Recept Beta-karoten v mrkvové polévce se zázvorem Veg

(Hodnoceno 1x) Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Beta-karoten v mrkvové polévce se zázvorem

Postup

V kastrole rozehřát olej a osmažit na něm cibuli do sklovita. Přidat mrkev, sladké brambory, zázvor, vývar a litr vody. Ochutit solí a pepřem.

Přivést do varu a na nízké teplotě nechat probublávat asi 20 munut, nebo až je zelenina měkká. Po částech rozmixovat v mixéru na hladko. Přidat cukr a citron podle chuti. Osolit a opepřit podle chuti.

V tomto bodě se polévka může naporcovat do vhodných nádobek a zmrazit na dobu až 3 měsíců. Před podáváním obrátit kelímek vzhůru nohama a pustit na jeho dno vlažnou vodu. Polévku vyklopit do kastrolku a pomalinku zahřívat do rozpuštění. Je-li polévka příliš hustá, tak přidat trochu vody.

Před podáváním polévku sehřát a přimíchat k ni smetanu, chcete-li.

TIP: Polévka je krásně oranžová a tak se dobře vyjímá jeden lístek koriandru uprostřed misky.

Recept je z kategorií: Zeleninové polévky



Nahlásit recept

  • 14.03.07 vloženo
  • 5315x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 střední červené cibule posekané
  • 900 g mrkví, nebo karotek posekaných
  • 2 sladké brambory (asi 600g) oloupané a na kostky nakrájené
  • 1 kus zázvoru asi 6 cm dlouhý, oloupaný a na jemno posekaný (asi 2 lžíce)
  • 1 l kuřecího, nebo zeleninového vývaru
  • hrubá sůl a mletý pepř podle chuti
  • 2 - 3 lžičky cukru
  • šťáva z 1 citronu, nebo podle chuti
  • 4 - 8 lžic sladké smetany (nemusí být)

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 19.04.13 15:22

Výborná, hřejivá polévka…
Dnes se zase ochladilo, tak přišla vhod…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Beta-karoten v mrkvové polévce se zázvorem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6355 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Beta-karoten v mrkvové polévce se zázvorem - Doubravko,

děkuji Ti za vlídná slova!

S pozdravem,

 
Labužník Doubravka02
38 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Beta-karoten v mrkvové polévce se zázvorem (Veg).

Lidi, neblbněte.. Polévka je výborná a buďme rádi, že se máme, čemu takové škorpení poslouží? Babi, díky za výborný recept a všem ostatním za jiné zajímavé recepty, kerým nás zajisté zásobují :) Dál bych to neřešila. Krásný večer (či co kdo zrovna máte) všem! A zítra začíná jaro ;-)

 
esmeralda
4773 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Beta-karoten v mrkvové polévce se zázvorem (Veg). - Babi,

to je takové pořekadlo, používané jak v češtině tak v angličtině.
Ale to ty jistě znáš…

 
babi
6355 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Beta-karoten v mrkvové polévce se zázvorem (Veg).

esmeraldo, každý nemůže být takový génius jako jsi Ty. Jenom prosím Tě neplýtvej těmi perlami na SVINÍCH!

 
esmeralda
4773 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Beta-karoten v mrkvové polévce se zázvorem (Veg). - Jezevče,

moc se omlouvám že jsem se zůčastnila této diskuze.
Jen si myslím že špatná čeština je jako špatné vaření.
Já vím…ono je to stejně „házení perel sviním“.

 
jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Beta-karoten v mrkvové polévce se zázvorem (Veg).-di

Tak tu opět máme jazykový koutek. Než ale začneš „radit“, tak si to napřed sama zopakuj. Hlavně 3. pád osobního zájména já./Komu to dělá zle?MNĚ !/ Jo, jo, nikdo není dokonalý! Takže – pojďme se raději bavit o vaření…

 
esmeralda
4773 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Beta-karoten v mrkvové polévce se zázvorem (Veg). - Babi,

já vím.
Snad se na mě zase nebudeš zlobit. Doufala jsem že si toho všimneš a opravíš to ve svém receptu. A stalo se…Překlepnout se ale opravdu může každý.

 
babi
6355 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Beta-karoten v mrkvové polévce se zázvorem - esmeraldo,

máš chybu ve slově SLADKÉ.....jak vidíš, překlep se může stát každému…

 
di
2300 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Antioxidentní mrkvo-zázvorová polévka plná Beta-Karotenu(Veg)

Babi, nezlobte se, fakt to nemyslím nijak osobně a zle (však se mrkněte do mého profilu, od koho mám asi tak nejvíc receptů uložených mezi oblíbenými), mě jen drásá ten Váš „češtin“, nic víc za tím není. Co to jsou antioxidanty a betakaroten samozřejmě vím, mě pobavila ta Vaše svérázná transkripce.
Víte co, my tady spolu právě kvůli tomu „češtinu“ občas diskutujem (mě to vážně dělá zle), když tak se mi ozvěte přes vnitřní poštu a já Vám ráda s všelijakými záludnými termíny ( a i s tou češtinou) poradím, co Vy na to?

 
babi
6355 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Antioxidentní mrkvo-zázvorová polévka plná Beta-Karotenu(Veg)

esmeraldo, děkuji za obrázek…

S pozdravem,

 
babi
6355 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Antioxidentní mrkvo-zázvorová polévka - lucianko,

dnes jsem je viděla u Alberta v Jeseníku ;o) Je to velice dobrá, ale v Česku podceňovaná zelenina. Nejsi žádná hloupá holka, jen ještě nejste na sladké brambory zvyklí, to je vše.....

Dobrou noc!

 
babi
6355 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Antioxidentní mrkvo-zázvorová polévka - marhaba,

dík za Tvoje znalosti a informace ;o)

Přeji Ti klidnou dobrou noc!

 
babi
6355 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Antioxidentní mrkvo-zázvorová polévka - Doubravko,

proč píši o beta karotenu je, že jak mrkev, tak sladké brambory ho mají vysoký obsah oproti běžným bramborám ;o) Normální brambory jsou dobré a není jiný důvod je nepoužít, jenom ten betakaroten, to je vše ;o) Děkuji Ti za komentář…

Dobrou noc!

 
babi
6355 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Antioxidentní mrkvo-zázvorová polévka plná Beta-Karotenu(Veg)

DI, možná ještě jeden dokument? Definice a informace Potřebuješ něco přeložit? Důkladně si vše přečti, abys měla alespoň sporé znalosti!

 
esmeralda
4773 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Antioxidentní mrkvo-zázvorová polévka plná Beta-Karotýnu(Veg)

Lucianko, nedovedu si představit že by se slatké brambory prodávaly jinde než v obchodu s ovocem a zeleninou, nebo v zeleninové sekci supermarketu. Aspoň jsem je tam zahlédla na návštěvě v ČR.
Moc jako brambory ale nevypadají, tak se dívej po tomhle:

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Antioxidentní mrkvo-zázvorová polévka plná Beta-Karotýnu(Veg)

a hloupý dotaz od hloupé holky – kde se koupí ty brambory slaďoučké?

 
marhaba
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Antioxidentní mrkvo-zázvorová polévka plná Beta-Karotýnu(Veg)

I my nechemici víme, že vařením se neničí všechny, ale některé prospěšné látky. A jiné naopak:

Beta-karoten- doplněk stravy, který byste si měli pořídit na léto
V našem organismu se díky beta-karotenu vytváří vitamin A, který má posilující účinek na ochranný systém organismu. Je důležitý pro funkci růstu, chrání pokožku a prospívá naším očím, především pro vidění za šera. Podle výzkumů vitamin A také omezuje škodlivý účinek kouření, smogu a stresu na lidský organismus.

Beta-karoten se nalézá v mrkvi a další barevné zelenině. Karotenoidy, mezi které patří i beta-karoten, jsou přítomny v mrkvi, špenátu, kapustě, červené paprice, petrželi a v palmovém oleji.
Pokud byste chtěli přijímat dostatečné množství beta-karotenu, a tím i vitaminu A přímo ze zeleniny, měli byste sníst za den asi 2 středně velké mrkve a podle posledních výzkumů se dokonce ukazuje, že vařená zelenina obsahuje více této látky než zelenina v syrovém stavu.

 
babi
6355 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Antioxidentní mrkvo-zázvorová polévka plná Beta-Karotýnu(Veg)

Vzala jsem první článek, ale je jich tam víc a stejně věrohodných!
" beta-carotene is an antioxidant":http://www.umm.edu/…otenecs.html

 
di
2300 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Antioxidentní mrkvo-zázvorová polévka plná Beta-Karotýnu(Veg)

Musím se k něčemu přiznat – profesí jsem tak napůl chemik, ale že existují betakarotýny a k tomu antioxidentní, to mi zatajili. Jdu vrátit diplom. ;-)
Jinak, teď už vážně, podobnou polívku taky dělám, jenom z normálních brambor, chutná nám. Bohužel vařením se všechny ty prospěšné látky zničí, lepší je jíst příslušnou zeleninu syrovou, ale to samozřejmě všichni víte.

 
Labužník Doubravka02
38 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Antioxidentní mrkvo-zázvorová polévka plná Beta-Karotýnu(Veg)

Moje tchýně dělá něco téměř identického, s normálními brambory, a polévka je vynikající :-) Ale i tak si zkusím opatřt ty sladké, abych porovnala.

 
babi
6355 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Antioxidentní mrkvo-zázvorová polévka - lucianko,

nevidím důvodu proč by se nemohly použít normální brambory, ale polévka nebude tak sytě oranžová a bude tam méně beta-karotýnu ;o) Mělo by se také přidat o tochu víc cukru a vyladit tak chutě…Dej prosím vědět, jestli-že polévku vyzkoušíš…

Přeji Ti příjemný podvečer!

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Antioxidentní mrkvo-zázvorová polévka plná Beta-Karotýnu(Veg)

babi,
můžou být v receptu namísto sladkých brambory normální?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí perníkové koření

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
TOPlist