Recept Bramborové knedlíky bez mouky

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Přidáme sůl, škrob a krupici a rukama uhněteme těsto. Z těsta si připravíme knedlíky velké asi jako tenisový míč a vložíme do vařící vody. Snížíme teplotu a knedlíky necháme „táhnout“ asi 20 minut. I když zůstanou déle ve vodě, nic se nestane.

Z tohoto množství těsta jsem udělala 7 knedlíků. Knedlíky se dají uvařit také ve vařící vodě, vaří se potom jenom asi 10 minut. Já mám vyzkoušenou pomalou variantu.

Knedlíky můžeme i plnit, velmi dobré jsou například plněné jelítkem. Můžeme posypat osmaženou cibulkou a podávat se salátem.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla



Nahlásit recept

  • 27.01.08 vloženo
  • 15520x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg moučných brambor
  • 1 čl soli
  • 250 g bramborového škrobu
  • 60 g krupice

Doporučená příloha

  • maso, kysané zelí, salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bramborové knedlíky bez mouky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
anthemis
30 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové knedlíky bez mouky

Hahaha, no teda, tady se to mym jmenem jenom hemzi ;-))). Jinak ja jsem Pepa, ale chapu, ze videt je spis Anthemis ;o). Ja zatim v Australii objevil mouky dve: hladkou - plain, a pak nevim, jak by se prelozila do cestiny - self-raising, proste hladka s praskem do peciva, cili asi hlavne na peceni sladkych pokrmu…Ty knedle jsem nakonec udelal z varenych brambor a s puzitim jak krupice, tak pak polohrube mouky, na kterou jsem si vzpomnel, ze ji mam z jednoho obchodu co tady nedaleko prodava zbozi z Evropy, hlavne Chorvatska, Recka, Italie, atd. Tam tuhle mouku prodavaji pod nazvem continental, a mne prisla jako polohruba…Ja tu jsem teprve 3 a pul roku, ale obcas mam chut na neco z domu, a pak kdyz nejsou ingredience, shanim je po celem meste :-))). Nastesti uz nemam problem s tvarohem, i kdyz zatim jsem nasel jen organic quark, ktery je dost drahy, a delat recept, kam je potreba kilo tvarohu se docela prodrazi, tim spis, kdyz se to treba zrovna moc nepovede ;-). Ale holt chybama se ucim - kdyz amm to stesti a chybu si zapamatuju, nebo napisu :) Budu sem ale muset zajit casteji, u nekterych prispevku se obcas clovek i pobavi, nedavno jsem malem spadl ze zidle, jak jsem se smal, tusim to bylo i o jezeni cele kachny, coz asi dnes budu delat i ja, bohuzel…Neni tu nahodou nekdo z Brisbane? Byl jsem tu zatim na dvou srazech ceskeho spolku, ale je to tam desne poskupinkovane, a navzajem rozhadane, a tak me to prilis nenadchlo, i kdyz jidlo vari dobre…

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové knedlíky bez mouky

Lydie, moc díky, na recept už se těším. Vařím doma hodně rakouských jídel jako dědictví po babičce, ale tohle neznám.
Sylvi, byl to anthemis - to jméno, co jsem si nemohla vzpomenout. Na Esme bych nezapomněla :-)).

 
lydia
1217 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové knedlíky bez mouky

Sylvie, zrovna tak jak píše Sigrid. Vzala jsem utěrku, zavázala jako bonbónek. Jenom musí být hrnec tak široký jako roláda. Opravdu byla výborná. Také jsem z tohoto těsta udělala ty zapékané knedlíky. Já jsem se bramborovým knedlíkům vždy nějak vyhýbala, ale od té doby, co dělám tyto je dělám ráda. Experimentuji, chci zkusit roládu upečenou v troubě.
Sigrid, ano to byl důvod, proč jsem vložila vzkaz pro anthemise.
Samozřejmě si každý může udělat knedlíky jak chce. Já prostě ráda zkouším něco nového.
Helco, polenta je něco výborného. Já plátky polenty opékám a dávám je jako přílohu k masu. Myslím, že mám pod svými recepty i štrůdl s polentou. V Rakousku je polenta oblíbená.
Sigrid rajské zelí je také rakouská specialita. Napíšu ráda recept.
Pěkný večer všem.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové knedlíky bez mouky - Sigrid

Sigrid, děkuji Ti za rady. Už se těším, jak budu s tou utěrkou v kuchyni důležitá.
S tou Austráliíí… Nemyslela jsi Esmeraldu?

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové knedlíky bez mouky

Housenko, minulý týden jsem obědvala ve Vegetce, a tam dali ke špenátu se sojovým masem na kolečka nakrájenou polentu - kdybych nevěděla, co to je, tak to považuju za průmyslový bramborový knedlík, a zaručeně bez pšeničné mouky…

Plnění jelítkem, hmmm, to jsem ještě nejedla, to může být dobrota. Někdy zkusim.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové knedlíky bez mouky

Lydie, prosím, co je rajské zelí? Je tu někde recept? Vyhledávač mi vyplivl mnoho receptů na rajčata a zelí, ale ani jeden na rajské zelí a ani jeden od Tebe. Díky a hezké svátky.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové knedlíky bez mouky

Sylvie, dá se to vařit v utěrce. Utěrku potřeš rozpuštěným máslem, vložíš závin a zavážeš jako velký bonbon, na koncích. Já vážu nadvakrát, hned u těsta a pak kousek dál a během vaření ten úvaz těsně u těsta přestřihnu. Mám dojem, že je to lepší pro nabývání těsta, ale třeba to vůbec není nutné. Švagrová, aby nemusela vyvářet utěrky, používá čtverce netkané textilie, kterou pak vyhodí, což je praktické, ovšem poněkud neekologické.
Housenko, krupice není druh mouky, ale je z pšenice (většinou) jako mouka. Myslím, že to Lydia radila, proto, že v Austrálii je jen hladká mouka a krupice, jak psal… a vidíš, jak jsem pitomá, teď jsem zapomněla jméno.
Hezké velikonoce.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové knedlíky bez mouky

Nevím, asi se mýlím, ale není krupice také jakási varianta mouky?

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové knedlíky bez mouky

Lydie, a to se dá vařit v té utěrce? Děkuji
Sylvie

 
lydia
1217 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové knedlíky bez mouky

Dnes jsem z tohoto těsta uvařila bramborovou roládu. Orestovala slaninu, cibuli a mleté maso, těsto rozválela na velikost hrnce - musí být velký. Naplnila, zabalila do utěrky a vařila asi 35 minut. S těstem se dá velice dobře pracovat, opravdu se nerozvaří. Roláda je velmi dobrá s kysaným zelím, nebo s rajským zelím, nebo jenom se salátem.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist