Recept Autentické išlské dortíčky císaře Franze Josefa (z lásní Ischl)

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Autentické išlské dortíčky císaře Franze Josefa (z lásní Ischl)

Postup

Dohromady smíchat oříšky, mouku a sůl. Našlehat máslo pomocí ručního šlehače do lehka. Zašlehat dovnitř cukr do hladka a lehka. Pomocí lžíce vmíchat dovnitř mouku s ořechy a umíchat pevné těsto. Rozdělit na dva díly, z každéhé utvořit kouli, zploštit ji a zabalit do plastického filmu. Nechat v chladniče po 30min.- 2 hodiny. Před vyválením na chvíli nechat stát při pokojové teplotě.

Jednu mřížku v troubě dát do vrchní 1/3 a jednu do polviny trouby. Předehřát troubu na 180°C. Vyložit dva plechy pečícím papírem.

Na trochu pomoučeném vále vyválet těsto na 3mm. Těsto se na začátku může zdát drobivé, ale spojí se pomocí válečku na těsto. Kulatou, ozubenou 6-6.5cm formičkou vykrájet kolečka a pomocí špachtle, nebo kulatého nože je přenést na plech, asi 2.5cm od sebe. Z odřezků udělat kouli, přikrýt ji plastickým filmem a pokračovat s druhou polovinou těsta. Spojit všechny odřezky, znovu je vyválet a vykrájet je na kolečka. Celkově by mělo být 24 koleček.

Péct asi 12-15min., až je cukroví zlatohnědé. Během doby pečení přeměnit umístění plechů a taktéž je dát zadní částí dopředu. Nechat dortíčky trochu zchladnout a přendat je na mřížku, na které je nechat vychladnout úplně.

Slepit dortíčky 1 lžičkou zavařeniny tak, aby jejich hladká strana byla uvnitř. Poskládat je na mřížku asi 2.5cm odsebe a mřížku položit nad plech s nízkým okrajem.

Připravit polevu: V ohnivzdorné misce položené nad pomalu vařící vodu (miska se nesmí vody dotýkat) smíchat kávu, vodu a čokoládu. Často zamíchat, až se čokoláda rozpustí. Po kostkách vmíchat dovnitř máslo a nechat vše trochu zchladnout.

Teplou polevu nalít na dortíčky a pomocí špachtle ji uhladit nahoře i po stranách. Doprosřed dortíčků nasypat trochu pistácií, nebo mandlí. Polevu nechat ztuhnout na chladném místě.

P.S. Lázně Ischl s jednou z nějlepších světových cukráren Zauner jsou v horním Rakousku a byvaly oblíbeným letním místem cisaře Franz Josefa a tímto pádem také vysoké společnosti z Vídně, která si odvážela krabice dortíčků domů a tak rozšířila jejich slávu. Išlské dortíčky -¨Ischler Törtchen¨jsou dnes v repertoáru většiny pekáren bývalého Rakousko-Uherska.

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované



Nahlásit recept

  • 10.08.03 vloženo
  • 17306x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 70g na sucho opražené a na jemno nastouhané mandle
  • špetka soli
  • 150g másla pokojové teploty nakrájeného na kostičky
  • 2/3 hrnku jemného krystalového cukru
  • Náplň:
  • 1/2 hrnku zavařeniny z červeného rybízu, nebo malinové, doře promíchané
  • Ploleva:
  • 140g hořké čokolády na drobno posekané
  • 2 lžíce horké silné kávy
  • 2 lžáce horké vody
  • 2 lžíce másla
  • Ozdoba:
  • 1 lžíce na sucho opražených, na drobno posekaných pistáciových oříšků, nebo mandlí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Autentické išlské dortíčky císaře Franze Josefa (z lásní Ischl)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Ivous0077
17 příspěvků 13.12.10 16:53

Babi, už jsi ten recept zkoušela? Já včera ano a jsem trochu zmatená. Těsto mělo jinou konzistenci, než linecké, křehké apod., což by nevadilo, ale pečením ta kolečka jednak trochu ztratila tvar, ale hlavně jaksi vysublimovaly, takže výsledkem jsou tenoučké křupavé placičky, takové křehké vafličky. Nevím, jestli se mi podaří je namazat marmeládou, a pokud ano, budu muset dávat alespoň tři na sebe. Jinak jsou ale dobré, krásně křupavé (už jsem jich pár snědla jen tak).

 
lydia
1220 příspěvků 22.11.09 22:35
Re: Autentické išlské dortíčky císaře Franze Josefa (z lásní Isch

Já bych si dovolila nesouhlasit s dobou, kdy dortičky vznikly :-). Ischler dortičky vznikly v roce 1950 a v roce 1958 byly na světové výstavě v Bruselu vyznamenány zlatou medailí. Do kavárny Zauner sice císař chodil, ale na jiné dobroty:-)
Také jsou 2 druhy ischler dortíčků . Jemné, které se dělají z křehkého lineckého těsta a plní se čokoládovým krémem, vrstva krému je asi 1 cm vysoká, polévají se čokoládovou polevou a zdobí drcenými pistaciemi, někdy půlkami ořechů.
Do druhého druhu se přidávají do těsta lískové ořechy a kolečka se plní marmeládou. Poleva je čokoládová se 2 pl lžícemi silné kávy.
Ale to určitě nic nezmění na tomto receptu. Bude stejně dobrý.

 
casino
4388 příspěvků 20.11.09 23:48
Re: Autentické išlské dortíčky císaře Franze Josefa (z lásní Isch

klaaarka, díky za resuscitaci :o) Tento rec. mi byl zatím utajen. Peču podobné podle odkazu z diskuze.
Těsto neznám, ale polevu ano: může se dělat přímo na vodní lázni. Při troše opatrnosti se to daří i na přímém plameni. K vánočnímu pečení dělám pro potahování polevy větší množství, dortičky do ní (polo)máčím (je to rychlejší, úhlednější) a zbytek použiji do čokonáplní a do nepečeného cukroví…
V diskuzi je perla, myslím že se nejedná o překlep: dialektika? :-()

 
klaaarka
222 příspěvků 20.11.09 21:54
Re: Autentické išlské dortíčky císaře Franze Josefa (z lásní Isch

Prosím, máte někdo vyzkoušen přímo tento recept? Můžete poradit, jak se s těstem pracuje, případně upozornit na úskalí? Moc děkuji. Klára

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentické išlské dortíčky - muso

děkuji Ti za pěkný komentář, jsem Ti za něj vděčna. Doufám, že dortíčky se povedou a hlavně, že Vám budou chutnat ;o)

Příjemný víkend Ti přeje,

 
muso
118 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentické išlské dortíčky císaře Franze Josefa (z lásní Isch

Babi,děkuji za tak krásně a detailně rozepsaný recept,jde do oblíbených a letos o vánocích si pochutnáme.Sice jsem tvé překlepy přehlédla a hledat je nebudu,ale zato vím,že to podle tvéhu receptu udělá i nezkušená kuchařka a o to jde.Díky,že se s námi dělíš o své zkušenosti a na paní dokonalou nedej

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječné dortíčky z lásní Ischl.

Ahoj Salgo, někdy, když mám hodně, mandlí nebo oříšků tak je pražím v jedné vrstvě na suchém plechu, kterým sem tam zatřepu, aby se mandle, nebo oříšky obrátily. Když mám mensí dávku pražím je na suché pánvi a pak je vyklopím na papírový ubrousek, aby na pánvi, nebo plechu ještě nedošly.
Išlské dortíčky jsem také dříve pekla podle české verze, Išlské dortíčky , až jsem našla pravý rakouský recept.
Salgo, doufám, že Ti budou tyto rakouské dortíčky chutnat! Navíc Ti děkuji za Tvou poznámku o překlepech ;o)

Pěkný den Ti přeje,

 
salgo
146 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi

ten recept vypadá skěle! Letos s ním nahradím klasické „Išlské dortíčky“ z kakaového těsta a s máslovým krémem, co dělávala moje babička.
Jen se chci zeptat, jak pražíš mandle, pečeš je nasucho v troubě? Díky za radu i recept!
PS: Z poznámek o překlepech si nic nedělej. Důležitý je obsah a ne to, když někdo občas omylem sáhne vedle. To jsou od Lišky jen kyselé hrozny.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ejo...

mnohokrát Ti děkuji ;-)))

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Liško...

Stručné vysvětlení … překlepy v mých textech nechtěně jsou (říkám jim šotek), tak jako gramatické chyby! Většinu textů překládám, neopisuji je z češtiny a navíc nemám českou klávesnici, ale severoamerickou, takže k dialektice musím tak trochu oklikou. Nevadí mně korekce, vesměs jsem za ně vděčná. Totiž, ono nejde o to co se řekne, ale jakým způsobem.
Přeji Ti krásný den!

 
Eja
3615 příspěvků 25.01.09 03:43
Labužník

opravdu není o češtině. Když si člověk přečte seriózní deníky nebo týdeníky, tak by nad češtinou zaplakal a nad počtem překlepů také. Babin " pakáč" místo pekáče a Pepíčkova „paprska“ místo papriky jsou už takový Labužnický folklór. Pokud překlep nemění srozumitelnost textu, tak o co jde? / Co je to palastický film, to si jde domyslet/.Množství receptů, kterým nás Babi a Pepíček zásobují, je úžasné a samozřejmě čím více textu, tím větší riziko překlepů. Navíc nevím, jak by naše čeština vypadala, kdybychom leta žili za oceánem. Je mi líto, že se kritizují Ti, kdo věnují Labužníku nejvíc času. Některé recepty od občasných přispěvatelů jsou mírně řečeno ne moc přínosné a taky nikoho nenapadne napsat, že to je recept k ničemu.

 
Labužník liška02
19 příspěvků 25.01.09 03:43
Vím,

že je to server s recepty a ne o češtině, ale těch překlepů:((

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Králík pečený na česneku

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist