Recept Baklava

Turecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Baklava

Postup

Mandle, ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením, moučkovým a vanilinovým cukrem, rozehřejeme máslo.

Mezitím si připravíme těsto – mouku prosijeme do mísy, přidáme rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, přelijeme horkou vodou a zpracujeme tužší těsto, které přendáme na vál a po kouskách rozválíme na 10 tenkých placek. Všechny placky zarovnáme na stejný rozměr čtverce.

Máslem vytřeme menší plech a položíme na něj těstovou placku, kterou pokapeme rozpuštěným máslem, položíme druhou placku, kterou pokapeme máslem a posypeme ořechovou směsí. Takto postupujeme, až nám zbydou tři placky. Tyto 3 placky na sebe složíme, pokapeme zbylým máslem, vrchní placku potřeme rozšlehaným žloutkem a všechny tři placky nakrojíme na čtverečky. Položíme na ostatní placky a pečeme v předem vyhřáté troubě na 190° C.

Ještě teplou baklavu nakrájíme a podáváme s medovou šlehačkou. Tu si připravíme ušleháním smetany se ztužovačem, lehce vmícháme med.

Recept je z kategorií: Moučníky



Nahlásit recept

  • 14.05.04 vloženo
  • 30688x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g mandlí
  • 100 g ořechů
  • 100 g pistácií
  • mletý hřebíček na špičku nože
  • 1 PL skořice
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 sáčky vanilinového cukru
  • 150 g másla
  • 1 žloutek na potření
  • *Těsto:*
  • 300 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 1 PL citrónové šťávy
  • cca 150 ml vody
  • mouka na vyválení
  • *Medová šlehačka:*
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • 2-3 PL tekutého medu

Doporučená příloha

  • káva (pozor na srdce!), čaj, víno, limo, mléko, kakao…

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Baklava

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
gmp
1559 příspěvků 08.02.13 10:32

Bulharský obchod na Francouzské http://www.bulharskyobchod.cz/

 
JAMANA
1 příspěvek 08.02.13 09:05

Můžete mi, prosím, napsat, v jakém obchodě se dá koupit filo těsto. Děkuji JAMANA

 
kamilparobek
4 příspěvky 24.04.10 22:20
Re: Baklava

Určitě zalít sirupem.S medu,ja­blečného džusu,pomeran­č.štávy,skoři­ce a hně.cukru.Baklava je tradiční Recký moučník dneska jsem ho připravoval a byl dobrý jenom jsem dal více skořice což přebilo medovou chut.A taky mám ho raději když je sirup méně sladký a kyselý.Takže opatrně ,když tak dolít vodou.
P.S. Zítra se chystám na musaku §§§

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baklava

Pajinko, baklavu jsem nepekla, protože mi chybí strávníci a když upeču něco jiného než bábovku, drobenkové koláče a záviny, tak mi babi nadává, že to musí jíst a pak je kvůli mně tlustá … protože moji zmlsaní synáčci nic jiného sladkého, vyjma palačinek a lívanců, dukátových buchtiček a krupičné kaše nechtějí papat … vlastně, jeden pokrok jsem zaznamenala! Járovi začaly chutnat vafle se šlehačkou ;o)))

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Baklava

Pajinko, opravdu perfektní recept tu uvedla Jolana…Pravá baklava r.č. 23111, vyzkoušela jsem z kupovaného těsta filo …vynikající a žádný jiný recept už asi zkoušet nebudu. Jolanko – díky.

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baklava

Baklava, která není zalitá sirupem, by byla podle mě nejedlá, hrozně suchá, navíc jednotlivé vrstvy by se rozpadávaly.

Já znám baklavu z teňoučkých listů těsta „filo“ (těsto je bez tuku, proto se potom vyválené listy potírají máslem nebo olejem) a „utopenou“ v sladkém sirupu
(tj. svařená voda s cukrem a citronovou šťávou). Takovou jsem jedla v Řecku a Turecku a takovou dělám doma. Podobná bude zřejmě i ta na obrázku.

 
Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baklava

Pendičko, máš tento recept vyzkoušený ? Já jednou dělala baklavu podle zlaté knihy Mary Berry a vůbec se mi nepovedla. Jak je to s tou Tvojí baklavou ? :-))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kinder řezy

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s...
TOPlist