Recepty - špenát

Více z Zelenina ».

Špenát

Recepty s špenátem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Špenát je listová zelenina, která se využívá ve všech kuchyních. Pochází z Asie. Kromě důležitého železa a vitamínu B obsahuje i známý antioxidant lutein. Prospěšný je nejen pro dospělé, a proto se často přidává do dětské výživy či krmiv pro domácí mazlíčky.

 Rady při nákupu

Špenát koupíme čerstvý, jako mražené lístky, sekaný špenátový protlak. Není nutné zdůrazňovat, že největší nutriční přínos má špenát čerstvý. U něj kontrolujeme, zda nejsou lístky ovadlé či zda nejsou znatelné hnědé tečky.

 Využití v kuchyni

Špenát se využívá do těstovin – ploché špagety se špenátem a gorgonzolou , zapečených brambor, jako příloha k masu, rybám, do salátu, slaných koláčů, do palačinek, knedlíků, polévek, omáček, pomazánek. Podle toho, co do něj přidáváme, si doma můžeme připravit špenát z kopřiv, gratinovaný, po římsku, s mozzarellou, se šunkou a vejci, italský, indický (palak), medový, s mandlemi, hruškami aj. Chuť špenátu podtrhnou piniové oříšky, smetana nebo med.

 Skladování

Špenátové listy skladujeme v ledničce, a nejlépe do 3 dnů spotřebujeme. Mražený vydrží v mrazničce rok a je jednou z mála zelenin, která si i v několika stupních pod nulou dokáže udržet cenné látky, jako je vitamín C.

 
 Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky -...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
TOPlist