Recept Bezinková šťáva

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bezinková šťáva

Postup

I.

Bezinky dobře propláchneme pod tekoucí vodou a zbavíme je stopek tak, aby zůstaly jen bobulky. Vložíme je do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme koření a vaříme asi 30 minut. Pak koření vyjmeme. Bezinky mixérem buď rozmixujeme a prolisujeme, nebo je umeleme na mlýnku na ovoce. Šťávu nalijeme do hrnce, zasypeme cukrem a ještě společně svaříme. Doplníme kyselinou citrónovou a plníme do horkých připravených lahví. Uzavřeme zátkami a dáme do chladna.

Čerpáno ze sešitu Zavařujeme ovoce (1988).

II.
Bezinky opereme, otrháme od stopek, rozmačkáme a zalijeme odměřeným množstvím studené vody. K bezinkám přidáme tence sloupnutou kůru z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče, povážeme pergamenovým papírem a necháme stát 24-36 hodin v chladné místnosti. Po uvedené době směs nalijeme do plátěného sáčku a necháme bez mačkání šťávu volně prokapávat. Šťávu odměříme, přidáme patřičnou dávku cukru a necháme jej rozpustit. Sirup plníme zastudena do lahví.

Poznámka:
Používáme také k přibarvování málo vyzrálých ovocných konzerv (např. jablkový nebo hruškový kompot, marmeláda apod.)

Čerpáno z knihy Domácí konzervování ovoce a zeleniny (1980).

III.
Očištěné bezinky vaříme 10 minut v odměřeném množství vody. Potom vodu přecedíme, přidáme cukr a opět vaříme 15 minut. Necháme vychladit a přelijeme do menších lahví.

Poznámka:
Můžeme přidat na špičku nože petolu, aby se šťáva nekazila a déle vydržela.

Čerpáno z Levných receptů.

IV.
Očištěné plody dáme do kameninového hrnce, přilijeme vařící vodu, přidáme kyselinu citrónovou a necháme 24 hodin vyluhovat. Pak šťávu překapeme přes plátno nebo mul. Přidáme odměřené množství cukru a půl hodiny mícháme. Stáčíme do lahví.

Poznámka:
Přidáme-li do šťávy rum, máme lék proti žaludečním potížím. Je dobrý i na revmatické a neurologické bolesti. Doporučuje se užívat každý den 2 lžíce, ráno a večer.

Čerpáno z Levných receptů.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce



Nahlásit recept

  • 07.06.05 vloženo
  • 59047x zobrazeno

Ingredience

  • I.
  • 4 l bezinek
  • 1 l vody
  • 1 hřebíček
  • kousek skořicové kůry
  • 1 KL kyseliny citrónové
  • 1,5 kg cukru.
  • II.
  • čerstvé dobře vyzrálé bezinky
  • 1 l vody na 1 kg očištěných bezinek
  • 1,5 kg cukru na 1 l šťávy
  • pomerančová kůra.
  • III.
  • 2 l kuliček bezinek
  • 4 l vody
  • 1,5 kg cukru.
  • IV.
  • 2,5 kg očištěných plodů
  • 2 l vařící vody
  • 20 g kyseliny citrónové
  • 1 kg cukru na 1 kg šťávy
  • případně 1/2 l rumu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 25.09.13 12:54

Použila jsem variantu II. protože je postupem podobná s úspěchem vyzkoušenému receptu:
 http://www.labuznik.cz/…ych-bezinek/

Použila jsem 2 litry kuliček černého bezu.
Přidala jsem ještě (spolu s cukrem) cca 250 ml rakytníkového sirupu, ten kupuji přímo od výrobce.

Zbytek bezinek (ani z jiného ovoce) po odkapání nevyhazuji, stačí ji nechat lehce vlhkou (nevymačkávat „do mrtě“), promíchat s cukrem či medem a usušit jako placky.
Jde to pak buď mlsat nebo nadrtit a používat jako čaj.
Ovšem v případě bezu doporučuju sušenou drť používat jen jako přírodní a chutný lék při zácpě! Nezapomínejte na to, že bezinky jsou projímavé.
Proto se sirupem také „hospodárně“… doporučuji cca 4 - 6 skleniček průběžně za den, nebo se naběháte :)
Kdo se bojí sirupu za studena, může po překapání přivést k varu, vypnout oheň, rozpustit cukr a lahve plnit až vychladlým. Tepelným opracováním se bezinky stanou stravvitelnými i pro slabší jedince…

Jinak jsem projistotu přidala přiměřenou dávku kyseliny citronové, kterou dávám do všech sirupů zastudena vyráběných.

Ochutnávka dopadla skvěle již nyní, takže až se to rozleží, bude to určitě ještě lepší…
Kůru jsem použila sušenou, protože narychlo nemám u nás kde sehnat bio-pomeranče, takže naštěstí jsem si nějakou nastřádala, krásně se rozmočila během těch pětatřiceti hodin, které jsem to nechala v komoře stát…

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Bezinková šťáva

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
naše zahrádka
9 příspěvků 03.10.13 17:19
Bezinková šťáva je výborná

Zkoušela jsem přibližně recept č. 1. A předčilo to mé očekávání. Trochu mě zděsila vůni při svařování. Ale výsledek opravdu stojí za to. :srdce:

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezinková šťáva

Jak dlouho taková šťáva vydrží? Nemá se to ještě zavařit? Chystám se na ni.
Díky
Sylvie
Nepřestanu, dokud jednu nedostanu :-)

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezinková šťáva - Dotaz

Jak dlouho taková šťáva vydrží? Nemá se to ještě zavařit? Chystám se na ni.
Díky
 Sylvie

 
lydia
1217 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezinková šťáva

aha, nějak se mi ten odkaz nepodařil
tak ještě jednou : kvůli tomu odkazu na šťávu z bezinek od vladky :-)

 
lydia
1217 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezinková šťáva

ajto, děkuji za vytažení receptu, hlavně kvůli tomuto odkazu od vladky :-)

 
lydia
1217 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezinková šťáva

pendo, dekuji. Jestli to vsechno udelam nevim, ale je to velmi zajimave.

 
giorgina
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezinková šťáva

Bezva už aby byly bezinky.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezinková šťáva

pendo,
děkuji také! Patřím k ostatnímu labužnictvu a tak to vítám!

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezinková šťáva

lydie, ono tady už téměř vše je, na Labužníku, tak jen posílám docela pěkný odkaz … :-)

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezinková šťáva

Není zač, pošlu Ti ještě marmelády a zavařeniny a likéry, mám toho tu povíc, třeba to uvítají i ostatní labužníci. To u nás teprve kvetou šeříky a černý bez ještě nezačal, navíc je tu už druhý den taková zima, jak kdyby mělo začít sněžit. Jen zamíchám pozdní večeří (čekám návštěvu), už se to u mne začíná stávat zvykem, ty pozdní návštěvy ;-)) a napíši to, protože teď budu pár dní mimo provoz, tak abych na to nezapomněla.

 
lydia
1217 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bezinková šťáva

Uz je v oblibenych. Zkusim! Pendo dekuji.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Mozzarellové balíčky

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist