Recepty - zázvor

Recepty s zázvorem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Zázvor se získává z rostliny zázvoru pravého nebo zázvoru obecného. Rostlina je složena ze spodní části - oddenku (nesprávně kořene) a vrchní části - stonku, listů a květů. V kuchyni se používá pouze spodní, oddenková část, která se oddělí od nadzemní části, očistí se, oloupe nebo oškrábe se a poté se nastrouhá či nakrájí do pokrmu. Také se může používat v sušeném stavu jako koření. Chuť zázvoru je ostrá, pálivá, výrazně pryskyřicová. Jeho nejvýraznější chuťovou složkou je olej obsahující aromatické látky jako například zingiberen a malé množství bisabolenu, jež mu dodávají jeho zvláštní chuť. Zázvor je léčivý (zázvorový čaj se podává při nachlazení, má působit protinádorově a dokonce má mít afrodisiakální účinky), ale ve velkém množství může lidskému tělu i uškodit.

 Rady při nákupu

Oddenky zázvoru se v současné době dají koupit v prodejnách zeleniny nebo v odděleních zeleniny v supermarketech. Mají zcela nepravidelný tvar s mnoha výstupky a výčnělky. Při nákupu je třeba vybírat celistvé zdravě vyhlížející kusy. Zákazníci často z celého kusu odlamují menší části. Na lomu potom okorává, jsou tam evidentní vlákna. V místě odlomení se může začít i kazit.. Starý zázvor bývá seschlý. Čerstvý poznáme podle svěží světlé barvy slupky a celkově zdravého vzhledu.

 Využití v kuchyni

Zázvor v čerstvém stavu se u nás používá na dochucení omáček i polévek - Mrkvová polévka se zázvorem, k vepřovému či hovězímu masu - Hovězí na zázvoru, k mořským plodům, do masových a zeleninových směsí, do salátů, jídel čínské a indické kuchyně apod. Připravují se z něj léčivé čaje - zázvorový čaj, limonády, tonic a pivo.. V Japonsku (a v poslední době i u nás) se nakládá a přidává k suši. Podle toho, že obsahují zázvor, jsou pojmenované i koláčky – zázvorky, přidává se i do perníčků, z čehož je odvozen i jejich anglický název - gingerbread. Sušený mletý zázvor v podobě koření může v některých případech čerstvý zázvor nahradit.

 Skladování

Čerstvý zázvor je třeba skladovat na suchém chladném místě, nejlépe ve vzduchotěsně uzavřené nádobě. Volně položený v chladničce sesychá, na lomu či řezu okorává, případně může začít i ohnívat nebo plesnivět. Nakládaný zázvor v původním balení uchováváme také v chladu. Zázvor ve formě koření se doporučuje skladovat na suchém, tmavém místě v dózách z tmavého skla.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Chléb s celerem Chléb s celerem
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist