Recept Autenticky klasická "Svíčková Wellington"

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Autenticky klasická

Postup

Svázat hovězí každých 3cm kuchyňskou nití. Rozehřát olej na pánvi a přidat hovězí. Smažit, až je hnědé ze všech stran. Vyjmout, odstranit niť a nechat vychladmout. Uschovat 1 1/2 lzic štávy z pánve na omáčku. Pomazat maso paštikou a potom houbovou nádivkou.

Rozválet těsto na pomoučeném vále do obdelníku natolik velkého aby stačilo na obalení masa. Lehce pomazat okraje vejcem. Obalit maso a dobře pritlačit . Položit spojem dolů na pomaštěný plech. Ze zbytků těsta vykrájet jednoduché tvary listů atd. na ozdobu. Pomazat zbytkem vajíčka. Péct v horké troubě 10min. zpomalit troubu a péct dalších 30min.

Podávat nakrájené s omáčkou a obložené řeřichou (vodní), nebo jinou oblohou.

Houbová nádivka (duxells):
Rozehřát máslo na pánvi, přidat cibuli a smažit za stálého míchání, až je měkká. Přidat houby, víno a vařit, až jsou houby měkké a štáva vysmažená. Přidat mouku, míchat, až vše zhoustne. Přidat lanýže, chcete-li. Nechat vychladnout.

Omáčka:
Rozehřát uschovanou šťávu z pánve, přidat mouku a nechat zhnědnout. Sundat z ohně a postupně zamíchat dovnitř víno, brandy, vývar a W. omáčku. Vrátit na oheň, míchat až omáčka vaří a zhoustne. Přecedit.

TIP: Svíčková Wellington se podává s nějakou z klasických omáček, jeko je Bearnaise, Colbert, Madeira, Perigourdine, nebo Chateaubriand.

P.S.
Recept na Pravou svíčkovou Wellington¨byl údajně pojmenován po Arthuru Wellesley, který se stal prvním vévodou z Wellingtonu. V roce 1815 velel anglické armádě proti Napoelonovi u Waterloo a jak známo bitvu vyhrál. Vévoda miloval recept se svíčkovou s duxells (houbová nádivka), Madeirským vínem, lanýži a játrovým paté, vše zapečené v listovém těstě, jak bylo v té době velice módní.

Recept je z kategorií: Hovězí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.06.02 vloženo
  • 25716x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kg svíčkové
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g paštiky (husí, kačení - pate do foie gras)
  • 375 g zmraženého lístkového těsta (rozmrzlé)
  • 1 vejce lehce našlehané
  • Houbová nádivka (duxells):
  • 30 g másla
  • 1 malá cibule, na jemno posekaná
  • 400 g hub, na jemno posekaných
  • 1 černý lanýž na drobno posekaný (nemusí být)
  • 2 lžíce suchého červeného vína
  • 2 lžičky mouky
  • Omáčka:
  • 1 1/2 lžic mouky
  • 1/2 hrnku madeirského vína (Sercial)
  • 3 lžíce brandy
  • 1 hrnek hovězího vyvaru
  • 3 lžičky Worcestershire omáčky

Doporučená příloha

  • Malé osmažené brambůrky, mladý čerstvý hrášek, malé mrkvičky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Autenticky klasická "Svíčková Wellington"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Frantiska
924 příspěvků 30.03.09 04:27
Re: Autenticky klasická ¨Svíčková Wellington¨.

tak tohle je recept pro svickovou :)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Recept z roku 2002 - nový obrázek...Děkuji ;o)
Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist