Recept Anglický vánoční "Christmas Plum Pudding" - klasická tradice

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Anglický vánoční

Postup

Lůj umeleme nebo na jemno posekáme. Rozkvedláme vejce. Posekáme hrozinky na jemno. Vyškrábneme semínka z vanilkového lusku (ten můžeme použít na přípravu vanilkového cukru). Všechny přísady smícháme v těsto a zpracujeme. Necháme 2 - 3 hodiny odpočinout a potom ještě jednou prohněteme.

Pudinkovou formu, nebo kameninovou hlubokou mísu vymažeme máslem a naplníme těstem po okraj. Formu přikryjeme dobře omaštěným víkem, nebo pomaštěným pergamenovým papírem. Kameninovou mísu ještě musíme pevně zabalit do utěrky, jejíž rohy nahoře zavážeme.

Vaříme ve vodní lázni 5 - 6hodin. Voda musí sahat tak do 1/3 pudinkové formy a sem tam ji zkontrolujeme. (Pudink je hotový, když má tmavě hnědou ořechovou barvu a na dotek je poměrně tuhý). Potom formu otevřeme a dáme vychladnout.

Potom ji znovu uzavřeme a dáme na 4 týdny do chladna odpočinout.

Asi 2 hodiny před podáváním se puding musí znovu povařit ve vodní lázni, nebo nad parou. Potom se vyklopí na předem nahrátou mísu. Ozdobí se snítkou cesmíny, přinese ke stolu, polije se ohřátým koňakem (nebo jiným alkoholem) a zapálí. Nebo se ještě ozdobí omáčkou a její zbytek se podává v omáčníku.

TIP: Pudink se taktéž může podávat s ¨Rumsabayon¨ krémem, nebo vanilkovou omáčkou.

Recept je z kategorií: Dezerty



Nahlásit recept

  • 08.11.06 vloženo
  • 20070x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 100 g sekaných mandlí, nebo vlašských ořechů
  • 100 g hrozinek sultánek
  • 50 g hrozinek korintek
  • 100 g sušeního rybízu, nebo hrozinek
  • 40 g kandované citronové kůry
  • 40 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 g bílé strouhanky
  • 80 g hnědého cukru
  • 80 g loje od hovězích ledvinek, nebo přepuštěného másla
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • ne špičku nože mleté skořice
  • na špičku nože muškátového květu
  • 2 vejce
  • 50 g anglické zavařeniny, hořké pomerančové
  • 100 ml brandy
  • 1/2 lusku vanilky
  • na podávání
  • omáčky http://www.labuznik.com/recept/hard-sauce-omacka-na-vanocni-pudink-i-jine-dobroty/
  • tp://www.labuznik.com/recept/brandy-sauce-omacka-na-sladkosti-i-k-jejich-vyrobe/

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Anglický vánoční "Christmas Plum Pudding" - klasická tradice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
teddybear
89 příspěvků 18.10.09 06:04
Re: Anglický vánoční ¨Christmas Plum Pudding¨- klasická tradice.

Kuchtičko, ten recept je více méně poctivý. Sice v tom úplně původním se ovoce sklízí po celé léto a podzim, tak jak dozrává a skladuje se v plátěném sáčku, v němž se zalévá lojem, ale to už je spíš jen legenda. Snad se ještě najde někdo, kdo ho připravuje tak, jak to Babi popsala, ale drtivá většina lidí už dnes puding kupuje horový a na Boží hod ho jen ohřeje a poleje omáčkou. Dostane se v každém supermarketu, velmi oblíbené jsou pudingy od Marks & Spencera. Já ho kupuju z jedné rodinné firmy na venkově v bio kvalitě, je velmi dobrý, sám bych podobný neudělal, ani kdybych se sebevíc snažil.

 
KuchtickaZelvicka
59 příspěvků 18.10.09 05:36
Re: Anglický vánoční ¨Christmas Plum Pudding¨- klasická tradice.

Zajímalo by mě jestli někdo recept zkoušel a jak se mu puding povedl?

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist