Recepty - zelí hlávkové

Více z Zelenina ».

Zelí hlávkové

Recepty s hlávkovým zelím  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Bílé zelí je košťálová zelenina. Obsahuje důležité vitamíny řady C, K, E a flavonoidy. Ty jak známo působí jako antioxidant. Díky nízké energetické hodnotě se využívá i při dietním stravování, avšak vyvarovat by se ho měli lidé, kteří trpí na nadýmání. Vaříme-li zelí, můžeme dýchat jeho výpary a účinně se tím zbavit bolestí hlavy. Cínové nádoby vyčistíme drhnutím nasekanými zelnými listy. Krájené zelné listy zmírňují otoky.

 Rady při nákupu

Zelí seženeme všude v ovoci a zelenině, supermarketech, na farmách a to buď celé hlávky, nebo ochucené či neochucené krouhané, sterilované. Čerstvé by mělo být hladké, lesklé, tvrdé, bez známek plísně, zašednutí, ovadnutí.

 Využití v kuchyni

Bílé zelí na rozdíl od červeného připravujeme především na slaný způsob. Rozumí si s drůbeží - Kuřecí stehna na zelí, bramborami, luštěninami, hovězím, uzeninou, mořskými plody, jehněčím, zabíjačkovým pochoutkám, k nakládání uzenáčů, utopenců, zeleniny. V zelňačce představuje dominantní surovinu - Kulinářská zelňačka. Ve studené kuchyni ho najdeme v salátech.

 Skladování

Zelí skladujeme v suchu, chladnu, temnu, nakládané v ledničce.

 Sezóna

Pokud pěstujeme zelí, je třeba dbát na to, aby v okolí na záhonu nebyla cibule, česnek ani brambory. Sklízíme ho na podzim.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Chilli con carne Chilli con carne
Cuketové placky Cuketové placky
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist