Recept Autentický Shepherd"s Pie - Ovčácký pekáček

(Hodnoceno 1x) Irská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Autentický Shepherd

Postup

Uvařit brambory v trochu osolené vodě do měkka. Rozmačkat je do hladka, zamíchat do nich mléko, hořčici, sůl a pepř. Předehřát troubu na 200°C.

Usmažit maso do světle hněda. Rozdrobit ho několikrát vařečkou. Přidat cibuli, celer a mrkev a smažit další 2-3min. Často míchat, aby se maso nepřilepilo ke dnu.

Přidat vývar se škrobem a za stálého míchání přivéct do varu. Sejmout s ohně, osolit, opepřit, přidat Worcestershire omáčku a rozmarýn.

Směs z masa vložit do 1.75l zapékací misky, nebo pekáčku a nahoru ozdobně rozložit bramborovou směs. Péct po 30-35min. do zlatohněda a křupava.

Podávat horké přímo z kastrolku, nebo misky.

Recept je z kategorií: Mleté maso



Nahlásit recept

  • 08.08.03 vloženo
  • 18942x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800g moučných brambor, oloupaných a na kostky nakrájených
  • 60ml mléka
  • 1 lžíce celozrnné hořčice, nebo nastrouhaný křen podle chuti
  • trocha másla
  • 500g pomletého libového jehněčího masa, nebo hovězího
  • 1 posekaná cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru na jemné plátky nakrájeného
  • 2 na drobno pokrájené mrkve
  • 2 lžíce kukuřičné moučky rozmíchané v 150ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce Worcestershire omáčky
  • 2 lžíce posekaného čerstvého rozmarýnu, nebo 2 lžičky usušeného
  • sůl a pepř

Doporučená příloha

  • Čerstvá zelenina.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ellamniel 22.12.10 23:20

Recept jsme vyzkoušeli..a všem mooc chutnalo.. jen jsme neměli zrovna worchestrovou omáčku..tak jsme dali trošku dijonské medové hořčice do masové směsi a chutnalo to skvěle..hlavně díky tomu rozmarýnu..

Diskuse k receptu Autentický Shepherd"s Pie - Ovčácký pekáček

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 21.02.11 22:35

glamo, jsi rychlejsi :mrgreen: :-D

 
babi
6360 příspěvků 21.02.11 22:33

Jasmin, sigrid, ajticku, ellamniel, opozdene Vam vsem mnohokrat dekuji za vyzkouseni receptu :-D

KAMČO, zajiste ano, muzes pouzit kureci maso, rozmaryn muzes zamenit trebas za estragon, avsak uz by se to melo jmenovat jinak 8-o leda ze by ovcacek pasl take nekolik kurat :-D

 
glama  21.02.11 22:18

A proč by to nešlo??
Pokud ti nevadí, že to pak už nebude Ovčácký pekáček, ale např. Drůbežářský pekáček, a že to bude chutnat trochu jinak, tak klidně druh masa vyměň. Není důvod, aby to nebylo také chutné.
Prostě uvaříš něco jiného, než je původní recept. A původní recept se tím pádem stane tvou inspirací…
:mrgreen:

Příspěvek upraven 21.02.11 v 22:19

 
kaira
43 příspěvků 21.02.11 22:00

DOBRÝ DEN,CHCI SE ZEPTAT,ŠLO BY TO I Z KUŘECÍM MASEM NEBO JINÝM DRŮBEŽÍM?DĚKU­JI KAMČA

 
ellamniel
7 příspěvků 22.12.10 23:20

Recept jsme vyzkoušeli..a všem mooc chutnalo.. jen jsme neměli zrovna worchestrovou omáčku..tak jsme dali trošku dijonské medové hořčice do masové směsi a chutnalo to skvěle..hlavně díky tomu rozmarýnu..

 
Frantiska
920 příspěvků 14.04.09 18:58
Re: Autentický Shepherd´s Pie - kukni sem romanavelebova

tak tady mas inspiraci jak psat recepty. Snad ti to do budoucna pomuze, to napsat srozumitelneji :) Ja vim, jak je tezke se psanim vyjadrit presne (aspon pro me je to tezke)

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický Shepherd´s Pie - Ovčácký pekáček.

dnes upečeno i snědeno… vřele doporučuji…
jen opatrně s rozmarýnem, je značně aromatický a ne každý ho snáší…

přeji hezký večer :-)

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický Shepherd´s Pie - Ovčácký pekáček.

Dovolte mi také si omočit. Dělám tohle jídlo už dlouho, od svého pobytu v Anglii, kde jsem se ho naučila od tchýně, a protože vše má mnoho variant, dělám ho trochu jinak. Používám vařené nebo pečené maso, podle toho,co mi zbyde od předchozího dne. Základ dělám stejně jako v Čechách haši, tzn. zpěněnou cibulku zasypu moukou, posmažím a zaliju vývarem, pak přidám mleté, tepelně upravené maso. Kořením ho ale curry, s nímž příliš nešetřim (požívám anglickou variantu „mild“), a světe zboř se - hrozinky! Takto připravený základ urovnám do vymazané zapékací misky a překryji ho bramborovou kaší, okořeněnou solí, pepřem a muškátovým oříškem, občas i posekanou zelenou petrželkou. Zapékám v horkovzdušné troubě při cca 160st. asi 2O minut až půl hodiny, prostě až je povrch dozlatova. I název používám jiný. Pokud ho překládám, říkáme tomu pastýřská paštika.

 
Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický Shepherd´s Pie - Ovčácký pekáček.

Děkuji za recepty a vysvětlení. receptů na páje je opravdu spousta, např. tady

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický Shepherd´s Pie - Ovčácký pekáček.

Omlouvám se, že odepisuji až dnes, včera jsem se k počítači nedostala. Jasmin, díky za přečtení receptu. Recept je z Irska a mám ještě jiný z Velké Británie, který se trochu liší. Na ten rybí pekáček/Fish Pie mám recept z UK také a tak ho co nevidět přidám. Děkuji Ti za zájem!

Hejo, těch receptů je zajisté víc a musím říct, že nám chutná přidání hořčice nebo i křenu. Někdy se přidává i posekaná jarní cibulka. Přidá to bramborám na chuti. Jsem ráda, že jsem vzbudila zájem i o rybí pekáček.

No, tak koukám, že possum si už pospíšila a recept přidala. Mám však dosti jiný a tak ho někdy také přidám.

Všem přeji pěkný den,

 
possum
464 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický Shepherd´s Pie -Hejo,

ja do kase taky hortici nedavam, a naucila jsem se to jidlo tady. Jinak tam davam vic zeleniny. A delam v mikro:-)) Myslim, ze jsem sem uz recept kdysi dala.

 
possum
464 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický Shepherd´s Pie - Jasmine,

za 5 tam mas recept na fish pie. :-))

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický Shepherd´s Pie - Ovčácký pekáček.

Jasmine, to jídlo, o kterém píši níže, bylo přesně tohle, (sledovala jsem, jak to připravovali, jen ta hořčice mi tehdy asi unikla nebo si to už nepamatuji) a stejně se to i jmenovalo.

 
Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický Shepherd´s Pie - Ovčácký pekáček.

Já jsem právě taky v anglické rodině, ještě před více než 10 lety, jedla něco jako zapečenou bramborovou kaši s kousky ryby vevnitř, bylo to pokryté plátem těsta, dokonce ozdobeno nějakými vykrajovanými kousky, jako lístečky atd. Asi mě ten název tehdy moc nezaujal, nebo jsem to zapomněla, nicméně myslela jsem si, že ta ovčácká paštika či koláč bude něco na tenhle způsob. A ono je to hlavou dolů :-)
Takže vlastně mi pořád název tohohle původního jídla zůstává skryt…

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický Shepherd´s Pie - Ovčácký pekáček.

Tak tomuto receptu jsem moc ráda. Jídlo jsem jedla na návštěvě v tradiční anglické rodině, přílohou byla různá zelenina jen lehce ovařená v páře (víceméně neochucená) a moc mi to chutnalo. Při nejbližší příležitosti vyzkouším, jsem zvědavá, budu-li si ještě (po 10 letech) vybavovat tu chuť.
Dík Babi za recept a Jasmine za vytažení do diskuse.

 
Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický Shepherd´s Pie - Ovčácký pekáček.

Četla jsem o něm v knize Hledači mušlí, ale nevěděla jsem, oč přesně jde. Děkuji, Babi.

 
pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický Shepherd´s Pie - Ovčácký pekáček.

mělo by to tak být, díky za upozornění :)

 
anthemis
30 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický Shepherd´s Pie - Ovčátský pekáček.

No nezlobte se na me, ale nemelo by to byt nahodou ‚ovcacky pekacek‘? :(

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Shepherd´s Pie - dík za přidání obrázku ;o)
Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist