Recepty - žampiony

Více z Houby ».

Žampiony

Recepty s žampiony  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Žampiony jsou v gastronomii nejvíce užívané houby. Mají hladké, bílé či hnědé klobouky, rostou ve vysokých trávách, na zahradách, na okraji hájů. Pěstují se cíleně ve velkých sklenících na farmách. Obsahují bílkoviny a téměř žádné kalorie, tudíž se hodí pro dietní stravování. Nechybí ani ve vegetariánské stravě.

 Rady při nákupu

Žampiony koupíme v zelenině nebo v supermarketech. Kontrolujeme, zda nejsou na povrchu oslizlé, lepkavé nebo jestli nenesou známky hniloby. Pokud nám nevyhovují, můžeme si je sami vypěstovat pomocí speciálního substrátu, který se prodává v zahradnictvích.

 Využití v kuchyni

V kuchyni se užívají do zeleninových jídel, k masu, do polévky, omáček - žampionová omáčka, krémů, omelet, pomazánek, salátů, palačinek, těstovin, bramborových pokrmů, k rybám nebo jako samostatný pokrm - např.: pečené žampiony na víně. Žampiony plníme, zapékáme, dusíme, vaříme, smažíme, restujeme i nakládáme. Barvu si zachovají, pokud je pokapeme citrónem.

 Skladování

Skladujeme v děrované nádobě v ledničce při teplotách do 6 °C po dobu 5 dnů. Nesmí zvlhnout, jinak hnijí. Pokud chceme jejich trvanlivost prodloužit, usušíme je, rozmixujeme na prášek a nasypeme do sklenice s víčkem.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist