Recept Americké gratinované brambory

(Hodnoceno 3x) Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Americké gratinované brambory

Postup

Předehřát troubu na 200°C. Vymastit mělkou zapékací misku (asi 1.5l velkou). V hrnci uvařit brambory ve vodě (asi 20min). Slít je, vytřít hrnec a vrátit do něj brambory.

K bramborám přidat máslo a rozšťouchat je na krémovo. Nechat je trochu zchladnout a potom přidat žloutky a mléko, skoro všechen sýr, až na 4 lžíce a sůl. Směs rozetřít do zapékací misky.

Posypat povrch brambor zbývajícím sýrem a upéct je do zlatohněda (asi 30min.). Uprostřed pečení misku v troubě rotovat.

TIP: Gratinovaná bramborová kaše se hodí jako příloha k mnoha pokrmům.

Recept je z kategorií: Bramborové přílohy



Nahlásit recept

  • 27.12.04 vloženo
  • 32668x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 1 hodina

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 3 lžíce másla + víc na vymaštění zapékací mísy
  • 1.5kg brambor (s vysokým obsahem škrobu) oloupaných a nakrájených
  • hrubá sůl
  • 3 velká vajíčka
  • 250-300ml mléka
  • asi 170g nastrouhaného sýra, Gruyere, Jarlsberg, nebo nějaký švýcarský

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

teresska.a 10.01.13 13:37

Zajímavá příloha : )

Odkaz na uvaření

donnie_darko 01.04.12 14:07

Excelentní příloha …

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Americké gratinované brambory

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
babi
6360 příspěvků 13.01.13 23:08

Dekuji vsem za vyzkouseni receptu… je to vdecna priloha k ruznym masum i zelenine :think:

 
babi
6360 příspěvků 12.02.12 19:58

Drobku, zajiste se nic nestalo…debatujeme :) Zdravim…

 
babi
6360 příspěvků 30.01.12 01:26

Eji, musim Ti pogratulovat k vnouckovi :kytka: Koukam se, ze se staras o to, aby mel poradne kulinarske vzdelani :D

Příspěvek upraven 12.02.12 v 19:55

 
babi
6360 příspěvků 30.01.12 01:17

Dandi, musim se priznat, ze mam tri Labuznice, ktere obdivuji, jak po kucharske strance, tak po strance estetickych schopnosti upravit pokrm tak, aby byl take pro oci pritazlivy a navic schopnost pokrm pekne vyfotit. Patris k nim Ty, dalsi je zebulon a wydricka (poradi nahodne) :potlesk:

Ale ke Tvemu komentari…zajiste slovo ‚gratinovane‘ je zapujceno z francouzske kuchyne
 http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Dekuji Ti za pridani peknych fotek a vubec za duveru v recept 8o

 
Alis
2617 příspěvků 30.01.12 01:07

Dando, je to jasný, to mě jen ruce svrběly, když jsi psala o punčoše…
Ovšem informace v závorce o aromatu je k nezaplacení - to už si u tebe nedám ani s wasabi :lol: :lol: :lol:

 
Eja
3616 příspěvků 30.01.12 01:01

Tereza nás asi fakt pošle do kouta klečet na nějaké luštěnině… vidím viset na větvi fusekli s eidamem :potlesk: :hug: je ale fakt, že i prodávaný uzený eidam je o něco poživatelnější než obyč. Já znám jedinou úpravu kde je konsistence 30% s výhodou - smažený sýr. Jinak třeba špagety s kečupem a strouhaným eidamem (jedno jestli 30 či 45%) jsou pro mne nekonečně třeba i před UHO.
Dando, ano, dauphinské brambory také, jako ostatně teď v zimě všechny úpravy brambor, na těstoviny teď nějak není to správné klima.

 
danda  30.01.12 00:57

Alis :mavam: , na velikosti nezáleží, materiál punčochy je pružný, ale dávám do jedné tak půl kila, kvůli době uzení ( pro správné aroma hotového výrobku musí být punčocha nošena minimálně 14 dní při letních teplotách nad 30°C, těžko se shání :-)) Na podložku by se lepilo, myslím, nezdá se mi jako dobrý nápad, ťápoty jsem pekla - z mletého podle receptu spisera.

 
Alis
2617 příspěvků 30.01.12 00:37

Dando, Tereza mě ztluče a pošle do kouta na hrách… ale nemůřu si pomoct: jaká je velikost punčochy? Sedmatřicítka? Kdybys pod to dala nějakou podložku, třeba by to mohlo mít i „baťovský“ tvar…

V létě udělej uzenou sýrovou wasabi ťápotu :-)

 
danda  30.01.12 00:00

Alis, jasně že mám :-), protože děláme už léta, my v punčoše, krásně se natáhne, dole koule sýra, který malinko vytéká a tvoří krápničky … někde mám fotku, jak stydnou zavěšené na jabloni, kolemjdoucí se divili, co nám to tam roste :-) Z pálivého jsem nezkusila wasabi, třeba v létě :-), ale dělali jsme i s kuřecím masem a také dobré a dobrá je i niva přidaná.

 
Alis
2617 příspěvků 29.01.12 23:04

Dando, máš pravdu, eidam nevyteče :-) Dávala jsem ho do gázy. Skvělý je i s naloženým zeleným pepřem. Vy máte rádi pálivé, proto nabízím ještě pár inspirací: jalapeňos, chilli nebo wasabi :-) Ta poslední verze i ďábelsky vypadá :-)

 
danda  29.01.12 22:01

Babi, stejně si myslím, že původ je ve staré francouzské kuchyni - Pommes de terre gratinées, ale název nic nemění na lahodnosti pokrmu :-), v létě, když se venku griluje, tak pekáček strčím ještě na chvilku do udírny, protože kouřové aroma se náramně k bramborám hodí :-)

Sýr na povrch smíchávám se strouhankou, ta vsákne přebytečnou mastnotu a vytvoří se chutná kůrka.

Recept, který mi vyhovuje snad ještě víc, protože brambory se nevaří - Gratin de pommes de terre dauphinoise a i k této úpravě postačí jen salát, jak píše Eja :-)

Ejo, 30% eidam, který není moc k jídlu a ani na zapékání, je ideální na domácí uzený sýr, nastrouhá se nahrubo, doplní ořechy, kořením nebo bylinkami a udí se v punčoše studeným kouřem.

Babi, dnes příloha podle tvého receptu, pochutnali jsme si, dík :-)

Příspěvek upraven 29.01.12 v 22:07

 
Drobek  29.01.12 21:12
Babi,

sypu si hlavu popelem, a pak jdu koupit sýr. A kvalitní. Ne všechny v Americku jsou špatné, chce to zkušenosti vybrat si mezi výrobci. Nemůžu psát jména špatných ač že je znám. Nechci aby mne žalovali. :cert:
Nojo, zas ty překlepy. :pocitac:

Příspěvek upraven 29.01.12 v 21:14

 
babi
6360 příspěvků 29.01.12 20:58

glamo, s temi uzeninami s Tebou souhlasim. Kdyz jsem nedavno zila ve Slezku, tak jsem urputne hledala dobre uzeniny, a sem tam jsem nejake dokonce nasla 8o Zde v Ottawe dostanu koupit vyborne kdyz si zajdu do delikatesnich etnickych obchudku.

wydricko, Ty dovedes udelat takrka ze vseho dobrutku :hug:

Drobku…jenom jsi me jaksi prekvapil…

Příspěvek upraven 29.01.12 v 21:00

 
Eja
3616 příspěvků 29.01.12 18:37

Moc dobrý oběd - jako obvykle jsem dala všeho „přiměřeně“, brambory jsem šťouchla jen tak ledabyle, mladou goudu a kousek pecorina na kostičky. Zapékací misku jsem vytřela ještě stroužkem česneku. Já k tomu už jen trochu salátu - římského natrhaného, cáknout oliváč, malinový ocet, hodně pažitky, sůl.

 
Drobek  29.01.12 17:43
Babi,

ne, másla není moc. To co mi tam vadí je spousta tuku ze sýra. :roll:
Sýry tady, světe div se, nejsou z mléka ale z rostlinných olejů a při tepelné přípravě se rozloží na olej a to ostatní. Pro domácí vaření kupujeme evropské sýry, máme štěstí, že u nás ve městě je obchod kde mají drahé výrobky které se jinde pro vysokou cenu neprodaly a stojí tam míň. Taky máme ruský obchod, kde mají výborné a pravé polské sýry.
Ovšem v restauraci jsou restaurační gratinované brambory pro nás nepoživatelně mastné. Přiznávám, že tady jsem ujel já, ty mně neposíláš do restaurace, ale dáváš návod jak kvalitu vyrobit doma. Kaju se. :,(
Esmeraldo, ano i tady je to swiss chese, ale musíme číst kde ho vyrobili, taky to může být umělá napodobenina vyrobená zde, z oleje, viz výše.

 
Eja
3616 příspěvků 29.01.12 08:14

Esme, tak to jsi ještě nepotkala 30% český eidam… dovolila bych si polemizovat s tím, že je v zásadě jedno jaký sýr se použije. Gruyere bych tady určitě zvolila jako asi nejlepší i chuťově, goudu (možná ne úplně mladou) hned poté. Jo, jdu si pro vnouče a pojedeme koupit nějaké dobré sýry do mé oblíbené prodejny - prcek bude po mně, evidentně mu to tam voní a chodí tam moc rád - sedí v kočárku, nasává vůně a usmívá se. :)

 
esmeralda
4802 příspěvků 29.01.12 06:55

Jestli se dobře pamatuji, tak tomu čemu se říkalo v ČSSR ementál se tady nazývá Swiss cheese neboli Švýcarský sýr.
Jemná tak trochu oříšková chuť. Ono je to ale asi opravdu jedno jaký sýr se použije. Ještě jsem nepotkala (kromě těch tavených plátků zabalených individuálně v plastiku) špatný sýr.

 
babi
6360 příspěvků 29.01.12 02:20

Eji, zdravim :) S temi syry to je tak, ze se muze pouzit jakykoliv chutny syr toho typu…zde se jim rika svycarsky 8o

 
Eja
3616 příspěvků 29.01.12 02:09

Esme, Glama polský salám popsala naprosto přesně, včetně toho brrr.. :poblion: :mrgreen:
Sýr zřejmě nemusí být nutně švýcarský http://www.hakarmel.cz/…arlsberg-49/
Trošku jsme asi diskuzi zaplevelili, ale dost jsem se nasmála - zapomněli jsme na Znojmo, Vlašsko… :mavam:

 
babi
6360 příspěvků 29.01.12 00:36

Prosim pribrzdit… Nazev receptu je ‚Americke GRATINOVANE brambory‘ (oproti francouzskym GRATINOVANYM braboram) a ne ‚AMERICKE brambory‘, takze zde mluvime o zapecenych bramborach podle americkeho receptu. Tim padem, BorisMicek, co je na nazvu nesmyslneho?

Drobku, na kilo a pul brambor 45 ml (42.53 gram) masla je prilis moc? Ano, jeste je tam syr…takze ti nikdo nebrani pouzit masla, nebo jakeho mastidla pouzivas, kolik chces!

Anitta, mela bys poradne cist…jak bylo jiz receno, nemluvi se zde o ‚americkych bramborach‘…

gmp, pokud to nevis, tak plechy se rotuji vzhledem k tomu, ze zadna trouba nepece stejnomerne. Na preklep jsi mohl slusne upozornit…avsak slusnost je Ti, zda se, neznama! Zde je dobra rada…bez si precist a opravit vsechny ty zoufale nesmysly ve svych receptech…

 
wydra  28.01.12 04:39

Docela bych si k tem bramboram umela predstavit holandsky rizek a recky salat :potlesk: :lol:

 
glama  28.01.12 01:28

Polský salám, musím se přiznat, na rozdíl od těch ostatních „národních“ jídel byl pro mě, osobně, naprosto nepoživatelný. Byly v něm obrovské kusy tlustého a.. takové lesklé, divné kousky..brrr.. Omlouvám se těm, co ho měli rádi.. :-D Polský salám Polský salám II
Polský salám III

 
esmeralda
4802 příspěvků 28.01.12 00:22

Někteří Poláci uzeniny dělat umí, ale asi utekli do Austrálie. Ha ha.
Někomu halt uzeniny chutnají, někomu ne.

Je ti ale jasno že budeme nejspíš smazány. Oni o bramborech a my do toho motáme salámy.

Příspěvek upraven 28.01.12 v 00:23

 
Anitta
521 příspěvků 28.01.12 00:18

Esmeralda, tady mame polish sausage, mozna i salam, ale ja na uzeniny nejsem zvedava a muj pritel tvrdi, ze Polaci uzeniny delat neumi, asi nestoji za nic… :)

 
esmeralda
4802 příspěvků 27.01.12 23:59

Anitta, už si také ty salámy nepamatuji, ale u nás se prodává Polish Salami.
Nevím ale jakou má s tím českým podobnost.

 
Anitta
521 příspěvků 27.01.12 23:52

Za me se rikalo oblozena vejce a o polskem salamu nic nevim, asi prisel pozdeji… ;)

 
esmeralda
4802 příspěvků 27.01.12 23:28

Já si zase ještě vzpoměla na Cikánský guláš… :oops:

 
glama  27.01.12 23:14

A to jsem ještě zapomněla na ruské vejce a polský salám… :lol:
:mrgreen:

 
Anitta
521 příspěvků 27.01.12 23:05

Ha ha :D Americke brambory, americka kase, americky kolac, americka buchta, co takhle udelat stranku „Americka kucharka“ abychom se v tom Americku konecne naucili varit „americky“ jidlo? :cert: :D

 
Alis
2617 příspěvků 27.01.12 22:41

Kluci, holky, napište to jako knihu, za měsíc je hotová :D

Kdyby vás nebylo, pořád bych přemýšlela nad tím německým sýrem :-D

Opravuji: Je tam psán švýcarský, proto bych prosila ještě tuhle pohádku :-)

(Konečně trocha nadhledu a srandy) :-)

Příspěvek upraven 27.01.12 v 22:43

 
esmeralda
4802 příspěvků 27.01.12 22:39
Španělský ptáček

Já nerada klamu (ani v jídle) a proto jednoduše vysvětlím že se jedná o pokrm z hovězího, ale v ČR se tomu říká Spanish Birdie.

Tento fenomenon se vyskytuje i v jiných národních kuchyních.

 
svato
1397 příspěvků 27.01.12 22:36

milý Miloško, nie že by som takýto makeup tým ľstivým Sasíkom nedopriala, ale predsa len, pridať tam to „ž“ by bol humanitárny počin

 
Drobek  27.01.12 22:23
Zapomněl jsem,

i francouzské brambory a španělský ptáček a… jen nevím jak tomu říkat když to vařím pro domorodce. :lol: Ale, co je mi do nich, ať se diví že to kuře co čekají je z hovězího a nemá kostru. :kytka:

 
Drobek  27.01.12 22:20
Ach Glamo.

já proti nim neprudím, já je rád, americké brambory na všechny způsoby, to je moje. :potlesk:

 
Drobek  27.01.12 22:17
Nojo,

vždyť ty máš vlastně pravdu Miloši, to jsem si neuvědomil. Jasně, vždyť je to jasné, ale jak to babi v Kanadě objevila? Že by pádili prchajícevšíce Kanadou? :lol:
Anitto, ne že bych byl tak dietní a zdravovědný, ale pro nás je to strašně mastné, ani na příkaz dát to do ilegality nečekám. :cert: Ale, proti gustu žádný dišputát, jsou na světe lidi kterým to chutná. :dance:

 
glama  27.01.12 22:11

Já nevím, že pořád kvůli těm americkým bramborám prudíte… :roll:

Proč tu nenaříká někdo ze Španělska kvůli ptáčkům..nebo z Francie taktéž kvůli bramborům..z Ba­vorska kvůli sekané? Taky tam tato naše jídla neznají..a přesto nám to nemusí pořád sdělovat…chjoooo :twisted:
Nechte toho… ;-) Stejně nám jenom závidíte, že naše brambory jsou američtější než vaše.. ;-) :-D
:mrgreen:

 
gmp
1594 příspěvků 27.01.12 21:48
+

…ach Drobku, Drobku! Promiň, ale to je holá nedovzdělanost. Americké - neboť z Ameriky došlé - přeci již Vinettou s Inčučunou si je takto připravovali při válečných výpravách za skalpy bledých tváří. Věrný Ilči měl na zadku připevněn rozkládací americký sporák. V případech, kdy:„Uprostřed pečení misku v troubě rotovat.“ se vařilo rovnou - na koni. Jenže pak Inčučůnu zastřelili, Vinetú recept vykecal podlému Sasíkovi, který, dostav přes leb u Hrubé skály, zbaběle prchal kol zemské koule všude trousil tento reces spis, až z toho vzniklo tohle. Jak vyplývá z textu nešlo však o pokrm, ale o válečné pomalování (dr. Stingl bude překvapen) „skoro všechen sýr, až na 4 líce a sůl. Směs rozetřít “!

 
Anitta
521 příspěvků 27.01.12 20:52

Jo Drobku, je to potiz, vzdy se tady odnekud ty Americke Brambory vykutali a co pak s tim, kdyz my to ani nepozname :cert: Jelikoz se ted bojuje za Ameriku stihlejsi, tak takovyhle recepty budou asi zakazany...... :mrgreen: :D

 
Drobek  27.01.12 19:33
Anitto,

co jsou to americké brambory jsem se dozvěděl až v Česku :lol: , v Americku neznámé.
Tohle se tu podává jako prostě gratinované brambory. Proto jsem napsal - možná proto, že takhle se tu dělají, myšleno ty gratinované.
Ostatně v Česku jsem viděl několik způsobů amerických brambor, počínaje restovanými bramborami se spoustou česneku a konče… v nekonečnu vesmíru.
Editováno pro překlepy, jako vždycky. :dance:

Příspěvek upraven 27.01.12 v 19:35

 
Anitta
521 příspěvků 27.01.12 16:23

Hmm, dalsi „americke brambory“ ? :mrgreen: Take neznam a tu uz jsem tady nejaky ten patek, treba se to vari v Canade, jinak nevim ;)

 
Drobek  27.01.12 15:37
Možná protože

takhle se tu dělají. Doma jsem je nikdy neviděl, natož jedl. :think: Tady vlastně taky ne, na mně je to hrozně mastné.

 
BorisMicek
9 příspěvků 27.01.12 14:25

Proč se to ale nesmyslně jmenuje Americké gratinované brambory

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist