Recept Bábiny bramborové škubánky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Oloupané pokrájené brambory uvaříme v osolené vodě ne příliš do měkka. Pak s nich slijeme vodu, vodu uschováme a brambory zasypeme moukou, načež do nich uděláme obrácenou vařečkou několik děr až ke dnu, nalejeme na ně část slité vody z brambor a na mírném ohni na okraji plotny je přikryté necháme zvolna povařiti, aby se spařila mouka. Asi 20min.

Poté přebytečnou vodu slijeme a brambory důkladně rozmačkáme a umícháme tak, aby těsto bylo hladké a tuhé. Podle chuti osolíme a pak vykrajujeme kousky ostrou lžicí v horkém sádle, nebo másle namočenou. Kousky klademe na mísu, načež je mastíme sádlem a sypeme smaženou, drobně nakrájenou cibulkou.

Můžeme je také na pekáči usmažit a podávat jako přílohu k masu, nebo je můžeme posypat strouhaným tvarohem a cukrem a omastit máslem, nebo posypat pomletým mákem a cukrem a pomastit sádlem.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla



Nahlásit recept

  • 15.02.04 vloženo
  • 27303x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1kg brambor
  • sůl
  • 200g hrubé pšeničné mouky
  • 80g sádla
  • 40g cibule, nebo 30g máku + 30g cukru + sádlo, nebo strouhaný tvaroh + máslo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bábiny bramborové škubánky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
iva  13.05.11 06:24

Mne taky učily (babička a i mamka), že knedlíky z nových brambor nejdou. Jenže já mám k těm z pytlíku odpor a i v létě chuť, tak je vařím z brambor po celý rok a vždy se povedou. Usoudila jsem, že se to říká proto, že nové brambory jsou drahé a použití na knedlíky se zdálo jako plýtvání.

 
midla
266 příspěvků 12.05.11 11:55

Wydříku : Tak z litru mlíka by mělo být škvarečků tak na ochutnání (možná prý i lžíci, jestli to má mamka ještě „ve voku“). Škvařit prý docela pomaličku. Nakonec posolit. Jo a připomněla mi, že nám to dávala někdy i na chleba, tak to by mohla být pro tebe varianta.

 
wydra  12.05.11 09:55

Asi mate Casino jina jatra ! Moje nikdy jako kamen nebyla. Nebo to umim tak dobre udelat. To vite, leta praxe, leta driny ! :-P

 
casino
4379 příspěvků 12.05.11 09:46

Solení jater :twisted:
Von Kamenožrout zelený by si na soleném játru určitě pošmákl :mrgreen:

 
wydra  12.05.11 09:23

Midlo, ja budu nekdy rada, kdyz budu mit jeden ! :-P Ale vim jak vypada jeden skraloup s litru dobreho mlika (kupovano bezne v mlikarne) a tak si myslim, by na ochutnani stacil.

 
midla
266 příspěvků 12.05.11 09:17

Hehe, wydro, moje sestra se taky mohla po škraloupech utlouct. Nejradši si je strkala do pusy přede mnou a mě se zvedal žaludek. Pak jsem žalovala, že mi dělá naschvály a že nebude z čeho dělat kalovičku.
To bude nějaký rodinný výmysl mojí babičky nebo prababičky, máma si to přinesla z rodiny (ze Šumavy). Co jsem se ptala, tak to nikde neznali, nedělali a škraloupy hříšně vyhazovali. Zkusím se ještě zeptat, kolik se těch škraoupů tak musí nasbírat, aby se to dalo vůbec ochutnat. Máma mívala v lednici hrneček, kam ty škraloupy dávala. Na ten hrneček jsem střehla i jen dívat.

 
wydra  12.05.11 08:55

Vidite devcata, ja se se solenim jater nikdy nezaobirala. Vzdycky jsem je solila jako kazde jine maso a nevim, ze by nesly ukousnout ? Ono je rozdil, kdyz je maso (treba rizek) osolene predem, nebo kdyz se dosoluje. A sul ja mam rada a je zdrava a kazdy at si soli jak sam uzna za vhodne . Ja posloucham „svou zizen“ a ne vedecke studie :lol:

 
wydra  12.05.11 08:49

Teda midlo, tohle jsem nikdy neslysela ani nevidela! A uz asi nemam sanci , pokud nekde nesezenu mliko od zivy kravy. U nas doma se mleko svarovalo a jako jedna z mala deti jsem vzdycky skraloup milovala. Babicka nam ho s dedou vzdycky rozdelila spravedlive. Ale ze by se daval na panvicku a smazil, to fakt slysim prvne a udelam vsechno, abych tohle ochutnala . Ono se nekdy nejaka krava potka a treba bude mit i mliko ! :-P
Krasny recept, ani o tom nevis ! Midlo, :potlesk:

Příspěvek upraven 12.05.11 v 08:50

 
midla
266 příspěvků 12.05.11 08:41

Jako děti jsme škubánky chtěly jen „s kalovičkou“. A rozhodně to nebylo za trest za špatné známky. To už neochutnám. Zná to někdo? Máma schovávala škraloupy z mlíka, to pak dala na pánvičku, jak se to vysmažovalo, tak to dělalo takové křupavé hrudky. Posolila to a tím se mastily škubánky. Ty hrudky krásně křupaly.

 
Alis
2617 příspěvků 11.05.11 20:38

Jo, Wydro, přesně tak. Sestra dělá bramboráky levou zadní, nastrouhá, nasype, okoření, někdy přidá to, jindy ono… Pokaždé jí koukám pod ruce, pokaždé se snažím přijít na ten fígl… A nic. :-( Ty její jsou prostě geniální a nidky se mi takové nepovedly. (Ona zase stojí opodál a snaží se přijít na fígl, proč se mi nesráží tatarka či omáčky - ani jedna nedovede druhé odpovědět) :-D

Van.Thomas: za věty „Dá se to použít jako příloha k masu nebo jako trest za špatné známky. Ale kdyby mi tohle pekla babička, našel bych si jinou“ zasloužíš řád dobré nálady. Moji jsi - i přes neúspěch s vařením škubánků - zvedl trojnásobně :-)

 
glama  11.05.11 20:22

Alis máš pravdu, vždyť já bramboráky z nových brambor dělala taky!!! Bramboráky tam být neměly.. Neměla tam být brkaše?? Z nových ji určitě nedělám… :think:
Nad solením jater nepřemýšlím, nesolím ze zvyku a setrvačnosti..
Podobné je to s kváskem..obvykle se dává pozor, aby nepřišel do kontaktu se solí a kdo to neví, ho osolí a on vyběhne taky :-D
:mrgreen:

 
wydra  11.05.11 20:12

Alis, bramboraky jdou, umi moje znama taky ty nejlepsi na svete, ja neumim takove a pritom je dela levou zadni, nastrouha, nasype, dela male placicky, okraje krupave, aaaaaaaaach ! Jenze bramborak poji vajicko, kdezto skubanky jsou jen brambory s moukou.
Slovy wydry si muzes pujcit jakakoliv a kdykoliv, nejsou patentovana ! :-P

 
Alis
2617 příspěvků 11.05.11 19:58

JJ, Wydra má nejspíš pravdu, stejně jako naše babičky. Už před nedávnem jsem psala, jak naše babičky nás učily nesolit játra a jak moje neposlušná maminka přišla na to, že je to blbost a játra solíme v naší rodině běžně (Nemluvím o hovězích, ta nedělám a nemám zkušenosti. Mluvím o vepřových a drůbežích). Jsou daleko chutnější. Dokonce mi to nedávno (čirou náhodou) potvrdil jeden šéfkuchař v TV Barrandov.

Stejně tak byla neposlušná moje sestra, největší odbornice na bramboráky v širokém okolí. Její bramboráky z nových brambor jsou NEPŘEKONATELNÉ a odvažuji se půjčit si slova Wydry: AŽ OKUSÍŠ, NEBUDEŠ DĚLAT JINÉ!!! :-P

Se škubánkami nemám žádné zkušenosti.. takže tady vlastně jenom plácám… :-)

Příspěvek upraven 11.05.11 v 19:59

 
glama  11.05.11 17:55

Jj, wydra má pravdu… to mě už kdysi dávno babička učila, že z nových brambor se podobná jídla (škubánky, bramboráky, brklíky aj. ) dělat nedají. Obsahují málo škrobu, nejsou moučnaté a tak nedrží při sobě, těsto není mazlavé :-)
Ale opékané škubánky dělá i rovnou, nečekám do druhého dne. I když dávno je maminka dělávala také až druhý den, v podstatě ze zbylých brambor. První den škubánky s mákem, neopékané a druhý den, co zbylo, opéci. Ty jsem měla vždycky stokrát raději! :-D
Díky za vzpomínku :-)
:mrgreen:

 
wydra  11.05.11 17:35

Thomasi, skubanky zasadne, jenom a pouze ze STARYCH brambor! Melo by to byt uvedene v receptu !
A pak- osum stouchu do kucmouchu, to si pamatuj , rikala babicka (a nejen ta moje).

Uvidis jake budes mit vyborne skubanky, az sezenes stare brambory. A opekat pak az druhy den. Vypadaji jako rizky, zlate, vynikajici !

 
van.Thomas
185 příspěvků 11.05.11 16:29

Tak buď se něco nepovedlo, nebo to z nových brambor prostě nejde. Těsto se nepropeče, jen na povrchu se udělá více či méně černý škvarek, uvnitř je to stále syrové, ať dělám tenké či silné. Nejlepšího výsledku jsem dosáhl, když jsem je smažil jen tak pomaloučku nasucho na pánvi. Jíst se to dalo, ale nic, po čem bych se utloukl. Dá se to použít jako příloha k masu nebo jako trest za špatné známky. Ale kdyby mi tohle pekla babička, našel bych si jinou. :mrgreen:

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bábiny bramborové škubánky.

My ty vykrojené škubánky ještě řádně osmažíme na pánvičce dozlatova. A jíme jen tak, bez příloh. Je to moc dobré.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smetanový koláč s revení

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Jahodový pohár Jahodový pohár
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist