Recepty - sardinky

Recepty s sardinkami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sardinky a víno  

Sardinková, tedy rybičková pomazánka je oblíbená v České republice i ve skandinávských zemích. Maso ze sardinek je velmi chutné a zdravé, neboť obsahuje dostatek vitaminu D, B, prospěšné Omega3 mastné kyseliny a acetylcholin podporující naši paměť.

 Rady při nákupu

Nechcete-li kupovat zajíce v pytli, přečtěte si pečlivě složení. Kromě tradičních konzerv sardinek můžete zakoupit také tzv. „Baltické sardinky“. Ty však obsahují šproty, které jsou na rozdíl od sardinek mnohem menší a tučnější, tudíž jsou pro naši stravu méně vhodné.

Při nákupu čerstvých ryb se informujte, kdy byly dovezeny a jak skladovány. Sardinky mají své specifické aroma, neměly by však zapáchat. Cena se pohybuje kolem 290 Kč za kilogram.

 Využití v kuchyni

Ze sardinek je vynikající tradiční rybičková pomazánka. Sardinky se však dají i zapéct, grilovat, plnit nebo naopak je použít jako náplň. Doporučujeme grilované sardinky nebo sardinky na olivách a rajčatech. Menší sardinky se připravují vcelku – nemusíte si proto dělat starosti s kucháním. Větší sardinky můžete vykuchat i zbavit páteře, ale není to nutné.

 Skladování

Čerstvé sardinky skladujte při teplotě do 2°C, maximálně do druhého dne. konzervované vydrží v suchu déle než rok. Informaci o spotřebě vždy najdete na spodní straně.

 Sardinky a víno

Ke grilované či uzené rybě můžete zvolit zvolte Modrý Portugal. Jinak platí, že k mořským rybám se servírují bílá vína. Sardinky mají tučnější maso, proto si dopřejte Chardonnay nebo Rulandské šedé.

 
 Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Chilli con carne Chilli con carne
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Květáková polévka Květáková polévka
TOPlist