Recept Bavorské včelí štípnutí - Bienenstich (výborný)

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Těsto:
Přesít mouku do mísy udělat do ni důlek, nalít do něj polovinu mléka, přidat cukr, kvasnice a posypat je trochou mouky. Když kvasnice začínají kvasit, přidat máslo, vejce a sůl a pomalu vpracovávat dovnitř zbytek mléka, aby vzniklo pružné těsto.

Ručně hníst těsto po 15min., až se nechytá vařečky ani mísy. Přikrýt těsto utěrkou a nechat ho nakynout po 1-2 hodiny, nebo až nakyne do dvojitého objemu.

Připravit povrch:
Rozehřát máslo a přidat cukr. Přidat mandle, skořici, vanilkový cukr a smetanu . Vařit za stálého míchání na středním ohni, až se směs stane měkkou a může se rozetžít. Pozor nespálit, ani nenechat zhnědnout. Nechat vychladnout.

Vytvarovat těsto do kruhu na plech, nebo jej vložit do velké dortové formy a nechat ho ještě na 15min. vykynout. Předehřát troubu na 180°C. Potřít těsto směsí na povrch a péct ho po 35-45min. do zlatohněda. Nechat vychladnout.

Krémová nádivka I.
Našlehat cukr, vanikový cukr i výtažek a žloutky v kastrolku na pomalém ohni, až jsou žloutky zpěněné a cukr je rozpuštěný. Za stálého míchání přidat škrob a mléko a přivéct vše do skoro varu, Sejmout s ohně a za rychlého šlehání nechat vychladnout. Našlehat máslo do pěny a zašlehat ho do zchladlého krému.

Karamelový custard nádivka II.
Našlehat vejce se škrobem, a zašlehat tam 6 lžic mléka, dát stranou.

V kastrolku přivést zbytek mléka do varu. V jiném kastrolku smíchat cukr s vodou a postavit to na střední teplotu. Zahřívat za stálého míchání a jakmile směs začne vařit, přestat míchat, zvýšit teplotu a štětcem stírat stěny kastrolku, až se uvaří karamel medové barvy. Odstavit a opatrně tam vlít vařící mléko (vybublá to nahoru). Vrátit na sporák, snížit teplotu a míchat tak dlouho, až se vše rozpustí.

Zašlehat 4 lžíce karamelu do vaječné směsy. Vrátit všechno do kastrolku a na střední teplotě šlehat tak dlouho, až custard přijde do varu a nechat ho 1 minutu povařit. Zamíchat odedna, našlehat do hladka a potom tam zašlehat máslo až se rozpustí. Rychle přecedit jemným sítem do mísy postavené v nádobě s ledovou vodou a zašlehat tam sůl a vanilku (dávat pozor, aby voda nenašplíchala do karamelu). Nechat chladit a sem tam zamíchat. Na povrch vychladlého karamelu položit mikrotenový film a vše vložit do chladničky.

Našlehat šlehačku do tuhých kopečků. Umíchat karamel do hladka. Šlehačku lehce vložit do karamelu.

Rozkrojit vychladlý koláč horizontálně, potřít ho krémem I. nebo II. a přikrýt jej opět vrškem s mandlemi.

Uschovat koláč v chladničce do doby podávání.

TIP: Koláč je výborný i bez nádivky jenom s mandlovým povrchem. Vesměs se podává během Mnichovského ¨Oktoberfest¨.

Kdykoliv peču v dortové formě se snímacím okrajem, kladu ji na plech s okrajem.

Recept je z kategorií: Koláče



Nahlásit recept

  • 17.09.03 vloženo
  • 11461x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 2 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžičky suchých kvasnic
  • 4 lžíce másla pokojové teploty
  • 1 vejce pokojové teploty
  • špetka soli
  • Směs na povrch:
  • 6 lžic másla
  • 1/3 hrnku krystalového cukru
  • 3/4 hrnku mandlových lupínků
  • špetka mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 3 lžíce sladké smetany
  • Krémová nádivka I.
  • 3 malé žloutky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1/4 lžičky mandlového výtažku
  • 2 lžíce škrobu
  • 1 hrnek mléka
  • 150 g másla
  • ...................NEBO..................
  • Karamelový custard nádivka II.
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce škrobu
  • 280 ml mléka (rozděleno)
  • 6 lžic jemného krystalového cukru
  • 2 lžíce vody
  • 1/2 lžíce másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu, nebo vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 125 ml neušlehané šlehačky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bavorské včelí štípnutí - Bienenstich (výborný)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bavorské včelí štípnutí - Helčo,

připsala jsem k receptu ještě karamelový custard se šlehačkou, tak se mrkni. Navíc jsem napsala nový recept na úplně jiné štípnutí a to nekynuté ;o)

Přeji Ti příjemný večer!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bavorské včelí štípnutí - lydia,

díky za rady přímo od zdroje a ty čokoládovo-šlehačkové chutě ;o))) Velice ohodnocuji!

Přeji Ti příjemný podvečer!

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bavorské včelí štípnutí - Bienenstich (výborný).

s těmi šlehačkami to může být fakt dobré, a když budu chtít echt luxus, tak ten puding udělat podle tohotle receptu a místo másla šlehačky… už mi kapou sliny..

 
lydia
1217 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bavorské včelí štípnutí - Bienenstich (výborný).

Já dělám Bienenstich obyčejně z těsta bez kvasnic, jde to trochu rychleji. Krém dělám pudinkový se šlehačkou - 2 balíčky pudinku uvařit podle návodu, vmíchat do vychladlého ušlehanou šlehačku, nebo 2 :-). Krém je lehčí než máslový:-), ale já kdybych mohla, tak budu dávat do všeho šlehačku ( a čokoládu)…:-)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bavorské včelí štípnutí - Helčo,

proštuduju všechna ta štípnutí co mám a zítra se ozvu ;o)

Příjemný večer!

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bavorské včelí štípnutí - Bienenstich (výborný).

S těmi bílky nevím jestli by tomu mému krému pomohly co do hustoty, ale možná to zkusím někdy příště. Ale soudě dle tohohle TARGET = _new příspěvku to byl zřejmě krém s italským vlivem :-)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bavorské včelí štípnutí - Helčo,

mám těch receptů několik, některé jsou s kvasnicemi a některé bez. U jednoho receptu se našlehaly ty 3 zbývající bílky na tuhý sníh a ten se nakonec vložil do krému. Němci jsou vesměs spořiví a nic moc nezahazují a tak nevím, jesli jsem ty bílky omylem nevynechala. Myslíš, že by to krému pomohlo? Já jsem štípnutí už dlouho nepekla…

Pa,

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bavorské včelí štípnutí - Bienenstich (výborný).

Babi, vychytávky tentokrát nebyly zapotřebí. S těstem se úžasně pracovalo. Jen jsem musela krém na ozdobu nastavit našlehaným máslem, protože mi opravdu tekl, asi jako hustější šodó. Ale mohlo to být opravdu tím, že jsem dala malé lžíce škrobu nebo málo másla. Tak jsem do cca třetiny přidala ještě jednou tolik másla, abych mohla udělat ty pusinky po obvodu. díky za chválu.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bavorské včelí štípnutí - Helčo,

jaksi se mi nezdá dostatečné jenom říct…děkuji za vyzkoušení receptu. Jsem Ti však opravdu velice vděčna a jak je vidět i beze slov ;o))) Jsi opravdu zručná v kychyni, klobouk dolů…(měla jsi zase nějaké vychytávky?)

Přeji Ti příjemný den!

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bavorské včelí štípnutí - Bienenstich (výborný).

Upekla jsem, byl vynikající. Fotka v deníčku TARGET = _new

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re:Bienenstich - lydia a Kari...

Obě dvě jste zlato ;o) děkuji za trávený čas na hledání obrázků k receptu. Opravdu ohodnocuji !

Pěkný zbytek dne!

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bavorské včelí štípnutí - Bienenstich (výborný).

Tady je ještě jeden obrázek k nakousnutí . Mňam!

 
lydia
1217 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bavorské včelí štípnutí - Bienenstich (výborný).

kairo podivej se tady: http://www.mamas-rezepte.de/index1.htm?…. jinak je velmi dobry, znam ho od me tchyne a stoji to za vyzkouseni :)))

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Kaira...

to by si můj manžel ten koláč musel co nevidět vyžádat ;o) Je to velice chutný recept mé švagrové z Würzburgu v Bavorsku.

Pěkný večer!

 
kaira
43 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bavorské včelí štípnutí - Bienenstich (výborný).

chtělo by to obrázek pro inspiraci

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bavorské včelí štípnutí - Bienenstich (výborný).

dívej, glamo, bodnutíčko je tu i od babi…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štrůdl s hlívou

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

dnes | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist