Recepty - rebarbora

Více z Zelenina ».

Rebarbora

Rebarbora známe také jako: Reveň

Recepty s rebarborou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Rebarbora nebo také reveň, je zelenina, ale většinou se používá jako ovoce. Pochází z Asie a dříve se nepoužívala jako potravina, ale jako léčivá rostlina. Největšími milovníky rebarbory jsou Angličané, kteří pořádají i různé rebarborové slavnosti a festivaly. Rebarbora obsahuje velké množství kyseliny jablečné a citrónové, je dobrým zdrojem vitaminů B a niacinu, ale má málo vitaminu C.

 Rady při nákupu

V sezóně seženete rebarboru ve všech supermarketech a zelinářstvích, ale většinou jde bohužel o rebarboru dováženou a rychlenou. Nejlepší je si rebarboru vypěstovat na zahrádce nebo koupit na farmářských trzích. Řapíky reveně mají většinou tmavě růžový až červený odstín, ale to o zralosti nic nevypovídá, je to pouze odraz pěstovaného druhu. Některé druhy mají totiž řapík úplně zelený, a přesto jsou zralé a sladké.

 Využití v kuchyni

V kuchyni se upravují pouze řapíky, listy jsou jedovaté! Stonky mají aromatickou a bylinnou vůni a po uvaření jsou příjemně kyselé a lehce sladké. Před úpravou je potřeba řapíky nejprve oloupat a vždy tepelně zpracovat. Nejčastěji se používají ve sladkých pokrmech a to do plněných a drobenkových koláčů či dortů - Rebarborový dort, na ovocná pyré, crumbles, na reveňový sirup, želé či kompot. U slaných chodů ji využijete lehce podušenou jako přílohu k masu či rybám nebo do rebarborové polévky se zakysanou smetanou.

 Skladování

Čerstvou reveň spotřebujte co nejrychleji, v lednici vydrží čerstvá a křehká max. 2 dny. Nasekané řapíky můžete také zmrazit a využívat celou zimu.

 Sezóna

U nás se rebarbora pěstuje a sklízí od konce května do poloviny června.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Kuře na medu Kuře na medu
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist