Recepty - sardinky

Recepty s sardinkami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sardinky a víno  

Sardinková, tedy rybičková pomazánka je oblíbená v České republice i ve skandinávských zemích. Maso ze sardinek je velmi chutné a zdravé, neboť obsahuje dostatek vitaminu D, B, prospěšné Omega3 mastné kyseliny a acetylcholin podporující naši paměť.

 Rady při nákupu

Nechcete-li kupovat zajíce v pytli, přečtěte si pečlivě složení. Kromě tradičních konzerv sardinek můžete zakoupit také tzv. „Baltické sardinky“. Ty však obsahují šproty, které jsou na rozdíl od sardinek mnohem menší a tučnější, tudíž jsou pro naši stravu méně vhodné.

Při nákupu čerstvých ryb se informujte, kdy byly dovezeny a jak skladovány. Sardinky mají své specifické aroma, neměly by však zapáchat. Cena se pohybuje kolem 290 Kč za kilogram.

 Využití v kuchyni

Ze sardinek je vynikající tradiční rybičková pomazánka. Sardinky se však dají i zapéct, grilovat, plnit nebo naopak je použít jako náplň. Doporučujeme grilované sardinky nebo sardinky na olivách a rajčatech. Menší sardinky se připravují vcelku – nemusíte si proto dělat starosti s kucháním. Větší sardinky můžete vykuchat i zbavit páteře, ale není to nutné.

 Skladování

Čerstvé sardinky skladujte při teplotě do 2°C, maximálně do druhého dne. konzervované vydrží v suchu déle než rok. Informaci o spotřebě vždy najdete na spodní straně.

 Sardinky a víno

Ke grilované či uzené rybě můžete zvolit zvolte Modrý Portugal. Jinak platí, že k mořským rybám se servírují bílá vína. Sardinky mají tučnější maso, proto si dopřejte Chardonnay nebo Rulandské šedé.

 
 Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Jahodový pohár Jahodový pohár
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Chilli con carne Chilli con carne
TOPlist