Recept Autenticky klasická "Svíčková Wellington"

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Autenticky klasická

Postup

Svázat hovězí každých 3cm kuchyňskou nití. Rozehřát olej na pánvi a přidat hovězí. Smažit, až je hnědé ze všech stran. Vyjmout, odstranit niť a nechat vychladmout. Uschovat 1 1/2 lzic štávy z pánve na omáčku. Pomazat maso paštikou a potom houbovou nádivkou.

Rozválet těsto na pomoučeném vále do obdelníku natolik velkého aby stačilo na obalení masa. Lehce pomazat okraje vejcem. Obalit maso a dobře pritlačit . Položit spojem dolů na pomaštěný plech. Ze zbytků těsta vykrájet jednoduché tvary listů atd. na ozdobu. Pomazat zbytkem vajíčka. Péct v horké troubě 10min. zpomalit troubu a péct dalších 30min.

Podávat nakrájené s omáčkou a obložené řeřichou (vodní), nebo jinou oblohou.

Houbová nádivka (duxells):
Rozehřát máslo na pánvi, přidat cibuli a smažit za stálého míchání, až je měkká. Přidat houby, víno a vařit, až jsou houby měkké a štáva vysmažená. Přidat mouku, míchat, až vše zhoustne. Přidat lanýže, chcete-li. Nechat vychladnout.

Omáčka:
Rozehřát uschovanou šťávu z pánve, přidat mouku a nechat zhnědnout. Sundat z ohně a postupně zamíchat dovnitř víno, brandy, vývar a W. omáčku. Vrátit na oheň, míchat až omáčka vaří a zhoustne. Přecedit.

TIP: Svíčková Wellington se podává s nějakou z klasických omáček, jeko je Bearnaise, Colbert, Madeira, Perigourdine, nebo Chateaubriand.

P.S.
Recept na Pravou svíčkovou Wellington¨byl údajně pojmenován po Arthuru Wellesley, který se stal prvním vévodou z Wellingtonu. V roce 1815 velel anglické armádě proti Napoelonovi u Waterloo a jak známo bitvu vyhrál. Vévoda miloval recept se svíčkovou s duxells (houbová nádivka), Madeirským vínem, lanýži a játrovým paté, vše zapečené v listovém těstě, jak bylo v té době velice módní.

Recept je z kategorií: Hovězí maso



Nahlásit recept

  • 05.06.02 vloženo
  • 24858x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kg svíčkové
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g paštiky (husí, kačení - pate do foie gras)
  • 375 g zmraženého lístkového těsta (rozmrzlé)
  • 1 vejce lehce našlehané
  • Houbová nádivka (duxells):
  • 30 g másla
  • 1 malá cibule, na jemno posekaná
  • 400 g hub, na jemno posekaných
  • 1 černý lanýž na drobno posekaný (nemusí být)
  • 2 lžíce suchého červeného vína
  • 2 lžičky mouky
  • Omáčka:
  • 1 1/2 lžic mouky
  • 1/2 hrnku madeirského vína (Sercial)
  • 3 lžíce brandy
  • 1 hrnek hovězího vyvaru
  • 3 lžičky Worcestershire omáčky

Doporučená příloha

  • Malé osmažené brambůrky, mladý čerstvý hrášek, malé mrkvičky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Autenticky klasická "Svíčková Wellington"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Frantiska
922 příspěvků 30.03.09 04:27
Re: Autenticky klasická ¨Svíčková Wellington¨.

tak tohle je recept pro svickovou :)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Recept z roku 2002 - nový obrázek...Děkuji ;o)
Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist