Recepty - rybíz

Více z Ovoce ».

Rybíz

Recepty s rybízem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Rybíz je bobulové ovoce, které obsahuje velké množství vitamínu C, dále jsou pro něj příznačné: vitamín P, flavonoidy, pektiny a resveratrol. Éterické silice dávají zejména černému rybízu typické aroma, které se line jak z plodů, tak z listů a větviček keře. V přírodě roste jak divoce, tak v podobě vyšlechtěných odrůd. Rybíz má typické hrozínky plodů červené, černé nebo i žluté a bílé barvy. Červené, bílé a žluté odrůdy jsou na chuť nakyslé, černý má specifickou (někomu nepříjemnou) chuť. Využívá se jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. Má močopudné, potopudné a protihnilobné účinky, působí detoxikačně, posiluje žaludek a střeva. Černý rybíz se doporučuje konzumovat při nachlazení. Sušené plody i listy bývají součástí léčivých čajů.

 Rady při nákupu

Rybíz si můžeme vypěstovat sami na zahrádce nebo koupit na tržnici či u velkopěstitelů. Jedná se o velmi choulostivé, šťavnaté ovoce, kterému hrozí pomačkání, a proto se s ním musí šetrně zacházet.

 Využití v kuchyni

Rybíz se dá dobře konzumovat v čerstvém stavu. Častěji se ale zpracovává do koláčů - Rybízový koláč, zákusků, na ozdobu pohárů, koktejlů a ovocných salátů. Ještě obvyklejší je jeho využití pro přípravu džemů, marmelád, šťáv a domácího vína. Také se z něj připravuje kompot, který může nahrazovat při přidání vhodných ingrediencí kompotované brusinky. Rybíz se nechá zmrazovat (pro další použití do koláčů a bublanin) nebo se suší do léčivých ovocných čajů.

 Skladování

Červený, bílý a žlutý rybíz je velice choulostivý a nedá se dlouho skladovat (maximálně do druhého dne). Je třeba ho co nejrychleji zpracovat. Černý rybíz má tužší slupku, a je proto o něco lépe uchovatelnější v čerstvém stavu. Musí být uložen na chladném místě, pokud možno v co nejnižší vrstvě.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

dnes | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist