Recept Autentická polévka z Pekingu

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Autentická polévka z Pekingu

Postup

Ve velkém hrnci smíchat vývar s vodou a přivéct do varu. Zamíchat dovnitř česnek, zázvor a sambal oelek. Nepřikryté nechat vařit asi 3 min., až směs začne vonět.

Přidat maso, houby, bambusové výhonky, víno, šťávu a pepř. Přivéct do varu, snížit teplotu a vařit asi 5min., nebo až je maso uvařené.

Smíchat škrob s vodounavíc a zamíchat jej do polévky. Za stálého míchání vařit, až polévka trochu zhoustne.

Za stálého míchání pomalinku přidat vejce do mírně vařící polévky. Rozdělit tofu a šalotky do misek a zalít je horkou polévkou

P.S.:Polévka je jenom nepatrně kořeněná, tak akorát pikantní.
Pro jednu porci 1491kJ a 19.6g tuků

Recept je z kategorií: Speciální polévky



Nahlásit recept

  • 01.05.03 vloženo
  • 17970x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1.25l kuřecího vývaru
  • 250ml vody
  • 1 stroužek česneku, na drobno nakrájený
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička sambal oelek
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 200g kuřecí panenky, nebo masa z vrchní části nohy (stehno) bez kůže a tuku na tenko nakrájené
  • 8 shiitake hub, bez noh (sušené předem namočit v horké vodě ma 30min.) na tenké plátky nakrájené
  • 100g bambusových výhonků z konzervy
  • 2 lžíce rýžového vína, nebo sherry
  • 80ml limetové šťávy, nebo citronové
  • 1 lžička ke-tsiap/ketjap
  • až 1 lžička rozdrceného sichuánského, nebo černého pepře
  • 2 lžíce Tapioka, nebo kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody navíc
  • 3 vejce lehce našlehané
  • 300g hedvábného tofu (měkkého) nakrájeného na kousky
  • 4 zelené šalotky nakrájené diagonálně na tenké plátky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Autentická polévka z Pekingu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
exczech
297 příspěvků 18.05.14 18:29

@Lindaa Mas pravdu, je to jarni cibulka. Shalotka je mala cibulka.

 
jolana
4988 příspěvků 14.06.11 20:40

..neuvareno celkom 100 percent autenticky, ale aj tak je fajnova..Babi,vda­ka :)

 
Lindaa
114 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentická polévka z Pekingu - babi

To nebyly knedlícky, spís housticky, bez náplne. Neco na zpusob flútes, pravdepodobne kynuté, pecené v troube, nenadýchané, testo bylo jakoby slepené dohromady - konzistenci bych popsala jako nepropecené domácí rohlícky/housticky, ale pritom to bylo propecené, na povrchu lehce krupavé, kulaté v prumeru asi 7cm - no nevím jestli se v tom mým popisu zorientujes, kazdopádne dekuji za rady. Mimochodem zbytek polévky jsem vzala s sebou do práce a rozdelily jsme si jí s kolegyní k obedu - byla jeste lepsí nez vcera.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentická polévka z Pekingu - Lindaa,

recept mám přímo z Číny. No, s těmi změnami to asi vyhovovalo našim jazykům. Co se týče knedlíčků, tak jedny jsou na Labu ZDE . Je těžké určit, které v restauraci podávali, je jich hodně. Vesměs jsou plněné masem, nebo mořskými živočichy a jsou napařované. Někdy se na typických porcelánových lžících k polévce podává jeden knedlík, jako je třebas tento ZDE . Máš-li zájem, podívám se po nějakých dalších receptech. S tou jarní cibulkou a zelenou šalotkou máš pravdu.

Přeji Ti pěkný den!

 
Lindaa
114 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentická polévka z Pekingu (R).

Ahoj babi,
minulý týden jsme s kolegyní navstívili cínskou restauraci a moc nám zachutnala Pekingská polévka. Po neúspesném pátraní po receptu jsem si vzpomela (po dlouhééé dobe) na Labuzníka a jako vzdy nezklamal. Takze jsem dneska vyzkousela tvou polévku - byla super, mozná lepsí nez v restauraci. Provedla jsem na ní pár zmen, protoze jsem ani v jednom z mnou dostupných supermarketu nesehnala shiitake houby a tak jsem pouzila zampióny, místo rýzového vína bílé, vynechala jsem ke-tsiap a vejce. Navíc netusím, co je to salotka (vím, ze je to nejaký druh cibule a to je vse) a tak jsem pouzila nasekanou jarní cibulku (mozná ze to je ono). Výsledek byl prekvapující, pouze trosku ostrý, ale to nevadí. Dík. NAkonec dotaz - v restauraci podávali k polévce jakési moc dobré teplé koblizky-housticky, nevís na ne recept?

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi ...

… nemáš se za co omlouvat, to já si vymýšlím. Děkuji za vypovídající komentář. Podle fotky mám za to, že jsme se strefili. Nyní už to opravdu musím vyzkoušet. Příjemné mayové dny přeje Ivo.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo...

omlouvám se, vesměs přidávám vysvětlivky, ale u tohoto receptu jsem opomněla. Sambal oelek (někdy také ulek, nebo olek) je indonézkého původu a je to slaná pasta z pomletých chilli papriček. Můžeš nahradit v hmoždíři utřenými chilli papričkami s trochou soli. Omáčka Ke-tsiap se dá nahradit tak zvanou rybí omáčkou z orientálního obchodu (s tou opatrně, je hodně silná), nebo přinejhorším, trochou sardelové pasty. Zítra bude u receptu obrázek, na kterém je vidět lesklá, rosolovitá konsistence. Měj se pěkně!

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi ...

… děkuji za pomoc. Nejprve budu muset sehnat některé suroviny a jakmile je budu mít pohromadě, tak vyzkouším a dám vědět, zda to ti naší asijci dělají správně. Ale ještě tě musím poprosit, aby jsi mi prozradila, co je „sambal oelek“.
Děkuji.

PS: díky Tebe už mám představu o tom, jak vypadá ona hořčice.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist