Recepty - pohanka

Recepty s pohankou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Pohanka je rostlina, která kvete bílými až fialovými květy a plodí hnědé dřevnato-dužnaté plody. Semena, která se konzumují, obsahují vlákninu, bílkoviny, vitamín B, minerální látky a nejen proto se často zařazuje do dietních jídelníčků. Naše tělo ji lehce stráví, přičemž má dlouhodobou zasycující schopnost. Tvoří významnou součást stravy vegetariánů i ostatních lidí už od pradávna, jelikož roste i jako plevel. Vysévá se do písčitých půd, kde zlepšuje úrodnost. Odvar z natě zlepšuje elastičnost cév, proudění krve a odbourává škodlivé látky z jater.

 Rady při nákupu

Pohanku koupíme buď jako sušenou nať, hlavně v čajových směsích, nebo loupanou v sáčcích po 0,5 kg i v bio kvalitě. Seženeme ji hlavně ve zdravé výživě, ale také v supermarketech mezi luštěninami. Můžeme si vybrat světlou či tmavou, avšak chutí se nijak neliší.

 Využití v kuchyni

Z pohanky se především peče chléb. Zdravé pohankové kaše můžou i malé děti - Pohanková kaše podle babičky. Dále ji přidáváme do salátů, lívanců, cukroví, polévek, pudinků, nákypů, zeleninových a houbových směsí, pomazánek, bábovek, těstovin, rýže, placek, k drůbeži, luštěninám, do mletých mas - Pohanková sekaná.

 Skladování

Skladujeme v uzavřené nádobě či pytlíku, na temných a chladných místech do jednoho roku.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Květáková polévka Květáková polévka
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist