Recept Bisteeya - jeden z nejzajímavějších pokrmů Maroka

Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Pravděpodovně budete používat kuře, nebo krocaní maso. Očistit maso od tuku a šlach. V hmoždíři utlouct česnek se solí na pastu a potřít tím drůbež zvenku i uvnitř. Na 1 hodinu vložit do chladničky.

Na velké pánvi na středním ohni rozehřát 1 lžíci samna (máslo) a opražit mandle po 8 minut. Po 4 minutách protřepávat pánví. Vyjmout a nechat je úplně vystydnout. Pomlít je, přidat cukr a 1 lžíci skořice.

Do velkého hrnce dát drůbež s vodou, pomerančovou vodou, 450 g másla, cibuli, zázvor, ras al-hanut, nové koření, šafrán 1/4 lžičky skořice, petrželku, koriandr setý, a vše osolit. Přivést do varu, snížit teplotu, přikrýt a dusit tak dlouho, až maso odpadává od kosti (asi 3 hodiny). Vyjmout drůbež a odělit maso od kostí.

Z hrnce odejmout 1 litr a 370 ml vývaru. Do 500 ml vývaru zašlehat vejce a žloutky. Zbytek vývaru nalít znovu do hrnce a na prudkém ohni ho zredukovat na 200 ml. Dát stranou.

Předehřát troubu na 220°C. Máslem samna vymastit dno i strany 40 cm ohnivzdorné kulaté nádoby (nebo té největší, co se vám vejde do trouby). Dno pokrýt šesti listy phyllo těsta tak, aby převyšovaly okraj formy. Pořádně potřít samna. Rozložit dalších 6 listů těsta, dobře je potřít máslem samna. Přehnout převyšující těsto dovnitř a upéct ho asi 5 minut do hněda.

Na upečené těsto nasypat polovinu mandlí s cukrem. Šufánkem tam nalít vaječnou směs (dávat pozor, aby nepřetíkalo). Rozložit tam maso a potřít ho glazůrou zredukovaného vývaru. Nalít tam zbývajíci vaječnou směs a zase dát pozor, aby nepřetekla. Posypat zbytkem mandlí s cukrem a vše opět přikrýt 12 listy těsta, stejně jako na začátku a dobře je promastit samna máslem. Opatrně zastrčit převysující těsto pod koláč a potřít máslem samna.

Péct asi 15 - 20 minut, až je povrch zlatohnědý. Naklonit formu a lžičkou vyjmout přebytek samna a uschovat ho. Uvolnit strany koláče, nahoru položit vymaštěný plech a vše společně rychle obrátit (nejlépe nad dřezem). Pořádně a pevně vše držet dohromady! Nechat koláč sklouznout opět do formy (spodek bude nahoře), povrch potřít zbytkem másla a vložit do trouby. Péct dalších 15 - 20 minut. do zlatohněda.

Vylmout na servírovací mísu a nechat 10 minut odpočinout. Potom hustě pocukrovat cukrem a nahoru udělat křížkový vzorec pomocí skořice. Podávat.

TIP: Chcete-li podávat autenticky, tak posadit hosty kolem Bisteeya a jíst pomocí prstů ;o)

Recept je z velké dávky, která se může zredukovat třebas na polovinu.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce



Nahlásit recept

  • 24.03.07 vloženo
  • 7376x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 2.5 kg holubů, nebo perličky, nebo bažanta, nebo volně běhajícího bio kuřete, nebo krůtích prsou, nebo kombinace některých
  • 6 velkých stroužky česneku
  • 1 lžíce soli
  • 250 ml samna (přepuštěné máslo)
  • 450 g celých oloupaných mandlí
  • 100 g mletého cukru + víc na pocukrování
  • 1 lžíce mleté skořice + víc na ozdobu
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce vody z pomeranřových květů
  • 450 g másla, rozpuštěné
  • 1 velká cibule posekaná
  • 1 lžička pomletého zázvoru
  • 1/2 lžičky pomletého "Rhas al-hanhut":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=26140
  • 1/4 lžičky pomletého nového koření
  • 2 velké špetky šafránu
  • 4 lžíce od každého na jemno posekané zelené petrželky a koriandru setého
  • sůl podle chuti
  • 10 velkých vajec + 2 velké žloutky
  • 400 - 550 g těsta ouarka, nebo phyllo těsta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bisteeya - jeden z nejzajímavějších pokrmů Maroka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
iva  27.04.09 14:15
Re: Bisteeya - jeden z nejzajímavějších pokrmů Maroka.

Gracie, oslazené maso je třeba běžné na Tchaj-wanu.
Např. ve stánku s rychlým občerstvením si dáš krásně ogrilovanou klobásku (vše servírují na špejli), připravíš chuťové buňky, kousneš… a klobáska je nasládlá :)
Můžeš si ji ale smočit ve spoustě omáček, které jsou různě ostré a různě kořeněné. Prostě jiný kraj, jiný mrav.

 
gracie
4 příspěvky 25.04.09 00:06
Re: Bisteeya - jeden z nejzajímavějších pokrmů Maroka.

tak proto…
to mě fakt moc, moc mrzí… protože vpodstatě nebudu vůbec přehánět, když řeknu, že pro mne Lubužník=babiny recepty. všimla jsem si teda v komentářích, že někteří ji tam napadají, a nerozuměla jsem příčině, ona vždy píše moc mile. ale já sem chodím opravdu jen příležitostně, tak jsem to neřešila…
každopádně poslední recepty jsou přidaný už skoro před 2ma lety, kolikrát jsem si říkala, co se s ní stalo, ale ono je hloupý se pídit po osudu konkrétního nicku, když tady odkrýváme pouze svá alternativní ega :)

takže já se připojuju: babi, prosím, vrať se!
spoustě lidí chybíš(teda Tvoje recepty ;) ), a určitě je nás víc, než těch nenávistných psychopatů!
končím, má to být přece jen komentář k receptu :)
zkusím jí napsat zprávu…

 
glama  24.04.09 23:30
Re: Bisteeya - jeden z nejzajímavějších pokrmů Maroka.

Nechodí. A strašně chybí!
Zažila si to, co před ní a po ní už více Labužníků. Urážky, napadání, sprostotu. Nemá to zapotřebí. a za svou práci na Lab si to navíc rozhodně nezasloužila!
Já se vrátila po delším čase. Třeba se babi také vrátí. Někdy. A třeba alespoň někdy jako bezejmenná nahlíží.
A recepty sbírala, alespoň co já vím, všelijak. Od známých, známých známých, v restauracích, všude možně.
A navíc je vlídná, milá, laskavá..
Babi, vrať se!!!!!!!

 
gracie
4 příspěvky 24.04.09 22:28
Re: Bisteeya - jeden z nejzajímavějších pokrmů Maroka.

díky za odpověď.
já tomu věřím ;), jen mě zajímalo, jestli se na to třeba ptala v restauraci(to dělává v cizině moje mamka), nebo to má od přátel…
sice jsem se zaregistrovala až dnes, ale chodím sem už dávno a recepty od Babi jsou úžasný. ráda bych jí nějak poděkovala a vyjádřila obdiv, že sem naťukala takové množství dobrých receptů…
ona už sem nechodí, že mi neodpoví? :)

 
glama  24.04.09 20:52
Re: Bisteeya - jeden z nejzajímavějších pokrmů Maroka.

Babi ti asi neodpoví, pokusím se krátce já.
Babi za svůj život zcestovala ne půl a minimálně celý svět a její recepty jsou jako fotografie z cest. Sbírala je celý život a tady je věnuje všem.
Můžeš jim věřit, jsou rozhodně pravé a autentické.

 
gracie
4 příspěvky 24.04.09 20:07
Re: Bisteeya - jeden z nejzajímavějších pokrmů Maroka.

pane jo, Babi, to je ale fantastickej recept!
hodně nezvyklý u nás, to oslazený maso, je to dobrý?
(mám na mysli, jestli to není víc zajímavý než chutný :) ) že bych před to někdy po:,–(ila rodinu :))
a můžu se zeptat, jaks ho získala?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smetanový koláč s revení

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Jahodový pohár Jahodový pohár
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist