Recepty - pastiňák

Více z Zelenina ».

Pastiňák

Recepty s Pastiňákem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Pastinák je kořenová zelenina velmi podobná kořenové petrželi. Rozdíl je zejména v chuti, petržel má mnohem ostřejší chuť než pastinák. Tato chuťově zajímavá zelenina pochází z východního Středomoří a dříve se používala místo brambor a zastupovala také zdroj cukru. Obsahuje plno vitamínů, draslík a je výborným zdrojem vlákniny.

 Rady při nákupu

Koncem zimy docházejí zásoby kořenové petržele a ta je pak obchodníky často nahrazována pastinákem. Vzhledový rozdíl mezi nimi je poměrně nepatrný, ale rozeznat jdou. Místo, kde vyrůstá z kořene nať, má pastinák lehce prohloubené a petržel kulaté, jasně vystouplé a oblé. Kupujte jen pevné pastináky, které nejsou scvrklé nebo oschlé či plesnivé.

 Využití v kuchyni

Pastinák má mléčně jemnou chuť s cukernatými a kořenovitými podtóny. Jí se vařený, zapečený, osmažený či dušený, přidává se do polévek - Pastináková polévka , omáček a je ideální přílohou k masu. Hodí se také do šťouchaných brambor, ke kuřeti a na přípravu pyré.

 Skladování

Při skladování je důležité udržet v pastináku vláhu. Vždy je lepší pastinák uložit do utěrky či papírového sáčku, než ho nechat volně v lednici. Další možností je skladování v písku nebo v zemi.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist