Recepty - pomelo

Více z Ovoce ».

Pomelo

Recepty s pomelem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Pomelo je velký žlutý citrusový plod na první pohled podobný grepu. Dužina má jen málo kalorií, neobsahuje sodík a je zdrojem velkého množství draslíku (257 mg ve 100 gramech) a vody. Kromě toho obsahuje také mangan, železo a vitamíny A a C („céčka“ má až téměř 50 mg ve 100 gramech). Pomelo pomáhá při dietě, při snižování cholesterolu a využívá se také při léčbě kašle, otoků, zlepšuje trávení a odbourává kocovinu.

 Rady při nákupu

Ačkoliv může pomelo dorůstat váhy až 5 kilogramů, v obchodech jsou pomela zhruba půl kilová až kilová. Vyplatí se vybírat to největší – cena je za kus, ne za hmotnost. Pomelo se prodává v obalu z folie, přetažené síťkou a někdy i s papírovou vizitkou s informacemi o původu apod. Zdravé pomelo se pozná podle lesklé slupky, která je pružná, ale na dotek pevná.

 Využití v kuchyni

Pomelo se konzumuje syrové, bez slupky. Pro oloupání je nejvhodnější kůru nakrojit, bez toho je oloupání velmi náročné. Kromě toho je třeba oloupat ještě blanky pokrývající jednotlivé dílky – ty jsou hořké. Chuťově je pomelo podobné jemnějšímu grepu, není hořké, má medovou příchuť. Pomelo lze sníst samotné, podobně jako pomeranč či grep. Druhá možnost je použít ho jako příměs do jiných pokrmů jako jsou různé sladké i slané saláty - Pomelový salát - Goi Buoi Tom, z dužiny lze vyrobit džus a kůra je využívána při vaření podle čínských receptů. Kůru je možné také použít na výrobu marmelády nebo kandovat v cukru či namáčet v čokoládě. Na Filipínách je oblíbená kombinace nakrájené dužiny v kombinaci se solí a masem, plody moře či bylinkami. Nebo můžete zkusit Malajský postup – kůru uvařit a udělat z ní sirup.

 Skladování

Skladovat pomelo lze i delší dobu, ideálně v chladnějším prostředí, stejně jako ostatní citrusy. Nesmí ale zmrznout. V teple sesychá. Hrozí mu také napadení hnilobou, zejména pokud by nebylo překryté ochrannou fólií a bylo by skladováno v blízkosti jiných napadených plodů.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist