Recept Bramborová polévka zahuštěná Hraškou Veg Bezlep

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bramborová polévka zahuštěná Hraškou

Úvod

Když bramborovou polévku zahustíte Hraškou namísto běžně používané bílé mouky, získáte lahodnou krémovou polévku a navíc díky hrachové mouce i železo, hořčík, zinek a vlákninu.

Pravidelné zahušťování polévek, omáček nebo šťáv Hraškou pomáhá řešit velký problém současného stravování - a to je nedostatek hrubé vlákniny v jídelníčku. Hrách má vlákniny hodně a navíc ve formě mouky je stravitelnější. Zahušťování hrachem je ideální způsob, jak hrách jíst častěji.

Další předností Hrašky je, že nemusíme dělat jíšku. Hrašku stačí rozmíchat s vodou a 20 minut povařit. Těch 20 minut je opravdu důležité, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro každou mouku při zahušťování. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.

Recept je zveřejněn s vědomím administrátorů stránek.

Postup

Do osolené vody zamícháme Hrašku, přivedeme k varu, oheň ztlumíme a 20 minut povaříme. Během této doby si zvlášť na oleji krátce orestujeme Mahá koření, najemno nakrájenou cibuli, česnek, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a brambory a ještě chvíli orestujeme.

Osmahnutou zeleninu přidáme do vody s Hraškou a vaříme, až je zelenina měkká a Hraška provařená. Nakonec dochutíme třeným česnekem, majoránkou a jemně nakrájenou petrželovou natí.

Pozn.: Můžeme pro zjemnění a vylepšení zakápnout smetanou.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Bramborové polévky Polévky



Nahlásit recept

  • 12.01.12 vloženo
  • 10879x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 400 g brambory (2 velké)
  • 50 g cibule
  • 10 g/1-2 stroužky česnek
  • 200 g zelenina dle sezóny - mrkev, celer, petržel, rajčata a jiné
  • olej, sůl, majoránka
  • 1 KL Mahá koření (5 g)
  • 1 PL Hrašky (30 g)
  • 1,5 l vody nebo zeleninového ývaru

Doporučená příloha

  • Opečený toast, pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 14.01.12 12:05

Takhle vařím polávku s hraškou já. Je jen z brambor ale se smetanou.

bramborová polévka s hraškou

3 středně velké brambory 1 plná PL hrašky 1 cibule máslo sůl pepř petrželka smetana

Na trhu se před nějakým časem objevila Hraška. Někde jsem se dočetla, že je z ní výborné těstíčko. Je. A také je to mouka. Hrachová. Polévka se nabízela a tak jsem ji uvařila a ona je dobrá tak, že jsem ji zařadila do polévek oblíbených.

Do 1,5 l vody dáme vařit nakrájené brambory. Mezi tím na másle usmažíme do zlatova cibulku pokrájenou na čtvrtky a pak na jednotlivé obloučky.
Na másle lehce osmahneme hrašku.
Brambory ve vodě rozmixujeme a vmícháme vychladlou jíšku z hrašky, osolíme, opepříme. Na talíři zdobíme nasekanou petrželkou a smetanou.

Hustotu polévky upravíme přidáním vody nebo usmaženou hraškou.

Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Bramborová polévka zahuštěná Hraškou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Drobek  19.01.12 19:29
Ivo
:lol: :lol: :potlesk:
 
iva  19.01.12 19:11

Aničko, někteří z nás jsou tak načichlí zdravotnictvím, že tu resuscitaci máme jaksi „v popisu práce“. ;)

 
anickav
2904 příspěvků 19.01.12 16:57
Alis, Glama,

napísali ste svoje myšlienky úprimne…
Vyjadrenie adminky, že ak recept niekoho nezaujme, nech si ho nevšíma, alebo máme diskutovať takto a takto - usmernene… až ma to uráža. Tiež už nie som dieťa. Každé kliknutie na tento web prináša majiteľom zisk, tak by ma potešil inakší prístup. (Večer som si pozerala štatistiku návštev na topliste s kalkulačkou v ruke.)
Bývalý Labužník bol jedinečný, teraz mi to tu pripomína resuscitáciu dávno neživého. Obdivujem niektorých zo starých známych - ešte resuscitujúcich.

 
glama  18.01.12 15:50

Já CHCI diskutovat pod receptem o všem, co se k receptu váže..
Je úžasné pročítat staré diskuze, smát se, kam až se debata stočila, objevovat nové informace, které by tu nebyly, kdyby se nestočila..
Moc ráda ty staré diskuze pročítám.
Jsme snad dospělí a nepotřebujeme plácat přes pusy, že se bavíme o něčem, co nám zakázali…
jedna připomínka vyvolává další, vzpomínky se střídají. I v tom je kouzlo Labužníka. Alespoň pro mě.

A pokud adminka radí, že koho recept nebaví a nezajímá, at ho nečte, co třeba ten, koho diskuze nezajímají…? Ať je nečte, ne..?

Paradoxně…čím více sešněrovaná, okleštěná, omezená přísně regulovaná a peskovaná…tím fádnější a nezajímavější diskuze tu bude.
A většina lidí sem chodí právě i diskutovat. ( kromě vaření )

 
Alis
2617 příspěvků 18.01.12 14:27

Terezo, ne. Obvyklou praxí bylo diskutovat o ingrediencích v receptu pod receptem.

 
Admin Labužník.cz
609 příspěvků 18.01.12 14:03

Alis: tak pokračujte v podnětné debatě v diskusi na dané téma, je tu obvyklou praxí, že se konverzace přesune do diskuse a do teď se nad tím ještě nikdo nevztekal, takže rozruchu nerozumím. Pokud Ti přijde diskuse stará, založte novou :nevim:

Proč má koláč odlišný počet porcí se budeš muset zeptat autora receptu, já nic neměnila.

Tereza

 
Alis
2617 příspěvků 18.01.12 12:50

Ano, Anicko, asi je to nová doba, co nastala, pak tedy dodržujme nová pravidla: (pamatujete, jak jsme se tu uměli všichni pohádat a i bez Pepíčka (ten tu moc nebyl) udobřit (nebo ne, ale to zase hezky vypovídalo o lidech samotných).

Jestli tomu dobře rozumím, pak tedy adresně:
Anickov, Anitto, Glamo, Di, Wydro a všichni ostatní. Koukejte držet pusy, pokud se vám v receptu nelíbí hera, ztužené pokrmové tuky, maggi, vegety, podravky nebo třeba krabí náhražky. Od toho tu už diskuze není. Dnes musíte uvařit s herou či hraškou a pak napsat, jak vám chutnalo.
Neptat se, nediskutovat, nemyslet.

Natož, aby se tu diskutovalo o tom, že recept jste uvařili k narozeninám dětí, že jste ten den udělali někomu radost a že jste se něčemu zasmáli.

Terez, sorry, minulý týden tu jistá labužnice plácla větu, o které jsem si pomyslela, že ač polovina ledna, aspiruje na výrok roku. Tvé přesměrování k TŘI roky staré diskuzi o hrašce, diskuzi velmi plodné, velmi podnětné, plné spousty názorů a příspěvků aspiruje na „přesměrování roku“. Pokud bys chtěla momentálně tři roky mrtvou diskuzi o tomto výrobku nějak moderovat, asi ti nezbude, než všechny názory na labu pod recepty sama vložit pod diskuzní příspěvek.

Jo, bývalo tu protivně, bývalo tu vztekle, bývalo tu kousavě, ale bývalo tu i živě a zábavně. Teď tu bude sterilně. Pořád ještě netušíte, proč tolik lidí odešlo? Aničko, jestli i ty, tak už nemám důvod tu zůstávat.

P.S. Vím, Terezo, že nemusíš, ale mohla bys vysvětlit, proč Spiserův ukrajinský koláč má změněný počet porcí?

 
Amatér1
9 příspěvků 18.01.12 08:38

to Anitta: jo, myslím, že by adminům neškodilo, kdyby si uvědomili, že lidi se sem chodí hlavně bavit. A že pokud je tu někdo bude prudit, budou chodit jinam a oni můžou vrátit doménu :D

 
elizz
1 příspěvek 18.01.12 01:08

di: vždyť nic scenzurované nebylo, jenom byla vytvořena dová diskuze…
Příjde mi to takhle lepší, témata (hlavně to s těmi tuky) jsou zajímavá a myslím, že by byla škoda nechat je pod receptem. Na recept se všichni nepodívají, ale diskuze je krásně specifikovaná a jednoduše ji každý identifikuje.

Příspěvek upraven 18.01.12 v 01:09

 
anickav
2904 příspěvků 17.01.12 23:52
Nová doba

nastala… :mavam:

 
Anitta
521 příspěvků 17.01.12 23:06

Jo Amater1, „moderovana diskuse“, to s tebou souhlasim… :cert: proc by nemohlo byt povidani o ingredienci v receptu pod receptem? A jak rika Di, trochu zabavy taky neuskodi :mrgreen:

 
di
2387 příspěvků 17.01.12 22:32

admin: No, však říkám, že mi to hlava nebere - dřív se tu pod recepty diskutovalo o čemkoliv, co s receptem jakkoliv souviselo (a kolikrát vůbec nesouviselo, jen to bylo o to zábavnější), teď je asi holt jiná doba a já jsem na ni nejspíš moc stará. Cenzura není dobrá věc, ale to je nejspíš asi taky staromódní názor, co už s tím, že.

 
Admin Labužník.cz
609 příspěvků 17.01.12 22:17

di: Diskuse pod receptem slouží ke sdílení zkušeností s uvařením receptu, postřehy s postupem, vlastní obměny atp. Pokud chcete diskutovat o hrašce jako takové, myslím, že diskuse bude vhodnější.

Amatér1: představte si, že nic.

Pokud vás recept neoslovil a Hraška u vás v kredenci místo nemá a mít nebude, nemusíte tomuto receptu věnovat pozornost. Stejně tak jako ignorujte recepty např. s bezlepkovou moukou, kterou v kuchyni nepoužíváte nebo recepty se surovinami, které nejíte. Nikdo vás k tomu tady nenutí.

Tereza

 
Amatér1
9 příspěvků 17.01.12 21:59

Co vám, adminko Terezo ta Hraška lady šoupla? Myslím za tu bezplatnou reklamu. A ta „moderovaná“ diskuse, to je taky síla :,(

 
di
2387 příspěvků 17.01.12 21:38

admin: Aha - tak pokud tomu dobře rozumím, pod receptem, který je založený na určité ingredienci, se o této ingredienci nesmí diskutovat? To mi vážně hlava nebere…

 
Admin Labužník.cz
609 příspěvků 17.01.12 18:44

Diskuse o Hrašce je již založena třeba zde, tak se prosím přesuňte probírat své názory a otázky na ni do tématu.

Díky,
Tereza

 
anickav
2904 příspěvků 15.01.12 22:33
Napriek tomu, že

" Recept je zveřejněn s vědomím administrátorů stránek" ma reklamy tohoto typu znechucujú. Z princípu si Hrašku nekúpim.

Příspěvek upraven 15.01.12 v 22:36

 
zébulon  15.01.12 22:18

Cituji z receptu „další předností hrašky je, že nemusíme dělat jíšku“. Copak je jíška nějaké zlo? Nebo je takový problém pět minut míchat mouku v másle? Jíška se potom nemusí v polívce dvacet minut vařit, neboť je už dostatečně tepelně zpracovaná. To je tak všechno, co bych dodala, protože tenhle styl „zdravé“ výživy mi hlava nebere.

 
mrtvola
1394 příspěvků 15.01.12 18:59

Teda to je čurbes! A to všechno kvůlivá jedné polífce, co ani nevypadá moc chutně a kvůli jedné pipce, která umí jen to, co ji naučili papouškovat v kursu prodejců? :potlesk:

 
glama  15.01.12 17:53

Diskuze o rostlinných tucích založena ZDE Račte vstoupit :-)
:mrgreen:

 
Drobek  15.01.12 17:47
Hraško Lady,

proč tu diskusi nezaložíš sama?

 
Drobek  15.01.12 17:46
Terezko,

nadšeně s tebou souhlasím, tohle už není k receptu ale přímo hádanice. Nemá to tu co dělat, a patří do diskuzí úplně jinam.

 
Hraška lady
6 příspěvků 15.01.12 17:42
Poděkování diskutujícím

Předně děkuji všem v diskusi zúčastněným labužníkům za vznesené podněty k mému receptu.

Pro labužníka Casina uvádím odkaz na velmi podrobný výpočet , ke kterému vznesl dotaz. Věřím, že tím již bude vše dostatečně vysvětleno i pochopeno.

Jsem za rozumný návrh Lab-adminky a labužnice Eji, aby se diskuse k tukům přenesla mimo recept, ke kterému vlastně ani nepatří.
Diskuse zřejmě bude dlouhá a složitá protože jsou zaměňovány nebo směšovány v jeden význam a tím mylné hodnoceny pojmy rostlinné tuky (ztužené tuky), palmový olej a rostlinné oleje. Z příspěvku labužnice Jolany se jeví jako by zlý cholesterol a hladinu triglyceridů hledala v jídle, ale zlý (LDL) ani dobrý (HDL) cholesterol ani hladina triglyceridů není rozlišována v potravě, ale v krvi pacienta. Tyto hladiny často víc než samotná výživa ovlivňuje způsob ostatní životosprávy (pohyb, dech, duševní rovnováha).

Ráda přispěji k diskusi, pokud jí založíte a mě do ní pozvete.

 
Admin Labužník.cz
609 příspěvků 15.01.12 17:38

Nemám nic proti dotazům a otázkám, jen si myslím, že diskuse by pro to byla vhodnější. Recept tu je pro ty, které ho chtějí v této podobě vyzkoušet a podělit se o zkušenosti s výsledkem.

Tereza

 
jolana
4988 příspěvků 15.01.12 12:38

Terezko, ked niekto ide z kozou..pardon s Hraskou na trh –Labuznicky – tak musi pocitat s tym ze ho o tu kozu mozu aj zdrat… :mrgreen: ..v lepsom pripade po poptavke po Hraske :mrgreen:
PS:..chvalabohu este dobre ze zatial u nas ludia rozmyslaju a pytaju sa…hoc aj ked niekedy tvrdsie..ale ani trh sa s ludmi nemazli,ze ano..tak nech si tu propagandu odkruti a zasluzi, co je na tom?..chce predavat predsa, tak nech predava… :mavam:

 
Admin Labužník.cz
609 příspěvků 15.01.12 10:53

Komentáře pod receptem se mají vztahovat k danému receptu a ke zkušenostem s jeho přípravou. Pokud máte nějaké otázky k surovinám v receptu nebo chcete probrat problematiku škodlivosti jednotlivých tuků - založte diskusi.

 
Eja
3597 příspěvků 15.01.12 10:26

Terezo, myslím, že debata o nutričních hodnotách a vhodnosti či nevhodnosti jednotlivých tuků by si zasloužila přesunout jako jednotné téma do diskusí.
Můj názor ( trochu o tom něco vím) - o škodlivosti másla a sádla už se několik let úspěšně pochybuje… Já peču z másla, na chleba si mažu máslo, smažím zcela vyjímečně ( ono je totiž skoro jedno na čem, je to nejméně zdravá technologická úprava) někdy na slunečnicovém oleji a někdy na sádle. Ostatní - olivový olej, někdy s kouskem másla.Jiné tuky nepoužívám.

 
casino
4382 příspěvků 15.01.12 09:13

No, hraška mě zatím neoslovila…, a co se palmovýho voleje tejče, tak jsem ještě neslez z palmy… :mrgreen:

Hraška lady, pýýýšete:

„Obalit 100g masa přijde na 12 – 15 Kč za 100 g porci. Pokud chcete jíst zdravěji, tak ušetříte při obalování Hraškou cca 60% jinak běžných nákladů.“
Myslím, že by Vás neubylo (hlavu Vám tu nikdo neusekne ;) , kdybyste napsala: Promiňte, trošku jsem se „sekla“ ve výpočtu…

 
jolana
4988 příspěvků 15.01.12 08:48

..na tu hrasku som sa pozerala, moze to byt dobre, preco nie ..ale ta diskuze je pekne povedane zavadzajuca. Staci jednoducho a prosto povedat ze tento vyrobok je taky a taky a je to.
PS: Rastlinne tuky su nezdrave a robia v tele paseku viac ako zivocisne.Ake­kolvek! ..a taky palmovy tuk v akejkolvek forme im kraluje..ten vam aj zo zeleniny vyrobi triglyceridovu zasobu ze po odbere krvi mozeme len tak pozerat co to pri tom cholesterole mame..a ze ten triglycerid je pekny previt a este horsi ako zly chlesterol..lud­kovia ktori mate problemy s cievami, cukrovkou, tlakom, pankreasom , pecenou rastlinne a zvlast palmove nepouzivajte radsej.....pou­zivajme vsetko co mame doma, co je nam dane od davna– s rozumom..a palmove nechajme pre krajiny kde sa to nachadza a pouziva..ze sa to dovaza a predava sa necudujem, je to najlacnejsi tuk vobec..
Pekny den :)

 
Hraška lady
6 příspěvků 15.01.12 02:41

Vážený pane Parlesi,
ne vždy platí, že to co vám chutná je i nutričně hodnotné. V případě složení mastných kyselin sádla a másla to zrovna opravdu neplatí. Je mi to velice líto, ale sádlo ani máslo nepatří mezi nutričně hodnotné tuky a oba tuky mají obdobné složení jako palmový olej. Za to opravdu nemohu.

Té problematice poměrů draslíku a sodíku taky (jak jsem psala) úplně nerozumím a budu proto velice ráda, když mě to vysvětlíte. Předpokládám dle Vaší reakce, že to máte dobře uchopené.

S tím masem to je myšleno analogicky stejně jak s tou zeleninou. Tzn. tak jako byly uvažovány všechny suroviny v případě obalené zeleniny, tak stejně byly uvažovány všechny ingredience potřebně na masový řízek včetně masa. Prosím, teď Vám to již vychází?

 
parles
286 příspěvků 15.01.12 01:34

Paní Hraško, jen tak krátce, co to tu vykládáte?
Palmový olej má obdobné složení jako sádlo nebo máslo, proto se nedoporučuje mazat na chleba nebo přidávat do vaření??? Já neznalec si máslem a sádlem natírám krajíc a dokonce oba tyto tuky používám na vaření!!!
Pokud jsme chtěli dosáhnou co nejvyšší nutriční hodnotu Hrašky, pak nešlo spoléhat na vzdělanost a zodpovědnost spotřebitele. Asi máte pocit, že členové Labužníku jsou debilové?
Pak následuje další bla bla bla.
A na závěr: Obalit 100g masa přijde na 12 – 15 Kč za 100 g porci. Pokud chcete jíst zdravěji, tak ušetříte při obalování Hraškou cca 60% jinak běžných nákladů. Čili podle Vás je ten obal dražší, než obalovaný řízek??? Když dopočítám Vámi uváděnou úsporu běžných nákladů, tak by normální tradiční trojobal na 100g masa stál 34,– Kč!
Nevím kdo vyrábí Hrašku, ale být Vaším zaměstnavatelem, tak bych Vám dal padáka. Bez zlatého padáku! :mrgreen:

 
Hraška lady
6 příspěvků 14.01.12 23:23
Palmový olej, sůl, cena

Wolfgu,
tak to jste mě dostal. Myslím si, že umím vařit, ale ty Vaše otázky jsou na mě již velký kalibr.

Musela jsem se hodně ptát a stejně tomu všemu úplně nerozumím a tak doslova uvádím to, co jsem se dozvěděla. Musím však říct, že ty odpovědi jsou i pro mě velmi poučné.

Palmový olej
tedy ne jádrový tuk, v tom je prý velký rozdíl. Palmový olej má obdobné složení jako sádlo nebo máslo, proto se nedoporučuje mazat na chleba nebo přidávat do vaření. Jeho přednost vynikne nad ostatní tuky jen v případě kulinářských úprav, kde používáme vyšší teploty, při kterých bychom ostatní tuky znehodnotily a tím si škodily. Oproti sádlu nemá palmový tuk cholesterol a naopak má hodně antioxidantů (60 mg/100g vit. E), betakaroteny a koenzym Q10. Hraška se smaží cca při 160 oC. Palmový tuk má zatížitelnost 250 oC (např. slunečnice má bod zakouření 175 oC). Proto je vše o palmovém oleji pravda. To, že je nevhodný a současně i to, že patří mezi nejlepší. Záleží na použití. Velmi pěkné srovnání tuků z hlediska vhodnosti ke smažení lze najít v knize autorky Hrašky: Cukroví a moučníky tentokrát zdravě, viz také zde: http://ceria.cz/…ky-k-smazeni

Sůl v Hrašce ANO či NE?
Pokud jsme chtěli dosáhnou co nejvyšší nutriční hodnotu Hrašky, pak nešlo spoléhat na vzdělanost a zodpovědnost spotřebitele. V případě soli, že bude informován o významu správného poměru draslíku a sodíku (měl by být 2:1 ve prospěch draslíku a dnes je v běžné stravě 1:1 nebo je dokonce naopak ve prospěch sodíku) a že si proto koupí kilo soli za 60 Kč.
Druhý důvod pro přidání soli do Hrašky je dnes běžný zvyk použít více soli než je třeba k dobré chuti pokrmu i zdraví. Dnes je v ČR průměrný příjem soli 17 g na dospělou osobu za den. Doporučeno je však pouze 6 g. A teď počítejte se mnou: Ve 100 g Hrašky je 1040 mg sodíku, to je 2,6 g běžné kuchyňské soli, viz: http://ceria.cz/…dnoty-hrasky
Při přípravě těstíčka na obalení zeleniny přidáte na 100g Hrašky 150 ml vody. Těstíčko pak obsahuje 1 g běžné soli. Do těstíčka obalíte cca 380 g zeleniny. Pak je ve 100 g této smaženky je 0,4 g běžné soli. Dospělí muž sní v průměru za den 1,5 kg tuhé stravy a žena 1,2 kg. To pak znamená, že pokud bychom jedli celý den obdobné jídlo jako je zelenina obalená v Hrašce, tak by dospělý muž přijal těch doporučených 6 g obyčejné kuchyňské soli. O takovém ideálu se nám v případě běžných jídel může jenom zdát. Pro ty, kteří mají doporučený velmi nízký příjem soli je určena Hraška jemná, v které je sodík ještě nižší.

Cena Hrašky
Na pultech prodejen se zdravou výživou je 250 g za 40 Kč a 1 kg za 130 Kč. Obalení 100 g zeleniny přijde na 5,5 Kč (při nákupu: kg zeleniny za 20 Kč, palmový tuk cca za 40 Kč litr, Hraška kg za 130 Kč). Hrách má přitom víc bílkovin ve 100 g než maso a má oproti masu nízký glykemický index, vysoký obsah hořčíku, zinku a antioxidantů. Obalit 100g masa přijde na 12 – 15 Kč za 100 g porci. Pokud chcete jíst zdravěji, tak ušetříte při obalování Hraškou cca 60% jinak běžných nákladů. Výtěžnost Hrašky v ostatních pokrmech najdete zde: http://ceria.cz/…-kila-hrasky

 
glama  14.01.12 21:00

Hraška je výborná. Několik lidí z mého okolí ji používá a velmi chválí.
Já ji chci zkusit také.
Veganská dcera ji má v oblibě :palec: :-)

 
Wolfg
581 příspěvků 14.01.12 20:47

Nebudu snižovat nápad s mletým hrachem a dalšími přídavky. Je dobrý a nikoho z nás něco podobného nenapadlo. Potud čest výrobci. Jen bych uvítal, kdyby o výrobku byla uváděna pravda, založená na vědomostech. Pokud nám producent zdravé výživy doporučuje palmový olej, dělá si z nás srandu, nebo o tomto tuku nic neví. To druhé je správně. Je jedním z nejškodlivějších a používá se jen pro nízkou cenu, zdraví nezdraví. Toto mi vadí, paní Hraško a stačilo málo. Též není zřejmé, proč se přidává sůl. Snad proto, že chlorid sodný je nejlevnější surovinou? Každý si přisolí podle svého a co mají dělat naši soliplaší spoluobčané? Nekoupí. Pár kaček jsme ušetřili, ale vyřadili část zákazníků. Údaj “sůl(40%K)” neříká vůbec nic. Nevíme kolik jí je a to je důležitý údaj. 40% draslíku asi nebude obsahovat, možná že je v ní 40% KCl a o soli Kardisal jsem už psal.

A k ceně? Jasně že 160 kaček za kilo je moc, ale kdo o cenách, nenažraných distributorech, drahých krabicích a balící technice něco ví, hm o moc levněji to asi nepůjde. Pokud budou mít prodejci 100-500% marži a my jim na ni skočíme, jiné to nebude. Bude. Kapsy jsou prázdné, čas velkých tržeb nadlouho skončil.
Samozřejmě, můžete si koupit hrachovou mouku, přimlít trochu kukuřice a rýže , seženete sušenou sójovku, kupte čínský sušený česnek a okořeňte ji, čím chcete. Pak má hraška po ptákách, ale tak by obchod vypadat neměl. Skončíme u domácí výroby sirek.

Je mi lhostejné, jaké reklamy tu jsou. Ale když nám kdosi cosi vnucuje u receptu, viz Bookerka nepitelný pečený čaj, a ještě k tomu vede pindy jak nám doporučuje…, je to hloupé a úroveň Labu to snižuje. A to si Terezo nezasloužíme

Tak a budu vymazanej, vyškrtnutej nebo mě rovnou odvedou v železech?

 
Hraška lady
6 příspěvků 14.01.12 20:09

Alis, také ráda vím všechno přesně.
Předně hrách je půlený, tzn. bez slupky, která obsahuje nejvíc nadýmavých látek. Přidané obiloviny (jejich výběr a poměr) vytváří zcela nové vlastnosti hrachové mouky: mouka-Hraška mnohem lépe váže a nabývá na objemu při tepelné úpravě tak, že je možno Hraškou obalovat a dokonce ji lze použít i místo vajec (žloutku, ne bílku). Samozřejmě i lépe zahušťuje oproti samotné hrachové mouce.
Významnou ingrediencí je česnek a sůl, která oproti běžné soli obsahuje 40% draslíku místo sodíku. Antioxidační aktivita (aby při vyšších teplotách nevznikaly volné radikály) je zvýšena přidáním kurkumy. Pak je použita směs běžného koření, která hrách dělá lahodným a lépe stravitelným. Ta směs není zveřejněna. Autorka uvádí, že nepoužila suroviny obsahující L-glutamát sodný nebo tzv. éčka (barviva či kozervanty) ani geneticky modifikované suroviny.

 
Alis
2617 příspěvků 14.01.12 19:15

Wydro, díky za vysvětlení. Pak chápu, že tvůj komentář k Anittě asi ztratil smysl.
Nicméně, proč byl smazám komentář Wolfga, to je mi záhadou.

Hraška lady, poprosím tě o informaci, co patří do těch mnoha dalších kvalitních ingrediencí, které hraška obsahuje. (Na nouháu se samozřejmě neptám :-) ). Neber mě prosím jako ironickou šťouru, jen prostě patřím mezi ty lidi, co se rádi rozhodují až podle relevantních informací.

 
Hraška lady
6 příspěvků 14.01.12 15:52

ANO Alis, Hraška je dražší než hrachová mouka. :(
Je v ní však oproti hrachové mouce mnoho kvalitních ingrediencí a také velké know howe její autorky. :lol:
Pokud Vás Hraška bude inspirovat k používání hrachové mouky, bude tím i naplněno hlavní poslání její autorky. :potlesk:
Víc jako 20 roků lidem rozdává inspiraci, jak zdravěji vařit – viz článek: Kariéra založená na hrachu: http://www.facebook.com/media/set/?…

 
wydra  14.01.12 15:21

Alis, jen jsem se domluvila s Terezou, ze ten recept presunu sem, do „vyzkousel jsem tento recept“. Nic jineho . Takze z diskuze to zmizelo a je to „v diskuzi“ . A neni tu prispevek, kam jsem vlozila odkaz na tu moji polivku. Nic zasadniho, jen slouceni receptu. Nic negativniho jsem tu nezaznamenala.

Btw s tou moukou mas pravdu, je mnohem levnejsi. Ale Hraska neni jen hrach. Jednou jsem ji videla jako novinku a protoze co vidim (bez koriandru zelenyho a bez ryb a vegety) musim mit, koupila jsem. Chutna mi to . Jen tak koupit hrachovou mouku me nikdy nenapadlo. Asi nebyla dost videt :-)
Jasne, obalovat v cemkoliv je dnes moda. Kamaradka obaluje kureci rizky v instantni bramborove kasi a rodine to smakuje mozna jen o malo min nez Malajcum stiri :-)

 
Alis
2617 příspěvků 14.01.12 14:59

1/ během noci se rase znelíbilo pár komentářů adminům, takže zmizel jeden (myslím) wydry směřovaný Annitě (proč?????) a druhý Wolfga, který si dovolil projevit svůj názor, že se mu recepty explicitně reklamní nelíbí. Než jsem stihla souhlasit, příspěvek je fuč. Obolus a smlouva zřejmě zapovídá negativní komentáře.

Už se moc těším na nicky Maggi lady, Knorr lady, Maso planá boys, Tchibo lady, Granko honey a pod.
Stejně tak na názvy Cibulové kroužky obalované ve směsi Dr. Oetkera

2/ Hraška=hrachová mouka s dle mého zbytečnými přísadami, každý umí okořenit sám. Stejně jako za instatní jíšku, i za hrašku zaplatí. (ani u jednoho nehodnotím chuť, protože ani jedno nepoužívám). Nicméně počítat není těžké:

Hraška: 250 g - 40,– Kč
Hraška: 1 kg - 160,– Kč

Hrachová mouka natural: 0,5 kg - 26,– Kč
Hrachová mouka natural: 1 kg - 52,– Kč

pro zajímavost i informace o hrachové mouce instantní:
Hrachová mouka instant: 250 g - 29,– Kč
Hrachová mouka instant: 1 kg - 116,–Kč

Glamo, kořenící směsi plné éček jsou nesrovnávatelné a nikdo je nesrovnává. Ale existuje dnes už spousta směsí bez zdraví škodlivých přídatných látek.

 
JaroslavS
3 příspěvky 14.01.12 14:12

Vliv soli s obsahem draslíku na zdraví dle dokumentu od výrobce Solné mlýny Olomouc. V obchodní síti je tato sůl po názvem Mary: http://www.solnemlyny.cz/doc/mary.pdf
nebo zde:
http://www.toplekar.cz/…-vasemu.html
nebo také zde:
 http://www.wmmagazin.cz/view.php?…

Příspěvek upraven 14.01.12 v 14:55

 
glama  14.01.12 14:08

Jaký je rozdíl mezi kupovanou kořenící směsí plnou dochucovadel, Éček, (prostě samá chemie) a přírodní směsí obilovin a luštěnin s přídavkem soli…?
Hádej, můžeš třikrát… :roll:
:mrgreen:
Chtělo by to přestat trollit na toto téma…

 
sveva
751 příspěvků 14.01.12 13:35

Mohlo by to být jinak. Sodík je považovaný za zloděje draslíku a někdy se draslík přidává jako část obsahu soli. 40 % K by mohlo značit obsah draslíku v celkovém objemu soli. Mohlo by se to pokládat za prospěšné. Snad mi to povolanější potvrdí nebo vyvrátí.

 
wydra  14.01.12 12:56

Tak to bude Frantisko Barbar s velikanskym BEEE ! Navic na mnozstvi vody je mnozstvi hrasky (soli) zanedbatelne. No a kdo ji neslana jidla, nebude tuhle varit ! Navic o korenici smesi tu neni ani slovo. Proc jeste korenici smes, kdyz prichut hrachu?

 
Frantiska
922 příspěvků 14.01.12 12:46

40% soli??? tak to me dostalo, bacha az pak nekdo tady pouzije korenici kupovanou smes

 
wydra  14.01.12 12:05

Takhle vařím polévku s hraškou já. Je jen z brambor ale se smetanou.

Bramborová polévka s hraškou

3 středně velké brambory
1 plná PL hrašky
1 cibule
máslo
sůl
pepř
petrželka
smetana

Na trhu se před nějakým časem objevila Hraška. Někde jsem se dočetla, že je z ní výborné těstíčko. Je. A také je to mouka. Hrachová. Polévka se nabízela a tak jsem ji uvařila a ona je dobrá tak, že jsem ji zařadila do polévek oblíbených.

Do 1,5 l vody dáme vařit nakrájené brambory. Mezitím na másle usmažíme do zlatova cibulku pokrájenou na čtvrtky a pak na jednotlivé obloučky.Na másle lehce osmahneme hrašku.

Brambory ve vodě rozmixujeme a vmícháme vychladlou jíšku z hrašky, osolíme, opepříme. Na talíři zdobíme nasekanou petrželkou a smetanou.

Hustotu polévky upravíme přidáním vody nebo usmaženou hraškou.

 
wydra  14.01.12 10:11

Tohle mi jako zhuverilost neprijde Milosi, podivej na slozeni. Jisku neee, je hnusna ! :-) I kdyz mne osobne ledacos nevadi, kdyz mi to chutna a neni mi po tom spatne. 

 
gmp
1593 příspěvků 14.01.12 09:42
Kdo to může je to (možná) dobrý

Já to řadím mezi stejné zvrhlosti jako kupovaná jíška. Nedávno se tu kdosi dušoval jen čerstvými surovinami při vaření a jen pouhá zmínka o náhražkách vzbudila emoce a hle,hle, hle…
Mimochodem jde o již druhý pokus proražení na Lab tedy se hraškalejdy jmenovala tuším liqua.
http://www.labuznik.com/profil/liqua/?… :pocitac: :zed:

 
Anitta
521 příspěvků 13.01.12 20:25

Wydra, ja jen sonduju, zadny strach, hraska se u nas neprodava, zkouseni mi nehrozi :mrgreen: :D

 
Eja
3597 příspěvků 13.01.12 19:43

Nekamenujte mne - uvařím hrachovku od Vitany z pytlíku ( mimochodem jediná pytlíkovka, proti které nemám výhrady) a dále pokračuji dle receptu… blbý?

 
Anitta
521 příspěvků 13.01.12 18:35

Ja mam rada tyhle zeleninovy polivky, ale neni tahle pak vic citit hrachem, nez zeleninou?
Tedy tu hrachovou kasi taky klidne snim, kdyz bude nutnost, ale nevyhledavam ji. ;)

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist