Recept Bezinková limonáda... bezkonkurenční :-) Veg Bezlep

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bezinková limonáda... bezkonkurenční :-)

Postup

Svařim vodu, naliju ji idealně do 5lirovky sklenice, hned v te horké vodě rozmicham cukr (pro ty kdo drzi linii lze cukru o 50 g ubrat). Do vody hned vymačkám citron, už prázdný ho pak nakrájím na kolečka a taky přidám. Až voda zchladne a je jen mírně teplá, přidám kvasnice a bezové květy a dobře rozmíchám. Stáčím přes trychtýř se sítkem rovnou do lahví za 24 hodin. Láhve pak hned šup do ledničky. Čím je nápoj vychlazenější, tím je chutnější, přidat led vůbec neškodí? Kvasnice tehle dobrote zaridi nejen bublinky, ale je to tím padem i vitamínová B-bomba!!

PS: Recept jsem „ukradla“ na www.cuketka.cz.
Limonáda je móóc dobroučká. Trochu jsem nedodržela postup a dala 5 květů bezu. Zbytek naškubaných kytek jsem dala sušit na čajík.
Druhou várku jsem dala 370g cukru a nebylo poznat, že by to bylo méně sladké).

..bezkonkurenční poměr minimální práce a chutnosti:-)

Tůle Dědečkův článek o bezu:
http://www.dedekkorenar.cz/…z-cerny.html

Recept je z kategorií: Léčivé recepty Nealko limonády a koktejly



Nahlásit recept

  • 09.07.08 vloženo
  • 70234x zobrazeno

Ingredience

  • 4 litry svařené vody
  • 4 laty bezového květu
  • 1 citron
  • 400 g cukru
  • 1/2 lzicky sušeného droždí

Doporučená příloha

  • led

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Karla Kad. 01.06.14 18:44

Doporučuji! Opravdu vynikající!!! :-)

Odkaz na uvaření

Libo 26.05.14 21:24

Limonádu jsme vyzkoušeli a je velice dobrá. Jenom nás napadlo, si po napitî fouknout do alkohol testru. Výsledek byl pozitivní. Takže pozor pro ty co nemohou pít

Odkaz na uvaření

simanova 16.06.13 19:37

Moc dobré.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 13.06.13 09:56

Repete po roce a opět na výbornou, ještě několikrát zopáknem, než bez odkvete…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 28.05.12 13:07

Většinou dělám jen obyčejný sirup, ale toto mně nalákalo a nelituji :)
Je to vynikající pití, se ale přiznám, že jsem květů dala deset obřích… Mám ráda, když je chuť hodně výrazná :)
Z první várky už zbyla jen ta jedna jediná sklenička na fotce, takže večer se jdou trhat bezinkové květy nanovo :)
Vřele doporučuji dál…

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

SaraL 08.06.11 00:42

Opravdu to nemá chybu. Nápad s droždím je prostě GENIÁLNÍ!!!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Bezinková limonáda... bezkonkurenční :-)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
192 příspěvků 10.06.14 20:09

A teď koukám na květy obalené stolisté růže, v podvečer voní po celé zahradě, možná by šlo s mátou a citronem místo bezinek, Zuzka dole v komentářích zkoušela se šípkovou růží, ale stolistky jsou buclatější :-)

 
daduuja
192 příspěvků 10.06.14 19:25

A když už jsem v tom bezovém rauši, protože květy voní po celém bytu, tak jsem naložila i s kvasnicema, jsem na ni zítra, pozítří zvědavá, ale už teď chutná a voní :-)

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 07.07.13 19:33

@birkana Mně se tento recept na limonádu líbí taky hlavně tím, že stačí cukru minimum a přitom je to super pití. A co jsem zjistila, že to jde využít na cokoli, když zrovna bez nekvete, tak jsem moc spkojená. Každý de nakládám novou várku a pořád je tak pití poruce a s minimálním úsilím… :palec:
Hodlám zkoušet další a další kombinace a při tom se budu těšit na další sezonu bezových květů ;)

 
birkana
781 příspěvků 07.07.13 18:02

Právě jsem naložila mátu – na zkoušku poloviční množství :idea: Zítra a pozítří bude horko, tak to chce něco chladivého :mavam:

Z bezinek je to opravdu jedinečná limonádička. Protože málo sladíme, dávám cukru jen polovinu.

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 07.07.13 14:53

Doplněk k mému komentáři z 05.07.13 08:56

Další kombinace v době, kdy nekvete bez a moc nám chutnaly a opět při stejném základu (voda, cukr, ciron a postup dle autorky):

  • místo bezu 2 natě meduňky
  • místo bezu 2 natě máty
 
Zuzka1973
1170 příspěvků 05.07.13 14:30

@Ačraj S jahodama jsme na tom stejně, taky už mají ty naše po sezoně… :)
Na ostružiny se moc těším, nám teprve začínají kvést, ale vypadá to, že bude pěkná úroda.
Jinna ten můj má tuhle limču nejraději s tím bezem, co bez odkvetl, dělám mu z poloviční dávky jen citronovou, a ta je taky super, když se pěkně vychladí :)
Já ten zákal z droždí nechávám na dně, nepromíchávám to před nalitím a je to pak jako opravdová limonáda, jen zaručeně bez éček, člověk ví, co do ní dal :kytka: :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 05.07.13 12:56

Tak to já již maliny sklízím, velké, sladké a ostružiny jsou v plném květu, jahody už jen sem tam, už je po sezóně. Dozrává červený i černý rybíz, Josta, tak mám v plánu udělat „pečený čaj“, všem v rodině nám chutná. :P
Tuto bezinkovou limonádu jsem také vyzkoušela, nejdříve mně tam trochu vadilo to droždí, měla jsem láhve v lednici a nakonec to bylo dobré i lahodné pití. :palec:

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 05.07.13 11:06

@birkana no, moc jich nemám, jsou to takové ty velké, plodí od začátku prázdnin do pozdního podzimu, chutnají něco mezi malinou a jahodou. Sortu nevím… sazenice mám od kamarádky, ty už je mají pěkně rozrostlé, my zatím jen takový malý trs, maliny z něj jsou ale postupně, nikdy ne najednou, takže dokud se nerozrostou, nebude z nich zatím ani sirup, ani džem…zatím jen tokovéhle jednorázovky.
Klasické maliny teprv začaly pořádně kvést a ostružiny ještě ani to ne… Rybíz už začal červenat, ale taky ne všechen… A na angrešt si ještě taky počkáme…
Tyhle maliny začínaly kvést spolu s kamčatkami a loni kvetly ještě dlouho na podzim a posledí maliny jsme otrhali před tím, než byly ty první mrazy. Teprve třetím rokem plodí a letos prvně tak, že se už dají použít i na něco jiného než jen z ruky do huby :mavam:

edit – zase překlepy :oops:

Příspěvek upraven 05.07.13 v 11:08

 
birkana
781 příspěvků 05.07.13 10:03

Odešlo dvakrát :mrgreen:

Příspěvek upraven 05.07.13 v 10:06

 
birkana
781 příspěvků 05.07.13 10:03

@Zuzka1973, ty už máš čerstvé maliny :?: :?: :?:

Tady jsou zatím mrňavé, zelené a tvrdé kuličky o průměru 5 mm. A to je zahradní velkoplodá odrůda :cert: :cert: :cert: Dřív bude zralý rybíz 8o

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 05.07.13 08:56

Bezinky už odkvetly, co pro mě zamenalo dát se do pokusů s jinými ingrediencemi, které by bezinky nahradily…
Výsledky jsou skvělé :palec:
Základ (voda, cukr, citron a postup) zachován, bez zdárně zatím nahrazen postupně tímto:

  • rebarbora (nastrouhané dva řapíky)
  • zázvor (cca 5cm strouhaného kořene, se sušeným nemám zkušenost)
  • mix rebarbory a zázvoru
  • dva pomeranče
  • okvětní lístky šípkových růží (na tu várku bylo cca půl litru)
  • maliny (250 ml čerstvých, pomačkaných)

Ještě chci vyzkoušet další kombinace a hlavně poděkovat za super recept, který lze zdárně využívat celoročně.
Denně nakládám várku, aby byla nová poruce hhned, jak se předešlá vypije, ještě nikdy nezbyla… :kytka:

 
Jaja20
2 příspěvky 12.06.13 13:15

Děkuju moc,
medu letos moc není, ale na tu limču ho trochu „obětuju“ :D

 
Ačraj
697 příspěvků 12.06.13 11:21

@DanaJ, Já totiž přehlédla, že je to Tvůj recept, to jsem byla opravdu mimo mísu, pardón. :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 12.06.13 10:34

Casino, máte pravdu, překoukla :roll: jsem ten název v receptu, zde jde jen o tu limonádku, že jsem si nasadila brejličky, 8) hned je mi to jasné, ještě že Vás tu máme, jste takový náš hlídací pejsek, no, KYNOLOG, :mrgreen: ten se nezapře. :mavam:

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 12.06.13 09:05

@Jaja20 Med by měl jít použít, cukr v sobě má a jak psala DanaJ, jde hlavně o to: nakrmit kvasinky ;)

@Ačraj Zde jde opradu jen o limo k rychlému použití, neředí se… ale je super :palec:
Ale na sirup souhlasím s tvým dávkováním, dělám jej také a těším se jak na tuhle limču, tak i na sirup :mavam:
Letos kvetou bezy přesně mýchh potřeb – pěkně postupně, ne najednou… Takže ty vzadu na zahradě jsou ještě nerozvité a ty vepředu už kvetou :)
Těším se nejen na květy, ale i na plody – džem, sirup i likér či vínko jsou z nich taky dokonalé…

 
casino
4169 příspěvků 12.06.13 00:24
"DanaJ, nevím, co máš ty za recept,

Bude to asi jen taková slabá limonádka,"
Jj, je to limonáda, ostatně jak už sám název napovídá… :)
Asi by to taky chtělo brejle 8) :mrgreen:

 
Ačraj
697 příspěvků 11.06.13 22:32

DanaJ, nevím, co máš ty za recept, bude to asi jen taková slabá limonádka, ale, to co dělám já, je to tak, na 2 l převařené, vychlazené vody se dávají skutečně 2 kg cukru, je to jako šťáva (sirup) která se potom ředí vodou, dle chutě. Mám ji v lednici, nedělám ji na hektolitry, ale jen tak ze dvou dávek, je to vynikající a osvěžující pití. :P

Příspěvek upraven 11.06.13 v 22:40

 
Ačraj
697 příspěvků 11.06.13 22:26

Dana J: stala se chyba, skočilo mně to sem 2×, tak jsem to jednou smazala ;)

Příspěvek upraven 11.06.13 v 22:35

 
DanaJ
1112 příspěvků 11.06.13 21:42

Ačraj, nééééééééé. Na dva litry jen 200g cukru. ;)
Jaja20, tak zkus třeba třinovej cukr. Jinak s medem by to mělo fungovat…jde o kvasinky, aby měly co jíst. :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 11.06.13 20:47

S medem nemám zkušenosti, ale když na 2 l vody je třeba 2 kg cukru, tak nevím, nevím, kolik medu. Já med kupuji, včeličky mi ho nenakakají. Ale upustit od kyseliny citronové, proč tam cpát chemii, lepší dát 3 citrony (na tenké plátky) řádně omyté v teplé vodě, nebo Bio. Původní recept jsem také dostala s kysel. citronovou, ale už ji nedávám. :palec:

 
Jaja20
2 příspěvky 11.06.13 20:25
Med?

Ahoj, dnes limonádu zkouším poprvé a napadlo mě-nešlo by to osladit medem? Že by to mohlo být lepší než cukrem :) Nemáte s tím někdo zkušenosti?

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 13.05.13 18:42

@Ačraj Díky za tip, citron zkusím, ať máme rozšířený výběr :kytka:

 
Ačraj
697 příspěvků 13.05.13 15:44
Limo...

Já dávám citrony nakrájené na kolečka :mavam:
Můj recept je schodný s Tvým. Letos vyzkouším tento : 40 květů, 2 l vody, 3 citrony, 2 kg cukru. :P

Příspěvek upraven 11.06.13 v 20:50

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 13.05.13 11:50

Už se na tuto dobrotu letos zase těšíme a chystáme… chybí už jen jediná věc: aby konečně rozkvetl bez :D

 
alena45
573 příspěvků 12.05.13 21:20

Už je zarobené, problém bude zohnať zajtra nejaké fľaše. Našťastie bazy mám na záhrade pre celú dedinu.

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 31.05.12 21:02

@783 hanka
Já dělám běžně tento:
http://www.labuznik.com/…erneho-bezu/
a koukala jsem, že dole v diskuzi je odkaz na ještě jeden sirup.

Tuto limonádu si chceme doma vychutnat do poslední chvíle, dokud bez pokvete :palec:
Ale klasický sirup už pomalu také navařuju do zásoby.

 
783 hanka
2 příspěvky 31.05.12 20:48

Dík moc ..už se na ni těšíme. Chci vyzkoušet ještě sirup.Nevím ale který receptík zvolit.
:lol: :lol:

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 31.05.12 10:34

@783 hanka
Já ji nechala odstát jen na lince přes noc a druhý den k večeru hned slévám do pet lahví a po vychlazení přes noc v lednici už je okamžitě k pití :palec:
I když pít jde hned druhý den, to už jsme také stihli vyzkoušet ;)
V podstatě díky tomu droždí je jedno, kde ji necháte odstát :kytka:

 
783 hanka
2 příspěvky 31.05.12 10:19

Už mám na ni chuť. Babička ji dělávala každý rok. Jen nevím kde ji nechat odstát?? V teple třeba na okně?Poradte prosím. :P :P :P

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 30.05.12 20:00

Je opravdu vynikající, zítra budu dělat už třetí várku :palec:
Sirup dělám sice také, ale ten schováme na dobu, až bezinky nebudou… Dokud kvetou, užíváme si tuhle dobrotu :palec:
Jsem ráda, že jsem tenhle recept našla :kytka:

 
toffo
244 příspěvků 30.05.12 19:54

Opravdu nemá chybu.

 
gabi
550 příspěvků 29.05.12 13:39

a znovu kvitne baza-bez…a tento napoj z nej nema chybu :)

 
SaraL
26 příspěvků 08.06.11 00:42

Opravdu to nemá chybu. Nápad s droždím je prostě GENIÁLNÍ!!!

 
DanaJ
1112 příspěvků 08.06.09 21:21
Re: Bezinková limonáda ..bezkonkurenční:-)

Nojo, u nás se to vyžunkne hned. Je to totiž oblíbený recept právě proto, že když se do toho pustím, tak je to druhý den hotový a nemusí se dlouho čekat. Tu limču všichni milujem, já je nemůžu trápit další den a říkat jím, že pak to nebude tak sladký, vypijou to i tak, to to raději míň osladím a máme to hned.;-)

 
HelcaK
958 příspěvků 04.06.09 17:52
Re: Bezinková limonáda ..bezkonkurenční:-)

Zkus cukr už neubírat, ale nechat to stát o den déle… Ten cukr totiž spotřebuje to droždí na bublinky. Je to jako s burčákem, na začátku je slaďoučký, pak už míň.

 
DanaJ
1112 příspěvků 03.06.09 23:31
Re: Bezinková limonáda ..bezkonkurenční:-)

Helcko, jsem ráda, že měla limča u vás úspěch. Na nás je pořád dost sladká, vyzkouším jí příště jen se 300g cukru. Donesla jsem i babičce a hned si objednala další.;-)

 
HelcaK
958 příspěvků 01.06.09 14:21
Re: Bezinková limonáda ..bezkonkurenční:-)

Dík, konečně se mi povedla – ta špetka droždí dělá divy. Než to zbublinkuje samo od sebe, tak mi to už kolikátý rok zplesnivělo, ale letos konečně limča byla, i když nebyly hice. A asi ještě bude :-)

 
DanaJ
1112 příspěvků 31.05.09 06:41
Re: Bezinková limonáda ..bezkonkurenční:-)

Hotovo všechno je opravené do detailu, doufám.
Mrtvolo, doopravdy stačí jen 4 velké květy, ale můžeš dát i 5 nebo 6, nic se tím nezkazí.

 
HelcaK
958 příspěvků 28.05.09 14:15
Re: Bezinková limonáda ..bezkonkurenční: - DanoJ

můžeš prosím vyplnit v receptu jeho kategorii? Jak mi osvětlil Pepíček, tak kvůli tomuto nedostatku se tenhle recept nezobrazí při vyhledávání… Díky

 
mrtvola
1394 příspěvků 26.05.09 02:41
Re: Bezinková limonáda ..bezkonkurenční:-)

Opravdu stačí jenom 4 květy? Já dávám 12 květů na litr.

 
toffo
244 příspěvků 25.05.09 20:58
Re: Bezinková limonáda ..bezkonkurenční:-)

Asi sušené, když se „měří na lžičce.“ Vloni jsem vyráběla tuto šťávu:
Můžu jen doporučit.

 
Labužník Melissa02
1 příspěvek 25.05.09 19:29
Re: Bezinková limonáda ..bezkonkurenční:-)

Přesně tohle jsem hledala (a našla :-)) ), jen nevím, jestli použít kvasnice sušené nebo „čerstvé“???? Poradí mi někdo?
Předem díky, Melissa

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: VIDEO: Nepečený cheesecake

Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

23.07.14 | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s...
TOPlist