Recept Bifteky s vůní slivovice (take2)

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Jednotlivé plátky svíčkové rozložíme na prkénko a do každého plátku uděláne rukou důlek. Jde to snadno, maso je tvárné. Do vzniklého důlku nalijeme trochu slivovice. Slivovice má být pouze v důlku masa, plátky by neměly plavat v alkoholových loužích. To raději zbylou pálenku zkonzumujeme sami. Necháme marinovat, dokud maso slivovici nevsákne, což bývá přibližně za dvacet minut, za půl hodiny.

Poté nasypeme na pánev sůl (pokud to nebude ta nejjemněhší, tím lépe). Vrstva soli by měla být alespoň 1 cm vysoká. Rozpálíme pánev se solí. Na rozpálenou sůl pokládáme jednotlivé plátky svíčkové a opékáme je klasickým způsobem tak dlouho, jak má kdo rád - buď do krvava nebo je propečeme středně či úplně.

Nemusíte se obávat, pokud jste správně odhadli moment dobře rozpálené soli, na bifteku nezbude žádná sůl, solná krusta odpadne, maso se krásně zatáhne a zůstane báječně šťavnaté a voňavé po švestkovici.

Pokud někdo nemá rád slivovici (například některé ženy nesnáší její výraznou vůni), je možné maso naložit do vodky. Výsledek bude neméně skvělý, jen chuť bude jemnější.

Recept je z kategorií: Minutky



Nahlásit recept

  • 19.05.05 vloženo
  • 6102x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 - 8 plátků hovězí svíčkové (cca 2 cm silné)
  • 50 - 100 ml slivovice
  • 1/2 kg soli

Doporučená příloha

  • Naprosto univerzální: např. klasické hranolky, americké brambory, pečené brambory, ale i francouzská bageta, du

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bifteky s vůní slivovice (take2)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
casino
4407 příspěvků 26.08.13 10:59
Koukám, že Bifteky s vůní slivovice...

… Labužníkům asi moc nevoní :nevim: :) :mrgreen:
(16.08.11 00:34 opraven nefunkční odkaz)

 
Alis
2617 příspěvků 06.12.11 14:50
:lol: :lol: :lol:
 
glama  06.12.11 14:49

Tak to buď ráda, že nejsi navíc i samodruhá… :lol:
:mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 06.12.11 14:46

Leze na mě advent, začínám si připadat trojjediná :D

 
glama  06.12.11 14:44

No..vždyť je to taky v pořádku, ne? :-D Proč bys nemohla mít recepty i jinde? A klidně pod jedním nickem chodit víc lidí.. Mě to rozhodně nepobuřuje ;-)
Jen mi vysvětli…jak si mohlo casino myslet, že jsi chlap…? :lol: Jestli to Sbohemrozume nedal nakonec…casino… :think:
:mrgreen:

Příspěvek upraven 06.12.11 v 14:45

 
Alis
2617 příspěvků 06.12.11 14:34

Klídek, zbytečné dohady a kalení vody…Svůj názor jsi už řekla níže, není nutné to opakovat, já jen doplnila, jak se recept dostal na Varechu. Nechtělo se mi prostě přihlašovat na další server jen pro vložení pár receptů. (Nakonec jsem to stejně udělala :-D ) Klídek…

 
glama  06.12.11 14:24

Ok..tak víme, že Sbohemrozume je gmp… No..a co jako???
Mně osobně to bylo naprosto šumafuk do té doby, než gmp začal nevybíravě útočit na Ačraj kvůli jednomu jedinému receptu, který se před rokem objevil někde jinde a nyní ho ona dala sem… z celkem nepochopitelných důvodů mu to nějak najednou vadilo…
Tomu se říká Káže vodu, pije víno… Jinak ať si Milošek na webu Varecha publikuje cokoli, je to jeho svaté právo..
Jen opravdu nechápu, proč mu vadí něco podobného u Ačraj…

Ne casino, Alis není muž 56 let, ani ta fotka se jí nepodobá.. Mně osobně je jedno, jestli si oni dva vyměňují recepty a vkládají jeden za druhého a jakkoli s nimi žonglují… Asi jsou si nějak blízcí nebo k tomu mají jiný důvod, to je jejich věc…To je mi skutečně naprosto fuk..
Za Kecala díky…je to chytrý chlap..

 
casino
4407 příspěvků 06.12.11 12:56

glama pýýýše:
„…to onen Sbohemrozume kopíruje tady… a pod jiným nickem, než má tady, vkládá zase jinam…“

Já to chápal tak, že Sbohemrozume = Alis :think:
Podle podobného vzorce by mohlo být Kecal = glama :think: Či spíše obráceně :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 06.12.11 12:44

Recept jsem psala cca o pět let dřív, než byl publikován na Slovensku. Byla jsem oslovena s žádostí, jestli je možné můj recept publikovat (spolu s dalšími recepty), aby se nově založený web rychleji rozběhl a zaplnil. Souhlasila jsem. Na dotaz, jestli si přeji být uvedena jako autorka, jsem odpověděla, že to nepovažuji za podstatné.

Co se týče „záhadnosti“ tajemného nicku - stačí jen kliknout na profil a je po záhadě a po možných konspiračních teoriích o schovávání se za někoho jiného. :-)

 
glama  02.12.11 07:53

Ale ne, wydro…to onen Sbohemrozume kopíruje tady… a pod jiným nickem, než má tady, vkládá zase jinam…
Něco mi to připomíná… :wink: :think:
:mrgreen:

 
wydra  02.12.11 00:57

recept je zkopirovany z webu

 
danda  22.08.11 16:46

Nestačím se divit, kamže se zvrhla diskuze :potlesk:

Biftek a stejk je asi vyřešen ? :-)
A co Tournedos a Filets mignons? jaké výšky, tloušťky, průměry :?:

teda jen na okraj, aby se nezvrhla konverzace do komunikace s ukrajinským výborem, di :potlesk:

 
di
2399 příspěvků 22.08.11 14:40

Casino: už mlčím, jakože jsem nic neřekla. ;-)
Každopádně jsem celá „zajímavá“ - nevím, kam přesně jedem, kde budeme bydlet, co budeme jíst, no prostě nic. Ale pár známých tam z minulých MS/ME mám, nějaké rešerše jsem provedla, ukrajinskou konverzaci zakoupila, s organizačním výborem komunikuju, tak snad nebude tak zle. Hlavně, aby ti moji svěřenci dovezli nějakou „placku“ (ne z těsta, ale kovovou).

 
casino
4407 příspěvků 22.08.11 14:29

di,
na kotlet mi nešahejte :-)
to může jenom Viktorka :mrgreen:
a že to TADY nebude mít lehké :think:

ZDE poučná diskuze 8-o

A TADY asi ten echt „kotlet“ :palec:

Příspěvek upraven 22.08.11 v 14:30

 
di
2399 příspěvků 22.08.11 12:38

Kecale: v bývalém SSSR bylo možné všechno, vzpomeňte na klasiku - kuřecí Kyjevský „kotlet“. ;-) Ostatně, zítra do „Kyjova“ odjíždím, tak to vyzkouším na místě.

 
casino
4407 příspěvků 22.08.11 12:00

Hihihi, Kecal,
nemáte až tak úplně pravdu, tedy s tím SSSR :mrgreen: že: „Veprovy nebo kureci biftek je nesmysl, protoze veprove hovezi ani kureci hovezi nikde neexistuji, nanejvys mozna v SSSR.“
Zrovínka včéééra bylo v TV, že v Číně naloží maso (vepřové, kuřecí) na 1/2 hoďky do HOVĚZÍHO ŽELÉ (gelu?)a na talíř už jde hovězina :wink:
Bez komentáře :think:

 
Kecal
126 příspěvků 22.08.11 11:39

......Biftek, beef steak, stejk, není to jedno?......
Ja jsem si vzdycky myslel ze je to takhle:
Steak je proste plat masa, a to jak vysoky tak nizky. Maso muze byt z jakehokoliv zvirete, ale pokud jinak neuvedeno, predstavuji si steak hovezi. Nicmene, steak muze byt i veprovy nebo kureci atd.
Francouzsky biftek = anglicky beef steak, tedy hovezi steak.
Veprovy nebo kureci biftek je nesmysl, protoze veprove hovezi ani kureci hovezi nikde neexistuji, nanejvys mozna v SSSR.
Steak taky muze znamenat plat zformovany z masa mleteho. To je podle slovniku, normalni lidi tak nemluvi - predstavte si ze by vas nekdo pozval na steak a naserviroval karbos!

 
esmeralda
4805 příspěvků 22.08.11 00:32

Biftek, beef steak, stejk, není to jedno?
Ale se slivovicí? To vypadá náramně. U nás máme rádi obojí. Dokonce i jedno bez druhého. :-D

 
Alis
2617 příspěvků 21.08.11 13:13

My říkáme biftek libovolně vysokému plátku z hovězí svíčkové v minutkové úpravě.
Steak říkáme libovolnému druhu masa libovolné výšky v minutkové úpravě. :-)

Casino, Dando, výška plátku není dogma, byl to můj první recept na labu, netušila jsem, že to mohu napsat víc nejednoznačně. :-)

Casino, vaše tagliata bude epesní, kdybych měla v lednici svíčkovou, jdu okamžitě na to :-)

 
danda  19.08.11 10:16

casino, těm 2cm říkáme stejky :-), biftek 5cm, ovázat kuchyňským provázkem nebo ještě omotat slaninou, z pánve na chvilku do trouby.
TOHLE, jo, to dělám, jenže mám raději recept http://www.labuznik.com/…ve-rostenky/, protože bona tam popsala ten vynikající sosánek, který tomu dodá ten správný šmrnc. Vlastně i ta roštěná mi přijde chutnější.
Ale ujíždím na i http://www.labuznik.com/…ni/podrobne/?… :-P

 
casino
4407 příspěvků 19.08.11 00:39

danda,
jj, 2,5 cm, palec jako palec :-)
Pro Vás „bifteček“ :?: No, já jen, jak si Alis přeje v ingrediencích.
Ale TOHLE by mohlo bejt podle Vašeho gusta…
Nebo taky neééé :think:

 
danda  16.08.11 10:53

Di, byla jsi rychlá, edit z důvodu nerozmíchávání další neplodné diskuze s receptem nesouvijející, která by určitě vznikla, i když by mohla být nadmíru zajímavá, pro někoho.
Neměj obavu, že všichni, kteří umí vařit, neumí a neznají nic jiného. Na krychli si bohužel nevzpomínám.

 
di
2399 příspěvků 16.08.11 10:44

No, dando, být Váma, tak bych se na tenký led exaktních věd moc nepouštěla, jen si vzpomeňte, jak jste tady s nejmenovanou kolegyní počítaly objem krychle a co Vám z toho vylezlo. ;-) Notabene, když casino píše o něčem úplně jiném, ale to od té plotny asi není moc poznat, co? :-)
Casino: bezva soused. ;-)

 
danda  16.08.11 10:40

casino, nevím, proč to musíš pokaždé zabalit do neprůhledna? stačí napsat 2.5cm -

pro mě to není biftek, ale bifteček i k průměru svalu :-P

Příspěvek upraven 16.08.11 v 10:47

 
casino
4407 příspěvků 16.08.11 01:03

danda,
nevím, eši si rozumíme :think:
Maso leží naplacato a na výšku je jeden inch :-P
Ten druhý rozměr je proměnný a je dán tloušťkou svalu :mrgreen:

 
danda  16.08.11 00:50

doufám že nastojato? :palec: , stejně to nebylo nic moc, pořádnej biftek musí mít aspoň dva navejšku, proto mi nešlo moc do hlavy, jak vyložit misku takovým flákem :-)

Jo a v Makru mívají docela často i přezrálé :-P

Příspěvek upraven 16.08.11 v 00:52

 
casino
4407 příspěvků 16.08.11 00:34

Danda, jako palec :-)

Včéééra provedeno komisionelní posouzení :mrgreen: Předseda komise (bez práva hlasování) a dva členové…
A jak to s bifteky dopadlo? Nikdo nepoznal, který je marinovaný (vodkou) a který ne… Pouze předseda měl dojem, že alkoholem marinované maso po tepelné úpravě (medium rare) není na skus tak měkké („blátivé“), jako maso nemarinované, dalo by se říci, že je křehčí, což vyhodnotil jako plus receptu. Ale avšak, pokud nebudete mít na talíři vedle sebe různě připravené bifteky (naložený – nenaložený), tak nepoznáte rozdíl…; tedy předseda ho nepoznal!
Druhá věc je úprava na soli (kdysi jsme tak pékávali kuře – už ani nevím proč…). Úprava minutky na soli je perfektní!
Jak píše Alis v komentáři, chce to trochu zkušeností a cviku. Na rozdíl od úpravy např. na pánvi, maso tak výrazně nemění barvu a je světlejší, než bývá obvyklé. S tím je třeba počítat, abyste to nepřepískli, neřídili se barvou ale spíše časem a zkouškou hmatem, a neudělali maso příliš. A z toho, že maso neprská nemají výrobci čistících prostředků asi velkou radost. A že některým je těžko si jen představit, že biftek nezasviní půl kuchyně, píši tady v prologu
Se zráním masa v domácích podmínkách to není žádná sláva… Tak jako v Rudolfinu, mají vždycky dobře utřené piano, tak v MAKRU prý mají dobře vyzrálé maso…; už jsem si sehnal zákaznickou kartu.
Alis, díky Vašemu receptu jsem poznal, jakého mám souseda…

Edit:
resuscitován nefunkční odkaz

Příspěvek upraven 26.08.13 v 10:51

 
danda  07.08.11 13:46

casino, technický dotaz - jak vysoké to byly bifteky?

 
casino
4407 příspěvků 07.08.11 01:23

Ve čtvrtek objednána čerstvá svíčková, v pátek koupena a v sobotu pokusně část připravena…
Je mi známo, že do masa, které se ještě předevčírem na pastvě přežíralo (to aby více hmotnilo před porážkou) ani podpatkem, natož rukou důlek neuděláš a neuděláš :mrgreen: Důlek byl posléze vytvořen vyložením oblé misky plátem masa. Do důlku nalita 1 KL slivovice (52%) Ani po dvou půlhodinách maso slivovici nevsáklo, jak je koneckonců i v receptu psáno (Alis, klídek :-) ) Následně ovázáno špagátem a opečeno (na skoro suché pánvi) na medium rare. Posléze bylo konstatováno, že surovina natáhla slivovicové aroma a i po drastické tepelné úpravě nebylo maso, z titulu vůně, nepoživatelné :think: :-)
Zda má krátkodobé marinování vliv na výsledek (teoreticky by lipidy + alkohol mohly emulgovat = nějaké ÉÉÉčko?) se pokusím porovnat, až maso dojde poločasu rozpadu :wink: a bude pro kuchyňskou úpravu vhodnější než to čerstvé :palec:

edit:
v textu opravena hrupppka :oops:

Příspěvek upraven 08.08.11 v 12:36

 
gmp
1598 příspěvků 04.08.11 21:53

Já se přiznám, že tohle byl můj první recepis v oblíbených, ale tady právě narazila kosa na kámen, ulakotil jsem se na soli. A málo jsem rozpálil troubu (elektrickou - já zůstal chladný co kamen) - vyšla mi podrážka. Po letech jsem to opruboval znovu, nelakotil jsem a realisoval na plynovém hořáku (sporáku) vyšla prudce jedlá strava. :potlesk:

 
svato
1399 příspěvků 04.08.11 12:21

Ďakujem, Anička, že si tento recept pripomenula, zrejme bude v nedeľu, aj keď skôr s tou vodkou (uvažovala som aj o hruškovici, ale to by asi bolo príliš voňavé, čo tak jablkovica?).

 
anickav
2904 příspěvků 04.08.11 09:20

Toto je nádherný receptík…nikdy som o niečom takom nepočula…(ale je určite kopa vecí na svete, čo mi ostane utajená…)
Ja slivovicu nemôžem, miláčik ju považuje za liek. Budem sa snažiť splašiť sviečkovú, medicína je v chladničke. A pre seba splaším vodku. :lol:

 
Alis
2617 příspěvků 03.08.11 23:04

Casino, taky nevím, v jakých sférách se pohybuju, snad kdybyste chtěl znát nadmořskou výšku, pak můžu pomoci. :-)

Jo, máte pravdu, některá jídla taky dělám bez znalosti originálu, někdy je to bez problémů. Někdy se ale třeba dozvím, že polévka, kterou považuju za autentickou francouzskou cibulačku, vlastně prý autentická není. Sice jsem ji v Paříži podobnou jedla, ale Paříž je jen jedno místo z milionu. (Malá výtka: když jsem se vás ptala a prosila o recept na tu vaši pravou, dodnes mlčíte). Takže tak.

Co se týče způsobu úpravy tohoto pokrmu, chce to trochu zkušeností a cviku, proto jsem psala, co jsem psala :-)

 
casino
4407 příspěvků 03.08.11 22:42

Hmmm… :think: „Taky nerada vařím něco, co jsem nejprve neochutnala jako autentické.“
Alis :-)
Nevím v jakých sférách se pohybujete, ale moje maličkost, pokud by zaujala podobný přístup k receptům, tak by toho moc neochutnala :wink:

Příspěvek upraven 03.08.11 v 22:43

 
Alis
2617 příspěvků 03.08.11 21:59

Casino, nechápu, co chcete zkoušet… Pokud vám slivovice nechutná, těžko budete spokojen, ne?
Doporučuji vyzkoušet s alkoholem, který se vám s bifteky vidí jako příjemný. Jinak je mi vás spíš líto a škoda masa, slivovice taky…

Víc, než o druh alkoholu jde o postup přípravy na rozpálené soli. Pokud zvořete to, pak je to úplně jedno, jaký alkohol použijete…

Nejradši bych vás pozvala, abych vám dala nejprve ochutnat. Taky nerada vařím něco, co jsem nejprve neochutnala jako autentické.

 
casino
4407 příspěvků 03.08.11 21:51

Týýý brďo, slivovica… Halůzkovů nemožu ani cítit :twisted: Snad jen když má 20°C pod mííínusem :mrgreen:
Podle komentářů to vypadá, jen na planá slova… …nebo to nestálo za nic a nikdo nechtěl autorku ranit…
Nu což vyzkoušíme…, a jeden kousek i s tím „parfumem“ :-)
Nevyzkouší někdo přede mnou :?:

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bifteky s vůní slivovice (R)

Vyzkoušej, babi, a určitě dej vědět, jak se „dílo“ povedlo!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Alis...

narazila jsem na Tvůj absolutně fantastický recept! Díky za něj, co nejdříve vyzkouším!

Pěkný den Ti přeje,

 
Papaja  25.01.09 03:43
Re: Bifteky s vůní slivovice (R)

To je bájo! Slivovička je moje nejoblíbenější, tohle určitě vyzkoušíme! A rare-bifteček.......
Díky za nápad!

 
Cuso
342 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bifteky s vůní slivovice (R)

Toto vyzera skvele. Sup s tym do oblubenych.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist