Recept Babiččin medový koláč

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tento recept je velmi starý a mnohem chutnější než samotný drahý medovník. Jeden z mých pokladů, po kterém se vždy zapráší.

Tip: S přípravou kaše na krém můžeme začít jako první, protože dlouho chladne. Těsto musíme zpracovávat a válet za horka, protože když chladne, tak tuhne.

Postup

Příprava těsta:
Do kastrolu dáme cukr, vejce, med, sádlo a důkladně zamícháme. Postavíme na sporák a za stálého míchání na mírném ohni začneme zahřívat. Až směs začne houstnout a začne se vařit, tak přidáme sodu a zamícháme. Směs nakypí. Odstavíme z ohně a ihned nalijeme do mouky. Za horka vypracujeme vláčné těsto, ze kterého si na pomoučněném válu vytvarujeme váleček a rozdělíme ho na dva díly. Každý díl hned vyválíme na menší obdélník a přendáme na sádlem vymazaný plech. Na plechu těsto vytaháme rukama až ke krajům plechu, aby se zaplnila jeho plocha. Každou placku pečeme v předehřáté troubě cca 5–10 min. při 180°C do zhnědnutí.

Příprava krému:
Nejdříve si za stálého míchání uvaříme kaši z mléka, hrubé mouky a vanilkového cukru. Poté si v míse ušleháme změklé máslo s moučkovým cukrem (můžeme přidat i žloutek pro zjemnění krému) a nakonec ušleháme s vychladlou kaší.

Hotový krém nandáme na jednu upečenou placku, rovnoměrně rozetřeme a přikryjeme druhou plackou. V igelitu necháme přes noc odležet při pokojové teplotě. Druhý den hotový koláč pocukrujeme moučkovým cukrem, odřízneme okraje (asi 1 cm) a nakrájíme na čtverečky.

Recept je z kategorií: Dezerty



Nahlásit recept

  • 12.10.08 vloženo
  • 9396x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min

Ingredience

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 60 g sádla
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • (1 žloutek)

Doporučená příloha

  • Káva, čaj

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ondrus.lukas 08.07.12 18:47

nejlepší recept a nejlepší koláč! když se udělá správně, nedá se s ním nic srovnat! rozhodně 5*

Diskuse k receptu Babiččin medový koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Tesscrabbe
2 příspěvky 09.10.12 08:27

Tady není zmíněné nikde, ale jinak se přidává do každého krému na medovník co jsem tak viděla.. tak se jen ptám.

 
di
2297 příspěvků 08.10.12 23:13

Asi se blbě koukám, nebo neumím číst, ale to Salko tam nějak nevidím, ani v diskusi.

 
Tesscrabbe
2 příspěvky 08.10.12 21:49

Zdravím, chci se jen zeptat, zda-li je krém stejně dobrý, i když se tam nepřidá Salko? Mám ho doma, tak bych ho tam klidně přidala, ale nechci zkazit tenhle recept. Díky za info ;)

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččin medový koláč

Občas (už dlouho ne) dělám „medové řezy“, tak jsem šla kouknout na recept a on je úplně stejný. :-) Jen ho mám z poloviční dávky, šlehám raději ve vodní lázni, vyválím dvě přibližně stejné placky, upeču a nechám dva dny odpočívat zabalené do folie a pak teprve spojím krémem. Krém dělám z másla a pudingu a na vrch rumovou polevu. Krájím na obdélníčky. :-) Řezy jsou opravdu výborné a recept je to hodně starý. Díky za připomenutí, zase se do nich musím někdy pustit. ;-)…T.

 
KUBIS
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Babiččin medový koláč

ahoj, není za co:)je to recept původně od mé prababičky. je hodně straý. teď tenhle koláč dělá moje babička a v nynější době také já. dělal jsem ho i včera a před chvilkou jsem si dal po večeři kousek:)je to prostě vynikající medový dezert a podle mě chutná mnohem lépe než samotný drahý medovník:)a hlavně není tak pracný;) mějte se všichni hezky a přeju hodně radosti při pečení tohoto vynikajícího chuťového požitku;)
 KUB!S

 
Radka.Radecka
17 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččin medový koláč

Děkuji, Kubisi.
To je ten recept, který se mi podařilo ztratit a všichni známí měli na medový koláč trochu jiný.
Já jsem měla v receptu, že se z těsta pečou pést 4 placky-mimochodem vyválet je je o nervy. A sama jsem v krému část cukru nahradila medem.
Placky vydží nenaplněné klidně 3–4 měsíce.
Ještě jednou díky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Tatranské kuře Tatranské kuře
Kuře na medu Kuře na medu
TOPlist