Recept Baklava

Turecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Baklava

Postup

Mandle, ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením, moučkovým a vanilinovým cukrem, rozehřejeme máslo.

Mezitím si připravíme těsto – mouku prosijeme do mísy, přidáme rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, přelijeme horkou vodou a zpracujeme tužší těsto, které přendáme na vál a po kouskách rozválíme na 10 tenkých placek. Všechny placky zarovnáme na stejný rozměr čtverce.

Máslem vytřeme menší plech a položíme na něj těstovou placku, kterou pokapeme rozpuštěným máslem, položíme druhou placku, kterou pokapeme máslem a posypeme ořechovou směsí. Takto postupujeme, až nám zbydou tři placky. Tyto 3 placky na sebe složíme, pokapeme zbylým máslem, vrchní placku potřeme rozšlehaným žloutkem a všechny tři placky nakrojíme na čtverečky. Položíme na ostatní placky a pečeme v předem vyhřáté troubě na 190° C.

Ještě teplou baklavu nakrájíme a podáváme s medovou šlehačkou. Tu si připravíme ušleháním smetany se ztužovačem, lehce vmícháme med.

Recept je z kategorií: Moučníky



Nahlásit recept

  • 14.05.04 vloženo
  • 30341x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g mandlí
  • 100 g ořechů
  • 100 g pistácií
  • mletý hřebíček na špičku nože
  • 1 PL skořice
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 sáčky vanilinového cukru
  • 150 g másla
  • 1 žloutek na potření
  • *Těsto:*
  • 300 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 1 PL citrónové šťávy
  • cca 150 ml vody
  • mouka na vyválení
  • *Medová šlehačka:*
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • 2-3 PL tekutého medu

Doporučená příloha

  • káva (pozor na srdce!), čaj, víno, limo, mléko, kakao…

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Baklava

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
gmp
1559 příspěvků 08.02.13 10:32

Bulharský obchod na Francouzské http://www.bulharskyobchod.cz/

 
JAMANA
1 příspěvek 08.02.13 09:05

Můžete mi, prosím, napsat, v jakém obchodě se dá koupit filo těsto. Děkuji JAMANA

 
kamilparobek
4 příspěvky 24.04.10 22:20
Re: Baklava

Určitě zalít sirupem.S medu,ja­blečného džusu,pomeran­č.štávy,skoři­ce a hně.cukru.Baklava je tradiční Recký moučník dneska jsem ho připravoval a byl dobrý jenom jsem dal více skořice což přebilo medovou chut.A taky mám ho raději když je sirup méně sladký a kyselý.Takže opatrně ,když tak dolít vodou.
P.S. Zítra se chystám na musaku §§§

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baklava

Pajinko, baklavu jsem nepekla, protože mi chybí strávníci a když upeču něco jiného než bábovku, drobenkové koláče a záviny, tak mi babi nadává, že to musí jíst a pak je kvůli mně tlustá … protože moji zmlsaní synáčci nic jiného sladkého, vyjma palačinek a lívanců, dukátových buchtiček a krupičné kaše nechtějí papat … vlastně, jeden pokrok jsem zaznamenala! Járovi začaly chutnat vafle se šlehačkou ;o)))

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Baklava

Pajinko, opravdu perfektní recept tu uvedla Jolana…Pravá baklava r.č. 23111, vyzkoušela jsem z kupovaného těsta filo …vynikající a žádný jiný recept už asi zkoušet nebudu. Jolanko – díky.

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baklava

Baklava, která není zalitá sirupem, by byla podle mě nejedlá, hrozně suchá, navíc jednotlivé vrstvy by se rozpadávaly.

Já znám baklavu z teňoučkých listů těsta „filo“ (těsto je bez tuku, proto se potom vyválené listy potírají máslem nebo olejem) a „utopenou“ v sladkém sirupu
(tj. svařená voda s cukrem a citronovou šťávou). Takovou jsem jedla v Řecku a Turecku a takovou dělám doma. Podobná bude zřejmě i ta na obrázku.

 
Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baklava

Pendičko, máš tento recept vyzkoušený ? Já jednou dělala baklavu podle zlaté knihy Mary Berry a vůbec se mi nepovedla. Jak je to s tou Tvojí baklavou ? :-))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Dýňové zelí

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na...
TOPlist