Recept Babiččin makový závin

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Babiččin makový závin

Postup

Do utřeného másla dobře zamícháme špetku soli, žloutky, vejce, kůru, cukr a třeme asi 15min. Pak přidáme vykynutý kvásek připravený z kvasnic, trochy vlahého mléka a špetky cukru. Přidáme zbytek mléka a nahřátou prosátou mouku. Zaděláme tužší těsto, které dobře vypracujeme a dáme je přikryté utěrkou vykynouti do dvojitého objemu.

Pak vyválíme lehce obdélník asi 1cm silný, pomažeme jej připravenou nádivkou, ze dvou stran zabalíme do středu a dáme znovu vykynouti na pečícím papírem vyložený a máslem pomazaný plech.

Pak jej pomažeme trochu našlehaným vejcem a posypeme na hrubo posekanými oříšky. Pečeme jej v předem vyhřáté, horké troubě do červena.

Tradiční nádivka:
Mák vaříme po 3/4 hodiny ve vodě změkčené čistěnou sodou. Když se voda vyvaří, přidáme mléko a vaříme ještě 15min. Pak mák dáme do mísy, která k tomu účelu má ostré stěny a dobře jej utřeme. Potom do něj zamícháme cukr, máslo, strouhaný perník, skořici, vanilku, hořkou mandli a čokoládu. Nádivku promícháme a studenou plníme těsto.

TIP: Také můžeme mák umlít a povařený s mlékem dále připravit jako třený. Podle babičky, mletý není nikdy tak chutný, ale tak jej připravuji já.

Recept je z kategorií: Záviny



Nahlásit recept

  • 05.09.03 vloženo
  • 34913x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 500g mouky (polovina hladké a polovina hrubé)
  • sůl
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 100g cukru
  • 25g kvasnic
  • 1/4l vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 120g másla
  • 10g másla na plech
  • 1 vejce
  • 30g oříšků
  • Nádivka:
  • 180g modrého máku
  • 3/8l mléka
  • 120g cukru
  • 10g másla
  • 60g strouhaného perníku
  • vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • 20g čokolády
  • 1 hořká mandle, nebo několik kapek olejového výtažku z hožkých mandlí (nemusí být)

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Babiččin makový závin

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
lydia
1201 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččin makový závin.

blankki, potři závin makovou nádivkou a polož oloupaná, na kousky nakrájená jablka a mate-li rádi rozinky. Nedostaneš koupit Strohrum? Ten je velmi dobrý, také ho používám.

 
blankki
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Babiččin makový závin.

Makový závin je muj třetí pokus o recept od „babi“. Prvni dva, vánočky, vyšly výborně. Na těsto jsem
použila opět kvasnice v prášku (Fleischmann's), neboť čerstvé jsem v US ještě neviděla. Tentokrát jsem sáhla po rychlených, Rapid Yeast, a asi jsem udělala chybu, protože těsto bylo po upečeni lehce suché, a méně nadýchané. Vizuelně závin dopadl na jedničku, opět jsem ho musela zdokumentovat pro své přátele v ČS. Mák jsem uvařila podle receptu, misto perníku, který taky tady neni běžně k mání, jsem přidala tzv. perníkové koření, podle receptu z netu, tj. mletý kardamom, anýz, hřebíček, skořici a zázvor, od všeho špetku, pouze skořice víc. Koření makovou náplň pozvedlo, musím říci. Škoda, že tady nekoupím náš osvědčený „tuzemský“ rum, ten byl do pečení nejlepší, ta rumová esence prostě v Bacardi nebo v jiných karibských rumech není. Na další pokus s makovým závinem přidám kyselou smetanu napůl s mlékem, to se mi při vánočce velmi osvědčilo, a koupím regulérní kvasnice, které musí normálně kynout, žádné rychlíky. Také jsem nasekala vlašské ořechy a posypala jimi makovou nádivku před zabalením a nevadily. Napadlo mě, že by se daly do závinu přidat i nakrájene a v mouce a cukru obalené švestky. To bude můj třetí pokus. Děkuji za recept, „babi“, jak mi řekla jednou sousedka, co má catering service, každý recept se musí alespoň 10× vyzkoušet, aby pořádně fungoval.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Treska po švédsku

Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

dnes | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové...
TOPlist