Recept Křehké bábovičky s tekutým středem

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Křehké bábovičky s tekutým středem

Postup

V ohnivzdorné misce postavené nad mírně vařící vodou rozehřát máslo a čokoládu. Mezi tím našlehat vejce, žloutky a cukr do husta.

Našlehat ještě dosti teplou čokoládu s máslem a rychle do ni zašlehat vaječnou směs s moukou pouze tak dlouho, než se vše spojí.

Lehce vymastit a vysypat moukou (osobně používám kakao místo mouky) formičky velikosti asi 110 ml (mohou to být i hnivzdorné hrníčky s rovnýma stěnama atd.). Pořádně vyklepnout ven jakýkoliv zbytek mouky. Těstíčko rozdělit do formiček. Takto připravené se mohou ihned péct, anebo uschovat do příštího dne v chladničce, avšak potom je přivéct k pokojové teplotě.

Předehřát troubu na 230°C. Formičky poskládat na plech a péct je asi 6 - 7 minut, kdy okraje budou tuhé, avšak střed bude ještě dosti měkký.

Opatrně formičky obrátit na talířky a nechat je stát tak 10 sekund. Potom nadzdvihnout jednu stranu formičky a bábovičky vypadnou ven na talířek.

Ihned je podávat ještě teplé.

P.S. Tyto ambróziové bábovičky jsou ve dvouch absolutních formách čokolády … křehká ochranná schránka pro tekutý teplý střed. Bábovičky údajně vznikly, když chef Vongerichten připravoval nový recept a nedočkavě a předčasně vyjmul formičky z trouby. Místo očekávaného pevného drobícího se středu vytekala měkká čokoláda. A tak se zrodila klasika.

Jean-Georges Vongerichten ¨Cooking at Home with a Four-Star Chef¨

Recept je z kategorií: Bábovky



Nahlásit recept

  • 29.10.06 vloženo
  • 13812x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 110 g másla + víc na vymazání formiček
  • 110 g sladkohořké čokolády (jako je Valrhona)
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžičky mouky + víc na formičky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Frantiska 22.09.10 00:30

nove stranky se moc povedly … a recept je dokonaly

Diskuse k receptu Křehké bábovičky s tekutým středem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
exczech
297 příspěvků 13.05.14 15:11
horka bez cukru

@sim Ta horka coholada bez cukru nejni k jidlu je hrozne horka a pouziva se hlavne v receptech s velkym obsahem cukru jako treba Brownies.

 
exczech
297 příspěvků 07.05.14 06:17
Lava cake

Babi ten recept je vynikajici, uplne stejny jako od Vongerichtena. Ja jsem se toho nadelal za meho pusobeni v hotelu Pierre jako excutive pastry chef. Delali jsme to az pro 600 lidi na banquety a dalo se to delat dopredu a zmrazit, v den te funkce se to vyndalo z mrazaku a nechalo se to asi hodinu v teplote mistnosti. Servirovalo se to s Sauce Anglaise. Pouzival jsem na to Valhronu.
Paul AKA exczech

Příspěvek upraven 07.05.14 v 06:17

 
Frantiska
922 příspěvků 09.01.14 17:10

Opet uvareno a opet dokonalost sama :)

 
babi
6360 příspěvků 24.09.10 17:22
Frantisko,

jak nekdy celkem jednoduchy desert muze byt opravdu dobry ;)tesi me, ze se ti recept tak libi…

Příspěvek upraven 25.09.10 v 00:30

 
Frantiska
922 příspěvků 22.09.10 00:30

nove stranky se moc povedly … a recept je dokonaly

 
Frantiska
922 příspěvků 31.03.09 05:39
Re: Americké křehké bábovičky s tekutým středem - dokonalost sama

Vytahuju tento dokonaly recept, protoze nevim jak ostatni, ale me uz unavuji ty debaty pod hloupymi recepty. Tady je dukaz, ze Labuznik je plny skvelych receptu … Tento recept je uzasny, za 15min co to zacnete delat, ho muzete rovnou jist. Je to velmi snadne a jeste se nenasel nikdo komu by ode me nechutnal.

 
Frantiska
922 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Americké křehké bábovičky s tekutým středem. Skvele

Vyzkouseno, prave jsem dojedla :) sice kakao nesmim, ale neslo odolat. Rychle a chutove moc dobre. Jen me prekvapilo, ze je tam napsane 4 porce. U nas to bylo akorat pro dva :)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Americké křehké bábovičky - viktorko...

Ty děvče zlaté, děkuji Ti za pěkná slova, tak jako všem ostatním. Ani nevíte, jak si toho vážím.

Přeji pěkný den!

 
viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Americké křehké bábovičky s tekutým středem - Babi

i ohrate mely uspech :-) Urcite budu opakovat, protoze horke jsou fakt mnamka a je to proste trosku neco jineho nez kolac ci babovka - nic proti tomu, to mame taky radi, ale zmena je zivot a rada zkousim nove veci. Navic, kdyz jsem pak hned davala recept kamaradce,tak jsem zjistila, ze misto 2lzicek mouky jsem dala 2lzice…
Babi, je hrozne fain, ze jsi zpatky, ale to uz ostatne vis sama z ostatnich diskuzi, urcite jsi tu chybela a hlavne ty tvoje receptiky… jedna basen :-) dekuji a zdravim!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Americké křehké bábovičky - viktorko...

ani nevíš jak jsem ráda, že se Ti s bábovičkami dobře vedlo. Máš naprostou pravdu, že se musí použít kvalitní čokoláda (alespoň 75% a víc). Odpověď na Tvoji otázku, zda-li se příště mohou připravit dopředu je vlastně v receptě ;o) Mohou se připravit dopředu až na pečení, to by se mělo dít těsně před podáváním. Osobně formičky sypu kakaem, aby byly také zvenku čokoládové ;o) Děkuji Ti za vyzkoušení receptu.

Přeji Ti příjemný den!

 
viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Americké křehké bábovičky s tekutým středem.

tak jsem to teda zkusila a je to moc dobre, akorat to chce vazne kvalitni cokoladu a nebo mozna doladit lzici kakaa. Ja pouzila horkou cokoladu od Figara - 48% kakaa - a neni to tak hezky tmave jako na obrazku, nicmene dobre. Formicky jsem vymazala maslem a vysypala kokosem a se zmrzlinou to bude moc dobre. Opatrne s vysypavanim z formicky, maji tendenci se rozpadnout krapet :-) pro milovniky cokolady je to vyborna mnamka a velmi jednoducha na pripravu, vrele doporucuji

 
viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Americké křehké bábovičky s tekutým středem - Babi

ahoj Babi, chtela bych se zeptat jestli jsou ty babovicky dobre i kdyz se udelaji dopredu a v mikrovlnce prihreji… Chtela bych je prinest se zmrzlinou jako desert ke kamaradce kam jdem na obed… Dekuji a preji hezky zbytek vikendu!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ahoj sim...

s tou čokoládou máš ve všem pravdu. Používám také ¨Lindt¨a mají i 90%, což je takřka čistá čokoláda. Ta severoamerická by Ti nechutnala, prodává se v tlustých kostkách zabalených do bílého papíru v krabičce a je opravdu jenom na pečení, jinak chutná hrozně (můj názor). Ani jsem ji nepoužívala, ale kupovala si belgickou, nebo i francouzskou, která se prodává v 500 g tabulkách za 6 ca$. A tak si zvykám na ingredience, které jsou k dostání zde ;o) Na tu čokoládu z Lídla se podívám, děkuji Ti za tip!

 
sim
293 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Americké křehké bábovičky s tekutým středem.

ahoj Babi
rozhodne nejde o nejaku vaznu kritiku, tento recept je ako ostatne Tvoje, co som videl, super. ja som len taky pedant, co uvidel drobnost.
ja mam dojem, ze americka bittersweet je nasa horka. na kvalite zalezi.
ako pises, Valrhona by bola super, lenze sa tu skoro neda zohnat. bezne dostupna je Lindt, obcas byva za 49Kc 75% a 85%, c.2 medzi bezne dostupnymi horkymi cokoladami ma ta najhorkejsia zelena z Lidla, tusim 75%?, ostatne, co tam maju nie su dobre. v podstate by sa do pecenia mala
davat len cokolada, co nam chuti normalne na mlsanie.

ps: tu horku bez cukru, co o nej pises, tu by som chcel ochutnat.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Americké křehké bábovičky s tekutým středem.

sim, moc Ti děkuji za zájem o recept. Překládám ¨sladkohořkou¨ čokoládu, protože v Severní Americe, existuje něco jako je hořká, úplně neslazená čokoláda na pečení a ta není vždy vhodná k použití v některých receptech. Mléčná čokoláda je zde nevhodná a bílá jak víme ani v tom pravém slova smyslu čokoláda není. Takže ¨hořkᨠčokoláda je OK. Jak bys Ty přeložil ¨bittersweet¨?

Můžeme péct v maffinové formě (možná s papírovými košíčky), ale při vyklápění musíme nahoru položit třebas prkénko a formu i s ním převrátit. Chvíli nechat stát a potom formu nadzdvihnout na jedné staně. Bábovečky by měly pomalinku vyklouznout z formy a pak je opatrně přenést na talířky (sloupnout košíčky). Pohodlnější ovšem je použít individuální formičky/kalíšky.

Na Tvoji otázku o bílcích mám dvě odpovědi. Jedna je ZDE , což je jejich využití ve sladkostech. Osobně zbylé bílky přidávám do vaječných omelet, nebo v nich obaluji ryby místo v celém vejci (trojobal), nebo se podívej do nových receptů na ¨Křupavé americké brambory¨.

Zdraví Tě,

 
sim
293 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Americké křehké bábovičky s tekutým středem.

Este ma napadaju 2 otazky:

  1. slo by to v muffinovej forme? podla popisu asi ano, len by som asi nedokazal po vyklopeni preniest kazdu na svoj tanierik?
  2. co so zvysnymi bielkami? kokosove pusinky mi nikto nezje a prazenica bez zltkov tiez za vela nestoji…

dik

 
sim
293 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Americké křehké bábovičky s tekutým středem.

Babi, dik za recept. Mala drobnost, casto prekladas bittersweet chocolate ako sladkohorku alebo horkosladku cokoladu. U nas mame len horku cokoladu. No a potom rozne podivnosti ako mliecnu a varovu, ba dokonca aj bielu, ale to nepocitam.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kakaová vosí hnízda

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist