Recept Bezmasá pochoutka Pra

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Hlávkové zelí nakrájí­me na kousky velké asi jako široké nudle, smažíme je na sádle za stálé­ho míchání, až zelí zrů­žoví (jako cibulka). Ne­podléváme vodou, ani nepřikrýváme pokličkou, jen restujeme.

Když zelí zrůžoví, při­dáme nahrubo naseka­nou (na větší kostky nakrájenou) cibuli, která v rozpáleném tuku se ze­lím dochází a hnědne rychleji než zelí - aby se nám vše nepřipálilo, mu­síme stále hlídat a pořád míchat.

Celý tento proces (od začátku) trvá zhruba 20-25 minut. Hotové sundáme z ohně, osolíme, opepří­me (uvedeným peprem dochucené není přepepřené, že by se nedalo jíst a krásně to voní.

Zvlášť dáme do osole­né vody uvařit široké nudle tak, aby byly hoto­vé zároveň se zelím s ci­bulí. Uvařené nudle scedíme, rychle propláchne­me tekoucí studenou vodou a vmícháme do zelí.

Z uvedeného množství potravin vzniknou asi 2 větší porce jídla, celé nahradí chutí maso. Jed­noduché a dobré.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla



Nahlásit recept

  • 31.12.03 vloženo
  • 8315x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 750 g hlávkového bílé­ho zelí
  • 2-3 lžíce sádla
  • 1 střední cibule
  • 1i2 lžičky pepře
  • podle chuti sůl
  • 2 větší hrsti širokých nudlí.

Doporučená příloha

  • většinou se jí samostatně, bez příloh.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bezmasá pochoutka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

Právě jsem dojedla. Zelí bylo rané, šťavnaťoučké, mám ráda s pepřem, dnes byl i cukr. Opravdu pochoutka.

 
lydia
1221 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

U nás tuto pochoutku děláme na sladko. Rakušané tomu říkají - Krautfleckerl.
Zelí nakrájíme na nudličky, zmáčkneme a necháme asi 15 minut odstát. Nakrájenou cibuli asi se 2 pl cukru zkaramelizujeme a přidáme zelí. Častěji mícháme. Potom se vmíchají uvařené flíčky. Někdo si do tohoto jídla nakrájí zbytek vepřové pečeně, někdo jenom špek. Ale se zkaramelizovaným cukrem bez masa je to opravdu pochoutka, není to sladké, má to jenom zvláštní chuť. Já to doma vařit smím jenom pro sebe:-(

 
svato
1399 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA) - Anička,

aj ja som sa čudovala, zrejme tú sladkosť vykompenzovalo to korenie (doma so to neskúšala). Čo sa týka chlapov, môj manžel bol z domu zvyknutý na dusenú kapustu k pečenému mäsu na 90 % sladko 10 % kyslo (bŕŕ).

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

Aničko určitě gigantové zelí vyzkouším. Mám ho moc ráda k pečenému vepřovému masu s knedlíkem, ale s nudlemi mě to nikdy nenapadlo. Dám vědět a díky za návod. A i nasladko to vyzkouším.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA),Svato,

ja som z juhu a u nás sa to varilo doma často, ale na slano. To iba môj muž u nás zaviedol cukrovanie - mne to akosi nesedí - sladká kapusta…
Ahojky!
 A.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

Nechcem dookola mudrovať, iba chcem poradiť - na jeseň ak je kaleráb - kedlubna-gigant, dá sa použiť namiesto zelí. Oveľa jednoduchšie sa strúha, postup totožný a chuť v podstate identická. Bedlička, vyskúšaj, ak Ti chutia cestoviny se zelím, budú aj s gigantom.
Príjemný deň!
 A.

 
svato
1399 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

Na Slovensku sa skutočne takto pripravujú najmä fliačky. Ja osobne som ich jedla len raz, na hroznovej brigáde na juhu, takže to bolo na maďarský spôsob, sladké (nie príliš) a dosť pikantné a aj so škoricou. Priznám sa, že mi to celkom chutilo.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

Jo, díky.

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

Přesně tak, klasickou, vepřovou

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

Myslíš šunku klasickou vepřovou?

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

Náhodou, některé divoké kombinace jsou docela dobré. Miluju šunku pečenou s hnědým cukrem.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

Aničko nudle s tvarohem sypané cukrem to byl šlágr školních jídelen někdy v sedmdesátých létech. Moje děti to nemusely ani tak ani onak. Já všechno. Pěkný večer.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA),bedla,

poniektorí u nás si to silno cukrujú. Normálne na sladko! Napr. môj muž aj nudle s tvarohom cukruje a ja si dávam soľ, oškvarky a kyslú smotanu…Ja viem, proti gustu žiaden dišputát.
Príjemný večer!

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

Děvčata - jak se říká, proti gustu žádný dišputát. Aničko moje maminka milovala čerstvě upraženou máslovou jíšku sypanou cukrem. Je fajn, že to sem napíšete, alespoň máme další nápady k přichucování, cukr dávám podle chuti zelíčka a muškátový oříšek jsem ještě nezkoušela, tak příště a díky.

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

Tohle je opravdu výborné. Ještě dávám do zelí trochu nastrouhaného muškátového ořechu.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA),bedla,

nebudeš mi možno veriť, ale u nás si to niektorí /aj v mojej rodine/ sypú cukrom a zeťák si dáva aj škoricu…Preto zelí solím minimálne. My tomu hovoríme „fliačky s kapustou“, ale pri dusení zelí dám špetku cukru, aby to nebolo „také divoké“-mama ma učila.
Príjemný deň!
 A.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

za vyzkoušení to stojí

Dobrou chuť!

 
sarance
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

něco podobného se vaří v Číně, jen se k tomu místo nudlí dávají na široko nakrájené upečené placky. Moc na tohle jídlo vzpomínám a teď se těším, až vyzkouším tenhle recept

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Bezmasá pochoutka (PRA)

Tak toto jídlo, přesně dle tohoto popisu dělám někdy od roku 73. Je to moc velká dobrota. Dá se to doplňovat houbami, uzeným. Doporučuji.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist