Recept Babiččin medový koláč

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tento recept je velmi starý a mnohem chutnější než samotný drahý medovník. Jeden z mých pokladů, po kterém se vždy zapráší.

Tip: S přípravou kaše na krém můžeme začít jako první, protože dlouho chladne. Těsto musíme zpracovávat a válet za horka, protože když chladne, tak tuhne.

Postup

Příprava těsta:
Do kastrolu dáme cukr, vejce, med, sádlo a důkladně zamícháme. Postavíme na sporák a za stálého míchání na mírném ohni začneme zahřívat. Až směs začne houstnout a začne se vařit, tak přidáme sodu a zamícháme. Směs nakypí. Odstavíme z ohně a ihned nalijeme do mouky. Za horka vypracujeme vláčné těsto, ze kterého si na pomoučněném válu vytvarujeme váleček a rozdělíme ho na dva díly. Každý díl hned vyválíme na menší obdélník a přendáme na sádlem vymazaný plech. Na plechu těsto vytaháme rukama až ke krajům plechu, aby se zaplnila jeho plocha. Každou placku pečeme v předehřáté troubě cca 5–10 min. při 180°C do zhnědnutí.

Příprava krému:
Nejdříve si za stálého míchání uvaříme kaši z mléka, hrubé mouky a vanilkového cukru. Poté si v míse ušleháme změklé máslo s moučkovým cukrem (můžeme přidat i žloutek pro zjemnění krému) a nakonec ušleháme s vychladlou kaší.

Hotový krém nandáme na jednu upečenou placku, rovnoměrně rozetřeme a přikryjeme druhou plackou. V igelitu necháme přes noc odležet při pokojové teplotě. Druhý den hotový koláč pocukrujeme moučkovým cukrem, odřízneme okraje (asi 1 cm) a nakrájíme na čtverečky.

Recept je z kategorií: Dezerty



Nahlásit recept

  • 12.10.08 vloženo
  • 9615x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min

Ingredience

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 60 g sádla
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • (1 žloutek)

Doporučená příloha

  • Káva, čaj

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ondrus.lukas 08.07.12 18:47

nejlepší recept a nejlepší koláč! když se udělá správně, nedá se s ním nic srovnat! rozhodně 5*

Diskuse k receptu Babiččin medový koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Tesscrabbe
2 příspěvky 09.10.12 08:27

Tady není zmíněné nikde, ale jinak se přidává do každého krému na medovník co jsem tak viděla.. tak se jen ptám.

 
di
2303 příspěvků 08.10.12 23:13

Asi se blbě koukám, nebo neumím číst, ale to Salko tam nějak nevidím, ani v diskusi.

 
Tesscrabbe
2 příspěvky 08.10.12 21:49

Zdravím, chci se jen zeptat, zda-li je krém stejně dobrý, i když se tam nepřidá Salko? Mám ho doma, tak bych ho tam klidně přidala, ale nechci zkazit tenhle recept. Díky za info ;)

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččin medový koláč

Občas (už dlouho ne) dělám „medové řezy“, tak jsem šla kouknout na recept a on je úplně stejný. :-) Jen ho mám z poloviční dávky, šlehám raději ve vodní lázni, vyválím dvě přibližně stejné placky, upeču a nechám dva dny odpočívat zabalené do folie a pak teprve spojím krémem. Krém dělám z másla a pudingu a na vrch rumovou polevu. Krájím na obdélníčky. :-) Řezy jsou opravdu výborné a recept je to hodně starý. Díky za připomenutí, zase se do nich musím někdy pustit. ;-)…T.

 
KUBIS
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Babiččin medový koláč

ahoj, není za co:)je to recept původně od mé prababičky. je hodně straý. teď tenhle koláč dělá moje babička a v nynější době také já. dělal jsem ho i včera a před chvilkou jsem si dal po večeři kousek:)je to prostě vynikající medový dezert a podle mě chutná mnohem lépe než samotný drahý medovník:)a hlavně není tak pracný;) mějte se všichni hezky a přeju hodně radosti při pečení tohoto vynikajícího chuťového požitku;)
 KUB!S

 
Radka.Radecka
17 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččin medový koláč

Děkuji, Kubisi.
To je ten recept, který se mi podařilo ztratit a všichni známí měli na medový koláč trochu jiný.
Já jsem měla v receptu, že se z těsta pečou pést 4 placky-mimochodem vyválet je je o nervy. A sama jsem v krému část cukru nahradila medem.
Placky vydží nenaplněné klidně 3–4 měsíce.
Ještě jednou díky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Vánoční kuba s houbami

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí...
Cuketové placky Cuketové placky
TOPlist