Recepty - žampiony

Více z Houby ».

Žampiony

Recepty s žampiony  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Žampiony jsou v gastronomii nejvíce užívané houby. Mají hladké, bílé či hnědé klobouky, rostou ve vysokých trávách, na zahradách, na okraji hájů. Pěstují se cíleně ve velkých sklenících na farmách. Obsahují bílkoviny a téměř žádné kalorie, tudíž se hodí pro dietní stravování. Nechybí ani ve vegetariánské stravě.

 Rady při nákupu

Žampiony koupíme v zelenině nebo v supermarketech. Kontrolujeme, zda nejsou na povrchu oslizlé, lepkavé nebo jestli nenesou známky hniloby. Pokud nám nevyhovují, můžeme si je sami vypěstovat pomocí speciálního substrátu, který se prodává v zahradnictvích.

 Využití v kuchyni

V kuchyni se užívají do zeleninových jídel, k masu, do polévky, omáček - žampionová omáčka, krémů, omelet, pomazánek, salátů, palačinek, těstovin, bramborových pokrmů, k rybám nebo jako samostatný pokrm - např.: pečené žampiony na víně. Žampiony plníme, zapékáme, dusíme, vaříme, smažíme, restujeme i nakládáme. Barvu si zachovají, pokud je pokapeme citrónem.

 Skladování

Skladujeme v děrované nádobě v ledničce při teplotách do 6 °C po dobu 5 dnů. Nesmí zvlhnout, jinak hnijí. Pokud chceme jejich trvanlivost prodloužit, usušíme je, rozmixujeme na prášek a nasypeme do sklenice s víčkem.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Chilli con carne Chilli con carne
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist