23:44

Tak to je naprosto senzační věc, zkusila jsem jednou a od té doby na něj myslím :) Řekla bych láska na celý život…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

wydra 23.10.11 10:22

Diskuse k receptu Bramborový salát jak dělají na Seychelách

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
esmeralda
4799 příspěvků 29.10.11 02:57

Wydro, chybami se člověk učí. Příště nakrájím tu cibuli ještě tenčí.
Určitě si to zopakuji. Dám víc vajíček. Jsou nejen hezká, ale mám je ráda.

 
wydra  29.10.11 01:25

esmeraldo, kazdy salat, kdyz je ulezely, je lepsi ! A nejen salat ! V tomto pripade my ho jime jeste vlazny, na brambory hodne teple davam tu cibuli a zalivku. Sul, citron a olej je treba namichat tak, aby to nebylo tak prekyselene. Cukr si v tom ani neumim predstavit, sladka je cibule . Ale nekdo radsi sladsi, i to je mozne.
Nitky cibulove se musi natrenovat trosku. Jednak velka cibule, druhak hodne tenka kolecka a za treti hodne soli a citronu, ve kterem se to prstikama vymackava. Ale s tim bych si tak hlavu nelamala. jen to hezky vypada, kdyz se tim ty brambory s vejci potahuji. Zalivky s olejem a citronem (limetkama) je lepsi mit vic, aby se melo co vsaknout. Mnozstvi je treba si prizpusobit. Ono to vypada jednoduse, ale prece jenom vychytat sul a citron a olej na dane mnozstvi chce tak dva a z tri pokusy.
Az zase budu delat, pridam foto s nitkama cibule. Hodim kuzi do placu ! :mrgreen:

 
esmeralda
4799 příspěvků 29.10.11 00:53

Uvařeno a snědeno!
Mně salát chutnal, partnerovi se zdál dost kyselý. Ani já bych se nezlobila kdyby v tom byl nějaký komponent nasládlého rázu.

Když jsem dojídala zbytky, napadlo mě že by možná nebylo na škodu nechat salát alespoň pár hodin rozležet. Intenzita citrónu pominula a chutě se prolnuly.

Trochu mne také mystifikovaly ty „nitě“. Stále jsem čekala po chvíli žmoulání něco tenčího, ale nekonalo se. Tloušťka byla stále stejná…spíše takové provázky. Asi jsem to špatně pochopila.

 
esmeralda
4799 příspěvků 27.10.11 07:45

Wydro, chytla jsem se, zítra jdu na to. A bude k tomu čersvě vylovená ryba (z mrazáku).
Chlebovník…to je Breadfruit? No, nemusím mít všechno.
A žádný dezert!!!! :lol:

 
glama  26.10.11 22:06

Dneska jsem na knedlíčky použila tvoji cibuli…tence nakrájená a zalitá horkou vodou, stačilo jen jemně mnout mezi prsty.. úplně krásně, samo od sebe..nitky jako pro krejčího… pak jsem vysušila a osmažila.. ta cibule je prima…skoro jako ta moje ;-) :-D
:mrgreen:

Příspěvek upraven 26.10.11 v 22:08

 
zébulon  26.10.11 21:16

Dando, muj deda nedaval ocet, ale zalil to hustym kyselym mlekem. Mnam, mnam.

wydro, tohle zkusim, ja jsem na bramborove salaty vseho druhu vysazena!

 
danda  26.10.11 20:58

Wydro, dík za skvělý recept, dovolila jsem si ho přpravit jako přílohu ke kotletám a bylo to tón v tónu - http://www.labuznik.com/…y-chuaracha/ :-P

Můj děda, když zbyly vařené brambory, tak je nakrájel na kolečka do misky, k tomu najemno cibulku, opepřil, osolil, přidal stroužek rozetřeného česneku, kapku octa a zalil mlékem, mně to chutná dodnes :-)

 
wydra  25.10.11 20:47

Myslim hlavne, ze nezalezi na sile cibulovych niti jako na tom, jestli salat chutna nebo ne.

Příspěvek upraven 25.10.11 v 20:48

 
casino
4379 příspěvků 25.10.11 20:31

Já postupoval podle postupu, ale příště kolečka zajisté rozdělím :wink:

:-) jste svobodný člověk a můžete se rozhodnout jak sama chcete…, ale myslíte, že jedno vylučuje druhé :?:
No, pokud to tedy s tím prvním nepřepísknete :mrgreen:

 
wydra  25.10.11 14:53

Kola cibule do horke vody ponorena se rozdeli velice snadno ! Nasledne se musi peclive vyzdimat a mnout a mnout prstama v soli… mozna bude lepsi hulit nez varit?

 
casino
4379 příspěvků 24.10.11 22:39

Sem tam se nechám utáhnout na vařené nudli, a tak jsem salát připravil a nechal vyfotit (či snad vyfotografovat?) :-)

Brambory s vejci jsem uvařil pospolu v jednom hrnci; vejce úplně, brambory tak akorát…
Vaječné plátky jsem do bramborové pyramidy zabudoval hned při výstavbě.
Největší piplačka byla rozkluntat „nitě“, (mršky, jak ty se dokázaly držet pohromadě) které mi nakonec stejně vyšly jako dratve :oops:
Po focení (ze zadní strany ta pyramida byla vyhlodaná – fotografka měla zpoždění a hlad je hlad) jsem se zachoval jako barbar a provedl to, co by mě u Caprese ani nenapadlo: z Bramborového salátu jak dělají na Seychelách, jsem udělal bramborový salát po našemu… Stačila k tomu vařečka 8-)
Asi mi chyběl Genius loci :think:
Příště, pro všechny příPADDY, se taky asi sjedu :mrgreen:

 
wydra  23.10.11 18:03

Pro tuto chvíli jsem neměla velkou cibuli, tak mi „nite“ nevyšly jak by měly. Na chuti salátu to ovšem nic nemění.
Stačí podle návodu vyzkoušet, nic těžkého, ale také nic zásadního. Pouze efektního.

 
casino
4379 příspěvků 23.10.11 17:49

Název receptu zdá se býti doladěn :-)
Vkládání vaječných disků až po výstavbě pyramidy už také vidím jako součást tamějších tradic (možná to domorodci berou jako společenskou hru - je to vlastně takové MIKÁDO naruby) :-D

No, dokud tu nebyla fotka, tak jsem si zmíněné cibulové „nitě“ představoval jako nitěnky… Teď čučím na obrázek jak žaba z kyšky… :think:
Jak to tedy má vypadat?
Tak, jako je popisováno (možná pod vlivem dezertu)? :mrgreen:
Nebo, jako je vyobrazeno (možná pod vlivem dezertu, tentokrát podávaného už jako předkrm)? :mrgreen:

 
wydra  23.10.11 10:29

Konečně přikládám obrázek k tomuhle úžasnému salátu a tím ho vytahuju, před vánočními svátky, kdyby chtěl někoho oslovit stejně, jako nás. Zdomácněl už natolik, že ho dělám docela často jen tak, jako chuťovku. Tentokrát je porce jen malá, pro dva strávníky, sedící proti sobě.
Cibuli jsem neměla velikou, ale kdo by si chtěl opravdu se salátem pohrát, opravdu nejlepší použít tu největší možnou cibuli.

Brambory třeba i vařené v MW

Příspěvek upraven 23.10.11 v 11:25

 
wydra  07.12.10 14:30

On se tam ten apostrof nejak vloudil, zvire si ho nevsimlo a dekuje za laskave upozorneni ! :-D

Příspěvek upraven 07.12.10 v 14:30

 
glama  07.12.10 11:09

Casino se plete dál… ta dvě slůvka na konci vůbec nejsou zbytečná…
Naopak…!
Právě ta slůvka odlišují bramborový salát od bramborových salátů… :wink: :mrgreen:
A „Bramborový salát jak dělají“ - by byl divný název… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Příspěvek upraven 07.12.10 v 11:12

 
casino
4379 příspěvků 07.12.10 10:59

Ale kdepak, casino se nesnažilo a už vůůůbec nic nenaznačovalo :-) ; „zmatek v čárkách“ je mu šumafuk :-D Ono tím možná taktně, ale na plná ústa řeklo, že být to s diakritikou, tak název receptu vypadá jako z tvůrčí kuchyně kolegyně glama (především ta dvě zbytečná slůvka na konci :mrgreen: ) Nicméně, casino se spletlo!!!

Wydra, s potěšením kvituji, že jste sama od sebe uznala zbytečnost „…zajimave,skve­le!!“ Ještě snad odstranit ten apostrof na začátku názvu (pokud to tedy není úmysl; podobně jako zde má jedna hvězda recepty s hvězdičkou v názvu :roll:

 
glama  07.12.10 01:03

Omyl…Casino se snažilo naznačit zmatek v čárkách :wink: a jak je jeho zvykem, zase taktně… :wink: :mrgreen:

 
wydra  07.12.10 00:24

Kdepak!!! Oni udelaji paramidu , velice zvolna ovsem, neb je tam i vecer ponekud tepleji a pak zvolna kraji na kolecka ta vejce a podkladaji brambory. Ja to delam take tak, je to hezke hrani a vidite, kolik a kam jeste kolecek vajecnych pridat! Pak oni vidlickou tahaji ty nite cibulove pres ty brambory a vejce. Je to temer obrad a nasledne se jedna nestacila divit!! Delam ho rada ten salat, vyzkousejte ho, oslnite jednoduchosti a lahodnosti.

Tou diakritikou jste mel na mysli " jak delaji na Seyšelách" :-) nebo jeste vybuzzznout ho na "Sejšelách " snad? :-)

Příspěvek upraven 07.12.10 v 00:38

 
casino
4379 příspěvků 07.12.10 00:12

…no, bych řekl, pokud nejsou moc chabrus na hlavu, tak voni ti Seychelané (Seychelci?) tam ta vejce kladou už při stavbě bramborové pyramíídy :lol:
A co se názvu týká, být s diakritikou, tak bych vsadil poslední dollar na glama „Buzzword“ :mrgreen:

 
Dasty
75 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bramborovy salat jak delaji na Seychelach...zajimave,skvele!!

Vše se musí vyzkoušet manžel si pochvaloval ,ale já zůstanu u našeho klasického

 
wydra  07.01.07 06:34
Re: bramborovy salat jak delaji na Seychelach...zajimave,skvele!!

jsem jen zvedaava, jestli sem nekdo napise ze to vyzkousel (teda ten salat, ne uhli ani knedliky v polevce…:-)) a jestli mu to chutnalo jako mne!! :-)

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Ano, Bedla má pravdu....

…a babička taky: Proti gustu žádný dišputát!!
Moje snacha (ještě před tím než se stala snachou) si trhala houskové knedlíky do polévky).
Co se mě týče, řízečky mi chutnají i u moře.

 
wydra  06.01.07 20:40
Koukam,

ze debatu rozpoutala priloha a ne salat…

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: bramborovy salat jak delaji na Seychelach...zajimave,skvele!!

Bali, no právě, znala jsem lidi, co jedli uhlí, ze sklepa pěkně omyté za komínem usušené a prý už věděli, který kousek je mňam, když pro své rodinné okolí byli nenormální…po poradě s panem doktorem…prý…když vám to chutná, tak klidně i knedlík s hranolkama, jak jsem to viděla i já…

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bramborovy salat jak delaji na Seychelach...zajimave,skvele!!

presne tak. Kdyz u nas byli kluci francouzský tak chteli k rizkum" takovy ty kolecka"! No, knedliky si fakt moc oblibili.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: bramborovy salat jak delaji na Seychelach...zajimave,skvele!!

no, a o čem jiném to je, ten, kdo četl Babičku, moc dobře zná…„proti chuti, žádný dišputát“…i já dnes chápu německé turisty, když si řízek a hranolky hodí do omáčky…no a co?…platí pravidlo z Babičky.

 
wydra  06.01.07 12:23
Re: bramborovy salat jak delaji na Seychelach...zajimave,skvele!!

jo at me bedlusko nenapadla, ano, asi by to slo, jenze ja ryby nejim…i kdyz tam s mistnima jsem asi dvakrat jedla…

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: bramborovy salat jak delaji na Seychelach...zajimave,skvele!!

no vidiš, já u moře rybu…vždy je to o tom…co kdo rád…

 
wydra  06.01.07 10:14
Bedlo, to jsem zvedava co k tomu,

neumim si nic jinyho predstavit. V te jednoduchodti je krasa a chut, tak se k tomu nic neumim predstavit leda rizek kralovsky! :-)

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: bramborovy salat jak delaji na Seychelach...zajimave,skvele!!

wydro…na to jsi mě nalákala, dík za recept, přihodím sem přílohu, která se může k tomuto salátu hodit..

Vložit nový komentář
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist