Recept Bramborák

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bramborák

Postup

Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Vodu vzniklou při strouhání slijeme a brambory vymačkáme. Zalijeme je horkým mlékem, přidáme mouku, rozdrcený česnek, majoránku, kmín, pepř a sůl.

Podle chuti přidáme i na jemné nudličky nakrájený salám nebo jinou uzeninu. Není to však nutné. Můžeme přidat i jemně nakrájený pórek, zelí nebo cibulku. Někdo přidává 2-3 lžíce strouhaného celeru. Ten přidá bramboráku nádherné aroma.

Na pánvi rozehřejeme sádlo a bramborákové těsto vidličkou rozetřeme v tenké vrstvě po pánvi. Pečeme dozlatova a dochřupava po obou stranách. Bramborák jíme hned, protože nejchutnější je čerstvý. Po vychladnutí ztrácí křehkost a změkne. Proto se také snažíme,aby při pečení byly placky tenké a dobře se prosmažily.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla



Nahlásit recept

  • 16.03.04 vloženo
  • 322354x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 3/4 kg brambor
  • 1 vejce
  • hrnek horkého mléka
  • 4-5 lžic hladké mouky
  • palička česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • větší špetka pepře
  • sůl
  • 100 g salámu
  • sádlo na smažení.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

oldsoft 05.02.14 18:10

Bramboráky a jejich výroba.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

Terie 27.11.12 21:41

Konečně jsem si snad po dvou letech našla čas a sílu a pustila se do bramboráků. Připravovala jsem z 2 kg brambor. S plzničkou – vynikající!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Xeelee 23.09.11 02:41

Vyzkoušeno se Solamylem místo mouky, bůhví kolika lžičkami majoránky, cibulí, ostřejší klobásou místo salámu a polovinou brambor nastrouhanejch nahrubo. Vynikající ;-)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Bramborák

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Gastro33
1 příspěvek 17.04.15 15:02
Bramborák

Opravdu výborné :lol:

 
vosje
4 příspěvky 08.06.14 15:28

Zdravím, vlezla jsem semka, až mám těsto hotové a čekám, až se trochu naleží. To horké mléko mne nikdy nenapadlo, příště to zkusím. A vodu jsem si taky nebyla jistá, jestli se slívá nebo ne, tak jsem to nechala tak, jak to bylo, neslívala jsem. Už jsem bramboráky nějak dlouho nedělala, tak jsem trochu tápala, kolik vajec by to chtělo. Taky asi tak třetinu brambor strouhám na hrubo, mám to hrubo strouhané raději, ale všechno na hrubo, to pak nedrží pohromadě. Děkuju za inspiraci, příště to zkusím s tím horkým mlíkem. Překvapilo mne, kolik lidí tam nedává cibuli, já si to bez ní neumím představit. Zase mne nenapadlo dát do toho kmín. :-) Dávám sůl, pepř, majoránku, česnek a cibuli. Obě posledně jmenované ingredience strouhám s tou částí brambor, co strouhám na jemno.

P. S.
Ještě taková perlička na závěr - uprostřed příprav těsta jsem zjistila, že někdo z rodiny spotřeboval poslední cibuli a nenapsal to na tabulku, takže já ji včera nekoupila. V ledničce se krčily tři zapomenuté šalotky - tak jsme měli bramboráky pro snoby, s šalotkou. :-D

Příspěvek upraven 08.06.14 v 16:16

 
Ačraj
697 příspěvků 09.02.14 13:26
Bramborák

OK!!! :kytka: :mavam:

 
birkana
1525 příspěvků 09.02.14 11:12

Vodu z brambor slívat x neslívat :think: Já osobně vodu slívám (a usazený škrob vracím zpět) jen z nových, ještě vodnatých brambor :idea: - o postupu píšu v Uvařil jsem u receptu Přípodotky k bramboráku. Staré brambory už jsou dostatečně „suché“. A žádné mléko, žádná cibule :mrgreen:

Pravda, kolik lidí, tolik chutí - stojí však za to vyzkoušet nové postupy a pak se rozhodnout, co mi chutná či nechutná :mavam: :lol:

 
Dadooa
263 příspěvků 08.02.14 23:24

Vidis ze to de :-D
Kdyz priste vynechas obsirne info o cele rodine a pribuzenstvu bude to uplne super.At to tu neni dojimaci jak na Mimibizaru.
Se ty moresy siri jak mor.

PS. Bramboraky miluju, ale nevymackavam, zadne horke mleko a mam je rada tlusty! A cibuli do nich jen v ohrozeni zivoty, nepatri tam! ;-)

Příspěvek upraven 08.02.14 v 23:25

 
di
2391 příspěvků 08.02.14 23:16

Dadooa: měla, psala jsem to někde níž. Pokud by se vám to nechtělo hledat, poskytnu krátké shrnutí: nepřidáváme mouku ani mléko, brambory krouháme na větší nudličky (na takovém tom bazmeku, co mu říkám „patentní krouhač prstů“, jinak je to ten V-krouhač z prastaré reklamy s Horstem Fuchsem; kdysi za mlada nám to jako dárek koupila tchýně, myslela to dobře, já sama bych si něco podobného nekoupila ani náhodou). Na zahuštění používáme strouhanku, ochucení je klasické - sůl, pepř, majoránka, česnek. Stačí to takhle?

 
Dadooa
263 příspěvků 08.02.14 23:00

@di To se rodicum obcas stava, ale urcite sme radi ze to ted vime.. :lol:
A neco k bramboraku bys tam nemela..?? :lol:

Příspěvek upraven 08.02.14 v 23:01

 
di
2391 příspěvků 08.02.14 22:14

No jo no, pohromy, dnes jsem tu měla dcéru. ;-) (Ale ona je to nakonec moc milá dívčina, to zas jo, hlavně je „moja“.)
Víkendový program vaření nakonec zcela nabourán, místo bramboráků byly halušky s jemně povařeným Otickým kysaným zelím, osmaženou cibulkou a podušenou hlívou (místo slaniny - dcéra je vegetariánka); pravověrný Slovák by se asi pokřižoval, jak jim przníme tradiční recept, nám to ale chutnalo. No a zbytek hlívy, který jsem měla na falešnou dršťkovku, mi odnesla, opica jedna (píšu o tom u příslušného receptu). No jo no, ale kde bychom byli, kdybychom ta naše děcka neměli, že jo. Mám ji moc ráda.

 
tlustá bába
1190 příspěvků 08.02.14 21:55

Di, v pohodě, mě to docvaklo!
Je fakt, že co člověk, to bramborák. A říkám to jenom šeptem, aby sem nevtrhla ta slívací pohroma, jako tenkrát! :lol:

 
di
2391 příspěvků 07.02.14 16:52

Tlustá bábo, ještě se vracím k Vašemu příspěvku z 05.02.14 18:25, sypu si popelník na hlavu a moc se omlouvám za vlastní blbost a nedovtipnost. Já si vážně nevšimla, že je to pro svenju, četla jsem jen text. Takže se opravdu moc omlouvám, musím si koupit lepší brýle (a taky udělat něco s hlavou).
P. S. O víkendu nejspíš budou bramboráky, pěkné domácí brambory a hezký česnek ze Slovenska jsem dnes zakoupila v patřičném množství.

Příspěvek upraven 07.02.14 v 16:54

 
tlustá bába
1190 příspěvků 06.02.14 20:34

Tak nevím, co jsou zač, ale občas ty kupované brambory prostě nezmění barvu a nezmění barvu. Tak je to šlechtěním?
Kruciš, je půl deváté, ale mám cukání jít nastrouhat brambory! :cert:

 
di
2391 příspěvků 06.02.14 20:20

Nám těsto na bramboráky v libovolném množství nikdy do druhého dne nezbyde, jsme holt záživní, zvlášť já. GMO mi domů nesmí, stejně se to tu u nás nepěstuje, ani nesmí.
Edit. překlep

Příspěvek upraven 06.02.14 v 20:22

 
tlustá bába
1190 příspěvků 06.02.14 19:54

Ale pozor! V březnu jsme tu dělali bramborák podle Benta - on to ve výsledku bramborák není, protože je to jinak ochucené (ale je to ďábelsky dobré!!!), ale jako ochrana proti černání brambor, ta cibule funguje!
Jestli tedy někomu zbývá těsto do druhého dne, mohl by zkusit kousek cibule přistrouhat. Určitě se to na chuti neprojeví tolik.
Jinak do bramboráku cibule skutečně nepatří.
Ale jinak jsou brambory, u kterých je černání geneticky potlačeno.
Tak co? Geneticky upravené brambory, cibule a nebo udělat tolik těsta, kolik sníme bramboráků?

 
di
2391 příspěvků 06.02.14 19:41

Cibuli taky nedávám, v životě mě to nenapadlo, do bramboráku se nehodí.

 
M.Suskova
206 příspěvků 06.02.14 19:10

Dělám podobně i když jsem do nich nikdy nedala cibuli.Doma se to tak nedělalo, tak to tam nepatří. Smažím je na lívanečníku, aby bylo co nejvíc křupavého. Dávám je do kastrolu a stavím je na výšku, takže veškerý tuk okape na dno. Když zbudou, co nebývá často, tak dělám sladkou kombinaci.Na bramboráček položím kolečko salámu, na to kousek kompotovaného ovoce, nejlépe broskev a nahoru plátek tvrdého sýra. Vše uložené na plechu a zapečené pod grilem.Lze použít jako rychlé občerstvení. Bramboráky zamrazím a při nenadálé návštěvě, bez rozmrazování je to hned hotové občerstvení.

 
tlustá bába
1190 příspěvků 06.02.14 18:51

Ne ten recept - příspěvek pod receptem! Bez mouky! :mavam:

 
di
2391 příspěvků 06.02.14 16:14

Tlustá bábo: jaké nejlepší bramboráky? Tohle? Tohleto? To myslíte vážně? :-D :-D
Nejlepší (aspoň ty, co nám nejvíc chutnají) děláme samozřejmě my!) :-D Podle popisu v diskusi se hodně blíží Eja a Parles. Ty naše jsou maličké, hodně „rozvrkočené“ a křupavé, žádná mouka, žádné mléko, jen vejce, trocha strouhanky, ale hlavně hodně česneku a majoránky; brambory jsou nakrouhané na nudličky na takovém tom univerzálním kráječi prstů.
P. S. S těmi výtkami nahoře si samozřejmě dělám legraci a nemyslím to ani náhodou vážně, každý ať si vaří podle toho, co mu chutná a na co je zvyklý.

 
tlustá bába
1190 příspěvků 05.02.14 18:25

ROK!!! jsem nechala bez povšimnutí tenhle příspěvek a nepochválila jsem! Nejlepší bramboráky! :potlesk: :potlesk: :potlesk:
Ještě kmín dávám. :mavam:

 
jolana
4988 příspěvků 14.12.13 19:31

Bramborakove cesto do druheho dne nechat v hrnci sa u nas este nepodarilo..
Ale nezavidim, nemusi to byt pekny pohlad do toho hrnca aj keby ho zaprasila sadrou tak biele nebude :mrgreen:

 
Dadooa
263 příspěvků 14.12.13 19:19

@makuna3 Popras ho moukou, strouhankou, nebo co si do nej davala.

 
makuna3
1 příspěvek 14.12.13 17:52
Černání těsta

Co přidáváte do těsta aby i v uzavřeném hrnci do druhého dne nezčernalo?

 
Svenja
4 příspěvky 23.03.13 18:23

Já právě bramboráky dodělala. Strouhám polovinu množství brambor na jemném a tu druhou polovinu na hrubém struhadle, pak jsou bramboráky křupavější. Vodu zásadně neslívám, pokud jí teda není mega moc. Proč slívat škrob z brambor? Abych tam pak narvala Solamyl? Blbost. Česnek, sůl, pepř, majoránka, vejce, zahušťuji strouhankou, mléko samozřejmě. Smažím také na sádle. K tomu dělám směs na bramboráky tady z Labužníka. http://www.labuznik.cz/…-bramboraky/ No a zítra můžu vařit zas, i když jsem toho udělala horu. Jenže vůně se line z bytu a tak se návštěvy jen hrnou… :lol: :hug:

 
Joudazhor
5 příspěvků 05.01.13 12:16

I kvuli bramboraku si pestuju majoranku doma. Kdo to nevyzkousel, neuveri. Je trochu tezsi ji ususit ale vysledek je famozni. Kdyz vymenite salam za anglickou slaninu. Bramborak nema chybu. A pri peceni musi plavat v sadle. Prebytek se necha okapat, pripadne prokladat mezi pap. ubrousky. Jo. Neni to nic pro,,travozrou­ty,,.:-) ovsem chutove kalisky to rozhodne pohladi.

 
parles
286 příspěvků 06.12.12 12:57

Poprvé jsem do bramboráků dal mléko, pro zvýšení křupavosti jsem část mouky nahradil strouhankou a byly vynikající! :potlesk:

 
josef marie
1 příspěvek 16.09.12 19:04
Bramborák

Vyzkoušeno - místo teplého mléka zkuste pivo jen do 10° (po vícestupňovém by bramborák zhořkl a nebyl by dobrý). Můžou být méně stupňová piva.

 
svato
1397 příspěvků 23.09.11 20:35

Fuj, ale ste mi narobili chute, tak sa pomstím: poznáte také z klasického cesta, ale pečené v chlebovej peci na kapustných listoch a k tomu domáce kyslé mlieko? :palec:

 
Xeelee
9 příspěvků 23.09.11 02:41

Vyzkoušeno se Solamylem místo mouky, bůhví kolika lžičkami majoránky, cibulí, ostřejší klobásou místo salámu a polovinou brambor nastrouhanejch nahrubo. Vynikající ;-)

 
marhaba
98 příspěvků 31.12.10 16:40

Alis,
zrovna včera jsem dělala na husím sádle latkes, což je bramborákům hodně podobné, a lepší ještě nikdy nebyly..

 
Alis
2617 příspěvků 30.12.10 22:01

Dobře, vyzkouším, chci zítra dělat extra maličké… myslela jsem, jestli s tím někdo nemá zkušenosti :-)

 
glama  30.12.10 21:44

já bych to zkusila…aspoň na první 2-3…trochu sádla a hned uvidíš, jestli to má smysl…

 
Alis
2617 příspěvků 30.12.10 21:37

Jsem absolutní bramborákový analfabet… dělala jsem je snad tisíckrát, prý jsou dobré, ale mně nikdy nechutnají tak, jako od kohokoli jiného. O své sestře nemluvě, ta je dělá nedostižně dokonale skvělé. :-)
Potomci dostali chuť udělat si bramboráčky na Silvestra, mám v lednici kachní sádlo, může mi někdo poradit, jestli ho mám použít? Budou lepší, má to smysl nebo si mám sádlo schovat na něco jiného?

 
java
59 příspěvků 14.11.09 03:26
Re: Bramborák

Kdo máte rádi bramboráky křupavé,zkuste přidat do mouky trochu prášku do pečiva.

 
hespa
4 příspěvky 09.11.09 01:18
Re: Bramborák

Bramboráky nezahušťuju moukou, ale jen solamylem. A vodu z nich taky necedím. Dělají se pak pěkně tenké a chřupavé. :-D

 
MacP
8 příspěvků 05.09.09 15:42
Re: Bramborák

asi nebudete znát, ale u nás se někdy bramborák natíral tenkou vrstvou nějaké ostré marmelády(rybíz apod), Vypadá to divoce, ale ta chuťová kombinace je skvělá. A hádanka na konec. V kterém kraji(oblasti) se tohle dělá ? :-)

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák- ještě něco,

já když ho dělám víc, tak ho strouhám v robotu, Na struhadle mi ho zá:,–(ně strouhá manžel, mě bolí z toho ruce ha,ha.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák- pekařka,

Danuš, tak zaskoč, já jsem sama doma a mám ho hóóódně. Můžeme ho baštit i studený a třeba druhý den. T.

 
pekarka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák

Jejda, na ten mám chuť už delší dobu a nejsem s to si ho nastrouhat.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák

Právě jdu na něj, zase přišly ty chutě a to jim musím vyhovět- a já tak ráááda, mňam, mňam! T.

 
emem
46 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák

Když už je řeč o dalších názvech, v časopise UM, který už bohužel nevychází, vyšly recepty z Krkonošska, a tam dělají „camprat“, což je bramborákové těsto vylité na plech a po chvílích obracené lopatičkou. Vznikne takový bramborákový trhanec se spoustou vypečených kousků. Chce to prostě často převracet, a je to naprosto skvělé! Sýrem na závěr se neublíží, ale není potřeba, v jednoduchosti je někdy větší kouzlo.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák

kolem Plzně se jim říká vošouchy, a vzpomínám si, že jsme se jednou o vošouchách bavili s kamarády a přítelkyně jednoho z nich, která pocházela ze Semil, nás dost dlouho podezírala, že se bavíme o nějakých sprosťárnách :-)

 
Labužník JANAK02
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák

Děkuju za tip se Solamylem. Teď se dojedly a byly A1. Jen připomínám, že v postupu není přidání vejce (ve výčtu surovin je uvedené).

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák

Kamilko, tak po bramboraku plnenem hermelinem se mohu utlouci, i kdyz vim, ze muj zaludek bude protestovat. Kdyz jsem v CR, tak jsem zkousela vymenit hermelin za tvaruzky, take moc dobre, mnam. Ale to zalezi na tom, zda-li mate tento druh syru radi. Ale s nivou jsem to tedy jeste nezkousela. Ale urcite to vyzkousim. Diky za tip. Mej se Kamilko moc hezky.

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák

Ejo, joooo, zkousela. Ja totiz temer vsechno, co je smazene, snad krome smazeneho syra pokladam na papirovy ubrousek nebo spise, jak my tady tomu rikame na papirovy rucnik, ktery je vetsich rozmeru a pevnejsi nez ubrousek. Ejo, ja bramboracky miluji, mohu se za nimi utlouci i muj manzel, ale pak abychom meli po ruce neco „tvrdsiho“ nejlepe slivovici, ktera vsak u nas zasluhou manzela velice rychle vyprcha a tak se radeji meho milovaneho bramboracku vzdam, protoze muj a manzeluv zaludek nema rad mastne. A tak vyzkousim troubovou variantu bramboraku. Mozna, ze to bude miti u nas uspech. A nase zaludky nebudou stavkovat. Eji, dekuji za radu a mej se moc hezky.

 
Labužník kamil.ka02
110 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák

My děláme bramborák plnění nivou či hermelínem.
Těsto je klasické, ale na rozpálený tuk se dá slaboučká vrstva těsta, na tu se dají plátky nivy či hermelínu a to se zakryje další vrstvičkou syrového těsta - okolo bramboráku se musí vrstvy spojit, aby sýr nevytekl. Osmažíme ze spodní strana a pak takto naplněný bramborák obrátíme a doděláme ho i z druhé.
Je to vynikající.

 
Eja
3616 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák

Yvette, zkusila jsi někdy bramborák z pánve dát na ubrousek, chvíli nechat a pak teprve na definitivní talíř ? Dělala jsem je zrovna včera, dělám malé, aby bylo hodně toho opečeného na kraji, ubrousek krásně odsál přebytečný tuk a byly mňam mňam. Strouhala jsem na hrubém struhadle, nechala vypotit, přidala jen žloutek a lžičku Solamylu a hodně česneku a majoránky.

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák

take jsem se zacetla do tematu o bramboracich, kterym my rikame stryky. Proc, to ja nevim, ale s timto nazvem jsem na Slezsku vyrostla. Moc mi chutna, ale nedela dobre na zaludek, mocky tuku. Ale libi se mi varianta, kterou uvadi Penda, ze se mohou peci bramboraky v troube. Urcite to vyzkousim, protoze nemusim pouzivat spousta tuku.
Moc se mi zaroven zamlouva recept od Karininy maminky.
Chtela jsem pridat i nejakeho smajlika, ale bohuzel nepovedl se, bohuzel jsem pocitacovy pablb, ktereho nikdo nenapravi.

 
esmeralda
4802 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák

Vali, taky dělám jako ty dva oválné. Navíc se to lépe obrací.

 
Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák

zajímavé počteníčko o bramboráku, tak to já ho strouhám jenom nahrubo a ještě dělám na pánvi dva oválné vedle sebe, aby tam toho chrupavého bylo co nejvíce.

 
esmeralda
4802 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák

Pendo, u mojí babičky v Orlických Horách se bramboráku říkalo křapáče a můj tatínek který pocházel z Josefova u Hradce Králové tomu říkal kramfleky.

 
Labužník Dali02
23 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborák

Bramborák je dobrý i z nových brambor, ale musí se přidat trochu bramborové moučky (škrobu) po vymačkání vody. Platí i pro bramorové knedlíky.

Vitas, učíš se psát?

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist