Recepty - červená řepa

Více z Zelenina ».

Červená řepa

Červená řepa známe také jako: cvikla

Recepty s červenou řepa  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Tato kořenová zelenina byla ještě donedávna často opomíjená, ale v dnešní době její sláva stoupá. Oprávněně ji najdete v menu těch nejlepších českých restauracích, je to místní a velmi delikátní zelenina. Obsahuje betain (podporuje činnost jater), vitamin C a B, minerály (sodík, draslík a vápník), má močopudné a detoxikační účinky.

 Rady při nákupu

Červenou řepu seženete po celý rok ve všech supermarketech, v zelinářství nebo na farmářských trzích a to za velmi nízkou cenu. Kupujte pevné, menší a neseschlé řepy.

 Využití v kuchyni

Existuje velké množství různých úprav červené řepy a vždy je potřeba ji tepelně zpracovat. Z minulosti známe hlavně řepu sterilovanou, ale nakládat červenou řepu, dostupnou po celý rok, je nesmyslné a hlavně se tím ničí její typická sladká a zemitá chuť, kterou má v čerstvém stavu. Řepu můžete vařit ve vodě nebo na pařáku (trvá to asi 45 minut) či péct v troubě, každou zvlášť zabalenou do alobalu (trvá to asi 2 hodiny). Červená řepa je ideální součástí různých salátů - za vyzkoušení stojí Salát z červené řepy a balkánského sýra, používá se také do polévek (krémová polévka nebo bořšč), do pomazánek, ke grilované zelenině nebo i na pečení moučníků. Její chuť nejvíc vynikne v kombinaci s krémovými sýry, vlašskými ořechy, balkánským sýrem nebo fetou, s rukolou a řeřichou. Výborná je jednoduchá úprava pečené řepy s kvalitním olivovým olejem, hrubozrnnou solí a s čerstvě mletým pepřem.

 Skladování

Červenou řepu skladujte v lednici nebo ve sklepě a kontrolujte ji, aby neplesnivěla nebo neschla.

 
 Váš příspěvek
 
midla
266 příspěvků 11.04.12 13:39

Proč cvikla, prvotní je snad název český (teda červená řepa)?

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 124 Další »
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist