Recept Autentické ruské "Bliny" Pra

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Autentické ruské

Postup

Rozetřít kvasnice s 1 lžičkou cukru do 2 lžic vlažné vody a přimíchat 2-3 lžíce pšeničné mouky. Nechat na teplém místě vzejít (asi 15min.)

Do velké mísy dát zbytek pšeničné mouky a 2/3 pohankové. Dobře promíchat, vytvořit důlek a vlít dovnitř polovinu mléka a kvásek. Dobře vypracovat v hladké těsto. Přikrýt mísu utěrkou a nechat na teplém místě nakynout (asi 3 hodiny).

Znovu vypracovat těsto s přidáním zbytku pohankové mouky. Nechat nakynout další 2 hodiny. Znovu promíchat a po částech přidat žloutky smíchané se zbytkem mléka, rozpuštěné máslo, kyselou smetanu a špetku soli a cukru.

Našlehat bílky, jemně je vložit do těsta a nechat stát po 30min.

Smažit blini na trochu pomaštěné pánvi rozpuštěným máslem (používám rozříznutou bramboru, kterou namáčím do másla a mastím s ní pánev) na dosti prudkém ohni po obou stranách do zlatohněda.

Podávat horké na míse s miskou másla, miskou kyselé smetany a miskou kaviáru na ledě, nebo uzeného lososa (používám marinovaného lososa, který si sama připravím a podobný recept je na Labužníku).

Také jablečná kaše a kyselá smetana je dobrá.

Recept je z kategorií: Palačinky a lívance



Nahlásit recept

  • 09.10.02 vloženo
  • 31134x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 25g droždí (nebo 7g sušeného v sáčku)
  • cukr
  • 300g pšeničné polohrubé mouky
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 75g pohankové mouky
  • 500ml vlažného mléka
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • špetka soli a cukru
  • 3 lžíce kyselé smetany
  • rozpuštěné máslo na smažení
  • máslo a kyselá smetana na podávání, po případě trocha kaviáru, nebo uzeného lososa

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Autentické ruské "Bliny"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
jolana
4988 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentické ruské ¨Bliny¨ (PRA).

Bliny v postupe a spusta dalsich receptov na krasnych strankach pre tych co ovladaju rustinu..;-) ..pekny vecer..:)

http://gotovim-doma.ru/view.php?…

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Berry...

nó, věděla jsem o tom a už po několik dní mně to připomíná Ajta s Toustíkem. Dostala jsem od nich i krásnou růži ;o) Chtěla bych jenom podotknout, věřte mně nebo ne, o čísla mně opravdu nejde, ale líbí se mi mezi většinou labužníků a hlavně Pepíček je ohromnej! Na Labužníku jsem od začátky roku 2002 a musím říct, že jsem toho už dost zažila, jak špatného, ale hlavně toho dobrého ;o) Vážím si v tomto rozháraném světě jakéhokoliv dobrého slova!

Jitka

 
Labužník Berry02
80 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi,

víš že jsi vložila na Labužníka už 3000 receptů? Gratuluju k výročí a doufám že jich máš ještě minimálně jednou tolik v zásobě protože jsou výborné !!! :))) Děkuji.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Bliny nyní i s obrázkem, děkuju Pepíčku.........
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: ¨Bliny¨- Ajti a Toustíku...

Právě jsem dočetla (ne poprvé) tu kouzelnou knížečku pana Seiferta a mám radost, že jste přidali úryvek s jeho popiskem jak připravit ruské Bliny. Recept mám opravdu z Ruska ;o)

Přeji Vám pěkný den!

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentické ruské ¨Bliny¨ (PRA). - B.M.

B.M. - máš pravdu… ještě jedna chybička se vloudila… do mého doprovodného textu - bliny jsou rodu mužského… takže pan Seifert psal o ruských blinech… ne o ruských blinách… :-)

Děkuji za upozornění. :-)

 
B.M.
8 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentické ruské ¨Bliny¨ (PRA).

nic ve zlém, ale chybička se vloudila i do čeština pana Seiferta.

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentické ruské ¨Bliny¨ (PRA). - oprava

chybička se vloudila… tady je správně napsaný odkaz na Gravlax ;o))

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentické ruské ¨Bliny¨ (PRA). - Babi
  • „Už jste někdy ochutnali ruské bliny?
    Nevadí, napíši vám recept. Je jednoduchý, i když není právě laciný. Ale koneckonců ten kaviár můžete vynechat.
    Bliny jsou vlastně naše známé lívance. V Rusku je však pečou z ječné mouky, neslané a veliké jako talíř. Po upečení klademe bliny na sebe, aby zůstaly dlouho vlahé. To je vše. Když jich máme už dost napečeno, dáme se do jídla. Teď přijde však to nejdůležitější. Když položíme blin na talíř, dáme na něj trochu kaviáru, plátek uzeného lososa, kousek matjesa v oleji, sardelové očko, vypeckovanou olivu, kousek kapie nebo jinou ingredienci v této tónině. Pak vše zabalíme do blinu, polijeme horkým rozpuštěným máslem a hustou sladkou smetanou.
    Když to pak ochutnáte, rozplesají se vám všechny chuťové buňky, kolik jich vůbec v ústech máte. Necháte je plesat, pokud těch blinů nesníte aspoň pět. Poprvé jsem jich snědl asi sedm, ale to je moc.
    Bliny přímo volají po vodce. Nebraňte se tomu, byli by jste sami proti sobě. Chvílemi se vám zdá, že byly vymyšleny, aby se k nim mohla vodka vydatně pít. Každý blin si žádá, a to dost naléhavě a přísně, aby byl ihned spláchnut stupečkou vodky. Ale spíš větší číškou.
    Ať vám tedy chutná!“*

    Tak tolik pan Jaroslav Seifert o ruských blinách v knize „Všecky krásy světa“.
    K tomu není co dodat. Snad jen to, že my jsme uzeného lososa nahradili marinovaným lososovým pstruhem dle receptu na Gravlax target=“_blank“ od Babi.

Ajta & Toast

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist