Recepty - pomelo

Více z Ovoce ».

Pomelo

Recepty s pomelem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Pomelo je velký žlutý citrusový plod na první pohled podobný grepu. Dužina má jen málo kalorií, neobsahuje sodík a je zdrojem velkého množství draslíku (257 mg ve 100 gramech) a vody. Kromě toho obsahuje také mangan, železo a vitamíny A a C („céčka“ má až téměř 50 mg ve 100 gramech). Pomelo pomáhá při dietě, při snižování cholesterolu a využívá se také při léčbě kašle, otoků, zlepšuje trávení a odbourává kocovinu.

 Rady při nákupu

Ačkoliv může pomelo dorůstat váhy až 5 kilogramů, v obchodech jsou pomela zhruba půl kilová až kilová. Vyplatí se vybírat to největší – cena je za kus, ne za hmotnost. Pomelo se prodává v obalu z folie, přetažené síťkou a někdy i s papírovou vizitkou s informacemi o původu apod. Zdravé pomelo se pozná podle lesklé slupky, která je pružná, ale na dotek pevná.

 Využití v kuchyni

Pomelo se konzumuje syrové, bez slupky. Pro oloupání je nejvhodnější kůru nakrojit, bez toho je oloupání velmi náročné. Kromě toho je třeba oloupat ještě blanky pokrývající jednotlivé dílky – ty jsou hořké. Chuťově je pomelo podobné jemnějšímu grepu, není hořké, má medovou příchuť. Pomelo lze sníst samotné, podobně jako pomeranč či grep. Druhá možnost je použít ho jako příměs do jiných pokrmů jako jsou různé sladké i slané saláty - Pomelový salát - Goi Buoi Tom, z dužiny lze vyrobit džus a kůra je využívána při vaření podle čínských receptů. Kůru je možné také použít na výrobu marmelády nebo kandovat v cukru či namáčet v čokoládě. Na Filipínách je oblíbená kombinace nakrájené dužiny v kombinaci se solí a masem, plody moře či bylinkami. Nebo můžete zkusit Malajský postup – kůru uvařit a udělat z ní sirup.

 Skladování

Skladovat pomelo lze i delší dobu, ideálně v chladnějším prostředí, stejně jako ostatní citrusy. Nesmí ale zmrznout. V teple sesychá. Hrozí mu také napadení hnilobou, zejména pokud by nebylo překryté ochrannou fólií a bylo by skladováno v blízkosti jiných napadených plodů.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist